Fakta
Beroende på ålder förbränner och bryter du ned mat på olika sätt.Det du kan unna dig vid 20 och 40 är svårare att bryta ned vid 60.
Det handlar om enzymer i tarmen som behövs för både nedbrytning och förbränning.
Ju äldre vi blir bör vi äta näringstätare och satsa på rent kött, fisk, ägg och mycket grönsaker.
En trygg kropp som får bra mat regelbundet behåller en bra ämnesomsättning genom hela livet.
Skippa socker, stora mängder mjöl och mjölk som kan belasta kroppen när du blir äldre och driva inflammationer i kroppen som kan ge problem med kärl och hjärta, magproblem och diabetes.
Källa: Cathrine Schück
Har du en fråga till Cathrine?
Cathrine Schück är ny medlem av Kureras expertpanel där hon svarar på läsarnas frågor om kost.
Har du en fråga till henne? Ställ den här.
Kurera hälsar Cathrine Schück välkommen som ny medlem av tidningens expertpanel, där hon svarar på läsarnas frågor om kost.
Cathrine är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion och författare till 37 kokböcker. Hon har även undervisat på Näringsmedicinska skolan och tagit fram en kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley.
Här förklarar hon varför vi gör bäst i att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.
Beroende på vår ålder så förbränner vi olika.
Vi gör av med olika mycket energi, och har olika kapacitet att bryta ned och tillgodogöra oss det vi äter, i olika faser i livet.
Olika näringsupptag
Lite grovt kan man säga att om man håller upp en morot framför sig så klarar tarmen att bryta ned och ta upp näringen av i stort sett hela moroten när vi är i 20-årsåldern.
Vid 40 har upptaget halverats – och vid 60, ja då är kanske upptaget nere i 25 procent av den där annars så nyttiga moroten.
Det talar egentligen om för oss två saker: Dels så måste vi äta mer näringstätt när vi blir äldre, för nedbrytningen och därmed också upptaget är sämre, men vi kanske även måste titta på att näringsoptimera i form av tillskott.
Men näringstillskott och behovet av dem i förhållande till ålder är en annan artikel. Se "Ät tillskott för din ålder".
Ju yngre vi är desto större mängd aktiva enzymer har vi i tarmen och kan därför bryta ned maten på ett bättre sätt, och även optimera upptaget.
LÄS OCKSÅ: Enzymer – för en fungerande matsmältning och bättre hälsa
Maten runt 20
Utan några födoämnesallergier så klarar en frisk mage/tarm mellan 20-30 att bryta ned det mesta. Viktigt är alltid att äta allsidigt och ha fokus på fisk, kött, kyckling, ägg och grönsaker. Men här finns det fortfarande plats för både spannmål (läs pasta och bröd) och mejeriprodukter (mjölk, yoghurt) utan större bekymmer.
Du har fortfarande en trygg kropp som gör sitt bästa för att förbränna det du stoppar i dig.
Men upplever du en svullen eller gasig tarm så är du helt säkert överkänslig om än inte intolerant. En stor skillnad mellan överkänslighet och intolerans. Överkänslighet syns inte på några provtagningar.
Vid en gasig eller svullen mage är det bästa att utesluta en födoämnesgrupp i taget. Med andra ord, sluta inte med allt samtidigt, utan uteslut sädesslag i minst en vecka, sedan mejeriprodukter i en vecka och känn efter hur du och magen mår.
Observera både gasighet, svullenhet samt hur magen fungerar och om du går på toaletten varje dag och är nöjd med konsistens.
LÄS OCKSÅ: Magspecial: Matsmältningen – så funkar den
Maten runt 40
Den smörgås som tidigare kunde passera tämligen obemärkt börjar nu sätta sig på höften på ett annat sätt än tidigare.
Du märker också att det du lätt kunde reglera genom att äta lite mindre och kroppen genast svarade på, inte fungerar lika bra längre.
Som kvinna börjar du lägga på dig runt höfter och byst och som man runt midjan. Kvinnan har fortfarande en hög hormonproduktion som påverkar var och hur vi lagrar fett.
Gensvaret från kroppen påverkas i hög grad av hur mycket vi misshandlat den genom ständiga viktkurvor, bantningsförsök och diverse metoder.
Man kan säga att ju mer vi utsatt vår kropp för, desto mer är den benägen att lagra fett inför nästa svältperiod eller annan form av näringsreducering. För det är så vår kropp ser det hela, från insidan. En otrygg kropp väljer alltid att lagra fett när det finns att tillgå.
I denna period i livet är det därför ännu viktigare än tidigare att äta regelbundet, undvika konstiga metoder, piller, pulver, soppor och andra konstigheter. Allt för att bäst kommunicera med kroppen om att du har läget under kontroll och förser din kropp med det bränsle den behöver för att bäst hantera det liv du lever.
Även stresspåslaget är större i denna del av livet, vilket också bidrar till en osäker och stressad kropp som verkligen inte har någon lust eller ens vågar förbränna det du stoppar i den.
I denna fas i livet börjar därför vikten av en näringstätheten i kosten bli väldigt viktig.
Med andra ord, låt fokus ligga på fisk, ljust kött, (rött kött är inflammatoriskt och därför mer svårtsmält) ägg och mycket, mycket grönsaker för näring och fibrer.
Håll nere mängden socker, fett, gluten (pasta och bröd) och laktos (mejeriprodukter). Håll även koll på hur mycket alkohol du dricker.
Låt träningen bli en del av din aktiva vardag. Det främjar ämnesomsättningen även om du inte direkt går ned i vikt av träningen.
Maten runt 60
Nu jäklar spelar det verkligen stor roll vad du stoppar i dig. Enzymerna i tarmen har försvagats och nedbrytningen är mycket sämre. Det du kunde ”unna” dig tidigare i livet sätter nu rejäla spår runt midja, höfter och lår.
Här kan man naturligtvis välja hur viktigt det är att behålla sin tidigare figur. Men vill man spara på knän och minska belastningen på kroppen är det alltid bra att försöka behålla den vikt man har haft tidigare i livet.
LÄS OCKSÅ: 12 livsmedel som bromsar din ålder
Flera andra hälsofaktorer som blodtryck, blodsocker och blodfetter gör sig också påminda och påverkar både hälsa och vikt.
Det bästa du kan göra för din kropp i denna ålder är att minska belastningen så mycket som möjligt och äta så näringstätt som det bara är möjligt. Fokus på ljust kött, grönsaker, ägg och fisk. Samt sträva efter att minimera de livsmedel som vi vet driver inflammationer, som socker, gluten (spannmål) samt mejeriprodukter i för stor mängd.
Genom en socker-, gluten- och laktosfri kost så kan du hålla artros och andra inflammatoriska sjukdomar på en låg nivå. Den kosten påverkar även ditt blodsocker, blodtryck och blodfetter på ett gynnsamt sätt.
Var försiktig med alkohol och försök att komma ut varje dag och gå minst 10 000 steg per dag och försöka få till 2-3 konditionspass per vecka.
Hur du väljer att äta och röra på dig i denna ålder påverkar dina nästa 20 år och hur du mår när du närmar dig 80.
Av Cathrine Schück
Fakta
Cathrine Schück är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion.Hon har skrivit 37 kokböcker, där många har haft fokus på hälsa i olika former. En del vego, andra med fokus på mindre mängd fett eller kolhydrater.
Så matfrågor är verkligen Cathrines område, och hur man äter för att bli piggare, friskare och kanske till och med gladare!
Numera jobbar Cathrine tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley och har tillsammans med honom tagit fram en egen metod som hon kallar 8/800 och som har fokus på att sänka blodtryck, blodsocker och kolesterol.
På köpet får man även en viktminskning!
På sin mottagning i Stockholm träffar Cathrine klienter med såväl över- som undervikt och problem som IBS, diabetes, anorexi och bulimi.
Hon har också undervisat på Näringsmedicinska skolan och är bra på tillskott och vad vi behöver för olika former av tillskott i olika perioder i livet.
Läs mer om Cathrine och följ hennes blogg här.