Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ett liv tillsammans

Kolik, skrik eller mittemellan

När ett barn mår dåligt kan man nog göra allt för att det ska må bra igen. För oss innebar det att vi för första gången provade akupunktur, för att se om Iris kunde få hjälp med sitt odefinierbara skrikande på kvällen. Akupunktören var snäll och vänlig. Van med barn såklart. Två nålar i benen satte hon första gången, så får vi utvärdera vad som händer till nästa behandling. Märkligt nog var hon ovanligt lugn igår kväll, annars brukar hon nästan skrika sig själv till sömns.

Är det kolik, missnöje, trötthet, stress? Varför skriker de små? Man önskar med hela hjärtat att man visste. Och tydligen är det så vanligt att det slår om helt vid en viss tid, för ofta är de nöjda på dagarna, som Iris är. Min glittrande lilla stjärna, så charmig, stark, okuvlig och underbar. Och vilken röst hon har, hög och bestämd. Men hon har också ett helt eget språk, ett ljud för varje sinnesstämning. Ofta ligger vi bara och kvittrar med varann i soffan, jag, härmandes henne för att visa att vi förstår varann.

Kolik är bara ett annat ord för; Vi vet inte 

Jag gillar inte ordet kolik, det är den sämsta diagnos ett barn kan få. Ingen vet ju ens vad det innebär, bara att de skriker. Inte varför, inte vad man gör åt det. Men sympati får man ju, BVC sköterskorna klappar en på axeln och rekommenderar minifom och magdroppar. Mimifom, detta märkliga medel som inte ens bevisats vara effektivt, mest placebo säger man. Ändå är det någon slags tröst till trötta föräldrar. Nåt ska man ju ha att hoppas på, tänker de väl. Men att proppa mitt barn full av något som som innehåller mängder av konserveringsmedel, där går min gräns. Magmassage ska vara bra, det har jag provat lite grann, fast ofta vill hon inte ligga så pass länge på skötbordet på morgonen att jag har tid att ge. Nej, mat ska det vara, och sen kan man ju inte massera på ett tag.

Att tänka positivt är det enda som verkligen hjälper

Allt är inte dåligt med kolik/skrik, man måste försöka finna det positiva med allt. T.ex. så blir man betydligt starkare om man lyckas med att inte bryta ihop. Om man ger sig fan på att må åtminstone någorlunda bra fastän bebis skriker i örat på en eller i sin mans famn, så att man ändå bara vill dit och trösta. För det hjälper inte henne att jag blir stressad. Försök själv att bli lugnad och tröstad av någon som mår lika dåligt som du, det går bara inte. Det bästa man kan göra är att bära, vagga, andas, nynna, älska. Och bytas av så fort man tappar orken, för det känner de av. Oftast slutar Iris skrika så fort hon får en utvilad famn att vila i.

Jag tänker ibland att det är lite som att gå igenom ett värkarbete under förlossningen. Man vet att det kommer göra ont, men man bara andas, fokuserar på att vara här och nu, man vet att det kommer gå över. Man rider vågen och sen vilar man mentalt. Detta ljuva mellanrum, där det är tyst och lugnt och kroppen stilla. Då får man njuta tillsammans med sitt barn. Det går över upprepar man om och om igen tills det faktiskt gör det. Till dess, ser jag i mitt inre de där lyckliga ögonen som bara väntar på att kunna le mot mig igen. Det är värt alla ansträngningar i världen. Och ja, nu kan jag oftast koppla bort skriken genom att tänka: jag klarar det här, hon klarar det här, det går över. Och det gör det. Jäklar va starka vi är.


4 comments on “Kolik, skrik eller mittemellan

  1. Carolina on

    Hej! Nu har jag tittat in här lite sporadiskt sen i höstas och tänkte att det är dags att lämna en kommentar. Jag hittade din blogg av en slump och har fortsatt titta in här eftersom vi har ganska mycket gemensamt. Jag kommer också från Dalarna (Rättvik), men bor numera i Ängelholm sedan 6 år tillbaka. Jag är 26 år och fick precis som du en dotter i november. När jag läste reportaget om din hemförlossning ser jag att vi hade till och med samma barnmorska! Ja och sen har vi ju nästan samma namn också 😉 lite galet! Så jag ville bara säga hej och lycka till med allt det nya 🙂

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Hälsningar från hammocken

Hälsningar från hammocken

föräldraskap

Det känns som att sommaren har gått så fort, och ändå har det knappt hunnit vara sommar. Så mycket har hänt med Iris, hennes framsteg är nästan det enda sättet att ha någon koll på tiden som går. 8 hela månader blev hon i helgen. Sommaren började med en namngivningsceremoni för henne hos min familj i […]

Om samsovning

Om samsovning

Medvetet föräldraskap

Min man har ett par gånger diskuterat samsovning med sin mamma. Bland annat ska tilläggas. För det är en hel del normer som behöver omprövas efter ett par decennier. Man gjorde saker och ting annorlunda när vi var små och olika människor gör förstås olika även idag. Men hur som helst så undrar hon varför inte […]

Curla, styra, eller samarbeta?

Curla, styra, eller samarbeta?

Medvetet föräldraskap

Människan föds egoistisk. Åtminstone för att vara det en viss tid. Ett spädbarn har ingen nytta av att ta hänsyn till sina föräldrars behov, dess överlevnad hänger ju på hur väl det kan kommunicera sina behov av mat, skydd och närhet. Kräva det rättare sagt. Men när barnet blir större blir det nödvändigt med ytterligare ett […]

En metod för friare relationer

En metod för friare relationer

Okategoriserade

Kärlek har inget med krav, löften att leva tillsammans livet ut, eller med att uppfylla andras förväntningar att göra.  Kärleken är en öppen dörr som aldrig stängs; aldrig stänger ute eller stänger inne. Som aldrig tvingar någon att stanna när den inte vill. Men när vi brister i kärleken till oss själva mister vi den i […]

Att ge allt och lite till är att vara mamma.

Att ge allt och lite till är att vara mamma.

Kärlek

Det är inte lite man kräver av sig själv som mamma. Man tycker ju att det borde vara nog att bli någons mamma, någons allt. Någon som skyddar, älskar, vårdar, busar, sköter, tröstar, matar… Men samtidigt är man ju människa, med allt det innebär. Och vi människor ska ju göra så mycket. Vi behöver ju […]

Tryggare kan ingen vara…

Tryggare kan ingen vara…

Medvetet föräldraskap

Det är nog väldigt olika vilket fokus man har som förälder och vad man tycker är bäst för barnen. Det har såklart varierat mycket genom tiderna, idag tycker många att vi curlar med våra barn, när vi kanske tycker det är viktigt att lyfta fram barnens individualitet och behov av närhet. Men det var inte […]

En medveten närvaro med skitiga golv

En medveten närvaro med skitiga golv

Medvetet föräldraskap

Oh vad jag har längtat efter att få skriva av mig! Helt otroligt att tiden aldrig verkar räcka till när man har barn. Men det är bara att gilla läget och flyta med. För tack vare att barn kräver sån enorm närvaro har de ju faktiskt förmågan att sänka vår stressfaktor enormt. Om vi tillåter […]

Man blir kreativ som förälder

Man blir kreativ som förälder

Amning

Inte så att jag hade trott att spädbarn är okomplicerade, nej då. Inte direkt att de skulle vara lätta att läsa av och tillfredsställa så länge man lyckas förstå vad de vill. Eller, jo förresten. Just det hade jag nog ändå väntat mig. Men att amning skulle kräva så mycket problemlösning hade jag inte trott! […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)