Robert Wells i svartvitrandig skjorta lutad mot vägg

Robert Wells – från soffpotatis till löparfreak

Fakta


Namn: Robert Henry Arthur Wells (pappa är amerikan)
Bor: Lägenhet på Kungsholmen
Familj: Fru Maria sångerska och sönerna Oskar och Teddy, 16 och 14 år.
Ålder: Nyss fyllda 50 (hade en månads firande i Florida).
Aktuell med: Har precis släppt sin ungdomsdröm: en dubbel-CD med nio egna pianokonserter som han skrivit sedan han var 16 år.
Ska vara musikalisk nyårsvärd i kinesisk TV för cirka 6- 700 miljoner TV-tittare.
Ska ut på en stor stor hyllningsturné för Charlie Norman våren 2013.

Robert Wells är hälsomedveten. Han dricker extremt lite, har aldrig rökt, äter bra mat, gillar sina grönsaker och älskar sin löpträning.
– Charlie Norman sa alltid att jag ingick i kesogenerationen och även om jag inte alls är något hälsofreak så hade han nog lite rätt, säger Robert Wells.

När Roberts söner föddes vägrade han bjuda på cigarrer. Istället bjöd han på lakritspipor, hans lekfulla sätt att säga att man inte ska äventyra sitt liv med dumheter som tobak. För sådan är Robert: fullt medveten om att hälsa är något flyktigt som bör uppskattas och som man bör lägga manken till för att få behålla – men samtidigt inte på något sätt fanatisk.

Fick hjärtlugnande – blev vändpunkten
År 2002, strax efter ett han avslutat kvällens gig med konsertturnén Rhapsody in Rock fick Robert plötsligt väldigt hög puls och kände sig yr. Av en läkare fick han Inderal utskriven, en hjärtlugnande och blodtryckssänkande medicin, och det var då han för första gången förstod att han behövde dra ner på stressen och komma i bättre form. Han konstaterade också att skenet faktiskt kan bedra.
– Jag insåg att jag inte alls var i bra form, trots att jag såg ut att vara i bra form. Jag förstod att jag måste göra vissa förändringar. Jerry Williams, fysiken själv, var med på den turnén och han drog ut oss och joggade och för att köra lite gym. Sedan dess har jag kutat. Det är en väldigt bra motionsform, inte minst eftersom man kan ge sig ut och kuta nästan var man än är, inte minst i Sverige.

Svårt kombinera hälsotänk och turnéliv
Han återkommer ofta till hur svårt det kan vara att kombinera hälsotänket med det ständiga turnélivet.
– Det kan vara jättesvårt. Det är nog det enda negativa med mitt jobb. På turné får man ofta torsk på sömn, man somnar sällan före klockan 02.00-03.00 eftersom man är uppe i varv efter ett gig. Och är man hungrig då kan man ofta bara komma åt en korvmoj, mack eller dylikt. Få hotell erbjuder mat vid den tiden, det är synd. Men frukostarna är bra och det finns oftast bra hotellgym.
Men han poängterar att inte går till gymmet för att bygga och att han sällan lyfter fria vikter.
– Nej, det blir mer maskiner, kanske någon timme på crosstrainern. Och en hel del fokus på bålträning, som är extra viktigt eftersom jag ägnar så mycket tid åt att sitta på en pianostol. Många får yrkesskador.

 

Mår bra av endorfinerna
Robert är väldigt träningsdisciplinerad och tuff mot sig själv, berättar han. Oavsett hur kort, eller lång, period han är borta är alltid joggingskorna med.
–  Jag älskar att springa. Då drar jag på ACDC på stenhög volym i lurarna, eller någon glad, happy musik. Ingen disco. Det är viktigt. Då kan jag bara springa på tills jag nästan springer vilse.
Kutandet, som han själv kallar det, är också hans sätt att mentalt förbereda sig inför en turné.
– Då ser jag alltid till att kuta lite mer, för den psykiska hälsans skull, och även om jag nu gjort så i flera år blir det aldrig slentrian. Har man bra kondition har man nytta av det överallt. Man får endorfiner av att springa. Jag blir alltid ganska irriterad när jag inte springer.

"Ett tjockt barn är ett friskt barn"
Ett tjockt barn är ett friskt barn resonerade Roberts mormor, och resten av hans familj var inte så väldigt mycket bättre.
– Jag kommer från en familj där man var ganska överviktiga. Första gången jag över huvud taget sprang orkade jag bara hålla ut 75 meter innan jag frågade efter en taxi.  Men när man sitter ner så mycket som jag gör, i turnébussen, vid flygeln och så vidare, innebär det att man måste röra på sig mycket, oavsett gener. Nu brukar jag göra mellan 2,5 och 15 kilometer åt gången tre gånger i veckan, eller mer, och har till och med fått för mig att springa något lopp så där ibland.

Tio saker du inte visste om Robert Wells:

  1. Är sedan 2006 musikprofessor vid ett kinesiskt universitet.
  2. Har, tillsammans med sin fru Maria, under en period varit ett inbitet fan av den långkörande TV-serien Glamour (så biten att han fixade så att de fick närvara vid en inspelning av programmet i CBS-studios i LA).
  3. Läser ofta serietidningar, som Agent X9, och älskar att spela TV-spel.
  4. Har en hemlig passion för gamla ruffiga jänkarbilar och när en dröm om att ha en fet Cadillac.
  5. Åker extremt mycket motorcykel.
  6. Är väldigt anti modern lyx, föredrar att leva enkelt.
  7. Gjorde det fatala misstaget att glömma stänga av data roaming på sin telefon när han var i Kina en gång, något som kostade honom 25 000 kronor.
  8. Kallar sig själv lite bortskämd och lagar väldigt lite mat. "Det blir köttbullar och makaroner på något sportlov någon gång för att jag vill visa mina ungar att män inte bara sitter och väntar på att bli serverade". Lärde sig förra året att baka scones och pannkakor med dinkelmjöl, något som han nu gör då och då.
  9. Erkänner att han, när han sprang Statsloppet i Falkenberg, "låtsades vara piggare än jag var. Du vill ju inte visa att du är helt slut när du är lite känd så där".
  10. Upptäcktes i Kina för 12 år sedan efter att en känd kinesisk tenor köpt Roberts VHS-kassett. Skrev OS-musiken till Olympiska spelen i Peking 2008. Är så stor i Kina att han nästan skäms lite för att berätta hur han behandlas när han är där, med "poliseskort och grejer".

Av Isabelle Hedander


Fakta


Namn: Robert Henry Arthur Wells (pappa är amerikan)
Bor: Lägenhet på Kungsholmen
Familj: Fru Maria sångerska och sönerna Oskar och Teddy, 16 och 14 år.
Ålder: Nyss fyllda 50 (hade en månads firande i Florida).
Aktuell med: Har precis släppt sin ungdomsdröm: en dubbel-CD med nio egna pianokonserter som han skrivit sedan han var 16 år.
Ska vara musikalisk nyårsvärd i kinesisk TV för cirka 6- 700 miljoner TV-tittare.
Ska ut på en stor stor hyllningsturné för Charlie Norman våren 2013.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Therese Lilliesköld vet vad katter behöver

Husdjur

Therese Lilliesköld är antrozoolog och har skrivit boken ”Katt och människa emellan”, där hon beskriver vår relation till ett av våra mest populära husdjur. I boken ger hon svar på frågor om kattens gåtfulla egenskaper och beskriver det unika band som uppstår mella katten och dess människa.

Ulrika Davidsson recept

Ny livsstil på 66 dagar – del 1

Recept

På bara 66 dagar kan du få mer energi, gå ner i vikt och få en lugnare mage. Här får du ett smakprov på några recept ur de första fem veckornas veckomeny, ur kostrådgivaren Ulrika Davidssons nya bok "66 day challenge". Nästa vecka publiceras fortsättningen.

 

Bröd från bageriet är bäst för kroppen

Kost

När forskare i Örebro jämförde surdegsbröd bakade i ett lokalt bageri med de tio mest sålda bröden i butik visade det sig att kroppen kunde ta upp nästan all näring från bageribrödet. Men mineralerna i butiksbröden passerade rakt igenom oss. Anledningen till att kroppen kunde tillgodogöra sig bageribröden så bra var tack vare den långa jäsningen.

Så nyttigt är propolis

Eko/miljö

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

Ingefära tog bort smärtan i Lailas höft

Hälsa

En lång flygresa med ett alldeles för trångt utrymme gav Laila Sund, 81, en inflammation i ett muskelfäste i höftleden. Hon fick tre kortisonsprutor som hjälpte under en period, men när smärtan kom smygandes tillbaka provade Laila något helt nytt. Ett tillskott med ingefära och gurkmeja tog bort värken helt och nu tränar Laila återigen tre gånger i veckan utan problem.

Nya rön: Så sparar vi på snö när vintrarna är gröna

Forskning

Just nu pågår sportlovet i delar av Sverige och gröna spår och backar har och är ett problem för landets skidanläggningar i södra och mellersta delarna. Alla skidälskare får därför bege sig en bit upp i landet för att hitta snö att åka. Vid Luleå universitet har forskare i en ny studie undersökt bästa sätten att lagra snö – och hittat ett sätt som varken är dyrt eller svårt.

En enkel sockerart kan motverka urinvägsbesvär

Hälsa

En av tre svenska kvinnor drabbas av upprepade infektioner i urinblåsan och i urinröret. Symtomen är urinträningningar och en svidande känsla när man kissar. Nu finns en ny lösning på problemet: D-mannos, en enkel sockerart som spolar bort E-coli bakterierna från slemhinnan och tar bort den brännande känslan.

 

Ovanlig cancer vanligare i norr

Forskning

En speciell form av lymfkörtelcancer tillhör en av de mer ovanligare formerna av cancer. Sjukdomen är av någon okänd anledning tre gånger så vanlig i Sverige som i övriga världen. Men vad som är ännu mer speciellt är att denna typ av cancer är närmare fem gånger så vanlig i norra delarna av Sverige.

“Att vara snäll mot sig själv är inte att vara självisk”

Krönikan

När jultomten kommer frågar han om det finns några snälla barn. Snällhet lyfts fram som en eftersträvansvärd egenskap och vem vill inte bli vänligt bemött. Men vi tänker oftast på snällhet som något vi är eller gör mot andra – inte oss själva. Maria Helander har skrivit boken "Självsnäll" och i den här krönikan berättar hon mer om hur vi kan göra för att vara lite snällare mot oss själva.

Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Mage

Nästan hälften av alla unga män i Sverige har det senaste året haft problem med magen – en ökning med 22 procent sedan 2017. Färsk statistik visar också att majoriteten av svenska män i åldern 16–30 år är allätare, medan kvinnor ofta väljer vegetariskt eller växtbaserat flera gånger i veckan.

 

Få bättre relationer med kärlekens språk

Mental hälsa

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar för dig i din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.

 

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Hälsa

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

Grattis tidningen Kurera – nu fyller vi 20 år!

Hälsa

Ändra inte ett vinnande koncept, brukar det heta. Det har väl sällan varit så sant som i år när vi firar att Kurera fyller 20 år. ”Vi kommer att göra allt för att det ska bli en så intressant tidning inom ämnet egenvård som möjligt för er.” Så skrev tidningens första chefredaktör i sin allra första ledare. Det är ord som vi kan skriva under på – vartenda ett.

Boosta din träning med polyfenoler

Hälsa

Träning kan orsaka inflammation och oxidativ stress. För att undvika trötthet efter fysisk aktivitet och förkorta tiden för återhämtning kan du se till att få i dig polyfenoler via kosten eller via ett tillskott. Polyfenoler är nyttiga antoxidantrika färgpigment som finns i bland annat granatäpple, grönt te, gurkmeja och broccoli. 

Ledarskapscoachen: “En frisk arbetsplats ger en god arbetsmiljö”

Krönikan

Vi är många som funderar över orsakerna bakom den växande psykiska stressrelaterade ohälsan. Nästan var femte svensk äter psykofarmaka för att lindra besvär som ångest, sömnproblem och depression. Många medicinerar för att stå ut med sin vardag skriver Lina Lanestrand, ledarskapscoach i denna krönika där hon lyfter fram vikten av frisk arbetsplats.

Studie: Träning gynnsamt för demenssjuka

Mental hälsa

Fysisk träning, sociala aktiviteter och individanpassad rehabilitering kan förbättra tillvaron för demenssjuka och deras anhöriga, det är slutsatsen av en ny avhandling från Umeå universitet som visar att äldre med demens mår bra av högintensiv fysisk träning. 

“I ett rättssäkert och demokratiskt samhälle borde 5G stoppas”

Kurera debatt

5G ska snart rullas ut i Sverige, vår digitala tillvaro kräver högre hastigheter. Smarta hem och självkörande bilar – allt baseras på trådlös teknik som behöver snabb uppkoppling för att fungera. Men alla är inte positiva, enligt Mona Nilsson på Strålskyddsstiftelsen finns det skäl att vara på sin vakt då hon menar att det föreligger avsevärda risker för hälsa och miljö, hon förespråkar därför att utbyggnaden stoppas.

 

Sällskapsdjur – lyckopiller på fyra ben

Husdjur

Husdjur fyller en viktig funktion i våra liv, de håller oss sällskap och sprider glädje och kan vara roliga lekkamrater till barnen och ett tryggt sällskap till våra gamla. Men de kan även hjälpa till vid olika former av  funktionsnedsättning och vara ett stort stöd för de som lider av psykisk ohälsa.