Robert Wells – från soffpotatis till löparfreak | Kurera.se
Robert Wells i svartvitrandig skjorta lutad mot vägg

Robert Wells – från soffpotatis till löparfreak

Fakta


Namn: Robert Henry Arthur Wells (pappa är amerikan)
Bor: Lägenhet på Kungsholmen
Familj: Fru Maria sångerska och sönerna Oskar och Teddy, 16 och 14 år.
Ålder: Nyss fyllda 50 (hade en månads firande i Florida).
Aktuell med: Har precis släppt sin ungdomsdröm: en dubbel-CD med nio egna pianokonserter som han skrivit sedan han var 16 år.
Ska vara musikalisk nyårsvärd i kinesisk TV för cirka 6- 700 miljoner TV-tittare.
Ska ut på en stor stor hyllningsturné för Charlie Norman våren 2013.

Robert Wells är hälsomedveten. Han dricker extremt lite, har aldrig rökt, äter bra mat, gillar sina grönsaker och älskar sin löpträning.
– Charlie Norman sa alltid att jag ingick i kesogenerationen och även om jag inte alls är något hälsofreak så hade han nog lite rätt, säger Robert Wells.

När Roberts söner föddes vägrade han bjuda på cigarrer. Istället bjöd han på lakritspipor, hans lekfulla sätt att säga att man inte ska äventyra sitt liv med dumheter som tobak. För sådan är Robert: fullt medveten om att hälsa är något flyktigt som bör uppskattas och som man bör lägga manken till för att få behålla – men samtidigt inte på något sätt fanatisk.

Fick hjärtlugnande – blev vändpunkten
År 2002, strax efter ett han avslutat kvällens gig med konsertturnén Rhapsody in Rock fick Robert plötsligt väldigt hög puls och kände sig yr. Av en läkare fick han Inderal utskriven, en hjärtlugnande och blodtryckssänkande medicin, och det var då han för första gången förstod att han behövde dra ner på stressen och komma i bättre form. Han konstaterade också att skenet faktiskt kan bedra.
– Jag insåg att jag inte alls var i bra form, trots att jag såg ut att vara i bra form. Jag förstod att jag måste göra vissa förändringar. Jerry Williams, fysiken själv, var med på den turnén och han drog ut oss och joggade och för att köra lite gym. Sedan dess har jag kutat. Det är en väldigt bra motionsform, inte minst eftersom man kan ge sig ut och kuta nästan var man än är, inte minst i Sverige.

Svårt kombinera hälsotänk och turnéliv
Han återkommer ofta till hur svårt det kan vara att kombinera hälsotänket med det ständiga turnélivet.
– Det kan vara jättesvårt. Det är nog det enda negativa med mitt jobb. På turné får man ofta torsk på sömn, man somnar sällan före klockan 02.00-03.00 eftersom man är uppe i varv efter ett gig. Och är man hungrig då kan man ofta bara komma åt en korvmoj, mack eller dylikt. Få hotell erbjuder mat vid den tiden, det är synd. Men frukostarna är bra och det finns oftast bra hotellgym.
Men han poängterar att inte går till gymmet för att bygga och att han sällan lyfter fria vikter.
– Nej, det blir mer maskiner, kanske någon timme på crosstrainern. Och en hel del fokus på bålträning, som är extra viktigt eftersom jag ägnar så mycket tid åt att sitta på en pianostol. Många får yrkesskador.

 

Mår bra av endorfinerna
Robert är väldigt träningsdisciplinerad och tuff mot sig själv, berättar han. Oavsett hur kort, eller lång, period han är borta är alltid joggingskorna med.
–  Jag älskar att springa. Då drar jag på ACDC på stenhög volym i lurarna, eller någon glad, happy musik. Ingen disco. Det är viktigt. Då kan jag bara springa på tills jag nästan springer vilse.
Kutandet, som han själv kallar det, är också hans sätt att mentalt förbereda sig inför en turné.
– Då ser jag alltid till att kuta lite mer, för den psykiska hälsans skull, och även om jag nu gjort så i flera år blir det aldrig slentrian. Har man bra kondition har man nytta av det överallt. Man får endorfiner av att springa. Jag blir alltid ganska irriterad när jag inte springer.

"Ett tjockt barn är ett friskt barn"
Ett tjockt barn är ett friskt barn resonerade Roberts mormor, och resten av hans familj var inte så väldigt mycket bättre.
– Jag kommer från en familj där man var ganska överviktiga. Första gången jag över huvud taget sprang orkade jag bara hålla ut 75 meter innan jag frågade efter en taxi.  Men när man sitter ner så mycket som jag gör, i turnébussen, vid flygeln och så vidare, innebär det att man måste röra på sig mycket, oavsett gener. Nu brukar jag göra mellan 2,5 och 15 kilometer åt gången tre gånger i veckan, eller mer, och har till och med fått för mig att springa något lopp så där ibland.

Tio saker du inte visste om Robert Wells:

  1. Är sedan 2006 musikprofessor vid ett kinesiskt universitet.
  2. Har, tillsammans med sin fru Maria, under en period varit ett inbitet fan av den långkörande TV-serien Glamour (så biten att han fixade så att de fick närvara vid en inspelning av programmet i CBS-studios i LA).
  3. Läser ofta serietidningar, som Agent X9, och älskar att spela TV-spel.
  4. Har en hemlig passion för gamla ruffiga jänkarbilar och när en dröm om att ha en fet Cadillac.
  5. Åker extremt mycket motorcykel.
  6. Är väldigt anti modern lyx, föredrar att leva enkelt.
  7. Gjorde det fatala misstaget att glömma stänga av data roaming på sin telefon när han var i Kina en gång, något som kostade honom 25 000 kronor.
  8. Kallar sig själv lite bortskämd och lagar väldigt lite mat. "Det blir köttbullar och makaroner på något sportlov någon gång för att jag vill visa mina ungar att män inte bara sitter och väntar på att bli serverade". Lärde sig förra året att baka scones och pannkakor med dinkelmjöl, något som han nu gör då och då.
  9. Erkänner att han, när han sprang Statsloppet i Falkenberg, "låtsades vara piggare än jag var. Du vill ju inte visa att du är helt slut när du är lite känd så där".
  10. Upptäcktes i Kina för 12 år sedan efter att en känd kinesisk tenor köpt Roberts VHS-kassett. Skrev OS-musiken till Olympiska spelen i Peking 2008. Är så stor i Kina att han nästan skäms lite för att berätta hur han behandlas när han är där, med "poliseskort och grejer".

Av Isabelle Hedander


Fakta


Namn: Robert Henry Arthur Wells (pappa är amerikan)
Bor: Lägenhet på Kungsholmen
Familj: Fru Maria sångerska och sönerna Oskar och Teddy, 16 och 14 år.
Ålder: Nyss fyllda 50 (hade en månads firande i Florida).
Aktuell med: Har precis släppt sin ungdomsdröm: en dubbel-CD med nio egna pianokonserter som han skrivit sedan han var 16 år.
Ska vara musikalisk nyårsvärd i kinesisk TV för cirka 6- 700 miljoner TV-tittare.
Ska ut på en stor stor hyllningsturné för Charlie Norman våren 2013.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

 

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

 

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.