Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ett liv tillsammans

Att hinna leva är mest en fråga om att prioritera

Aldrig sinande tvätt, dammtussar i varje hörn, smutsiga handfat och en diskmaskin som tycks fylla som själv så fort man tömt den. Lägg till en 5 månaders bebis som helst vill ha fri tillgång till bröstet hela tiden. Utan bärsjal tror jag vi hade bott i en soptipp vid det här laget. Allt blir en prioriteringsfråga. På helgerna vill man kanske hinna träffa någon, handla måste man ju fortfarande, kanske har man köpt på sig nån grej som man måste åka 9 mil för att hämta. Suck. Och gräset? Nu har det börjat växa i vårsolen så det kräver ju sitt underhåll. Man tycker ju annars att det kunde ta lite hänsyn till nyblivna föräldrar, det kunde ju ha pratat ihop sig med dammråttorna och turas om att lägga beslag på vår värdefulla tid som dottern ju alltid har första tjing på. Hon bryr sig inte ett dugg om vi får slå gräset med en lie för att det hunnit bli för högt eller blir dammallergiker allihop. Som förälder är man tydligen helt ensam om att ta hänsyn. Det är bara att köpa läget.

RosorMitt i allt; ”jag borde göra det, kolla så här ser ut”- kaos, så är det lätt att glömma det allra viktigaste: Sig själv. Om allt annat blir viktigare än hur jag mår, så är det inte särskilt troligt att man ser ett leende på mina läppar under småbarnstiden och det vore ju fruktansvärt trist för min dotter att aldrig få se sin mamma le. Nej jag vill inte att mitt barn ska växa upp med en sur, stressad mamma, jag vill lära henne att det är ens eget ansvar att må bra och att välja bort det som får en att må dåligt. Så jag har en mening som jag säger till mig själv varje dag, som en påminnelse och ett löfte: ”Idag väljer jag att må bra oavsett vad”. Inget är faktiskt viktigare, för mår jag bra blir även världen omkring mig bättre, även för dem omkring mig. Och hör och häpna, det gör också att man orkar mer, så ibland är inte bara golvet städat, det står dessutom en vas rosor på bordet. Man ska ju faktiskt leva också, inte bara existera.

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Hälsningar från hammocken

Hälsningar från hammocken

föräldraskap

Det känns som att sommaren har gått så fort, och ändå har det knappt hunnit vara sommar. Så mycket har hänt med Iris, hennes framsteg är nästan det enda sättet att ha någon koll på tiden som går. 8 hela månader blev hon i helgen. Sommaren började med en namngivningsceremoni för henne hos min familj i […]

Om samsovning

Om samsovning

Medvetet föräldraskap

Min man har ett par gånger diskuterat samsovning med sin mamma. Bland annat ska tilläggas. För det är en hel del normer som behöver omprövas efter ett par decennier. Man gjorde saker och ting annorlunda när vi var små och olika människor gör förstås olika även idag. Men hur som helst så undrar hon varför inte […]

Curla, styra, eller samarbeta?

Curla, styra, eller samarbeta?

Medvetet föräldraskap

Människan föds egoistisk. Åtminstone för att vara det en viss tid. Ett spädbarn har ingen nytta av att ta hänsyn till sina föräldrars behov, dess överlevnad hänger ju på hur väl det kan kommunicera sina behov av mat, skydd och närhet. Kräva det rättare sagt. Men när barnet blir större blir det nödvändigt med ytterligare ett […]

En metod för friare relationer

En metod för friare relationer

Okategoriserade

Kärlek har inget med krav, löften att leva tillsammans livet ut, eller med att uppfylla andras förväntningar att göra.  Kärleken är en öppen dörr som aldrig stängs; aldrig stänger ute eller stänger inne. Som aldrig tvingar någon att stanna när den inte vill. Men när vi brister i kärleken till oss själva mister vi den i […]

Att ge allt och lite till är att vara mamma.

Att ge allt och lite till är att vara mamma.

Kärlek

Det är inte lite man kräver av sig själv som mamma. Man tycker ju att det borde vara nog att bli någons mamma, någons allt. Någon som skyddar, älskar, vårdar, busar, sköter, tröstar, matar… Men samtidigt är man ju människa, med allt det innebär. Och vi människor ska ju göra så mycket. Vi behöver ju […]

Tryggare kan ingen vara…

Tryggare kan ingen vara…

Medvetet föräldraskap

Det är nog väldigt olika vilket fokus man har som förälder och vad man tycker är bäst för barnen. Det har såklart varierat mycket genom tiderna, idag tycker många att vi curlar med våra barn, när vi kanske tycker det är viktigt att lyfta fram barnens individualitet och behov av närhet. Men det var inte […]

En medveten närvaro med skitiga golv

En medveten närvaro med skitiga golv

Medvetet föräldraskap

Oh vad jag har längtat efter att få skriva av mig! Helt otroligt att tiden aldrig verkar räcka till när man har barn. Men det är bara att gilla läget och flyta med. För tack vare att barn kräver sån enorm närvaro har de ju faktiskt förmågan att sänka vår stressfaktor enormt. Om vi tillåter […]

Man blir kreativ som förälder

Man blir kreativ som förälder

Amning

Inte så att jag hade trott att spädbarn är okomplicerade, nej då. Inte direkt att de skulle vara lätta att läsa av och tillfredsställa så länge man lyckas förstå vad de vill. Eller, jo förresten. Just det hade jag nog ändå väntat mig. Men att amning skulle kräva så mycket problemlösning hade jag inte trott! […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)