Porträtt av Cecilia Ehrling

Foto: Jenny Groth

Cecilia Ehrling: ”Allt blir bättre med åren, även jag själv”

Fakta

Namn: Cecilia Ehrling
Ålder: 30 i maj
Bor: Stockholm, uppväxt i Gävle
Gör: Aktuell som dansare i Let´s Dance. Undervisar också i dans och är utbildad gympalärare.

Hon dissar både tioårs-planer och socker, eftersom hon helt enkelt mår bättre utan det. Let’s Dance-aktuella Cecilia Ehrling är en botad sockerberoende som blir lite klokare för varje födelsedag – och som gillar när livet tar henne med storm.

Vi träffades en gång för sju år sedan, bakom kulisserna på en fotografering för en tidning. Vi var båda 22 år då. Jag visar Cecilia bilden som togs den dagen och hon skrattar högt.
– Vad ung jag var!

Det anmärkningsvärda är inte att Cecilia fyller 30 år i mars. Det är snarare att det har hänt så mycket på de här sju åren att det nästan känns som en livstid. När vi träffades den gången hade Cecilia precis skrivit på kontrakt för sitt livs första Let’s Dance. Hon hade blivit tilldelad en danspartner också – brottaren Martin Lidberg. Föga anade hon att hon under dessa sju år skulle hinna med och vinna Let’s Dance tre gånger, vara förlovad i ett par år med den brottande danspartnern, delta i sju säsonger av programmet och kanske framförallt – kunna leva på sin dans.

 

En overklig tillvaro
Cecilia sitter i en liten modern källarstudio och blir sminkad inför vår omslagsplåtning. Hon har danstränat på morgonen med sin partner i Let’s Dance, programledaren Steffo Törnquist, och ska tillbaka dit för ännu ett pass ikväll. Resten av livet hamnar lite i skymundan i Let’s Dance-tider, men det är värt det. Att Cecilia idag kan leva på att dansa tycks nästan overkligt för henne själv.

Det stora dansintresset började ta form när hennes mamma satte henne i dansskola som sexåring. Hon började tävla som åttaåring och tids nog flyttade hon från Gävle till Stockholm för att verkligen satsa på dansen.
– Jag hade aldrig trott att jag skulle kunna leva på det här, det känns otroligt. Jag saknar inte tävlingsdansandet alls. Det är en tuff värld och man är väldigt beroende av att hitta en bra danspartner.

Idag försörjer hon sig genom olika dansevents, föreställningar och att undervisa i dans. Hon är även utbildad idrottslärare men har för tillfället tagit tjänstledigt.

Jag frågar varför hon väljer dansen. Hon funderar ett ögonblick.
– Med dans kan man inspirera, det är ett personligt och härligt uttryckssätt. Dans går hand i hand med musik som är ett stort intresse. Dansen ger mycket socialt, men även fysiskt och mentalt. Det finns i mig och jag kan inte vara utan det.

Man måste hinna njuta
Cecilias vardag är variationsrik och fylld till bredden, den innehåller till och med för mycket ibland. Hon tycker att det mesta är så kul att hon lätt tar på sig för mycket.
– Jag är noga med att hinna vara ledig också. Det har jag blivit bättre på med åren kan jag erkänna. När jag är ledig försöker jag göra saker som ger energi och får mig att må bra, jag umgås med vänner och familj och drar ned på tempot. Risken när man hoppar på allt som jag gör är att man inte hinner njuta av det, det försöker jag tänka aktivt på för det är så viktigt att njuta också.

Hon beskriver sig själv som lite klokare idag, än när vi träffades för sju år sedan. Hon har mognat, blivit mer trygg i sig själv. Hon säger att 30 kanske låter mycket, men hon skulle aldrig vilja backa några år. Hon är fullständigt nöjd med vart hon befinner sig idag.
– Man lär känna sig själv med åren. Blir mer trygg och slutar oroa sig så mycket. Det är jag väldigt tacksam för. Jag har fått en helt annan tillförsikt och självkänsla.

Cecilia är aktiv och har alltid tränat mycket. Hon tränar helst fem-sex pass i veckan. Allt blir bättre med träning tycker hon. Hon äter bättre, sover bättre, orkar mer. Om hon inte dansar tränar hon löpning när tiden finns.
– Löpning är en stor passion eftersom det känns i hela kroppen. Jag har alltid gillar konditionsträning. Men det är också mentalt skönt. Jag slappnar av, zoomar ut med hjälp av löpningen.

Blir bakfull av socker
Cecilia erkänner frankt att hon egentligen är sockerberoende. Men sedan en detox i vintras undviker hon det helt.
– Det känns bra att undvika socker, men det har inte varit lätt. Socker är verkligen ett gift!

Detoxen gjorde hon under fyra veckor och uteslöt då allt socker, mjöl, frukt, alkohol och kött. Resultaten lät sig inte väntas. Hon fick finare hy och blev piggare, men det bästa var att sockersuget försvann.

Till vardags äter Cecilia mestadels hemlagat, med mycket protein och grönt, undviker helst snabbmat och tråkiga tillsatser. Äter hon socker idag känner hon sig nästan bakfull direkt och mår dåligt.

Bra hälsa är för Cecilia en balansakt, där kosten är en stor del.
– Man får se till både det fysiska och mentala. Om jag slarvar med någon bit så märks det snabbt i humöret eller på energin. När alla bitar är på plats så utstrålar man nog hälsa och balans. Och den balansgången ser olika ut för alla naturligtvis.

Det här är något hon har lärt sig. Det är ingenting som den där 22-åringen visste något om, då körde hon bara på. Nu prioriterar hon att sova åtta timmar varje natt, att göra roliga saker, att röra på sig. Att energin är på topp märks när sminkningen är klar och hon poserar framför kameran. Leendet är äkta och kjolen virvlar runt benen på henne när hon visar några snabba danssteg.

Karriär och familj
Cecilia kommer tids nog att återvända till sitt arbete som idrottslärare.  Hon ser fram emot det och beskriver Let’s Dance-karusellen som lite overklig. I skolan finns verkligheten.  Hon ville egentligen bli barnläkare när hon var yngre. Kanske skulle hon hålla på med det idag om inte dansen fanns.

Men hon tänker inte riktigt så. Hon ser bara till att göra det hon tycker mycket om just nu. Hur framtiden ser ut, det visar sig. Jag frågar om hon aldrig blir orolig inför framtiden, men hon skakar på huvudet till svar.
– Jag var nog det när jag var yngre. Men nu lever jag i nuet. Just nu är jag uppe i min karriär, sedan hoppas jag vara mitt uppe i familjebildande. Jag älskar värme så kanske bor jag utomlands, kanske bor jag här, jag har ingen aning. Men jag behöver inte veta det just nu. jag är inte typen som gör en tioårs-plan. Vad som händer sedan, det får visa sig helt enkelt. Jag gillar överraskningar. Jag tycker att allt bara blir bättre med åren, inklusive jag själv.

 

Cecilias hälsotips:
* Ät så rent som du bara kan och undvik socker.
* Få mycket luft och ljus.
* Försök att inte stressa.
* Umgås med fina människor som ger energi.
* Träna

Cecilias hemliga må-bra-recept:
* Ibland ser jag till att bara skrota runt. Att inte stressa utan att ta mig tid till att bara vara.
* Jag älskar att ta en lång sovmorgon och titta på Nyhetsmorgon.
* Då och då unnar jag mig en massage, det är underbar egentid.
* En och annan skvallermiddag med vänner är nödvändigt.

 

Av Emma V Larsson

Fakta

Namn: Cecilia Ehrling
Ålder: 30 i maj
Bor: Stockholm, uppväxt i Gävle
Gör: Aktuell som dansare i Let´s Dance. Undervisar också i dans och är utbildad gympalärare.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

chokladask palmoljeodling

Palmolja – en miljöbov i julmyset

Eko/miljö

Palmoljan som smugit sig in i en mängd produkter är en av livsmedelsindustrins största miljöbovar. Inte nog med det – den finns i ljus också. Men det är lätt att minska sin konsumtion av palmolja skriver Naturskyddsföreningen som uppmanar oss att fira julen utan.

Mathilda Zakrisson med katt

Magkatarren försvann med kisel

Mage

På högstadiet fick Mathilda Zakrisson, 25 år, magkatarr. Problemen blev så besvärliga att Mathilda tills slut inte vågade gå ut efter att hon ätit. Men för ett år sedan hittade hon ett preparat med kisel och det förändrade Mathildas liv. Magen började fungera normalt redan efter några dagar.

tecken pa stress

13 vanliga symptom på långvarig stress

Mental hälsa

Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.