Carolins träning

Glutenfritt för den som inte är glutenintolerant – varför eller varför inte?

Postad: 17 juni, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Blogginlägg, Hälsa, Kost, Motivation, Träning | Etiketter: , , , , , , , | Kommentera

Knappt hann surdegshypen svalna förrän glutenfritt blev det nya heta på allas läppar. Det är så mycket glutenfritt snack att man kan undra hur vi överlevt alla dessa år utan att ha skänkt det lilla proteinet en tanke, om man inte är glutenintolerant förstås. Det är en jäkla skillnad att vara glutenintolerant på riktigt och att inte må sitt allra bästa om man äter en väldans massa mjölmat.

Läsarfrågan på SvDs Maratonblogg handlade denna gång om just vilken fara det föreliggare att äta gluten som icke glutenintolerant och om det finns någon vinning i att låta bli?

Visst tusan finns det en vinning i att inte låta pasta, pizza, pannkakor, paj, bullar, bröd, kex och kakor ha en alltför framträdande roll i kosthållningen! Många mår givetvis mycket bättre, blir piggare, får en mage som funkar och kanske till och med går ner några kilon i vikt om man byter ut dessa bukfyllor mot – grönsaker, frukt, rotfrukter, potatis, bönor, linser, frön, nötter, ägg, fisk, fågel och magert kött. Men om det är avsaknaden av gluten som är orsaken? Tveksamt alltså. Det finns ännu så länge inga vetenskapliga bevis för att så är fallet.

Personligen får jag i mig ytterst lite gluten, inte så mycket för att jag medvetet undviker det, utan för att det liksom inte får rum på min matsedel. Den är redan full av ->grönsaker, frukt, rotfrukter, potatis, bönor, linser, frön, nötter, ägg, fisk och ja, en del jordnötssmör 😛

Jag får inte i mig speciellt mycket mjölkprodukter heller, detta pga att jag överdoserade kvarg i slutet på 90-talet och början på 00-talet. Att överdriva intaget av enskilda livsmedel är inte heller nån hit på sikt 😉

Vi ska ju vara landet lagom men jag måste verkligen säga att vi suger på att vara lagom när det kommer till vårt förhållande till mat och alla nya trendiga dieter. Det verkar som att var och varannan går ”all in” och antingen totalt utesluter vissa saker (fett/kolhydrater/frukt/potatis/socker/gluten/mat varannan dag/ you name it)eller snöar in fullständigt på vissa (läs fröknäcke/rawfoodbollar/kvarg).

Slappna av!!! Det måste inte vara antingen eller. Det kan faktiskt vara både och eller lite av varje. Varför krångla till det om man inte måste? Varför inte lägga energi på nåt som kroppen verkligen mår bra – RÖRELSE?!

spark

 

 

Läs hela mitt svar på Maratonbloggen genom att klicka på länken nedan..

http://www.svd.se/vi-skulle-ma-bra-om-vi-slappnade-av-lite/om/maratonbloggen

 

 



”Go ahead! Ät blodpudding till frukost.”

Postad: 3 juni, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Blogginlägg, Hälsa, Kost, Träning | Etiketter: , , , , , , , | Kommentera

Jodåsåatte! Nu är man citerad i pappersversionen av Svenska Dagbladet, minsann 😀

bild (3)

Senaste frågan till Kostexperten på Maratonbloggen (meaning me) kom från en tjej med järnbrist (framkommer dock inte i den något förkortade frågan) ->

”Om jag äter blodpudding någon timme före löpningen känns löpningen lite lättare, det är annars extremt tungt just nu med dåligt flås och mjölksyra vid låg ansträngning. Är det inbillning eller inte? Skulle man kanske äta lite blodpudding till frukost innan maraton?

Undrar också om det stämmer att kaffe inte försämrar upptaget av hemjärn som finns i blodpudding, men däremot hämmar upptaget av icke-hemjärn (som väl finns i till exempel broccoli).”

Personligen har jag väldigt svårt för blodpudding. Har faktiskt bara ätit det en enda gång och det var en pytteliten bit som mattanten i skolan tvingade i mig som 8åring. Jag blev vegetarian ett par år efter det…. Lite blödig när det gäller att äta djur. Har inget att invända mot att äta kött rent näringsfysiologiskt men jag hoppar gärna över det själv. Jag äter dock fisk och NEJ! jag vill inte veta något om laxens känsloliv!! Låt mig slippa den kunskapen..

Men frågan handlade inte om eventuell blödighet i frågan om att äta djur eller delar av dem – det handlade om nyttan av järn för den som springer eller på annat sätt är fysiskt aktiv.

Järnet fyller viktiga uppgifter i kroppen och den mest kända är som syrebindande förmåga. I blodet binds syret till hemoglobin i de röda blodkropparna som transporterar syret till alla celler i kroppen.

Brist kan precis som du beskriver ge symptom som trötthet och andfåddhet men även huvudvärk, yrsel, lågt blodtryck och hjärtklappning. Inget vidare för den tillstånd för den som gillar att springa..

Hem järn som finns i animalier har vi ett extra bra upptag av och uttaget störs inte heller av vare sig kaffe eller kalciumrika livsmedel som det vegetabiliska icke hem järnet gör. Som kvinnlig löpande vegetarian bör man alltså se till att trycka i sig extra mycket av de järnrika livsmedlen (grönkål, spenat, bönor, persilja, broccoli etc) och vara mer noggrann med att inte skölja ner broccolin med kaffe i mängder 😉

Nä hörni, nån blodpudding till frukost blir det inte för min del. Gröt och ägg blir det även fortsättningsvis 😛

 

 

Läs hela svaret med källhänvisningar och allt i länken nedan 🙂

http://www.svd.se/lopningen-gar-lattare-om-jag-ater-blodpudding/om/maratonbloggen

 



Ät frukt.punkt

Postad: 21 maj, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Blogginlägg, Hälsa, Kost, Motivation, Träning | Etiketter: , , , , , , , , , , | Kommentera

Är det okej att äta frukt? Innehåller det inte väldigt mycket socker?  Denna ständiga fråga… Jag fick möjligheten att svar på den i senaste frågan till Kostexperten (dvs jag, och jag bara ääälskar titeln) på Maratonbloggen på svd.se Nedan följer en del av mitt svar…

”Jajamän, frukt innehåller fruktos och en kost rik på fruktos är inte att rekommendera. Den kan göra oss både feta och sjuka men då handlar det inte om att vi äter för mycket frukt utan om att vi helt enkelt äter för mycket produkter som innehåller socker (sackaros = lika delar glukos som fruktos) och produkter som innehåller ren fruktos eller fruktossirap. Detta hittar vi i livsmedel som inte borde kallas livsmedel utan skräpmat, som söta frukostflingor, fruktyoghurt, godis, kakor, sylt, läsk, glass och annat liknande. De studier som visar att fruktos är skadlig för oss är baserade på konsumtion av fruktos, inte på konsumtion av frukt. När vi äter frukt och grönsaker får vi i oss så mycket annat som är bra, som vitaminer, mineraler, antioxidanter, fibrer och en hel del vätska.

För att få i oss för mycket fruktos via frukt krävs det att vi äter galet mycket, till exempel ett kilo äpplen om dagen. Äter man så mycket äpplen dagligen har man ett annat problem, kan jag tycka. Att anse att fruktätandet är skadligt för vikten och hälsan är att sila mygg och svälja kameler. Är man rädd för fruktos, ät frukt och framför allt: ät grönsaker men strunta i skräpmaten/drycken. Torkad frukt och fruktjuicer gör det lättare att överkonsumera och bör kanske avnjutas med lite måtta om man inte är väldigt fysiskt aktiv.”

Men alla bekämpningsmedel då?  Vindruvor och ananas ska ju vara rena giftbomberna ju! och så ratar man frukten men har inga som helst betänkligheter om var den fantastiska färgen på smågodiset man trycker i sig, kommer ifrån….

Mindre lämpliga ämnen får vi i oss dagligen men frukten står för det lilla i sammanhanget. Kort och gott kan man rätt lätt konstatera att en kosthållning rik på frukt och grönt varken gör oss sjuka eller feta, motsatsen gör det däremot 😉

Läs hela svaret genom att klicka på länken -> http://blog.svd.se/maratonbloggen/2015/05/13/kostexperten-hur-bra-ar-det-egentligen-att-ata-frukt/

När ni ändå är i bloggläsartagen klicka då in på http://petramanstrom.se/ Petra Månsström som driver Maratonbloggen har just startat ytterligare en blogg. Befriande ofiltrerat om träning och livet i stort . Läs! 😀

 



2 enkla sätt att minska på saltet

Postad: 19 maj, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Blogginlägg, Hälsa, Kost, Motivation, Träning | Etiketter: , , , , , , , | Kommentera

Nu larmas det igen….

”Varje år drabbas drygt 55 000 personer av hjärtinfarkt eller stroke. Var fjärde vuxen har högt blodtryck. En av orsakerna är att många äter alldeles för mycket salt. Men de flesta är inte medvetna om detta. Och de har inte heller makten över sitt saltintag. Saltet döljer sig nämligen i den köpta maten – i brödet, osten, korven och flingorna.”

 

Ovanstående står att läsa i SvD idag. Svensken äter i snitt 11gram salt per dag vilket är mer än dubbelt så mycket som är rekommenderat (5g).

”Men det är inte saltandet hemma vid matbordet eller vid spisen som är den största boven. I stället döljs det mesta saltet i ”färdiga” livsmedel som ost, kött- och charkprodukter, bröd och matfetter. I hel- och halvfabrikat som soppor, såser, hamburgare, pizza och pajer. Och i mat som äts på restaurang. Ungefär 75 procent av det salt man får i sig kommer från köpt mat.”

Ovanstående ord pekar lätt ut vad som är problemet, vilket gör att lösningen är galet enkel – ÄT MINIMALT MED HEL- OCH HALVFABRIKAT. Tror jag sagt det för men då gällande andra problem med ätandet och hälsan.

Så jäkla enkelt – själv är bäste dräng! Laga maten själv i mesta möjliga mån. Välj råvaror istället för färdiga livsmedel. Piiisofkejk som jag brukar säga 😉

Visst måste livsmedelstillverkarna göra sitt för att minska på svenskarnas saltkonsumtion men om man ogillar känslan av att vara ett offer så finns det alltså en hel del man kan göra själv 😀

Ytterligare en sak som kan göras. En sak som gör att i princip alla hälsofaror minskar – TRÄNA!! Att svettas ut ordentligt och regelbundet gör att vi blir av med salter och kan då faktiskt behöva peta i oss lite mer. En sann glädje för en saltare som jag 😀

TRÄNA för F*N TRÄNA och skippa skräpmaten – Funkar mot i princip alla åkommor 😀

 

 

bild-539

läs hela artikeln nedan ->

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/minska-salthalten-i-alla-livsmedel_4573456.svd



Aspartam-, stevia- eller sockersötad läsk – vad är bäst?

Postad: 18 mars, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Fakta, Hälsa, Kost, Motivation, Okategoriserade, Träning, Viktminskning | Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , | Kommentera

 

…eller rättare vad är minst dåligt? Så lyder veckans fråga på Maratonbloggen.

 

bild 1

Är det något som ökade kunskaper har lärt mig så är det att något sällan är svart eller vitt, rätt eller fel. Jag är inte någon aspartamivrare, steviafiende och heller ingen sockerfobiker. Nedan är saxat från mitt svar på Maratonbloggen –

 

”Ja, vad är aspartam och hur farligt är det? Aspartam är uppbyggt av de två aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra. De finns alltså naturligt i alla proteinrika livsmedel. Fenylalanin är dessutom en av de 8 essentiella aminosyror som vi måste få i oss via kosten för att överleva. Dessa båda aminosyror får vi oss rikligt av varje dag via kosten och så bör det vara.

Aspartam är mellan 180-200 gånger så sött som socker och används således i väldigt små doser i läsk. Det innehåller lika mycket kcal som socker per 100 g men eftersom det är så pass sött och mängden aspartam är så liten så är lightläsk i praktiken fri från kcal.

Aspartam är ett av det mest studerade sötningsmedlen och mest använda som finns på marknaden, skulle jag tippa. Det finns gott om studier som visar att det är ofarligt i de doser som anses vara ett acceptabelt dagligt intag – 40 mg/kg kroppsvikt eller 4 liter lightläsk per dag om du väger 60 kg. ”

Stevia, kan det vara lösningen på sötningsfrågan? Det är ju både sött, naturligt och i stort sett fritt från kcal. Till att börja med kan man konstatera att även sockerrör och sockerbeta är naturligt men det gör inte socker till något hälsosamt för det. Stevia, eller rättare sagt steviaglykosider (E960), som är det ämnet som används som sötningsmedel, utvinns ur bladen från busken Stevia Rebaudiana och har använts i hundratals år, precis som socker från sockerbetor/rör alltså. Det har gjorts en hel del studier på steviaglykosiders säkerhet (dock inte lika många som gjorts på aspartam) och det acceptabla dagsintaget är 4mg/kg kroppsvikt eller 3 liter läsk sötad med steviaglykosider per dag om du väger 60kg.”

Att rent socker gör oss feta och sjuka är sen gammalt och mitt främsta tips om man dricker en hel del läsk är – SLUTA MED DET..

Läs hela inlägget och länkar till studier mm genom att klicka på länken nedan 😀

 

http://blog.svd.se/maratonbloggen/2015/03/17/kostexperten-sa-farligt-ar-aspartamet/

 

Detta inlägg publicerades lägligt nog samma dag som följande studie publicerades 😉

bild 2

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-lightlask-kopplat-till-bukfetma

Ja, vad ska man säga? Ämnet är hett och vi vet helt klart inte allt i något ämne ännu. SVTs kristiska granskning lyser dock med sin frånvaro..

Jacob Gudiol är som alltid snabb på att granska studier vilket han rappt gjorde även med denna. Hans kritiska inställning lyser aaaldrig med sin frånvaro 😉

”Totalt var det endast 466 deltagare med i den här studien och endast 40 stycken av dem räknades som högkonsumenter av lightdryck. Högkonsument i sin tur var att du drack en eller fler lightläsk om dagen.

Som vanligt finns det skillnader mellan grupperna redan från början och få som drack lightläsk regelbundet var oftare överviktiga eller feta. Där var också en större andel personer med diabetes typ 2 i den gruppen.

Jag kan egentligen stanna här. Det finns givetvis mängder av studier på lightläsk sen tidigare  och även om de epidemiologiska studierna är lite blandade i sina resultat så pekar systematiska översiktsartiklar och meta-analyser från de senaste åren alla på att lightläsk inte har någon stark korrelation med varken övervikt, fettmassa eller midjemått

Han avslutar inlägget med – ”Så för att summera. Dagens rubriker är trams..”

Läs hela inlägget för tusan!

http://tranastyrka.se/lightlask-och-bukfetma/

Det här med studier är inga lätta grejer och man gör nog rätt att inte svälja alla rubriker man läser trots att det är en eller annan forskare som citeras 😉

Snart kommer det säkert en studie som visar att män som sover på vänster sida drabbas av skallighet i högre utsträckning än män som sover på högersida… Ser ni rubriken?

 



YEEY!! Vi äter sundare, eller i alla fall vissa av oss…

Postad: 17 mars, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Fakta, Hälsa, Kondition, Kost, Motivation, Okategoriserade, styrka, Träning | Etiketter: , , , , , , , , | 2 kommentarer

”Svenskarna äter allt mer hälsosamt, visar en ny rapport från Konsumentföreningen Stockholm. Vegetariska rätter, nötter, fröer, baljväxter, gryner, fullkornsprodukter och bär tar allt större plats i kundvagnarna. Men det finns också tecken på ett ökande hälsogap i befolkningen.”

Ovanstående stod att läsa i gårdagens SvD. Vi äter mer vegetariskt, mer ekologiskt, köttkonsumtionen minskar för första gången på länge 😀

”Storstadsbor köper i genomsnitt mer keso, kesella, kvarg, matlagningsyoghurt, frysta och färska vegetariska produkter och nötter än befolkningen i övrigt. Samtidigt gäller det omvända för grädde och créme fraiche.

Det proteinrika sortimentet som kvarg, ägg och nutritionbars har ökat starkt. Här är det sannolikt både intresset för träning och viktkontroll som påverkat försäljningen.

Hälso- och träningstrenderna visar sig också i en ökad försäljning av kosttillskott, i synnerhet de sport- och nutritionsprodukter som ska förbättra den fysiska uthålligheten, öka muskeltillväxten och påskynda återhämtning efter träning.”

Så långt allt väl, men sen kommer det –

”Men det är inte bara hälsosam mat som lockar. Glass och snacks ökar också rejält.

Då ställer i alla fall jag mig några frågor. Då det är Stockholms Konsumentförening som gjort studien, gäller denna förändring bara boende Stockholmsområdet?

Som verksam på mindre orter måste jag säga att någon överdriven hälsomedvetenhet slösas det då rakt inte med…

Är det så att de som äter allt bättre även är de som trycker på ännu lite extra med kosttillskott?

Då försäljningen av glass och snacks ökar rejält är det ett tecken på att de hälsomedvetna frossar loss extra ohämmat under helgerna?

Eller betyder det att de ohälsomedvetna blir fler eller ännu mera ohälsomedvetna?

Är det gapet mellan de hälsa och ohälsa som blir allt större?

I stort sett är det dock en god nyhet om ni frågar mig 😀

Lär mer genom att klicka på länken nedan.

 

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/halsotrend-tydligt-vagval-pa-tallriken_4410295.svd

 

ps. Jo, jag är extra nöjd med mitt nya ord ”ohälsomedvetna” för det är ett medvetet val att välja en ohälsosam livsstil precis som motsatsen är det 😉



Så undviker du väggen…

Postad: 1 mars, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Hälsa, Kost, Okategoriserade, Träning | Etiketter: , , , , , , , | Kommentera

bild.PNG-14

 

Att arbeta hårt och mycket kan drivas av passion för det man gör, vilket är helt underbart 😀

Att arbeta hårt och mycket av orsaker som drivs av måsten och nödvändigt ont kan däremot leda till något som är helt annat än underbart – en stress som är allt annat än positiv 🙁

Oavsett vad anledningen till att man jobbar hårt är gör man helt klart rätt i att ta hand om sig, antingen för att kunna fortsätta göra allt det där man tycker är så galet roligt eller helt enkelt för att kunna härda ut.

SvD har haft en artikelserie i ämnet ”På väg in i väggen” och nu i veckan publicerades 6 tips för att undvika väggen –

1. Värna sömnen

Sömnen är stressens antagonist. Det stressen bryter ner bygger sömnen upp. Nattsömnen är den absolut viktigaste återhämtningen. Prioritera sömnen både i kvantitet och kvalitet.Snarkande makar, gråtande barn och bökande husdjur bör hållas på avstånd under stressiga perioder 😉

2. Träna i lagom dos

När det är som mest att göra är träningen som viktigast. Att välja bort träningen är bland det sämsta vi kan göra. Vi är gjorda för rörelse och träning reducerar de negativa effekter som stress utsätter oss för. Men sänk prestationskraven! Förvänta inte att kroppen ska kunna prestera på topp när knoppen är full av stress. Njut av de stressreducerande endorfinerna och ta de allra tuffaste passen när det lugnat ner sig på andra fronter.

3. Inga Dieter

Det är ju i och för sig ett tips som gäller alla dagar året om men extra viktigt under stressiga perioder. Är det någon gång det gäller att se till att kroppen får den näring den behöver så är det nu! Att hoppa över eller äta minimal lunch pga stress eller pga att träningen inte varit lika tuff som vanligt är absolut ingen god idé. Att ge sig in i några sopdieter a la VLCD (lågt kaloriintag) eller fastor (5:2) kommer stressa kroppen ytterligare och kan vara droppen som får bägaren att rinna över.

4. Vårda vännerna

Sociala relationer med människor som ger energi och som ger ett avbrott i vardagsstressen är viktigt. Men se upp för parasiterna som bara slukar mer energi av dig!

5. Våga säga nej

Säg nej till parasiterna. Gå och träna som planerat även om det finns saker som ”måste” göras. Strunta i dammråttorna (de syns inte om man kisar lite och sänker belysningen). Det är bara du själv som vet hur stressad du är och därför Du som måste sätta ner foten och säga ifrån.

6. Fastna inte i oro

Ta en sak i taget. Jag brukar skämta och säga att min typ av mindfullness är när huvet är fullt, men på allvar är det ju faktiskt så att man bara kan vara på ett ställe i taget. Att skriva ner vad som ska göras underlättar, då behöver man inte hålla allt i huvudet och sen är det ju en så fantastisk känsla att få bocka av punkt efter punkt.

Det var mina tankar om de 6 tipsen för att undvika väggen. Läs hela artikeln genom att klicka på länken nedan…

 

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/sa-undviker-du-att-ga-in-i-vaggen_4366909.svd



Gluten – roten till allt ont?

Postad: 23 februari, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Hälsa, Klienter, Kost, Okategoriserade | Etiketter: , , , , , , , | Kommentera

Det är mycket snack om gluten just nu.  På Svenska Dagbladets omslag möts man av följande idag…

bild-517

Vill inte verka hånfull eller förminska problemet för de som lider av celiaki, men har vi uppnått världsfred och fått ett slut på den hungersnöd stora delar av världen lider av? 😮

Vår brist på de riktigt stora problemen verkar göra oss synnerligen engagerade i de mindre, och ibland ickeproblemen 😉

Är gluten verkligen roten till så många problem med hälsan som många tycks tro?

Jag får en hel del matdagböcker som klienter och kursdeltagare skriver och jag kan konstatera att det äts mycket limpa i det här landet alltså. Och knäckebröd, pizza, paj och kex. Mycket.

I vissa fall så mycket att mjölbaserad föda står för lätt 70 procent av energiintaget. Det tror jag inte alls är särskilt bra. hade det varit särskilt bra hade de nog inte kommit till mig från första början.

Är då lösningen att byta ut brödet, pastan etc mot diverse glutenfria hittepåprodukter?

Nja… men jag är helt övertygad om att många skulle må så mycket bättre om de åt mer frukt, grönt, bönor, linser, fisk och ägg. Kanske till och med åt lite mer lagad mat än typisk ”frukostmat” flera gånger om dagen. Mer näring per kilokalori och på så sätt även trimma till kroppen och må toppen samtidigt. Då är det helt säkert inga som helst problem om det slinker ner en brödskiva här och där heller 😉

Men nu är det väl ändå dags för en ny metod/diet som det kan säljas lösnummer och böcker på. För hur tokigt det än låter så finns det de som på nåt märkligt sätt kan få glutenfritt till att nästa låta som kalorifritt… Slår vad om att det snart kommer en bok med temat ”Så gick jag ner 7kilo med glutenfritt”… eller nåt i den stilen.

Vi sägs bo i landet ”Lagom” men jag vet inte jag… Det där inlägget om vad som är just ”Lagom” filar jag på fortfarande. Är det så att ”Lagom” inte gör sig så bra på ett bokomslag eller på en löpsedel? Så trist i så fall då det IRL funkar klart bäst 😉

 

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lakare-domer-ut-modediet_4351159.svd



Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt