Carolins träning

Damidrott – är det värt att satsa på?

Postad: 21 april, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Blogginlägg, Fakta, Okategoriserade, Träning | Etiketter: , , , , , | Kommentera

Man kan tycka att svaret på den frågan borde vara ett självklart och rungande “JA!!” men så är inte fallet, 2015 till trots. Damidrott får inte på långa vägar samma uppmärksamhet i media, den fyller inte arenorna på samma sätt och får heller inte de saftiga sponsorpengarna som den manliga motsvarigheten.

I Nässjö har man lagt tid, energi och en väldans massa pengar på att bygga en fantastisk arena – Stinsen Arena. En gammal bandystad med anor bör givetvis ha en bandyarena. Det gäller att satsa på idrotten, på ungdomen, eller hur? Bra jobbat! Trist bara att nu, 2,5 år senare, har Nässjö IFs bandyklubb beslutat att lägga ner damlaget. De kostar för mycket pengar. De är framgångsrika, SM- vinster för F17, kvartsfinaler för A-laget och några av spelarna spelar även i svenska landslaget. Men de kostar pengar. I sammanhanget, inga pengar alls men ändå. Deras matcher drar ju inte lika mycket publik och det finns mer pengar att hämta på herrsidan. I och för sig får spelarna ingen ersättning som de manliga spelarna får, men resorna kostar ju, och istid. I den stora nybyggda arenan. Att satsa på damidrott känns inte riktigt värt pengarna, det måste man ju förstå. Vi kvinnor står ju oss inte riktigt i konkurrensen, eller?

Senaste numret av Idrott & Kunskap har passande nog damtema denna gång. Man har i en artikel sammanställt damidrottens framsteg  från 70-talet och fram tills nu. Man har sammanställt antalet mästerskapsmedajler kvinnor vs män. Vi snackar EM, VM och OS.

Med tanke på hur mycket mer uppmärksamhet den manliga sidan får borde statistiken visa att de vinner i jämförelsen, eller?

bild-531

 

De senaste 14 åren ligger männen kraftigt i lä… 2000- 2014 – TVÅHUNDRASJUTTIOÅTTA(278) vs ETTHUNDRAFEMTIOSJU (157). Männen får storpisk, trots att de blir i sammanhanget fett curlade.

Slår man ihop resultaten de senaste drygt fyra decennierna – Sorry pojkar men ni får smisk även där – blott 414 medaljer att jämföra med damernas 446…

De idrotter som man tagit fram denna statistik på var iofs individuella, bandy är alltså inte inräknad, inte fotboll heller. Jag vet inte hur statistiken ser ut där, om damlagen läggs ner lär grabbarna  helt klart toppa statistiken. Enkelt.

Damidrotten drar helt klart inte in så mycket pengar som den manliga motsvarigheten men hur mycket jag än letar hittar jag heller inga siffror på kostnader för vare sig läktarvåld eller huliganism på damsidan. Wonder why…

Men alltså, det är 2015. Ska vi behöva snacka jämlikhet fortfarande? Jag ogillar könskvotering och annat trams och vill verkligen inte se oss kvinnor som offer. Statistiken ovan visar att vi inte behöver. Eller inte borde behöva. :-I

 Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt