Carolins träning

Glutenfritt för den som inte är glutenintolerant – varför eller varför inte?

Postad: 17 juni, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Blogginlägg, Hälsa, Kost, Motivation, Träning | Etiketter: , , , , , , , | Kommentera

Knappt hann surdegshypen svalna förrän glutenfritt blev det nya heta på allas läppar. Det är så mycket glutenfritt snack att man kan undra hur vi överlevt alla dessa år utan att ha skänkt det lilla proteinet en tanke, om man inte är glutenintolerant förstås. Det är en jäkla skillnad att vara glutenintolerant på riktigt och att inte må sitt allra bästa om man äter en väldans massa mjölmat.

Läsarfrågan på SvDs Maratonblogg handlade denna gång om just vilken fara det föreliggare att äta gluten som icke glutenintolerant och om det finns någon vinning i att låta bli?

Visst tusan finns det en vinning i att inte låta pasta, pizza, pannkakor, paj, bullar, bröd, kex och kakor ha en alltför framträdande roll i kosthållningen! Många mår givetvis mycket bättre, blir piggare, får en mage som funkar och kanske till och med går ner några kilon i vikt om man byter ut dessa bukfyllor mot – grönsaker, frukt, rotfrukter, potatis, bönor, linser, frön, nötter, ägg, fisk, fågel och magert kött. Men om det är avsaknaden av gluten som är orsaken? Tveksamt alltså. Det finns ännu så länge inga vetenskapliga bevis för att så är fallet.

Personligen får jag i mig ytterst lite gluten, inte så mycket för att jag medvetet undviker det, utan för att det liksom inte får rum på min matsedel. Den är redan full av ->grönsaker, frukt, rotfrukter, potatis, bönor, linser, frön, nötter, ägg, fisk och ja, en del jordnötssmör 😛

Jag får inte i mig speciellt mycket mjölkprodukter heller, detta pga att jag överdoserade kvarg i slutet på 90-talet och början på 00-talet. Att överdriva intaget av enskilda livsmedel är inte heller nån hit på sikt 😉

Vi ska ju vara landet lagom men jag måste verkligen säga att vi suger på att vara lagom när det kommer till vårt förhållande till mat och alla nya trendiga dieter. Det verkar som att var och varannan går ”all in” och antingen totalt utesluter vissa saker (fett/kolhydrater/frukt/potatis/socker/gluten/mat varannan dag/ you name it)eller snöar in fullständigt på vissa (läs fröknäcke/rawfoodbollar/kvarg).

Slappna av!!! Det måste inte vara antingen eller. Det kan faktiskt vara både och eller lite av varje. Varför krångla till det om man inte måste? Varför inte lägga energi på nåt som kroppen verkligen mår bra – RÖRELSE?!

spark

 

 

Läs hela mitt svar på Maratonbloggen genom att klicka på länken nedan..

http://www.svd.se/vi-skulle-ma-bra-om-vi-slappnade-av-lite/om/maratonbloggen

 

 



”Go ahead! Ät blodpudding till frukost.”

Postad: 3 juni, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Blogginlägg, Hälsa, Kost, Träning | Etiketter: , , , , , , , | Kommentera

Jodåsåatte! Nu är man citerad i pappersversionen av Svenska Dagbladet, minsann 😀

bild (3)

Senaste frågan till Kostexperten på Maratonbloggen (meaning me) kom från en tjej med järnbrist (framkommer dock inte i den något förkortade frågan) ->

”Om jag äter blodpudding någon timme före löpningen känns löpningen lite lättare, det är annars extremt tungt just nu med dåligt flås och mjölksyra vid låg ansträngning. Är det inbillning eller inte? Skulle man kanske äta lite blodpudding till frukost innan maraton?

Undrar också om det stämmer att kaffe inte försämrar upptaget av hemjärn som finns i blodpudding, men däremot hämmar upptaget av icke-hemjärn (som väl finns i till exempel broccoli).”

Personligen har jag väldigt svårt för blodpudding. Har faktiskt bara ätit det en enda gång och det var en pytteliten bit som mattanten i skolan tvingade i mig som 8åring. Jag blev vegetarian ett par år efter det…. Lite blödig när det gäller att äta djur. Har inget att invända mot att äta kött rent näringsfysiologiskt men jag hoppar gärna över det själv. Jag äter dock fisk och NEJ! jag vill inte veta något om laxens känsloliv!! Låt mig slippa den kunskapen..

Men frågan handlade inte om eventuell blödighet i frågan om att äta djur eller delar av dem – det handlade om nyttan av järn för den som springer eller på annat sätt är fysiskt aktiv.

Järnet fyller viktiga uppgifter i kroppen och den mest kända är som syrebindande förmåga. I blodet binds syret till hemoglobin i de röda blodkropparna som transporterar syret till alla celler i kroppen.

Brist kan precis som du beskriver ge symptom som trötthet och andfåddhet men även huvudvärk, yrsel, lågt blodtryck och hjärtklappning. Inget vidare för den tillstånd för den som gillar att springa..

Hem järn som finns i animalier har vi ett extra bra upptag av och uttaget störs inte heller av vare sig kaffe eller kalciumrika livsmedel som det vegetabiliska icke hem järnet gör. Som kvinnlig löpande vegetarian bör man alltså se till att trycka i sig extra mycket av de järnrika livsmedlen (grönkål, spenat, bönor, persilja, broccoli etc) och vara mer noggrann med att inte skölja ner broccolin med kaffe i mängder 😉

Nä hörni, nån blodpudding till frukost blir det inte för min del. Gröt och ägg blir det även fortsättningsvis 😛

 

 

Läs hela svaret med källhänvisningar och allt i länken nedan 🙂

http://www.svd.se/lopningen-gar-lattare-om-jag-ater-blodpudding/om/maratonbloggen

 



Ät frukt.punkt

Postad: 21 maj, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Blogginlägg, Hälsa, Kost, Motivation, Träning | Etiketter: , , , , , , , , , , | Kommentera

Är det okej att äta frukt? Innehåller det inte väldigt mycket socker?  Denna ständiga fråga… Jag fick möjligheten att svar på den i senaste frågan till Kostexperten (dvs jag, och jag bara ääälskar titeln) på Maratonbloggen på svd.se Nedan följer en del av mitt svar…

”Jajamän, frukt innehåller fruktos och en kost rik på fruktos är inte att rekommendera. Den kan göra oss både feta och sjuka men då handlar det inte om att vi äter för mycket frukt utan om att vi helt enkelt äter för mycket produkter som innehåller socker (sackaros = lika delar glukos som fruktos) och produkter som innehåller ren fruktos eller fruktossirap. Detta hittar vi i livsmedel som inte borde kallas livsmedel utan skräpmat, som söta frukostflingor, fruktyoghurt, godis, kakor, sylt, läsk, glass och annat liknande. De studier som visar att fruktos är skadlig för oss är baserade på konsumtion av fruktos, inte på konsumtion av frukt. När vi äter frukt och grönsaker får vi i oss så mycket annat som är bra, som vitaminer, mineraler, antioxidanter, fibrer och en hel del vätska.

För att få i oss för mycket fruktos via frukt krävs det att vi äter galet mycket, till exempel ett kilo äpplen om dagen. Äter man så mycket äpplen dagligen har man ett annat problem, kan jag tycka. Att anse att fruktätandet är skadligt för vikten och hälsan är att sila mygg och svälja kameler. Är man rädd för fruktos, ät frukt och framför allt: ät grönsaker men strunta i skräpmaten/drycken. Torkad frukt och fruktjuicer gör det lättare att överkonsumera och bör kanske avnjutas med lite måtta om man inte är väldigt fysiskt aktiv.”

Men alla bekämpningsmedel då?  Vindruvor och ananas ska ju vara rena giftbomberna ju! och så ratar man frukten men har inga som helst betänkligheter om var den fantastiska färgen på smågodiset man trycker i sig, kommer ifrån….

Mindre lämpliga ämnen får vi i oss dagligen men frukten står för det lilla i sammanhanget. Kort och gott kan man rätt lätt konstatera att en kosthållning rik på frukt och grönt varken gör oss sjuka eller feta, motsatsen gör det däremot 😉

Läs hela svaret genom att klicka på länken -> http://blog.svd.se/maratonbloggen/2015/05/13/kostexperten-hur-bra-ar-det-egentligen-att-ata-frukt/

När ni ändå är i bloggläsartagen klicka då in på http://petramanstrom.se/ Petra Månsström som driver Maratonbloggen har just startat ytterligare en blogg. Befriande ofiltrerat om träning och livet i stort . Läs! 😀

 



”Brinner” – Breakfast for dinner

Postad: 22 april, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Blogginlägg, Hälsa, Kost, Motivation, Okategoriserade, Viktminskning | Etiketter: , , , , , , , , , , | Kommentera

Jag har ju den stora äran att få agera kostexpert på Maratonbloggen på svd.se och  förra veckans fråga löd enligt följande –

”Jag är en tjej som tränar löpning och styrketräning 5-6 dagar i veckan och älskar att äta frukostmat som gröt, fil och flingor, smörgåsar och så vidare även till middag. Hur bra är det? Kan man göra den här maten lika bra som lagad mat?”

Det finns faktiskt ett namn för denna form av kosthållning – Brinner, Breakfast for dinner…

Vad kan man då säga om detta?

”Genom att äta frukostmat kan du få i dig den mängd kcal som din kropp behöver, du kan till och med få i dig den mängd kolhydrater, protein och fett som din kropp behöver, men vad du missar med så snäv kosthållning är variationen. Att snöa in på fil och flingor gör att du missar det breda spektrat av vitaminer, mineraler, bioflavonoider, karotenoider, fytonäringsämnen och antioxidanter av olika slag. Ett vitaminpiller ger inte alls samma effekt som när du får i dig dessa näringsämnen via kosten.”

Det var en del av mitt svar, läs hela svaret genom att klicka på länken nedan.

http://blog.svd.se/maratonbloggen/2015/04/19/kostexperten-jag-ater-frukostmat-till-varje-maltid

Det här med att inte äta riktig, lagad mat verkar vara ett typiskt tjejigt beteende, eller kvinnligt/tantigt, välj själv passande benämning. Man vill inte äta två lagade mål mat om dagen.

”Äta lagad MAT på kvällen? Nä, då nöjer jag mig med nåt lätt, en macka eller fil och flingor..”

But why? undrar jag…. Att trycka mackor och fil och flingor är på sin höjd ett ”lättare” alternativ pga att man slipper sätta på spisen, det är sällan ett lättare alternativ i den bemärkelsen att man får i sig mindre kcal. Mindre näringstät mat – JA men inte inte mindre energi in.

Jag brukar ta exemplet med spenat vs finncrisp. Jag har säkert skrivit om det förut men gör det gärna igen.

Finn Crisp, ni vet de där små surdegsbakade kexen som säljs i massor numera. Kanonbra, inget snack om saken! Att trycka i sig 5 såna små kex är en baggis, ett litet mellis eller hur? Hur mycket spenat får man äta för att få i sig samma mängd kcal?….. 1kg. ETT KILO! Fatta hur mycket mer näring man får i sig i ETT KILO spenat i jämförelse med de, iofs mycket bra, Finn Crispen!!

Lagad mat med rena proteinkällor som kött, fisk, ägg, kyckling, kompletterat med bönor, linser, lite rotfrukter och massor av grönsaker, typ spenat – ger såå mycket mer näring och mättnad än vad fil och flingor någonsin kan ge.

Är det själva mättnadskänslan man är rädd för undrar jag? Så tokigt tänkt i så fall…

 

I Riksmaten 2010–11 deltog nära 1800 personer mellan 18 och 80 år. I undersökningen registrerade deltagarna allt de åt och drack under fyra dagar. Dessutom ingick en enkät med ett femtiotal frågor.

Resultaten visar att

  • Två av tio äter 500 gram frukt och grönsaker per dag eller mer.
  • Tre av tio äter fisk som huvudrätt minst två gånger per vecka.
  • Sex av tio använder olja eller flytande margarin i matlagningen.
  • Nio av tio äter för lite fullkorn.
  • Sju av tio får i sig för lite fibrer.
  • Fyra av tio äter för mycket socker.
  • Sju av tio äter för mycket salt, men många väljer joderat salt.
  • Åtta av tio får i sig för mycket mättat fett.
  • Hela 15 procent av energiintaget – kalorierna – kommer från godis, läsk, bakverk och snacks.
  • Unga kvinnor och män, 18–30 år, har sämst matvanor.
  • Kvinnor har generellt sett bättre matvanor än män.

http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/matvanor—undersokningar/riksmaten-2010-11—vuxna/

Kolla in sista raden…Kvinnor äter alltså bättre än män även om det är kvinnor 35-60år som äter näst mest godis i landet och som enligt mitt helt ovetenskapliga antagande är de som står för största antalet av de som hellre äter ”Breakfast for dinner” i stället för riktig MAT…Hur illa är det då inte för männen? 😮

Totalkonsumtionen av socker och sirap år 2013 var 41 kg per person och år och har varierat mellan 36–45 kg under perioden 1980–2013. Samtidigt har konsumtionen av choklad och konfektyrvaror samt läskedrycker, cider m.m. ökat kraftigt, dock har ökningstakten inte varit lika dramatisk efter år 2000. År 2013 var konsumtionen av choklad- och konfektyrvaror 17 kg per person, vilket motsvarar en ökning med 75 % sedan 1980. Konsumtionen av läskedrycker, cider m.m. har nästan tredubblats till 87 liter från år 1980 till år 2013.

Ovanstående är saxat från Jordbruksverkets statistik om vår livsmedelskonsumtion. Det där Wellness Syndromet verkar inte ha slagit igenom speciellt stort kan jag tycka..

http://www.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/Amnesomraden/Statistik,%20fakta/Livsmedel/JO44SM1401/JO44SM1401/JO44SM1401_ikortadrag.htm

ÄT MAT. Bli mätt. Då kommer förmodligen suget efter skräpmat inte heller vara ett problem 😉

Det var allt från Kommandoran idag 😀

 



Aspartam-, stevia- eller sockersötad läsk – vad är bäst?

Postad: 18 mars, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Fakta, Hälsa, Kost, Motivation, Okategoriserade, Träning, Viktminskning | Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , | Kommentera

 

…eller rättare vad är minst dåligt? Så lyder veckans fråga på Maratonbloggen.

 

bild 1

Är det något som ökade kunskaper har lärt mig så är det att något sällan är svart eller vitt, rätt eller fel. Jag är inte någon aspartamivrare, steviafiende och heller ingen sockerfobiker. Nedan är saxat från mitt svar på Maratonbloggen –

 

”Ja, vad är aspartam och hur farligt är det? Aspartam är uppbyggt av de två aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra. De finns alltså naturligt i alla proteinrika livsmedel. Fenylalanin är dessutom en av de 8 essentiella aminosyror som vi måste få i oss via kosten för att överleva. Dessa båda aminosyror får vi oss rikligt av varje dag via kosten och så bör det vara.

Aspartam är mellan 180-200 gånger så sött som socker och används således i väldigt små doser i läsk. Det innehåller lika mycket kcal som socker per 100 g men eftersom det är så pass sött och mängden aspartam är så liten så är lightläsk i praktiken fri från kcal.

Aspartam är ett av det mest studerade sötningsmedlen och mest använda som finns på marknaden, skulle jag tippa. Det finns gott om studier som visar att det är ofarligt i de doser som anses vara ett acceptabelt dagligt intag – 40 mg/kg kroppsvikt eller 4 liter lightläsk per dag om du väger 60 kg. ”

Stevia, kan det vara lösningen på sötningsfrågan? Det är ju både sött, naturligt och i stort sett fritt från kcal. Till att börja med kan man konstatera att även sockerrör och sockerbeta är naturligt men det gör inte socker till något hälsosamt för det. Stevia, eller rättare sagt steviaglykosider (E960), som är det ämnet som används som sötningsmedel, utvinns ur bladen från busken Stevia Rebaudiana och har använts i hundratals år, precis som socker från sockerbetor/rör alltså. Det har gjorts en hel del studier på steviaglykosiders säkerhet (dock inte lika många som gjorts på aspartam) och det acceptabla dagsintaget är 4mg/kg kroppsvikt eller 3 liter läsk sötad med steviaglykosider per dag om du väger 60kg.”

Att rent socker gör oss feta och sjuka är sen gammalt och mitt främsta tips om man dricker en hel del läsk är – SLUTA MED DET..

Läs hela inlägget och länkar till studier mm genom att klicka på länken nedan 😀

 

http://blog.svd.se/maratonbloggen/2015/03/17/kostexperten-sa-farligt-ar-aspartamet/

 

Detta inlägg publicerades lägligt nog samma dag som följande studie publicerades 😉

bild 2

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-lightlask-kopplat-till-bukfetma

Ja, vad ska man säga? Ämnet är hett och vi vet helt klart inte allt i något ämne ännu. SVTs kristiska granskning lyser dock med sin frånvaro..

Jacob Gudiol är som alltid snabb på att granska studier vilket han rappt gjorde även med denna. Hans kritiska inställning lyser aaaldrig med sin frånvaro 😉

”Totalt var det endast 466 deltagare med i den här studien och endast 40 stycken av dem räknades som högkonsumenter av lightdryck. Högkonsument i sin tur var att du drack en eller fler lightläsk om dagen.

Som vanligt finns det skillnader mellan grupperna redan från början och få som drack lightläsk regelbundet var oftare överviktiga eller feta. Där var också en större andel personer med diabetes typ 2 i den gruppen.

Jag kan egentligen stanna här. Det finns givetvis mängder av studier på lightläsk sen tidigare  och även om de epidemiologiska studierna är lite blandade i sina resultat så pekar systematiska översiktsartiklar och meta-analyser från de senaste åren alla på att lightläsk inte har någon stark korrelation med varken övervikt, fettmassa eller midjemått

Han avslutar inlägget med – ”Så för att summera. Dagens rubriker är trams..”

Läs hela inlägget för tusan!

http://tranastyrka.se/lightlask-och-bukfetma/

Det här med studier är inga lätta grejer och man gör nog rätt att inte svälja alla rubriker man läser trots att det är en eller annan forskare som citeras 😉

Snart kommer det säkert en studie som visar att män som sover på vänster sida drabbas av skallighet i högre utsträckning än män som sover på högersida… Ser ni rubriken?

 



Är kvarg bra efter träning?

Postad: 17 februari, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Återhämtning, Hälsa, Kost, styrka, Träning | Etiketter: , , , , , , , , , , , | 2 kommentarer

Det var frågan på  Maratonbloggen i går. Delar av mitt svar, hittar ni här..

Vad är kvarg egentligen?

Kvarg är färskost som framställs då mjölk mjölksyras och man separerar då vasslen från kaseinet. Vasslen är den flytande delen man filtrerar bort och kasien är det som blir kvar i slutprodukten. Den stora fördelen med kvarg är att det är en proteinrik, nyttig och mättande produkt.

Kaseinprotein är ett långsamt protein som förser kroppen med aminosyror under flera timmar. Kaseinprotein motverkar nedbrytandet av muskelmassan. Kvarg är således en väldigt bra produkt för att öka proteinandelen i din kosthållning. Dröjer det länge mellan målen är kvarg extra bra då det ser till att det finns aminosyror tillgängligt under längre tid.

Vassleproteinet som man filtrerar bort vid framställandet av kvarg är det protein som tas upp snabbast i kroppen och som dessutom höjer insulinnivåerna vilket gör det extra gynnsamt om det är muskeltillväxt man främst är ute efter. Direkt efter träning är vassleprotein alltså att föredra då det ser till att det snabbt finns ”byggmaterial” till muskulaturen. Vassleprotein eller wheyprotein är alltså det som blir över vid osttillverkning och som används tillframställandet av proteintillskott. Ett rent wheyprotein köpt på påse eller burk är inget konstigare än kvarg med funlight, man får bara se till att tillsätta vätskan själv.

Är då kvarg det bästa att äta efter ett styrkepass?

Läs hela svaret genom att klicka på länken nedan 😉

http://blog.svd.se/maratonbloggen/2015/02/16/kostexperten-ar-kvarg-bra-att-ata-efter-traning

Fler inlägg av/om mig på Maratonbloggen hittar ni nedan…

http://blog.svd.se/maratonbloggen/2015/02/09/jag-blev-alltid-vald-sist-i-skolgympan/

http://blog.svd.se/maratonbloggen/2015/02/03/kaffe-hur-bra-eller-dalig-ar-det-egentligen/

 

 



Ny Kostexpert på Maratonbloggen- Thats me!

Postad: 4 februari, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Fakta, Hälsa, Jobb, Kost, Motivation, Träning | Etiketter: , , , , , , , | 2 kommentarer

Jodåsåatte…från och med 1 februari kan jag titulera mig Kostexpert på Maratonbloggen på SvD.se , en av rikets allra största träningsbloggar 😀

Först ut frågan ”Kaffe – Hur bra eller dåligt är det egentligen?” en fråga jag verkligen går igång på 😉

Läs svaret här –

http://blog.svd.se/maratonbloggen/2015/02/03/kaffe-hur-bra-eller-dalig-ar-det-egentligen

bild

Petra Månström som driver bloggen är en galet diven tjej på alla plan alltså. Hon driver Maratonpodden – superbra kan jag meddela och (jag plöjer avsnitt efter avsnitt numera) är purfärsk Chefredaktör på tidningen Outside Träning.

Känner mig omåttligt hedrad över uppdraget må jag säga. Firar med en stooor kopp kaffe 😉

”Expert” mmmm smaka på ordet….man bara måste ju älska det 😉



Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt