Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ett liv tillsammans

Curla, styra, eller samarbeta?

Människan föds egoistisk. Åtminstone för att vara det en viss tid. Ett spädbarn har ingen nytta av att ta hänsyn till sina föräldrars behov, dess överlevnad hänger ju på hur väl det kan kommunicera sina behov av mat, skydd och närhet. Kräva det rättare sagt. Men när barnet blir större blir det nödvändigt med ytterligare ett perspektiv: familjens. människan är flockdjur och behöver integreras i en flock för att må bra, för att kunna leva ett fullgott liv. Alltså är det nödvändigt att lära sig att bidra och bli en del i ett större sammanhang. Det handlar lika mycket om att värna om sina egna behov och gruppens behov.

Människan tror jag är gjord för att samarbeta. Och från en tidig ålder dessutom. Även om vårt viktigaste behov i grund och botten handlar om att själva må bra så behöver vi känna oss delaktiga för att tillfredsställa det behovet. Det ligger alltså i vårt eget intresse att vi hjälper till av egen fri vilja. Så varför hör man bara exempel på det motsatta?

Att kräva eller erbjuda delaktighet

I vår kultur handlar barnuppfostran mycket om att lära barn vad de ska göra och varför de ska göra det. Ofta inbegriper det straff, skuld, belöningar och uppmuntran osv. Egentligen tror jag det är sällan man från början behåller fokus på att barnen ska vilja göra något, inte för att de måste utan för att de helt enkelt vill hjälpa till, bidra, lära sig och känna sig värdefulla för sin familj. Vi har oftast inte den synen på barn, utan förväntar oss att de är lika egoistiska som de var när de var spädbarn. Skulle en annan syn på barnen kunna leda till att de blir medmänniskor tidigare och dessutom att de ser sig själva som en betydelsefull del av helheten?

I boken continuum concept av Jean Liedloff kan man läsa om hennes iakttagelser efter att ha levt tillsammans med en sydamerikansk stam under många år. Det hon bl.a. lyfter fram som en stor skillnad mot vårt västerländska förhållningssätt till barn, är att man i stammen inte kräver att barnen ska hjälpa till. Ingen vuxen tar initiativ till att skola barnen till duktiga samhällsmedborgare. De väljer själva att bli det. Det kan börja med att de tar upp ett redskap och engagerar sig när man tvättar kläder eller lagar mat. Det finns en plats bland de andra som jobbar och en välkomnande inställning från de andra och det räcker för att barnen ska göra det valet. De rättar helt enkelt in sig i stammens levnadsvanor och det uppstår ingen kamp, inget tjat och gnäll och inga guldstjärnor på en tavla med löfte om belöning vid utfört arbete. Vilken kontrast, vilken utopi! Att barnen själva kan tänkas gynnas och trivas med att bidra till sin familj.

Förväntningarna hämmar lusten

Jag minns känslan när jag som liten fick hjälpa till med dammsugning, med att städa inför jul, eller någon småsak som ändå gjorde att jag kände mig viktig, delaktig, kapabel. Känslan hade inget att göra med tvång eller med att förvänta sig något i gengäld, jag var nöjd med att få hjälpa till. I ärlighetens namn upphörde denna känsla vid tidig ålder. Den utbyttes istället mot ett motstånd, en ovilja, en känsla av att det var tråkigt att städa, hjälpa till. Att mamma var tjatig. Till sist fick mina föräldrar betala mig för att städa. Så svårt var det för mig att göra det självmant.

Vad hände? I efterhand kan jag se att när det inte fanns någon press på mig att hjälpa till som liten så gjorde jag det gärna. När jag erbjöds, inte krävdes att hjälpa till och sågs som en viktig kugge i det hjul som familjen utgjorde. Och jag är säker på att jag hade gjort mer om jag som barn i ännu större utsträckning sågs som en tillgång när det gällde hushållsarbetet. Om jag tillåtits ta mer ansvar och tillfrågats vad som var roligt för mig att hjälpa till med. Men när åren gick blev istället förväntningarna på att jag självmant skulle finna motivation och lust att hjälpa till allt större. Men utan hjälp med att hålla liv i den gnista jag en gång närde, hur skulle den plötsligt kunna flamma upp igen lika full av nyfikenhet och otvungen glädje över att få hjälpa till?

Kanske är nyckeln ett lekfullt och otvunget inställning till barnens deltagande. Att vi inte ser dem som motvilliga. Att de på sitt sätt får hitta glädjen i att hjälpa till och när de väljer det, inte missa att göra dem delaktiga och även ge ansvar när de är redo för det.

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Hälsningar från hammocken

Hälsningar från hammocken

föräldraskap

Det känns som att sommaren har gått så fort, och ändå har det knappt hunnit vara sommar. Så mycket har hänt med Iris, hennes framsteg är nästan det enda sättet att ha någon koll på tiden som går. 8 hela månader blev hon i helgen. Sommaren började med en namngivningsceremoni för henne hos min familj i […]

Om samsovning

Om samsovning

Medvetet föräldraskap

Min man har ett par gånger diskuterat samsovning med sin mamma. Bland annat ska tilläggas. För det är en hel del normer som behöver omprövas efter ett par decennier. Man gjorde saker och ting annorlunda när vi var små och olika människor gör förstås olika även idag. Men hur som helst så undrar hon varför inte […]

Curla, styra, eller samarbeta?

Curla, styra, eller samarbeta?

Medvetet föräldraskap

Människan föds egoistisk. Åtminstone för att vara det en viss tid. Ett spädbarn har ingen nytta av att ta hänsyn till sina föräldrars behov, dess överlevnad hänger ju på hur väl det kan kommunicera sina behov av mat, skydd och närhet. Kräva det rättare sagt. Men när barnet blir större blir det nödvändigt med ytterligare ett […]

En metod för friare relationer

En metod för friare relationer

Okategoriserade

Kärlek har inget med krav, löften att leva tillsammans livet ut, eller med att uppfylla andras förväntningar att göra.  Kärleken är en öppen dörr som aldrig stängs; aldrig stänger ute eller stänger inne. Som aldrig tvingar någon att stanna när den inte vill. Men när vi brister i kärleken till oss själva mister vi den i […]

Att ge allt och lite till är att vara mamma.

Att ge allt och lite till är att vara mamma.

Kärlek

Det är inte lite man kräver av sig själv som mamma. Man tycker ju att det borde vara nog att bli någons mamma, någons allt. Någon som skyddar, älskar, vårdar, busar, sköter, tröstar, matar… Men samtidigt är man ju människa, med allt det innebär. Och vi människor ska ju göra så mycket. Vi behöver ju […]

Tryggare kan ingen vara…

Tryggare kan ingen vara…

Medvetet föräldraskap

Det är nog väldigt olika vilket fokus man har som förälder och vad man tycker är bäst för barnen. Det har såklart varierat mycket genom tiderna, idag tycker många att vi curlar med våra barn, när vi kanske tycker det är viktigt att lyfta fram barnens individualitet och behov av närhet. Men det var inte […]

En medveten närvaro med skitiga golv

En medveten närvaro med skitiga golv

Medvetet föräldraskap

Oh vad jag har längtat efter att få skriva av mig! Helt otroligt att tiden aldrig verkar räcka till när man har barn. Men det är bara att gilla läget och flyta med. För tack vare att barn kräver sån enorm närvaro har de ju faktiskt förmågan att sänka vår stressfaktor enormt. Om vi tillåter […]

Man blir kreativ som förälder

Man blir kreativ som förälder

Amning

Inte så att jag hade trott att spädbarn är okomplicerade, nej då. Inte direkt att de skulle vara lätta att läsa av och tillfredsställa så länge man lyckas förstå vad de vill. Eller, jo förresten. Just det hade jag nog ändå väntat mig. Men att amning skulle kräva så mycket problemlösning hade jag inte trott! […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)