Chefredaktör med krav på ekologiskt

Fakta

Namn: Ulla Robertsson
Yrke: Journalist driver tidningen Näringsmedicinsk tidskrift
Bor: Göteborg
Intressen utöver hälsa: Musik, segling, design

Chefredaktör och Krav-ambassadör med koll på hälsa – journalisten Ulla Robertsson var tidigt ute och skrev om farorna med amalgam och i 20 år har hon drivit tidningen Näringsmedicinsk tidskrift. Utöver det brinner hon för ekologisk och giftfri mat.

Hennes hälsointresse sträcker sig långt tillbaka och Ulla har aldrig dragit sig för att röra om i grytan. Hennes artiklar om amalgam i lokala morgontidningen väckte stort rabalder när det begav sig. Sedan dess har hon bland annat medverkat till att ta hårmineralanalysen till Sverige. För Ulla hänger hälsa och miljö ihop och hon är även verksam som ambassadör för Krav och utbildar Coops butikspersonal i ekologiskt tänkande.

Vad är hälsa för dig?
– Att känna att jag har energi och glädje i  livet. Att jag mår bra både kroppsligt och mentalt.

 

Vad ledde till att du utvecklade ett så starkt engagemang för just hälsa?
– Det började väldigt tidigt i livet, under tidiga tonåren. Hälsa och miljö hängde ihop för mig. Och när Björn Gillberg tvättade kläder i pulvergrädde förstod jag att maten kanske inte var mat längre.

LÄS OCKSÅ: Lars Frölander – OS-medaljör med helgrönt i tanken

Hur äter du för att ta hand om din hälsa?
– Jag äter mycket färskt och grönt, alltid ekologiskt. Grönsaker i alla dess former, gärna med en bit ekologisk lax eller ekologisk kyckling,

Följer du någon särskild diet?
– Nej men jag är glutenintolerant så jag äter inte produkter med mjöl i. Och jag försöker välja bort socker. Lite åt paleolitisk kost faktiskt när jag tänker efter.

LÄS OCKSÅ: ”Jag älskar att det gröna är på frammarsch”

Väljer du bort något?
– Jag väljarna såklart bort allt som inte är ekologiskt när jag handlar. Om jag äter ute väljer jag i första hand ekologiska restauranger. Jag skulle till exempel aldrig äta konventionell kyckling eller gris- eller nötkött på restaurang.

Har du någon favoriträtt, i så fall vilken?
– Ekologisk kyckling i ugn med sötpotatis och en röra till är underbart gott.

LÄS OCKSÅ: Renée peppar till förändring

Vad tycker du att alla borde äta mer av?
– Svaret blir förstås grönsaker här. Och helst råa så näring och enzymer finns kvar i dem.

Och mindre?
– Sockerstinna produkter och godis så klart. Även kyckling på restaurang. Ofta kommer den från Thailand och det har visat sig att de kycklingarna ges väldigt mycket antibiotika.

Har du några hemliga laster?
– Mörk choklad. Eller snarare choklad i alla dess former. Men jag försöker hålla mig på mattan så det inte blir för mycket.

Vad är ditt förhållande till motion och träning?
– Jag motionerar och tränar regelbundet. Det är mycket viktigt och nödvändigt i det stillasittande samhälle vi har idag.

Tar du några tillskott i så fall vilka?
– Maten innehåller betydligt mindre näring idag vilket betyder att vi inte får i oss  den näring kroppen behöver. Även om vi äter ekologiskt. Jag tror att vi alla borde ta tillskott. Framför allt probiotika, omega 3 och D-vitamin. Ofta har jag något superfood i smoothies jag gör på morgonen. Till exempel spirulina, chlorella eller vetegräs.

Vilket är ditt bästa hälsotips om du inte nämnt det ovan?
– Välj ekologiskt så mycket som möjligt!

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 


Fakta

Namn: Ulla Robertsson
Yrke: Journalist driver tidningen Näringsmedicinsk tidskrift
Bor: Göteborg
Intressen utöver hälsa: Musik, segling, design

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.

äng

Cancer- och allergifonden hjälper från två håll

Forskning

Cancer- och Allergifonden bildades för lite drygt trettio år sedan och delar ut anslag till forskning som syftar till att öka kunskapen om dessa sjukdomar, vad som orsakar och vad som förhoppningsvis kan bota. Utöver det kan även sjukdomsdrabbade privatpersoner söka ekonomiskt stöd hos fonden.

Ingrid: “Äntligen kan jag cykla igen”

Värk

Ingrid Ahlén gillat att cykla och promenera, gärna långt och länge. När värken i höfterna satte stopp för utflykterna blev livet lite fattigare. Nu är hon igång igen – tack vare två nya höftleder och extrakt av nypon. – Till och med min ortoped sa att jag skulle fortsätta med nyponen, för det verkade göra mig så gott, säger Ingrid.

Bota klimatångesten – med engagemang!

Krönikan

Det finns en ny folksjukdom och den sprider sig globalt. Främst drabbar den välutbildade västvärldsmänniskor i storstad med smartphones, matkassar och Netflixabonnemang. Som jag. Vilket är ganska ironiskt, eftersom det också är såna som jag som bär en stor del av skulden till att den ens uppkommit från början skriver Maria Soxbo, journalist och grundare av Klimatklubben.