Carolins träning

Aspartam-, stevia- eller sockersötad läsk – vad är bäst?

Postad: 18 mars, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Fakta, Hälsa, Kost, Motivation, Okategoriserade, Träning, Viktminskning | Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , | Kommentera

 

…eller rättare vad är minst dåligt? Så lyder veckans fråga på Maratonbloggen.

 

bild 1

Är det något som ökade kunskaper har lärt mig så är det att något sällan är svart eller vitt, rätt eller fel. Jag är inte någon aspartamivrare, steviafiende och heller ingen sockerfobiker. Nedan är saxat från mitt svar på Maratonbloggen –

 

“Ja, vad är aspartam och hur farligt är det? Aspartam är uppbyggt av de två aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra. De finns alltså naturligt i alla proteinrika livsmedel. Fenylalanin är dessutom en av de 8 essentiella aminosyror som vi måste få i oss via kosten för att överleva. Dessa båda aminosyror får vi oss rikligt av varje dag via kosten och så bör det vara.

Aspartam är mellan 180-200 gånger så sött som socker och används således i väldigt små doser i läsk. Det innehåller lika mycket kcal som socker per 100 g men eftersom det är så pass sött och mängden aspartam är så liten så är lightläsk i praktiken fri från kcal.

Aspartam är ett av det mest studerade sötningsmedlen och mest använda som finns på marknaden, skulle jag tippa. Det finns gott om studier som visar att det är ofarligt i de doser som anses vara ett acceptabelt dagligt intag – 40 mg/kg kroppsvikt eller 4 liter lightläsk per dag om du väger 60 kg. “

Stevia, kan det vara lösningen på sötningsfrågan? Det är ju både sött, naturligt och i stort sett fritt från kcal. Till att börja med kan man konstatera att även sockerrör och sockerbeta är naturligt men det gör inte socker till något hälsosamt för det. Stevia, eller rättare sagt steviaglykosider (E960), som är det ämnet som används som sötningsmedel, utvinns ur bladen från busken Stevia Rebaudiana och har använts i hundratals år, precis som socker från sockerbetor/rör alltså. Det har gjorts en hel del studier på steviaglykosiders säkerhet (dock inte lika många som gjorts på aspartam) och det acceptabla dagsintaget är 4mg/kg kroppsvikt eller 3 liter läsk sötad med steviaglykosider per dag om du väger 60kg.”

Att rent socker gör oss feta och sjuka är sen gammalt och mitt främsta tips om man dricker en hel del läsk är – SLUTA MED DET..

Läs hela inlägget och länkar till studier mm genom att klicka på länken nedan 😀

 

http://blog.svd.se/maratonbloggen/2015/03/17/kostexperten-sa-farligt-ar-aspartamet/

 

Detta inlägg publicerades lägligt nog samma dag som följande studie publicerades 😉

bild 2

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-lightlask-kopplat-till-bukfetma

Ja, vad ska man säga? Ämnet är hett och vi vet helt klart inte allt i något ämne ännu. SVTs kristiska granskning lyser dock med sin frånvaro..

Jacob Gudiol är som alltid snabb på att granska studier vilket han rappt gjorde även med denna. Hans kritiska inställning lyser aaaldrig med sin frånvaro 😉

“Totalt var det endast 466 deltagare med i den här studien och endast 40 stycken av dem räknades som högkonsumenter av lightdryck. Högkonsument i sin tur var att du drack en eller fler lightläsk om dagen.

Som vanligt finns det skillnader mellan grupperna redan från början och få som drack lightläsk regelbundet var oftare överviktiga eller feta. Där var också en större andel personer med diabetes typ 2 i den gruppen.

Jag kan egentligen stanna här. Det finns givetvis mängder av studier på lightläsk sen tidigare  och även om de epidemiologiska studierna är lite blandade i sina resultat så pekar systematiska översiktsartiklar och meta-analyser från de senaste åren alla på att lightläsk inte har någon stark korrelation med varken övervikt, fettmassa eller midjemått

Han avslutar inlägget med – “Så för att summera. Dagens rubriker är trams..”

Läs hela inlägget för tusan!

http://tranastyrka.se/lightlask-och-bukfetma/

Det här med studier är inga lätta grejer och man gör nog rätt att inte svälja alla rubriker man läser trots att det är en eller annan forskare som citeras 😉

Snart kommer det säkert en studie som visar att män som sover på vänster sida drabbas av skallighet i högre utsträckning än män som sover på högersida… Ser ni rubriken?

 YEEY!! Vi äter sundare, eller i alla fall vissa av oss…

Postad: 17 mars, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Fakta, Hälsa, Kondition, Kost, Motivation, Okategoriserade, styrka, Träning | Etiketter: , , , , , , , , | 2 kommentarer

“Svenskarna äter allt mer hälsosamt, visar en ny rapport från Konsumentföreningen Stockholm. Vegetariska rätter, nötter, fröer, baljväxter, gryner, fullkornsprodukter och bär tar allt större plats i kundvagnarna. Men det finns också tecken på ett ökande hälsogap i befolkningen.”

Ovanstående stod att läsa i gårdagens SvD. Vi äter mer vegetariskt, mer ekologiskt, köttkonsumtionen minskar för första gången på länge 😀

“Storstadsbor köper i genomsnitt mer keso, kesella, kvarg, matlagningsyoghurt, frysta och färska vegetariska produkter och nötter än befolkningen i övrigt. Samtidigt gäller det omvända för grädde och créme fraiche.

Det proteinrika sortimentet som kvarg, ägg och nutritionbars har ökat starkt. Här är det sannolikt både intresset för träning och viktkontroll som påverkat försäljningen.

Hälso- och träningstrenderna visar sig också i en ökad försäljning av kosttillskott, i synnerhet de sport- och nutritionsprodukter som ska förbättra den fysiska uthålligheten, öka muskeltillväxten och påskynda återhämtning efter träning.”

Så långt allt väl, men sen kommer det –

“Men det är inte bara hälsosam mat som lockar. Glass och snacks ökar också rejält.

Då ställer i alla fall jag mig några frågor. Då det är Stockholms Konsumentförening som gjort studien, gäller denna förändring bara boende Stockholmsområdet?

Som verksam på mindre orter måste jag säga att någon överdriven hälsomedvetenhet slösas det då rakt inte med…

Är det så att de som äter allt bättre även är de som trycker på ännu lite extra med kosttillskott?

Då försäljningen av glass och snacks ökar rejält är det ett tecken på att de hälsomedvetna frossar loss extra ohämmat under helgerna?

Eller betyder det att de ohälsomedvetna blir fler eller ännu mera ohälsomedvetna?

Är det gapet mellan de hälsa och ohälsa som blir allt större?

I stort sett är det dock en god nyhet om ni frågar mig 😀

Lär mer genom att klicka på länken nedan.

 

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/halsotrend-tydligt-vagval-pa-tallriken_4410295.svd

 

ps. Jo, jag är extra nöjd med mitt nya ord “ohälsomedvetna” för det är ett medvetet val att välja en ohälsosam livsstil precis som motsatsen är det 😉Är kvarg bra efter träning?

Postad: 17 februari, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Återhämtning, Hälsa, Kost, styrka, Träning | Etiketter: , , , , , , , , , , , | 2 kommentarer

Det var frågan på  Maratonbloggen i går. Delar av mitt svar, hittar ni här..

Vad är kvarg egentligen?

Kvarg är färskost som framställs då mjölk mjölksyras och man separerar då vasslen från kaseinet. Vasslen är den flytande delen man filtrerar bort och kasien är det som blir kvar i slutprodukten. Den stora fördelen med kvarg är att det är en proteinrik, nyttig och mättande produkt.

Kaseinprotein är ett långsamt protein som förser kroppen med aminosyror under flera timmar. Kaseinprotein motverkar nedbrytandet av muskelmassan. Kvarg är således en väldigt bra produkt för att öka proteinandelen i din kosthållning. Dröjer det länge mellan målen är kvarg extra bra då det ser till att det finns aminosyror tillgängligt under längre tid.

Vassleproteinet som man filtrerar bort vid framställandet av kvarg är det protein som tas upp snabbast i kroppen och som dessutom höjer insulinnivåerna vilket gör det extra gynnsamt om det är muskeltillväxt man främst är ute efter. Direkt efter träning är vassleprotein alltså att föredra då det ser till att det snabbt finns ”byggmaterial” till muskulaturen. Vassleprotein eller wheyprotein är alltså det som blir över vid osttillverkning och som används tillframställandet av proteintillskott. Ett rent wheyprotein köpt på påse eller burk är inget konstigare än kvarg med funlight, man får bara se till att tillsätta vätskan själv.

Är då kvarg det bästa att äta efter ett styrkepass?

Läs hela svaret genom att klicka på länken nedan 😉

http://blog.svd.se/maratonbloggen/2015/02/16/kostexperten-ar-kvarg-bra-att-ata-efter-traning

Fler inlägg av/om mig på Maratonbloggen hittar ni nedan…

http://blog.svd.se/maratonbloggen/2015/02/09/jag-blev-alltid-vald-sist-i-skolgympan/

http://blog.svd.se/maratonbloggen/2015/02/03/kaffe-hur-bra-eller-dalig-ar-det-egentligen/

 

 Ny Kostexpert på Maratonbloggen- Thats me!

Postad: 4 februari, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Fakta, Hälsa, Jobb, Kost, Motivation, Träning | Etiketter: , , , , , , , | 2 kommentarer

Jodåsåatte…från och med 1 februari kan jag titulera mig Kostexpert på Maratonbloggen på SvD.se , en av rikets allra största träningsbloggar 😀

Först ut frågan “Kaffe – Hur bra eller dåligt är det egentligen?” en fråga jag verkligen går igång på 😉

Läs svaret här –

http://blog.svd.se/maratonbloggen/2015/02/03/kaffe-hur-bra-eller-dalig-ar-det-egentligen

bild

Petra Månström som driver bloggen är en galet diven tjej på alla plan alltså. Hon driver Maratonpodden – superbra kan jag meddela och (jag plöjer avsnitt efter avsnitt numera) är purfärsk Chefredaktör på tidningen Outside Träning.

Känner mig omåttligt hedrad över uppdraget må jag säga. Firar med en stooor kopp kaffe 😉

“Expert” mmmm smaka på ordet….man bara måste ju älska det 😉Kaffe – en riktig lifesaver!

Postad: 23 januari, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Hälsa, Kost, Läsning, Tips | Etiketter: , , , , | Kommentera

Det finns många saker som gör mig lycklig och en av dessa är kaffe. Den mest mosiga morgon blir alltid så mycket bättre efter en stor mugg svart, starkt kaffe. Ekologiskt givetvis 😉 Och jag bara älskar att det kommer fler och fler studier som visar på att kaffe inte alls utgör någon hälsorisk utan tvärtom är riktigt hälsosamt 😀

Senast igår morse drack jag mitt goda kaffe och läste följande i SvD- “Kaffe skyddar mot hudcancer”

Ytterligare en anledning att inte byta ut kaffet mot örtte 😀

Kaffe har anklagats för mycket, bland annat högt blodtryck, orsaka cancer, migrän och mag-tarmbesvär. Men jag undrar om inte herr Ennart på SvD har anger den verkliga orsaken till all oro över kaffedrickandet…

“Misstron har djupa rötter och kan spåras ända till den tid då bönan introducerades i Europa. Många oroades då över den drog som kvinnor samlades kring vid dubiösa kafferep.”

Inget är bra när det överdrivs och säkert är ändlösa kafferep inte till någon nytta 😉

3-5koppar per dag har sedan länge visat sig motverka diabetes typ2 (inga kakor till kaffet då alltså) astma, leverskador orsakade av alkohol, hjärtsjukdomar och flera sorters cancer däribland i bröst, prostata, lever och munhålan. Kaffet är inte ens vätskedrivande som man tidigare trott.

USA:s nationella cancerinstitut visade i en studie 2013 att de som drack 2-3 koppar kaffe om dagen levde längre än andra. Effekten sågs oavsett om kaffet innehöll koffein eller inte (varför man nu vill dricka kaffe utan det?), effekten verkar komma från de antioxidanter som kaffet innehåller.

De studier som visat på negativa effekter verkar dock höra i hop med koffeinets uppiggande effekt tillsammans med socker. Socker i kaffet går fetbort samt givetvis läsk.  I läsk handlar det dessutom om syntetiskt koffein och inte som naturligt förekommande i kaffebönan 😉

Nä hörni, här byts det inte ut nåt kaffe! Jag fortsätter att börja mina dagar med en kopp full med lycka – svart, starkt och hett 😀

kaffe

 

 

För mer härliga kaffefakta, läs artiklarna nedan 😀

http://www.svd.se/traning-och-halsa/kaffe-skyddar-mot-hudcancer_4270383.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/annu-ett-klartecken-for-kaffealskare_4270735.svdGör vad du vill men sitt inte still!!

Postad: 15 januari, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Hälsa, Motivation, Okategoriserade, Träning | Etiketter: , , , , | Kommentera

Jepp, nu har det ännu en gång blivit bevisat – Stillasittande dödar..

Den hittills största europeiska studie som gjorts i ämnet visar 676 000 dödsfall  av de omkring 9,2miljoner dödsfall i Europa varje år, tros vara orsakade av inaktivitet. Jämför det det med de 337 000 som beräknas vara orsakade av fetma.

Så lite som 20minuters promenad om dagen minskar risken att då i förtid med 16procent för personer med fetma och med 30procent för normalviktiga..

För personer med fetma ger den lilla promenaden större hälsovinster än om de bantar och går ner i vikt 😉

Vi snackar alltså så lite som 20 minuters promenad!!! Vem fixar inte det?

Det är alltså bättre för hälsan att vara rund och aktiv än att vara pinnsmal och stillasittande 😀

Kroppen är gjord för rörelse!! Det går inte att betonas mycket nog!

Hoppa, dansa, gör vad du vill men vad du än gör – SITT INTE STILL!!

bild-508

Läs mer om studien genom att klicka på länken nedan-

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fysisk-passivitet-dubbelt-sa-farligt-som-fetma_4251821.svd Softat hela helgen? Upp och hoppa!

Postad: 5 januari, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Fakta, Hälsa, Kondition, Motivation, styrka, Träning | Etiketter: , , , , , | Kommentera

“Ligg inte kvar i soffan efter helgfirandet! Forskare vid University of Missouri har visat att redan fem dagars fysisk passivitet ger mätbart försämrad hälsa. Bland annat skadas benens blodkärl hos både unga och lite äldre.”

Ovanstående är saxat från SvD i går. Redan efter fem dagars inaktivitet (mindre än 5000 steg/dag) får vi alltså en märkbart sämre hälsa. Jag är inte dugg förvånad. Kroppen är gjord för rörelse! Inte tusan känner man sig piggare och starkare av att inget göra?!

Nu går det rätt lätt att korrigera, några dagar med en högre aktivitetsgrad (mer än 10000steg) och man är hyfsat på banan igen. Tuffare träning ger ännu bättre effekter men det som är det absolut viktigaste för hälsan är att begränsa stillasittandet i mest möjliga mån.

Nu när nästan alla helgdagar är över och de allra flesta av oss har varit lite mer lediga borde vi alla vara i bästa möjliga form eller? Ja, för det brukar ju vara tidsbrist som utebliven träning skylls på…

“Men Hallååå! Vila är också viktigt” säger nån. Jajamän, vila är viktigt. Men att vila betyder inte total fysisk inaktivitet (i dagar/veckor… )

Kollar man på löpsedlarna/reklamen är galet mycket “kom i form” tips och fokus är i vanlig ordning viktminskning. Tror inte att löpsedlarna hade sett ut så om det överdrivet tränande var den stora folksjukdomen…

Tänk vad många kilon som måste gås upp och ner varje år  eller är det samma kilon som aldrig försvann sist? 😮

Många  är de som ska “ta tag i livet”. Tänk vad bra om man lät bli att “släppa  taget” hela tiden…

Tänk om alla de som börjar träna nu, börjar för sista gången… Ja, lägger de aldrig av så måste det ju bli så 😀

Att vara fysiskt aktiv i vardagen och träna regelbundet handlar inte om yta och utseende, det handlar om att må sitt allra bästa och att kunna få ut mesta möjliga av livet. Vi har bara en kropp och är vi smarta gör vi vårt bästa för att den ska hålla så länge som möjligt 😉

Det är egentligen inte så svårt, det är bara till att görat. Bästa platsen för träning är här och nu oavsett veckodag eller årstid 😉

bild-505

The face of 200 burpees…undrar hur många steg man kan räkna det som?

 

läs hela SvDs artikel genom att klicka på länken nedan…

http://blog.svd.se/ennartshalsa/2015/01/03/redan-fem-dagar-pa-sofflocket-skadar-din-halsa/Studsa fram och bli gladare!

Postad: 19 oktober, 2014 Av: Carolins träning Kategori: Fakta, Hälsa, Motivation, styrka, Tankar, Träning | Etiketter: , , , , | Kommentera

Jag tycker det är så rackarns häftigt hur små detaljer kan påverka vårt mående och hela vår syn på livet 😀

Så fort jag får tillfälle framhåller jag den stora nyttan av att styrketräna. Ett av alla fantastiskt goda skäl till att göra det är – Hållningen. Kroppshållningen blir så mycket bättre av att styrketräna. Tränar du rätt (inte discoträning med bara spegelfokus) så får du en stolt och snygg hållning. Muskler har den effekten 😉

Nu har man studerat hur vår gångstil påverkat vårt humör. Forskarna vid Queens University i Kanada visade en lista på negativa och positiva ord för en grupp testpersoner som sedan fick gå på ett löpband. Forskarna uppskattade gångstilen med en mätare, personerna visste inte vad mätaren visade men de blev uppmanade att att försöka flytta mätaren till från höger till vänster eller tvärtom beroende på hur de gick. Efteråt ombads de komma ihåg så många ord som möjligt från listan. Det visade sig att de som uppmanats att gå med en mera ledsen gångstil ex slokande axlar, kom ihåg fler negativa ord än de som gått med en glad, lite mera studsande gångstil. Gångstilen i sig hade alltså framkallat ett dystrare eller ett gladare humör.

Man vet sedan tidigare att man lättare fokuserar på det negativa när man redan är deppig – glaset är alltid halvtomt istället för halvfullt ni vet 😉

Det är inte hur man har det utan hur man tar det som är det avgörande. Träning i sig är antidepressivt men även en ack så vältränad individ kan ha en dålig dag. En sån dag bör man alltså räta på sig lite extra, studsa fram och ser man på – det kan bara bli bättre 😀

http://www.dn.se/nyheter/sverige/gangstilen-avslojar-ditt-humor/bild-482

 Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt