Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ett liv tillsammans

Att gå bakåt i utvecklingen är ibland nödvändigt

Nu har det gått himla lång tid sen jag tog mig tid att skriva. Jag har haft en skrivsvacka de senaste veckorna, men det har att göra med att jag istället varit inne i en intensiv läsperiod. Jag har med stor aptit slukat böcker som handlar om medvetet föräldraskap och det ursprungliga, naturliga sättet att förhålla sig till barn. Min favorit och en klassiker i ämnet är Jean Liedloffs bok the continuum concept, där hon berättar om sin upplevelse på 70-talet då hon vid ett flertal tillfällen bodde hos en indianstam i Sydamerika. Hon fick en unik inblick i deras sätt att förhålla sig till barn och till varandra och kunde konstatera att deras barn sällan grät, inte hade kolik, aldrig bråkade med andra barn eller visade avundsjuka och själva valde att hjälpa till och bidra till byn, fastän ingen nånsin krävde något av dem. Hennes bok har inspirerat föräldrarörelser över hela världen.

Det är en bok som har rört upp något väldigt primitivt och samtidigt upplyst, i mig. Den har fått mig att hitta tillbaka till det jag egentligen känt hela tiden, men inte riktigt lyssnat till fullt ut; att det här med barn, graviditet och födsel är något naturligt och okomplicerat när vi låter våra kroppar, vår intuition och barnen själva leda oss.

Ofta är informationen man får på mödravårdens utbildningar ganska enkelriktade då de bygger på vad socialstyrelsen tycker är riktigt för stunden. Men socialstyrelsen är en myndighet, inte en mamma eller pappa! De har inte instinkterna som du har och känner inte ditt barn och samspelet mellan er. Jag tycker inte att man ska lägga sitt eget och sitt barns liv i händerna på en myndighet när man själv och barnet har all kunskap inom sig rent instinktivt.

En bok för alla som vill hitta tillbaka till det naturliga:

CC_bookcover


2 comments on “Att gå bakåt i utvecklingen är ibland nödvändigt

 1. Mia Tjärnlund on

  Å vad spännande. Den vill jag läsa!
  Jag måste tipsa dig om en annan bok om det här med föräldraskap på barnets villkor som är riktigt bra: Creating Healthy Children av Karen Ranzi. Den kretsar framför allt kring raw food som bas, men handlar lika mycket om attachment parenting och barns verkliga behov. Läsvärd!

  Svara
  • Caroline Falk on

   Det tycker jag absolut du ska göra. Finns att köpa på engelska, kan vara svår att hitta på svenska, jag gjorde ett fjärrlån via biblioteket. Tack för tipset! Den ska jag kolla upp. Har en del på listan nu, högst upp står Ina May Gaskin: Spiritual Midwifery och Meredith F Small: Our Babies, Ourselves- How Biology and Culture Shape the Way We Parent.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Hälsningar från hammocken

Hälsningar från hammocken

föräldraskap

Det känns som att sommaren har gått så fort, och ändå har det knappt hunnit vara sommar. Så mycket har hänt med Iris, hennes framsteg är nästan det enda sättet att ha någon koll på tiden som går. 8 hela månader blev hon i helgen. Sommaren började med en namngivningsceremoni för henne hos min familj i […]

Om samsovning

Om samsovning

Medvetet föräldraskap

Min man har ett par gånger diskuterat samsovning med sin mamma. Bland annat ska tilläggas. För det är en hel del normer som behöver omprövas efter ett par decennier. Man gjorde saker och ting annorlunda när vi var små och olika människor gör förstås olika även idag. Men hur som helst så undrar hon varför inte […]

Curla, styra, eller samarbeta?

Curla, styra, eller samarbeta?

Medvetet föräldraskap

Människan föds egoistisk. Åtminstone för att vara det en viss tid. Ett spädbarn har ingen nytta av att ta hänsyn till sina föräldrars behov, dess överlevnad hänger ju på hur väl det kan kommunicera sina behov av mat, skydd och närhet. Kräva det rättare sagt. Men när barnet blir större blir det nödvändigt med ytterligare ett […]

En metod för friare relationer

En metod för friare relationer

Okategoriserade

Kärlek har inget med krav, löften att leva tillsammans livet ut, eller med att uppfylla andras förväntningar att göra.  Kärleken är en öppen dörr som aldrig stängs; aldrig stänger ute eller stänger inne. Som aldrig tvingar någon att stanna när den inte vill. Men när vi brister i kärleken till oss själva mister vi den i […]

Att ge allt och lite till är att vara mamma.

Att ge allt och lite till är att vara mamma.

Kärlek

Det är inte lite man kräver av sig själv som mamma. Man tycker ju att det borde vara nog att bli någons mamma, någons allt. Någon som skyddar, älskar, vårdar, busar, sköter, tröstar, matar… Men samtidigt är man ju människa, med allt det innebär. Och vi människor ska ju göra så mycket. Vi behöver ju […]

Tryggare kan ingen vara…

Tryggare kan ingen vara…

Medvetet föräldraskap

Det är nog väldigt olika vilket fokus man har som förälder och vad man tycker är bäst för barnen. Det har såklart varierat mycket genom tiderna, idag tycker många att vi curlar med våra barn, när vi kanske tycker det är viktigt att lyfta fram barnens individualitet och behov av närhet. Men det var inte […]

En medveten närvaro med skitiga golv

En medveten närvaro med skitiga golv

Medvetet föräldraskap

Oh vad jag har längtat efter att få skriva av mig! Helt otroligt att tiden aldrig verkar räcka till när man har barn. Men det är bara att gilla läget och flyta med. För tack vare att barn kräver sån enorm närvaro har de ju faktiskt förmågan att sänka vår stressfaktor enormt. Om vi tillåter […]

Man blir kreativ som förälder

Man blir kreativ som förälder

Amning

Inte så att jag hade trott att spädbarn är okomplicerade, nej då. Inte direkt att de skulle vara lätta att läsa av och tillfredsställa så länge man lyckas förstå vad de vill. Eller, jo förresten. Just det hade jag nog ändå väntat mig. Men att amning skulle kräva så mycket problemlösning hade jag inte trott! […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)