Ett liv tillsammans

Vad behöver barn egentligen?

Det tar lite tid när man ska förbereda och inför ankomsten av ett nytt litet liv och jämföra alternativ. Var/ hur vill man föda? Vilka kläder bör man ha och hur många? Blöjor- tyg eller engångs? Transport- bära eller barnvagn? Sova- egen säng eller samsova? Just nu är jag glad över att vi inte skaffade så mycket saker tidigt i graviditeten. I början var vi mest inriktade på att inte glömma något viktigt, och därför utgick vi mer från tips från andra än vad vi kände var rätt och nödvändigt. Nu har vi gjort fler efterforskningar (mest jag om jag ska vara ärlig) och har ett annat perspektiv överhuvudtaget på vad vi tror är nödvändigt och först och främst vad som är mest naturligt för bebisen.

Så det enda jag retar mig lite på nu är barnvagnen. Den står just nu i vår klädkammare och tar upp nästan allt golvutrymme där inne. Jag tycker mest den ser klumpig och opraktisk ut. Jag är så inställd på att bära i sjal nu att vagnen känns väldigt överflödig. Men vi får se, kanske ger jag den en chans.

Jag är en jäkel på att göra efterforskningar på produkter. Ska jag ta reda på vad som är det bästa så måste jag leta worldwide. Tyvärr verkar det som att frakten till Sverige från vissa länder blivit dyrare så det är svårt att alltid kunna ta hem det man vill, vilket jag retar mig oerhört på. Det finns så många bra grejer för barn och mammor (som bärjackor t.ex.) som inte går att få tag i här i Sverige.

Det här alla fall just nu vad vi hittills skaffat/ ska prova för att sköta/bära: 

Looma sino bärsjal. Som trikåsjal passar den för barn upp till 6-12 mån beroende på fabrikat, sedan behöver man ofta en vävd. Tillverkas inte längre, finns bara begagnat men är omtyckt av väldigt många föräldrar som bär sina barn.

Bärjacka: Momawo coat 4 in 1. Allväderjacka, vindtät. Funkar även som gravidjacka då man använder en annan panel, eller som vanlig jacka. Superpraktiskt då bebisen oftast klarar sig med body och byxor, din kroppsvärme och skyddet från jackan. Inga overaller alltså.

Engångsblöjor: första månaden och när vi åker bort kommer vi köra med blöjor från Bambo Nature. De är nedbrytbara, svanenmärkta, oblekta, parfymfria, fria från skadliga kemikalier, allergivänliga och miljövänligt framställda. Bäst i test i råd och rön och enligt flera internationella siter för barnprodukter.

Tygblöjor: Kommer vi beställa först när bebben kommit ut, då vi vet lite mer de blöjbehov hon har och hur stor hon är. Märken jag definitivt vill prova är Bumgenius all-in-one med ekobomull närmast huden och Tots Bots Easyfit som är Öko-tex certifierade.

Babywipes: (kommer bara använda när vi är ute, hemma blir det lappar i bomull) Vill helst ha: Waterwipes som är helt helt rena från några konstigheter och älskade av småbarnsföräldrar världen över. Tyvärr finns de inte i Sverige. Står annars mellan Natracare, Naty eller Earth Friendly Baby Wipes.

Rekommenderar alla att ta reda på vad blöjor, våtservetter och produkter för barn innehåller innan man köper något. Det mesta på marknaden innehåller galet mycket kemikalier och parfymer som bebisar helt klart mår bäst av att slippa ha nära huden eller andas in.

Det är inte alltid lätt att bli medveten om allt detta, det kräver att man tar sig tid att kolla runt, men det finns så oerhört många forum, bloggar och sidor som säljer giftfria barnsaker att det hela tiden blir lättare… det blir allt svårare att skylla på att man inte vet, när all information man behöver bara är några tangenttryckningar bort. Jag har insett att det bästa är att ha ett ifrågasättande sinnelag till allt man ännu inte granskat innehållet på.

Återkommer när vi testat grejerna=)

Fina bärjackan från Momawo. Super mysigt för både mamma/pappa/bebbe!

Momawo_negre_davant_a6wz-94


Bara de starkaste överlever i Barnvagnsdjungeln

Nu har jag inte hunnit vara så aktiv med bloggandet på sistone för jag har lagt väldigt mycket tid och energi på att hitta rätt i djungeln av barnvagnar, bilstolar, tygblöjor, skötbäddar och gud vet vad.

Ibland blir jag lite matt på mitt behov att jämföra varenda grej jag ska köpa. Ska jag köpa något vill jag ofta jämföra alla modeller och priser först så jag känner mig helt nöjd. Man kan nog kalla mig en väldigt (nästan överdrivet) medveten konsument. Jag avundas ibland dem som bara köper första bästa barnvagn och är nöjda med den (förmodligen för att de inte kollat varenda modell på marknaden och slipper veta vad de kanske går miste om med en annan sort). Eller de som bara får lite avlagda gamla barnsaker och slipper leta överhuvudtaget. Internet är ju både en gåva och en plåga för det tillåter mig att obehindrat kolla tester, leta bäst pris och jämföra märken i all oändlighet. Samtidigt är det ju rätt skönt att alltid hitta precis det jag vill ha och veta att jag hittat det till rätt pris.

Jag hade aldrig kunnat ana att barnvagnar är en hel vetenskap i sig och att modellerna skiljer sig så mycket åt. Jag trodde nog att har man sett en så har man sett alla, typ. Till slut blev det i alla fall en Emmaljunga classic sport från 2012, med två regnskydd, skötväska, ståbräda (för eventuella framtida behov), och fotsack. Knappt använd, så ett klart fynd från blocket (jag kollar nästan alltid om det finns begagnat innan jag köper nytt).

DSC_0689

Babyskydd blev en Besafe izi go från 2013. För babyskydden gäller att de högst får vara 5-7 år, och självklart inte krockade! Denna modell tyckte jag verkade mysigast av alla vi tittat på och har ett riktigt smidigt inbyggt solskydd och vaggfunktion.

DSC_0690

Idag är det faktiskt exakt tre månader kvar tills hon är beräknad att dyka upp, så nu är det bara småsaker kvar att fixa. Jag tänker att man förmodligen ändå behöver mycket färre saker än man tror och att man inte behöver förbereda precis allt innan ankomst.