Carolins träning

“Skitmat ” – skitbra bok om VARFÖR vi har så svårt för att låta bli skiten…

Postad: 26 december, 2014 Av: Carolins träning Kategori: Hälsa, Kost, Okategoriserade, Träning, Träning | Etiketter: , , , , , , , | Kommentera

En julvecka med all inclusive, vad kan då vara bättre läsning än just “Skitmat! Vad är det, varför det gör dig fet och varför du fortsätter äta det” av Jacob Gudiol 😀

Det är ingen bantningsbok (thank god!) den förklarar mer vad som händer i hjärnan när vi äter skitmat. Med skitmat menas högprocessad mat med tillsatt fett, socker, smakförstärkare och aromer, vilket innefattar väldigt mycket av den mat som säljs i butiker och på restauranger. Författaren är på intet sätt någon någon hysterisk tillsatsfobiker men gemensamt för all dålig mat är just detta. Glöm jakten på den perfekt sammansatta kosten av kolhydrater, protein och fett! Med fokus på att äta mat med bra råvaror istället för att köpa färdiga matvaror blir det så mycket lättare att både behålla hälsan och en sund vikt.

Boken tar upp skillnaden mellan homeostatisk hunger (hunger som styrs av vårt faktiska energibehov) och hedonisk hunger (sug efter mat vi egentligen inte behöver), maten belönande effekter och hur viss mat triggar till överätande mer än annan. Hur stress, sömnbrist och träning påverkar vårt val av och mängd mat vi petar i oss, men även hur reklam, matbutikerna och vår omgivning påverkar vårt ätande.

Som alltid när Jacob skriver något är det hela tiden hänvisat till studier och inte på personliga tyckanden. Så galet intressant och så jäkla skitbra bok! Kommer återkomma till den i kommande blogginlägg då den föder massor med tankar om vårt ätande. En mening som jag bara måste citera idag är dock “Allt du äter måste inte vara jättegott”  viss mat måste man kanske lära sig att tycka om för att den får oss att må bra. På samma sätt kan man faktiskt på hyfsat kort tid lära sig av med att gilla skitmat genom att helt enkelt undvika den, “mycket vill ha mer” är ett faktum när det gäller den typen av “föda” 😉

Vill du nörda ner dig i hur hjärnan styr vårt beteende och knepen att lura latmasken och tricken som hjälper dig att undvika skitmat i mesta möjliga mån – LÄS BOKEN!

Och om ni mot förmodan missat att läsa Jacobs bloggar  Träna Styrka och Träningslära – börja med det nu! Ska ni bara läsa en enda blogg så är det tyvärr inte min ni bör välja, välj en av dem i stället. Hårda fakta skrivet på underhållande vis, inget tjafs, bara jäkligt lärorikt 🙂

 

image

 

 Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt