Carolins träning

Hur hög är din NEAT-faktor?

Postad: 16 april, 2013 Av: Carolins träning Kategori: Allmänt, Fakta, föreläsningar, Hälsa, Kost, Träning, Viktminskning | Etiketter: | Kommentera

Hur mycket energi gör du av med under ett dygn?

“Ojojoj, det är mycket det. När jag tränar tränar jag stenhårt minst 60min varje gång. Hur ofta? Tre gånger i veckan, minst!”

Att träning kräver energi, det vet vi. Ju er vi tränar desto mer energi gör vi av med och vi kan äta mer utan att det påverkar vår vikt. Det är ofta en stor anledning till att många tränar överhuvudtaget eller i alla fall en stor anledning till att många börjar träna. Sen kommer alla andra härliga effekter och då blir ofta det här med energiförbrukningen bara en bonus.

Men vad många inte tänker på är NEAT-faktorn… Och vad är du det?

Non-Exercise Activity Thermogenesis alltså den energi vi förbrukar genom spontana aktiviteter. Vi trummar på ratten när vi kör bil, transporterar oss mellan kök och vardagsrum, ändrar ställning när vi sover, springer upp för trapporna istället för att hasa sig upp. NEAT- faktorn skiljer sig mycket från person till person och kan påverka vårt energibehov mer än vad vi kanske räknar med. Det kan till och med vara så att en person som inte tränar förbrukar mer än den som tränar tre tuffa pass i veckan men däremellan är ganska inaktiv.

Vårt energiintag påverkar NEAT-faktorn och studier visar att vid ett alldeles för lågt energiintag (VLCD) riskerar vi att minska den spontana fysiska aktiviteten. Kroppen drar alltså in på onödigt slösande med energi utan att vi tänker på det. Detta kan alltså göra att den förväntade viktminskningen inte alls blir vad vi tänk efter som vi går på “sparlåga”.

Hur hög är din NEAT-faktor?

En vanlig dag på jobbet är min rätt hög. Nu i eftermiddag blir annat, det blir ett antal timmar i bilen då jag ska tur och retur till Malmö för att föreläsa om fett.

Ser ni nån som trummar frisk på ratten och studsar i sätet på väg söderut så är det jag 🙂Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt