Chefredaktör med krav på ekologiskt

Fakta

Namn: Ulla Robertsson
Yrke: Journalist driver tidningen Näringsmedicinsk tidskrift
Bor: Göteborg
Intressen utöver hälsa: Musik, segling, design

Chefredaktör och Krav-ambassadör med koll på hälsa – journalisten Ulla Robertsson var tidigt ute och skrev om farorna med amalgam och i 20 år har hon drivit tidningen Näringsmedicinsk tidskrift. Utöver det brinner hon för ekologisk och giftfri mat.

Hennes hälsointresse sträcker sig långt tillbaka och Ulla har aldrig dragit sig för att röra om i grytan. Hennes artiklar om amalgam i lokala morgontidningen väckte stort rabalder när det begav sig. Sedan dess har hon bland annat medverkat till att ta hårmineralanalysen till Sverige. För Ulla hänger hälsa och miljö ihop och hon är även verksam som ambassadör för Krav och utbildar Coops butikspersonal i ekologiskt tänkande.

Vad är hälsa för dig?
– Att känna att jag har energi och glädje i  livet. Att jag mår bra både kroppsligt och mentalt.

 

Vad ledde till att du utvecklade ett så starkt engagemang för just hälsa?
– Det började väldigt tidigt i livet, under tidiga tonåren. Hälsa och miljö hängde ihop för mig. Och när Björn Gillberg tvättade kläder i pulvergrädde förstod jag att maten kanske inte var mat längre.

LÄS OCKSÅ: Lars Frölander – OS-medaljör med helgrönt i tanken

Hur äter du för att ta hand om din hälsa?
– Jag äter mycket färskt och grönt, alltid ekologiskt. Grönsaker i alla dess former, gärna med en bit ekologisk lax eller ekologisk kyckling,

Följer du någon särskild diet?
– Nej men jag är glutenintolerant så jag äter inte produkter med mjöl i. Och jag försöker välja bort socker. Lite åt paleolitisk kost faktiskt när jag tänker efter.

LÄS OCKSÅ: ”Jag älskar att det gröna är på frammarsch”

Väljer du bort något?
– Jag väljarna såklart bort allt som inte är ekologiskt när jag handlar. Om jag äter ute väljer jag i första hand ekologiska restauranger. Jag skulle till exempel aldrig äta konventionell kyckling eller gris- eller nötkött på restaurang.

 

Har du någon favoriträtt, i så fall vilken?
– Ekologisk kyckling i ugn med sötpotatis och en röra till är underbart gott.

LÄS OCKSÅ: Renée peppar till förändring

Vad tycker du att alla borde äta mer av?
– Svaret blir förstås grönsaker här. Och helst råa så näring och enzymer finns kvar i dem.

Och mindre?
– Sockerstinna produkter och godis så klart. Även kyckling på restaurang. Ofta kommer den från Thailand och det har visat sig att de kycklingarna ges väldigt mycket antibiotika.

 

Har du några hemliga laster?
– Mörk choklad. Eller snarare choklad i alla dess former. Men jag försöker hålla mig på mattan så det inte blir för mycket.

Vad är ditt förhållande till motion och träning?
– Jag motionerar och tränar regelbundet. Det är mycket viktigt och nödvändigt i det stillasittande samhälle vi har idag.

Tar du några tillskott i så fall vilka?
– Maten innehåller betydligt mindre näring idag vilket betyder att vi inte får i oss  den näring kroppen behöver. Även om vi äter ekologiskt. Jag tror att vi alla borde ta tillskott. Framför allt probiotika, omega 3 och D-vitamin. Ofta har jag något superfood i smoothies jag gör på morgonen. Till exempel spirulina, chlorella eller vetegräs.

Vilket är ditt bästa hälsotips om du inte nämnt det ovan?
– Välj ekologiskt så mycket som möjligt!

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 


Fakta

Namn: Ulla Robertsson
Yrke: Journalist driver tidningen Näringsmedicinsk tidskrift
Bor: Göteborg
Intressen utöver hälsa: Musik, segling, design

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

 

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

 

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

 

Två timmar i naturen per vecka gör under för hälsan

Forskning

Det kommer allt mer forskning som styrker att det är bra för oss att vistas i naturen men hittills har vi inte vetat hur länge som krävs för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna av att tillbringa tid i skog och mark – men nu har forskare kommit fram till att det behövs minst två timmar.

Smärtsignaler färdas snabbare än man tidigare trott

Forskning

Hittills har bilden varit att smärta färdas långsammare än beröring. Men då förmågan att uppfatta smärta är avgörande för vår överlevnad, frågade sig ett antal forskare om det verkligen stämmer. Resultatet som kullkastar den gamla sanningen tros få stor betydelse för forskning om smärta och i vården av smärtpatienter.

Magnus Fridh bjuder in till stillhet när livet skyndar

Mental hälsa

Att vara i stillhet och i tystnad är helt naturliga tillstånd precis som att vara aktiv. När man blir alltför uppslukad av att vara i ständigt görande och i synnerhet sådant som är förknippat med prestation tippar vågskålen över och många upplever negativ stress. Det är då lätt att uppleva att man förlorar kontakten med sig själv. Det menar Magnus Fridh yogalärare och entreprenör som är aktuell med boken "Att vara stilla när allt skyndar".