Porträtt av Cecilia Ehrling

Foto: Jenny Groth

Cecilia Ehrling: ”Allt blir bättre med åren, även jag själv”

Fakta

Namn: Cecilia Ehrling
Ålder: 30 i maj
Bor: Stockholm, uppväxt i Gävle
Gör: Aktuell som dansare i Let´s Dance. Undervisar också i dans och är utbildad gympalärare.

Hon dissar både tioårs-planer och socker, eftersom hon helt enkelt mår bättre utan det. Let’s Dance-aktuella Cecilia Ehrling är en botad sockerberoende som blir lite klokare för varje födelsedag – och som gillar när livet tar henne med storm.

Vi träffades en gång för sju år sedan, bakom kulisserna på en fotografering för en tidning. Vi var båda 22 år då. Jag visar Cecilia bilden som togs den dagen och hon skrattar högt.
– Vad ung jag var!

Det anmärkningsvärda är inte att Cecilia fyller 30 år i mars. Det är snarare att det har hänt så mycket på de här sju åren att det nästan känns som en livstid. När vi träffades den gången hade Cecilia precis skrivit på kontrakt för sitt livs första Let’s Dance. Hon hade blivit tilldelad en danspartner också – brottaren Martin Lidberg. Föga anade hon att hon under dessa sju år skulle hinna med och vinna Let’s Dance tre gånger, vara förlovad i ett par år med den brottande danspartnern, delta i sju säsonger av programmet och kanske framförallt – kunna leva på sin dans.

En overklig tillvaro
Cecilia sitter i en liten modern källarstudio och blir sminkad inför vår omslagsplåtning. Hon har danstränat på morgonen med sin partner i Let’s Dance, programledaren Steffo Törnquist, och ska tillbaka dit för ännu ett pass ikväll. Resten av livet hamnar lite i skymundan i Let’s Dance-tider, men det är värt det. Att Cecilia idag kan leva på att dansa tycks nästan overkligt för henne själv.

 

Det stora dansintresset började ta form när hennes mamma satte henne i dansskola som sexåring. Hon började tävla som åttaåring och tids nog flyttade hon från Gävle till Stockholm för att verkligen satsa på dansen.
– Jag hade aldrig trott att jag skulle kunna leva på det här, det känns otroligt. Jag saknar inte tävlingsdansandet alls. Det är en tuff värld och man är väldigt beroende av att hitta en bra danspartner.

Idag försörjer hon sig genom olika dansevents, föreställningar och att undervisa i dans. Hon är även utbildad idrottslärare men har för tillfället tagit tjänstledigt.

Jag frågar varför hon väljer dansen. Hon funderar ett ögonblick.
– Med dans kan man inspirera, det är ett personligt och härligt uttryckssätt. Dans går hand i hand med musik som är ett stort intresse. Dansen ger mycket socialt, men även fysiskt och mentalt. Det finns i mig och jag kan inte vara utan det.

Man måste hinna njuta
Cecilias vardag är variationsrik och fylld till bredden, den innehåller till och med för mycket ibland. Hon tycker att det mesta är så kul att hon lätt tar på sig för mycket.
– Jag är noga med att hinna vara ledig också. Det har jag blivit bättre på med åren kan jag erkänna. När jag är ledig försöker jag göra saker som ger energi och får mig att må bra, jag umgås med vänner och familj och drar ned på tempot. Risken när man hoppar på allt som jag gör är att man inte hinner njuta av det, det försöker jag tänka aktivt på för det är så viktigt att njuta också.

Hon beskriver sig själv som lite klokare idag, än när vi träffades för sju år sedan. Hon har mognat, blivit mer trygg i sig själv. Hon säger att 30 kanske låter mycket, men hon skulle aldrig vilja backa några år. Hon är fullständigt nöjd med vart hon befinner sig idag.
– Man lär känna sig själv med åren. Blir mer trygg och slutar oroa sig så mycket. Det är jag väldigt tacksam för. Jag har fått en helt annan tillförsikt och självkänsla.

Cecilia är aktiv och har alltid tränat mycket. Hon tränar helst fem-sex pass i veckan. Allt blir bättre med träning tycker hon. Hon äter bättre, sover bättre, orkar mer. Om hon inte dansar tränar hon löpning när tiden finns.
– Löpning är en stor passion eftersom det känns i hela kroppen. Jag har alltid gillar konditionsträning. Men det är också mentalt skönt. Jag slappnar av, zoomar ut med hjälp av löpningen.

 

Blir bakfull av socker
Cecilia erkänner frankt att hon egentligen är sockerberoende. Men sedan en detox i vintras undviker hon det helt.
– Det känns bra att undvika socker, men det har inte varit lätt. Socker är verkligen ett gift!

Detoxen gjorde hon under fyra veckor och uteslöt då allt socker, mjöl, frukt, alkohol och kött. Resultaten lät sig inte väntas. Hon fick finare hy och blev piggare, men det bästa var att sockersuget försvann.

Till vardags äter Cecilia mestadels hemlagat, med mycket protein och grönt, undviker helst snabbmat och tråkiga tillsatser. Äter hon socker idag känner hon sig nästan bakfull direkt och mår dåligt.

Bra hälsa är för Cecilia en balansakt, där kosten är en stor del.
– Man får se till både det fysiska och mentala. Om jag slarvar med någon bit så märks det snabbt i humöret eller på energin. När alla bitar är på plats så utstrålar man nog hälsa och balans. Och den balansgången ser olika ut för alla naturligtvis.

Det här är något hon har lärt sig. Det är ingenting som den där 22-åringen visste något om, då körde hon bara på. Nu prioriterar hon att sova åtta timmar varje natt, att göra roliga saker, att röra på sig. Att energin är på topp märks när sminkningen är klar och hon poserar framför kameran. Leendet är äkta och kjolen virvlar runt benen på henne när hon visar några snabba danssteg.

 

Karriär och familj
Cecilia kommer tids nog att återvända till sitt arbete som idrottslärare.  Hon ser fram emot det och beskriver Let’s Dance-karusellen som lite overklig. I skolan finns verkligheten.  Hon ville egentligen bli barnläkare när hon var yngre. Kanske skulle hon hålla på med det idag om inte dansen fanns.

Men hon tänker inte riktigt så. Hon ser bara till att göra det hon tycker mycket om just nu. Hur framtiden ser ut, det visar sig. Jag frågar om hon aldrig blir orolig inför framtiden, men hon skakar på huvudet till svar.
– Jag var nog det när jag var yngre. Men nu lever jag i nuet. Just nu är jag uppe i min karriär, sedan hoppas jag vara mitt uppe i familjebildande. Jag älskar värme så kanske bor jag utomlands, kanske bor jag här, jag har ingen aning. Men jag behöver inte veta det just nu. jag är inte typen som gör en tioårs-plan. Vad som händer sedan, det får visa sig helt enkelt. Jag gillar överraskningar. Jag tycker att allt bara blir bättre med åren, inklusive jag själv.

 

Cecilias hälsotips:
* Ät så rent som du bara kan och undvik socker.
* Få mycket luft och ljus.
* Försök att inte stressa.
* Umgås med fina människor som ger energi.
* Träna

Cecilias hemliga må-bra-recept:
* Ibland ser jag till att bara skrota runt. Att inte stressa utan att ta mig tid till att bara vara.
* Jag älskar att ta en lång sovmorgon och titta på Nyhetsmorgon.
* Då och då unnar jag mig en massage, det är underbar egentid.
* En och annan skvallermiddag med vänner är nödvändigt.

 

Av Emma V Larsson


Fakta

Namn: Cecilia Ehrling
Ålder: 30 i maj
Bor: Stockholm, uppväxt i Gävle
Gör: Aktuell som dansare i Let´s Dance. Undervisar också i dans och är utbildad gympalärare.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

 

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

 

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

 

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.