Carolins träning

Do more of what makes you happy…

Postad: 28 april, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Blogginlägg, Hälsa, Kondition, Kost, Motivation, styrka, Träning | Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , | Kommentera

Tror jag bytt ledord faktiskt. Har ju kört med Nikes ”Just Do it” gört bara känn inte efter så förtvivlat. Det gäller fortfarande 😀 Och så har jag ju alltid levt enligt devisen ”Tänk negativt, bli positivt överraskad” Det gäller fortfarande. Blir ju så jäkla glatt överraskad för jämnan, det vill jag inte sluta med 😉

”Do more of what makes you happy” ett ledord som sammanfattar hela livsfilosofin.

Att träna ofta och mycket gör mig lycklig som tusan. Att äta jordnötssmör direkt ur burken likaså. All mat som ger mig energi att göra det jag allra helst vill, gör mig lycklig. Att gå och lägga mig när jag är trött och gå upp när jag är pigg gör mig galet lycklig. Att arbeta gör mig lycklig. Att se andra få sina hett efterlängtade resultat och bli piggare, gladare, friskare och starkare – det gör mig toklycklig 😀

Jag är enkelspårig, jag vet. Men det gör mig också lite extra lycklig. Det gör att jag inte kräver så mycket för att vara just lycklig. Allt det där tänker jag fortsätta med så mycket jag bara kan 😀

Kalla det trist, kalla det onormalt, kalla det Wellness syndrom, kalla det precis vad ni vill. Jag citerar bara den gamla E-type dängan ”This, this is the way I want to live” och hoppar vidare! TJOLAHOPP!

bild-534

 

 

 



”Brinner” – Breakfast for dinner

Postad: 22 april, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Blogginlägg, Hälsa, Kost, Motivation, Okategoriserade, Viktminskning | Etiketter: , , , , , , , , , , | Kommentera

Jag har ju den stora äran att få agera kostexpert på Maratonbloggen på svd.se och  förra veckans fråga löd enligt följande –

”Jag är en tjej som tränar löpning och styrketräning 5-6 dagar i veckan och älskar att äta frukostmat som gröt, fil och flingor, smörgåsar och så vidare även till middag. Hur bra är det? Kan man göra den här maten lika bra som lagad mat?”

Det finns faktiskt ett namn för denna form av kosthållning – Brinner, Breakfast for dinner…

Vad kan man då säga om detta?

”Genom att äta frukostmat kan du få i dig den mängd kcal som din kropp behöver, du kan till och med få i dig den mängd kolhydrater, protein och fett som din kropp behöver, men vad du missar med så snäv kosthållning är variationen. Att snöa in på fil och flingor gör att du missar det breda spektrat av vitaminer, mineraler, bioflavonoider, karotenoider, fytonäringsämnen och antioxidanter av olika slag. Ett vitaminpiller ger inte alls samma effekt som när du får i dig dessa näringsämnen via kosten.”

Det var en del av mitt svar, läs hela svaret genom att klicka på länken nedan.

http://blog.svd.se/maratonbloggen/2015/04/19/kostexperten-jag-ater-frukostmat-till-varje-maltid

Det här med att inte äta riktig, lagad mat verkar vara ett typiskt tjejigt beteende, eller kvinnligt/tantigt, välj själv passande benämning. Man vill inte äta två lagade mål mat om dagen.

”Äta lagad MAT på kvällen? Nä, då nöjer jag mig med nåt lätt, en macka eller fil och flingor..”

But why? undrar jag…. Att trycka mackor och fil och flingor är på sin höjd ett ”lättare” alternativ pga att man slipper sätta på spisen, det är sällan ett lättare alternativ i den bemärkelsen att man får i sig mindre kcal. Mindre näringstät mat – JA men inte inte mindre energi in.

Jag brukar ta exemplet med spenat vs finncrisp. Jag har säkert skrivit om det förut men gör det gärna igen.

Finn Crisp, ni vet de där små surdegsbakade kexen som säljs i massor numera. Kanonbra, inget snack om saken! Att trycka i sig 5 såna små kex är en baggis, ett litet mellis eller hur? Hur mycket spenat får man äta för att få i sig samma mängd kcal?….. 1kg. ETT KILO! Fatta hur mycket mer näring man får i sig i ETT KILO spenat i jämförelse med de, iofs mycket bra, Finn Crispen!!

Lagad mat med rena proteinkällor som kött, fisk, ägg, kyckling, kompletterat med bönor, linser, lite rotfrukter och massor av grönsaker, typ spenat – ger såå mycket mer näring och mättnad än vad fil och flingor någonsin kan ge.

Är det själva mättnadskänslan man är rädd för undrar jag? Så tokigt tänkt i så fall…

 

I Riksmaten 2010–11 deltog nära 1800 personer mellan 18 och 80 år. I undersökningen registrerade deltagarna allt de åt och drack under fyra dagar. Dessutom ingick en enkät med ett femtiotal frågor.

Resultaten visar att

  • Två av tio äter 500 gram frukt och grönsaker per dag eller mer.
  • Tre av tio äter fisk som huvudrätt minst två gånger per vecka.
  • Sex av tio använder olja eller flytande margarin i matlagningen.
  • Nio av tio äter för lite fullkorn.
  • Sju av tio får i sig för lite fibrer.
  • Fyra av tio äter för mycket socker.
  • Sju av tio äter för mycket salt, men många väljer joderat salt.
  • Åtta av tio får i sig för mycket mättat fett.
  • Hela 15 procent av energiintaget – kalorierna – kommer från godis, läsk, bakverk och snacks.
  • Unga kvinnor och män, 18–30 år, har sämst matvanor.
  • Kvinnor har generellt sett bättre matvanor än män.

http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/matvanor—undersokningar/riksmaten-2010-11—vuxna/

Kolla in sista raden…Kvinnor äter alltså bättre än män även om det är kvinnor 35-60år som äter näst mest godis i landet och som enligt mitt helt ovetenskapliga antagande är de som står för största antalet av de som hellre äter ”Breakfast for dinner” i stället för riktig MAT…Hur illa är det då inte för männen? 😮

Totalkonsumtionen av socker och sirap år 2013 var 41 kg per person och år och har varierat mellan 36–45 kg under perioden 1980–2013. Samtidigt har konsumtionen av choklad och konfektyrvaror samt läskedrycker, cider m.m. ökat kraftigt, dock har ökningstakten inte varit lika dramatisk efter år 2000. År 2013 var konsumtionen av choklad- och konfektyrvaror 17 kg per person, vilket motsvarar en ökning med 75 % sedan 1980. Konsumtionen av läskedrycker, cider m.m. har nästan tredubblats till 87 liter från år 1980 till år 2013.

Ovanstående är saxat från Jordbruksverkets statistik om vår livsmedelskonsumtion. Det där Wellness Syndromet verkar inte ha slagit igenom speciellt stort kan jag tycka..

http://www.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/Amnesomraden/Statistik,%20fakta/Livsmedel/JO44SM1401/JO44SM1401/JO44SM1401_ikortadrag.htm

ÄT MAT. Bli mätt. Då kommer förmodligen suget efter skräpmat inte heller vara ett problem 😉

Det var allt från Kommandoran idag 😀

 



Wellness syndrom – Say What!?

Postad: 8 april, 2015 Av: Carolins träning Kategori: Blogginlägg, Hälsa, Kost, Motivation, Träning | Etiketter: , , , , , | Kommentera

Wellness syndromet? Nu har det släppts en bok igen och då ska det debatteras. Det snackade som det på SVTs nyhetsprogram i går kväll (vet inte vilket då jag var i ett annat rum..) och det har debatterats i andra program.

Att folk tränar för mycket och är för intresserade av sin hälsa – är det ett folkhälsoproblem? Really?

Vi blir fetare och fetare, den psykiska ohälsan ökar, vi äter 17kg godis i snitt per person och år, gastric bypass basuneras ut som det enda säkra sättet för folk att gå ner i vikt och vi debatterar om ett ”wellness syndrom”? 😮

Att det finns det finns avarter på alla kanter är den gammalt men att det skulle vara ett problem för den stora massan köper jag då rakt inte. Kanske är det ett storstadsproblem? Som verksam på mindre orter ser jag inte av detta speciellt ofta kan jag meddela.

Elitidrott är inte friskvård, det vet vi. När motionärer tränar som elitidrottare så går man över gränsen för det som gynnar hälsan och det finns givetvis risker med det. Då tränar man för att kunna prestera maximalt i vald idrott, inte för att må sitt bästa i det vardagliga livet.

För de allra allra flesta är detta dock inte fallet, inte ens de som tränar i stort sett varje dag behöver hamna i det facket.punkt

När träningen blir ytterligare en stress i livet, när prestationen blir viktigare än funktionen – ja, då kan det bli ett problem. Ett problem som dock är mycket mindre än problemet med inaktiva, skitmatsätande, överstressade individer.

”Man slår mot de redan svaga”, säger man om att arbetsgivare ställer krav eller bara uppmuntrar till att personalen tar hand om sin hälsa. Say What?! Att uppmuntra eller kräva att någon, anställd eller ej, ger sig själv möjligheten att bli piggare, gladare, friskare och starkare- är det att slå på de redan svaga? Alltså, jag är nog väldigt trög här. I  min värld är träning inte kopplat till stress och press, det är den raka motsatsen till det. Det är träningen som gör att man kan hantera stressen i vardagen. Träningen ger energin!

Jag tittade inte på hela inslaget med mannen som skrivit boken och som får så mycket utrymme i etern. Jag satt i rummet bredvid och läste senaste numret av Runners World. Visdomsorden nedan till exempel.

bild-526

 

Sånt läser jag och jag är rädd för att de som tar till sig nyheten om det nya syndromet är de som absolut inte ligger i riskzonen – de som sitter i TVsoffan alldeles för mycket som det är…



Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Carolin Helt.
Ålder: 42.
Bor: Jönköping.
Familj: Gift.
Sysselsättning: Internationell licencierad personlig tränare, hälso- och kostrådgivare, massör, föreläsare, driver gym- och kursverksamhet samt skribent på tidningen Kurera och skribent på PTKvinna.
Om mig: Älskar allt som har med träning och friskvård att göra.
Fokus just nu: Mitt ständiga fokus är att få andra och mig själv att nå sin fulla potential och bli piggare, gladare, friskare, starkare och med lite tur, även smartare.
Om bloggen: Min blogg kommer, tro det eller ej, att handla om träning. Min träning, andras träning, nya rön, gamla myter, kostens betydelse för träningsresultatet, hur man behåller motivationen för att nå sina mål och om min vardag med träning som yrke.
Att få medverka till att fler upptäcker allt fantastiskt som träningen ger är min stora motivation. Jag har därmed världens bästa jobb.
Kontakt: carolin.helt(at)e3.nu

Följ Carolins träning på Instagram

Följ mig på Instagram

I appen – bara sök efter: Carolin Helt