Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Robert Wells i svartvitrandig skjorta lutad mot vägg

Robert Wells – från soffpotatis till löparfreak

Fakta


Namn: Robert Henry Arthur Wells (pappa är amerikan)
Bor: Lägenhet på Kungsholmen
Familj: Fru Maria sångerska och sönerna Oskar och Teddy, 16 och 14 år.
Ålder: Nyss fyllda 50 (hade en månads firande i Florida).
Aktuell med: Har precis släppt sin ungdomsdröm: en dubbel-CD med nio egna pianokonserter som han skrivit sedan han var 16 år.
Ska vara musikalisk nyårsvärd i kinesisk TV för cirka 6- 700 miljoner TV-tittare.
Ska ut på en stor stor hyllningsturné för Charlie Norman våren 2013.

Robert Wells är hälsomedveten. Han dricker extremt lite, har aldrig rökt, äter bra mat, gillar sina grönsaker och älskar sin löpträning.
– Charlie Norman sa alltid att jag ingick i kesogenerationen och även om jag inte alls är något hälsofreak så hade han nog lite rätt, säger Robert Wells.

När Roberts söner föddes vägrade han bjuda på cigarrer. Istället bjöd han på lakritspipor, hans lekfulla sätt att säga att man inte ska äventyra sitt liv med dumheter som tobak. För sådan är Robert: fullt medveten om att hälsa är något flyktigt som bör uppskattas och som man bör lägga manken till för att få behålla – men samtidigt inte på något sätt fanatisk.

Fick hjärtlugnande – blev vändpunkten
År 2002, strax efter ett han avslutat kvällens gig med konsertturnén Rhapsody in Rock fick Robert plötsligt väldigt hög puls och kände sig yr. Av en läkare fick han Inderal utskriven, en hjärtlugnande och blodtryckssänkande medicin, och det var då han för första gången förstod att han behövde dra ner på stressen och komma i bättre form. Han konstaterade också att skenet faktiskt kan bedra.
– Jag insåg att jag inte alls var i bra form, trots att jag såg ut att vara i bra form. Jag förstod att jag måste göra vissa förändringar. Jerry Williams, fysiken själv, var med på den turnén och han drog ut oss och joggade och för att köra lite gym. Sedan dess har jag kutat. Det är en väldigt bra motionsform, inte minst eftersom man kan ge sig ut och kuta nästan var man än är, inte minst i Sverige.

Svårt kombinera hälsotänk och turnéliv
Han återkommer ofta till hur svårt det kan vara att kombinera hälsotänket med det ständiga turnélivet.
– Det kan vara jättesvårt. Det är nog det enda negativa med mitt jobb. På turné får man ofta torsk på sömn, man somnar sällan före klockan 02.00-03.00 eftersom man är uppe i varv efter ett gig. Och är man hungrig då kan man ofta bara komma åt en korvmoj, mack eller dylikt. Få hotell erbjuder mat vid den tiden, det är synd. Men frukostarna är bra och det finns oftast bra hotellgym.
Men han poängterar att inte går till gymmet för att bygga och att han sällan lyfter fria vikter.
– Nej, det blir mer maskiner, kanske någon timme på crosstrainern. Och en hel del fokus på bålträning, som är extra viktigt eftersom jag ägnar så mycket tid åt att sitta på en pianostol. Många får yrkesskador.

 

Mår bra av endorfinerna
Robert är väldigt träningsdisciplinerad och tuff mot sig själv, berättar han. Oavsett hur kort, eller lång, period han är borta är alltid joggingskorna med.
–  Jag älskar att springa. Då drar jag på ACDC på stenhög volym i lurarna, eller någon glad, happy musik. Ingen disco. Det är viktigt. Då kan jag bara springa på tills jag nästan springer vilse.
Kutandet, som han själv kallar det, är också hans sätt att mentalt förbereda sig inför en turné.
– Då ser jag alltid till att kuta lite mer, för den psykiska hälsans skull, och även om jag nu gjort så i flera år blir det aldrig slentrian. Har man bra kondition har man nytta av det överallt. Man får endorfiner av att springa. Jag blir alltid ganska irriterad när jag inte springer.

"Ett tjockt barn är ett friskt barn"
Ett tjockt barn är ett friskt barn resonerade Roberts mormor, och resten av hans familj var inte så väldigt mycket bättre.
– Jag kommer från en familj där man var ganska överviktiga. Första gången jag över huvud taget sprang orkade jag bara hålla ut 75 meter innan jag frågade efter en taxi.  Men när man sitter ner så mycket som jag gör, i turnébussen, vid flygeln och så vidare, innebär det att man måste röra på sig mycket, oavsett gener. Nu brukar jag göra mellan 2,5 och 15 kilometer åt gången tre gånger i veckan, eller mer, och har till och med fått för mig att springa något lopp så där ibland.

Tio saker du inte visste om Robert Wells:

  1. Är sedan 2006 musikprofessor vid ett kinesiskt universitet.
  2. Har, tillsammans med sin fru Maria, under en period varit ett inbitet fan av den långkörande TV-serien Glamour (så biten att han fixade så att de fick närvara vid en inspelning av programmet i CBS-studios i LA).
  3. Läser ofta serietidningar, som Agent X9, och älskar att spela TV-spel.
  4. Har en hemlig passion för gamla ruffiga jänkarbilar och när en dröm om att ha en fet Cadillac.
  5. Åker extremt mycket motorcykel.
  6. Är väldigt anti modern lyx, föredrar att leva enkelt.
  7. Gjorde det fatala misstaget att glömma stänga av data roaming på sin telefon när han var i Kina en gång, något som kostade honom 25 000 kronor.
  8. Kallar sig själv lite bortskämd och lagar väldigt lite mat. "Det blir köttbullar och makaroner på något sportlov någon gång för att jag vill visa mina ungar att män inte bara sitter och väntar på att bli serverade". Lärde sig förra året att baka scones och pannkakor med dinkelmjöl, något som han nu gör då och då.
  9. Erkänner att han, när han sprang Statsloppet i Falkenberg, "låtsades vara piggare än jag var. Du vill ju inte visa att du är helt slut när du är lite känd så där".
  10. Upptäcktes i Kina för 12 år sedan efter att en känd kinesisk tenor köpt Roberts VHS-kassett. Skrev OS-musiken till Olympiska spelen i Peking 2008. Är så stor i Kina att han nästan skäms lite för att berätta hur han behandlas när han är där, med "poliseskort och grejer".

Av Isabelle Hedander


Fakta


Namn: Robert Henry Arthur Wells (pappa är amerikan)
Bor: Lägenhet på Kungsholmen
Familj: Fru Maria sångerska och sönerna Oskar och Teddy, 16 och 14 år.
Ålder: Nyss fyllda 50 (hade en månads firande i Florida).
Aktuell med: Har precis släppt sin ungdomsdröm: en dubbel-CD med nio egna pianokonserter som han skrivit sedan han var 16 år.
Ska vara musikalisk nyårsvärd i kinesisk TV för cirka 6- 700 miljoner TV-tittare.
Ska ut på en stor stor hyllningsturné för Charlie Norman våren 2013.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

 

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

 

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

 

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.

 

Man och kvinna på äng med en drake

Potens – en fråga om friskt blodflöde

Hjärt- kärlhälsa

I den manliga självbilden ingår förmågan att få erektion. Men för att kunna ha sex behöver sinnena stimuleras och det har inte med ålder att göra. Stefan Arver är docent och överläkare på ANOVA vid Karolinska universitetssjukhuset. Han menar att ofta är erektionsproblem lätta att lösa. Det handlar i grunden om att få fart på blodflödet.