Robert Wells i svartvitrandig skjorta lutad mot vägg

Robert Wells – från soffpotatis till löparfreak

Fakta


Namn: Robert Henry Arthur Wells (pappa är amerikan)
Bor: Lägenhet på Kungsholmen
Familj: Fru Maria sångerska och sönerna Oskar och Teddy, 16 och 14 år.
Ålder: Nyss fyllda 50 (hade en månads firande i Florida).
Aktuell med: Har precis släppt sin ungdomsdröm: en dubbel-CD med nio egna pianokonserter som han skrivit sedan han var 16 år.
Ska vara musikalisk nyårsvärd i kinesisk TV för cirka 6- 700 miljoner TV-tittare.
Ska ut på en stor stor hyllningsturné för Charlie Norman våren 2013.

Robert Wells är hälsomedveten. Han dricker extremt lite, har aldrig rökt, äter bra mat, gillar sina grönsaker och älskar sin löpträning.
– Charlie Norman sa alltid att jag ingick i kesogenerationen och även om jag inte alls är något hälsofreak så hade han nog lite rätt, säger Robert Wells.

När Roberts söner föddes vägrade han bjuda på cigarrer. Istället bjöd han på lakritspipor, hans lekfulla sätt att säga att man inte ska äventyra sitt liv med dumheter som tobak. För sådan är Robert: fullt medveten om att hälsa är något flyktigt som bör uppskattas och som man bör lägga manken till för att få behålla – men samtidigt inte på något sätt fanatisk.

Fick hjärtlugnande – blev vändpunkten
År 2002, strax efter ett han avslutat kvällens gig med konsertturnén Rhapsody in Rock fick Robert plötsligt väldigt hög puls och kände sig yr. Av en läkare fick han Inderal utskriven, en hjärtlugnande och blodtryckssänkande medicin, och det var då han för första gången förstod att han behövde dra ner på stressen och komma i bättre form. Han konstaterade också att skenet faktiskt kan bedra.
– Jag insåg att jag inte alls var i bra form, trots att jag såg ut att vara i bra form. Jag förstod att jag måste göra vissa förändringar. Jerry Williams, fysiken själv, var med på den turnén och han drog ut oss och joggade och för att köra lite gym. Sedan dess har jag kutat. Det är en väldigt bra motionsform, inte minst eftersom man kan ge sig ut och kuta nästan var man än är, inte minst i Sverige.

 

Svårt kombinera hälsotänk och turnéliv
Han återkommer ofta till hur svårt det kan vara att kombinera hälsotänket med det ständiga turnélivet.
– Det kan vara jättesvårt. Det är nog det enda negativa med mitt jobb. På turné får man ofta torsk på sömn, man somnar sällan före klockan 02.00-03.00 eftersom man är uppe i varv efter ett gig. Och är man hungrig då kan man ofta bara komma åt en korvmoj, mack eller dylikt. Få hotell erbjuder mat vid den tiden, det är synd. Men frukostarna är bra och det finns oftast bra hotellgym.
Men han poängterar att inte går till gymmet för att bygga och att han sällan lyfter fria vikter.
– Nej, det blir mer maskiner, kanske någon timme på crosstrainern. Och en hel del fokus på bålträning, som är extra viktigt eftersom jag ägnar så mycket tid åt att sitta på en pianostol. Många får yrkesskador.

Mår bra av endorfinerna
Robert är väldigt träningsdisciplinerad och tuff mot sig själv, berättar han. Oavsett hur kort, eller lång, period han är borta är alltid joggingskorna med.
–  Jag älskar att springa. Då drar jag på ACDC på stenhög volym i lurarna, eller någon glad, happy musik. Ingen disco. Det är viktigt. Då kan jag bara springa på tills jag nästan springer vilse.
Kutandet, som han själv kallar det, är också hans sätt att mentalt förbereda sig inför en turné.
– Då ser jag alltid till att kuta lite mer, för den psykiska hälsans skull, och även om jag nu gjort så i flera år blir det aldrig slentrian. Har man bra kondition har man nytta av det överallt. Man får endorfiner av att springa. Jag blir alltid ganska irriterad när jag inte springer.

”Ett tjockt barn är ett friskt barn”
Ett tjockt barn är ett friskt barn resonerade Roberts mormor, och resten av hans familj var inte så väldigt mycket bättre.
– Jag kommer från en familj där man var ganska överviktiga. Första gången jag över huvud taget sprang orkade jag bara hålla ut 75 meter innan jag frågade efter en taxi.  Men när man sitter ner så mycket som jag gör, i turnébussen, vid flygeln och så vidare, innebär det att man måste röra på sig mycket, oavsett gener. Nu brukar jag göra mellan 2,5 och 15 kilometer åt gången tre gånger i veckan, eller mer, och har till och med fått för mig att springa något lopp så där ibland.

Tio saker du inte visste om Robert Wells:

  1. Är sedan 2006 musikprofessor vid ett kinesiskt universitet.
  2. Har, tillsammans med sin fru Maria, under en period varit ett inbitet fan av den långkörande TV-serien Glamour (så biten att han fixade så att de fick närvara vid en inspelning av programmet i CBS-studios i LA).
  3. Läser ofta serietidningar, som Agent X9, och älskar att spela TV-spel.
  4. Har en hemlig passion för gamla ruffiga jänkarbilar och när en dröm om att ha en fet Cadillac.
  5. Åker extremt mycket motorcykel.
  6. Är väldigt anti modern lyx, föredrar att leva enkelt.
  7. Gjorde det fatala misstaget att glömma stänga av data roaming på sin telefon när han var i Kina en gång, något som kostade honom 25 000 kronor.
  8. Kallar sig själv lite bortskämd och lagar väldigt lite mat. ”Det blir köttbullar och makaroner på något sportlov någon gång för att jag vill visa mina ungar att män inte bara sitter och väntar på att bli serverade”. Lärde sig förra året att baka scones och pannkakor med dinkelmjöl, något som han nu gör då och då.
  9. Erkänner att han, när han sprang Statsloppet i Falkenberg, ”låtsades vara piggare än jag var. Du vill ju inte visa att du är helt slut när du är lite känd så där”.
  10. Upptäcktes i Kina för 12 år sedan efter att en känd kinesisk tenor köpt Roberts VHS-kassett. Skrev OS-musiken till Olympiska spelen i Peking 2008. Är så stor i Kina att han nästan skäms lite för att berätta hur han behandlas när han är där, med ”poliseskort och grejer”.

Av Isabelle Hedander

Fakta


Namn: Robert Henry Arthur Wells (pappa är amerikan)
Bor: Lägenhet på Kungsholmen
Familj: Fru Maria sångerska och sönerna Oskar och Teddy, 16 och 14 år.
Ålder: Nyss fyllda 50 (hade en månads firande i Florida).
Aktuell med: Har precis släppt sin ungdomsdröm: en dubbel-CD med nio egna pianokonserter som han skrivit sedan han var 16 år.
Ska vara musikalisk nyårsvärd i kinesisk TV för cirka 6- 700 miljoner TV-tittare.
Ska ut på en stor stor hyllningsturné för Charlie Norman våren 2013.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.

ägg avokado

Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten

Kost

Det finns sätt att få hormonet leptin att arbeta för dig och hjälpa dig att hålla vikten. Här följer några tips. Studier visar att kostval, vanor och livsstilsförändringarkan påverka leptinhalterna på ett sådant sett att de bidrar till att göra det lättare att hålla en hälsosam kroppsvikt.

amanda

”Tack vare adaptogenerna har jag sluppit förkylningar”

Förkylning

Efter att Amanda Zetterqvist gått ut gymnasiet och börjat arbeta som frisör har hon varit förkyld varje månad och hemma från jobbet. Men för 1,5 år sedan fick hon höra talas om ett kosttillskott som ger snabb energi både mentalt som fysisk. – Tidigare var jag hemma från jobbet runt 30 dagar per år. Jag har haft två sjukdagar sedan jag började med adaptogenerna. Och när jag tar kosttillskottet håller jag energin under dagen och blir inte längre trött på eftermiddagarna, säger Amanda.

professor charlotte erlanson albertsson och henes boak äta för livet

Professor med mat på kornet

Intervju

Charlotte Erlanson-Albertsson var tidigt ute med att kritisera socker i en debattartikel i Dagens nyheter någon gång på 1990-talet. Hennes påståenden gjorde ett starkt avtryck och fick snabbt spridning även i andra medier, journalister var inte sena att snappa upp och informera om hur många sockerbitar det fanns i en burk läsk. Innan Charlotte stack ut hakan i frågan var de flesta övertygade om att det var fettet som var roten till allt ont. 

soren stadig

Sören står stadig med adaptogener

Naturlig hälsa

Sören Stadig har alltid sysslat med olika former av idrott. Han spelar fotboll på sommaren, åker skidor på vintern och dessutom blir det mellan tre och fem styrketräningspass per vecka. När han känner att orken inte riktigt räcker till – då tar han en shot adaptogener som snabbt ger ny energi.

vinnare_adapt_lugn

Årets anti-stressprodukt hjälper i vardagen

Hälsa

Årets anti-stressprodukt har röstats fram av allmänheten i Swedish health awards, sammanlagt inkom 35 549 röster. Vinnaren Adapt lugn, är ett resultat av flerårig forskning och hjälper människor med vardagsstressen till bättre sömn och större välmående. Swedish health awards är ett nyinstiftat pris som uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående.