Carolins träning

Billigaste matkassen – är den alltid bäst?

Postad: 13 december, 2014 Av: Carolins träning Kategori: Hälsa, Kost | Etiketter: , , , , , , | Kommentera

PRO har nu redovisat sin prisundersökning av matvarubutiker 2014. Undersökningen görs för att “öka prismedvetenheten bland PROs medlemmar och andra intresserade”.

Att betala mer för exakt samma vara är inte många sugna på, men beroende på butikens omsättning är priset olika. Detta har man tagit hänsyn till och särredovisar siffrorna efter butikernas storlek.

Att vi blir mer och mer prismedvetna är säkert en orsak till att 57procent av landets småbutiker har försvunnit sedan 1996. En levande landsbygd och service i kvarteret vill alla ha, men det verkar som att få är beredda att betala för det… 🙁

Nyhet i årets undersökning är att man även jämfört priset på ekologiska varor med konventionellt odlade – 144,22 kr mer får man betala 16 olika basvaror om de är ekologiska. Är någon förvånad?

Oj, vad jag hade önskat att man gjorde en undersökning över näringsvärdet per krona istället…

Att hela tiden sträva efter att betala så lite som möjligt för maten kommer inte gynna folkhälsan det minsta. Är det något som borde få kosta så är det väl ändå maten vi stoppar i oss?

Det är egentligen inte ens en ekonomisk fråga, det är en intressefråga. Billig mat behöver inte vara dålig om man väljer rena råvaror och faktiskt lägger tiden på att tillreda maten själv.

Istället för att leta efter den billigaste burken ärtsoppa borde man kanske ta och köpa ärtor och koka soppan själv? Garanterat billigare och definitivt godare och mer näringsrik 😉

PROs undersökning har makt, makt över var många väljer att handla och på så sätt över butikers överlevnad. Undrar vilken makt en undersökning med andra parametrar skulle ha, parametrar som visar vad du som konsument faktisk får dig dig per investerad krona?Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt