Carolins träning

Stel och orörlig? Stretch- kan det va nåt?

Postad: 3 oktober, 2012 Av: Carolins träning Kategori: Skador/besvär, Stretch, Tips, Träning | Etiketter: , , , , | Kommentera

Måste jag stretcha efter träning? Den frågan får jag ofta och svaret är – gör du det rätt är det jättebra, gör du fel kan du det vara alltifrån helt meningslöst till rentav skadligt.

Ojojoj vad mycket galna så kallade stretchövningar man kan se vid motionsspår och på gymmen.

Stretch kan öka rörligheten, minska smärta och förebygga skador men bara om den görs rätt.

Det finns några grundprinciper när det gäller stretch

  1. Undvik smärta – ta det varsamt, forceras muskeln reagerar den med att säga STOPP och drar ihop sig, helt tvärtemot det du vill.
  2. Stretcha långsamt- snabba okontrollerade rörelser gör att kroppen reagerar som den brukar, musklerna drar ihop sig.
  3. Stretcha rätt muskel- självklart eller? Men det är inte helt lätt, här gäller det att vara noggrann med tekniken. Några graders fel vinkling kan göra att fel muskel stretchas och att någon led översträcks.
  4. Undvik att involvera andra muskler eller leder- felaktig eller slarvig stretch kan påverka andra muskler och leder negativt.

Den Gyllene Regeln- Maximalt töj i muskeln med minimalt rörelseutslag i leden.

Hellre ingen stretch alls än stretch som görs på galet sätt. Som med allt annat så är det kunskap som gäller, kunskap i anatomi framför allt. Var fäster muskeln och var har den sitt ursprung?

Stretch kommer jag garanterat återkomma till…

Ett boktips på temat- Stora stretchboken av Kristian Berg. Bra bilder och mycket pedagogiskt förklarat.Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt