Ett liv tillsammans

Vem ska jag lita på när det gäller mitt barn? (om inte mig själv?)

Det finns fördelar med att vi har tillgång till gratis vård och uppföljning på BVC i Sverige (vilket dock är frivilligt). Men det finns en fara i att som förälder lägga informationsansvaret på andra istället för att söka och ta ställning till kunskap själv. Ju mer osäker man är på sitt eget omdöme som förälder desto mer måste man förlita sig till andras. Och eftersom BVC är bland de första man kommer i kontakt med efter att man fått barn och de verkar ha svaret på alla frågor man kan tänkas ställa, så är det ju bekvämt att bara lyssna till dem och följa deras råd.

Vet BVC och socialstyrelsen vad som är bäst för mitt barn?

Vi går till ett litet BVC på landsbygden som vi valde eftersom det ligger rätt nära plus att lokalen är superfin och de även har en öppen förskola. Föräldragruppen är väldigt trevlig, men för vår del går vi dit i första hand för att träffa andra föräldrar och inte p.g.a. informationen. Jag säger inte att mycket av deras arbete inte är bra, men det är väldigt lätt idag att själv söka sig information från flera källor och skaffa sig en egen uppfattning och man måste ta hänsyn till att informationen man får baseras på vad socialstyrelsen rekommenderar just nu. Deras rekommendationer är inte skrivna i sten utan beror såklart på föränderliga faktorer. De regler och föreskrifter som Socialstyrelsen tar fram baseras på lagar och bästa tillgängliga kunskap (Källa: socialstyrelsen). Vad som är bästa tillgängliga kunskap kan givetvis diskuteras. Det kommer alltid finnas forskning och studier som strider mot den vedertagna. Därför gör man sig själv och sitt barn en otjänst om man tror att man är garanterad den absoluta sanningen av en myndighet.

Vet livsmedelsverket vad just mitt barn behöver äta?

På senaste träffen som handlade om matintrodukion för bebisar, (som såklart enbart var ren information från livsmedelsverket) diskuterades glutenintroduktion vid 4-6 mån och välling som alla bör ge sina barn enligt gällande rekommendationer. En kvinna ifrågasatte vällingen och dess många tillsatser och påpekade att enbart vi i Sverige ger välling. Imorse skickade hon även information om nya studier om glutenintolerans hos barn, där en visade att vid två års ålder hade 12 procent av 844 barn som fått råd om gluten redan vid 6 månaders ålder fått glutenintolerans. Bara 5 procent av de som fick råd att vänta med gluten till 12 månader hade glutenintolerans – mindre än hälften. http://www.kostdoktorn.se/nya-sakra-studier-raden-om-gluten-till-smabarn-behover-andras. Visar bara hur viktigt det är att ha ett öppet sinne och kritiskt granska gällande rekommendationer istället för att bara följa första bästa(?) råd.