Annons
Annons

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Redaktionen

6 januari, 2019
Charlotte Kallas bästa motivationstips
Dela inlägget

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Charlotte är inte rädd för utmaningar, förra året kom hennes bok, ”Styrka, teknik och pannben”. Där hon tar upp allt från vallning och träning till berättelsen om hennes framgångar i skidbacken. Men det är också en bok som beskriver inre drivkrafter och hur allt en gång började. Viktigt för alla idrottare är det här med motivation, nedan delar Charlotte med sig av sina bästa tips för pepp.

Sätt upp delmål
Motivation kan se olika ut och att sätta upp mätbara och tidsbestämda mål kan vara en morot. Då finns alla möjligheter i världen att bryta ner den stora mållinjen till mindre moment och delmål på vägen. Det blir ofta mer greppbart om du kan räkna dagar eller veckor framåt och inte bara stirra dig blind på målet, som ligger månader bort. Du måste vara beredd på att du kommer att stöta på motstånd på vägen och att du periodvis har ett mödosamt arbete framför dig.

Belöna dig själv
Belöna dig när du nått ditt delmål. För mig kan det innebära jag tar mig tid till en längre middag i trevligt sällskap kvällen före en vilodag. Jag ger mig tid att känna mig nöjd med den träning jag genomfört under veckan.

LÄS OCKSÅ: Leilas 10 hälsofavoriter

Ta hjälp av andra
Jag jobbar mycket med att försöka medvetandegöra vilka behov jag har och att mina mål överensstämmer med mina värderingar. Ett effektivt sätt att tydliggöra dem är de viktiga samtal jag har med personer jag har förtroende för. När jag får sätta ord på mina tankar, formulera svar på det som jag ältar och uppleva lättnaden i att dela grubblerier med någon, då blir ofta riktningen självklar.

Våga vara själv
Det är en stor skillnad mellan att vara själv och att vara ensam. Jag behöver tid för mig själv för att komma närmare rösten som berättar om hur jag vill prioritera. Och för att kunna lyssna till den behöver jag periodvis också vara disciplinerad så att jag inte hamnar i distraktioner. Sociala medier, en radio som skvalar i bakgrunden, aviseringar om mejl som trillar in. Många tycker att det är obehagligt att vara med sina egna tankar och ser till att de alltid är omgivna av andra. Vi har olika behov av sociala kontakter men jag tror att det är nyttigt att ha långtråkigt emellanåt och att vara med sig själv och sina egna tankar, speciellt om det framkallar rysningar längs ryggraden.

LÄS OCKSÅ: Ericas 10 hälsofavoriter

Klappa dig själv på axeln
Ibland skriver jag ner tre dagliga mål. Innan det är dags att förbereda kvällsfika tar jag fem minuter till att fundera över vad jag önskar att morgondagen ska innehålla. Det kan vara att utvärdera förmiddagspasset innan jag sätter mig och äter lunch, att ringa en vän eller att lägga mig i tid. Ofta rör det sig inte om uppgifter som är kopplade till träning, eftersom jag redan har en stor glöd inom det området, utan andra saker som kan fylla på min energi. Jag utvärderar de här målen nästa kväll på en skala från 1 till 5. Hur väl har jag lyckats med målen idag? Det gör att jag regelbundet får tänka till vad som är viktigt. Ibland får jag fundera över varför jag prioriterade bort mig själv.

LÄS OCKSÅ: Ellinor har koll på mikrobiomet

Tankestopp
Negativa tankar är något som vi alla brottas med emellanåt. Det går inte att förbjuda tankar, men däremot kan vi välja att ge mer eller mindre energi till dem. Vi kan välja vilka tankar vi vill ge mer plats och säga stopp när oönskade tankar dyker upp. När jag jobbar med avslappningsövningar och de oönskade tankarna kommer kan jag symboliskt lägga tankarna på ett isflak och för mitt inre se dem flyta iväg. I vardagen använder jag mig oftare av att säga stopp till mig själv, för det mesta bara inne i skallen. Kanske blir det mer effekt om du högt uttalar ordet stopp och inte bara tänker det.
Källa: Boken Styrka, teknik och pannben.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Charlotte Kalla
Ålder:
31 år.
Bor: Sundsvall.
Familj: Pappa Per-Erik, mamma Lena,
systrarna Christelle och Cecilia.
Yrke: Skidåkare.
Meriter: Fem OS-medaljer och
tolv VM-medaljer.
Övrigt: Har kommit ut med boken ”Styrka, teknik och pannben”.

Annons
Annons