Chefredaktör med krav på ekologiskt

Fakta

Namn: Ulla Robertsson
Yrke: Journalist driver tidningen Näringsmedicinsk tidskrift
Bor: Göteborg
Intressen utöver hälsa: Musik, segling, design

Chefredaktör och Krav-ambassadör med koll på hälsa – journalisten Ulla Robertsson var tidigt ute och skrev om farorna med amalgam och i 20 år har hon drivit tidningen Näringsmedicinsk tidskrift. Utöver det brinner hon för ekologisk och giftfri mat.

Hennes hälsointresse sträcker sig långt tillbaka och Ulla har aldrig dragit sig för att röra om i grytan. Hennes artiklar om amalgam i lokala morgontidningen väckte stort rabalder när det begav sig. Sedan dess har hon bland annat medverkat till att ta hårmineralanalysen till Sverige. För Ulla hänger hälsa och miljö ihop och hon är även verksam som ambassadör för Krav och utbildar Coops butikspersonal i ekologiskt tänkande.

Vad är hälsa för dig?
– Att känna att jag har energi och glädje i  livet. Att jag mår bra både kroppsligt och mentalt.

 

Vad ledde till att du utvecklade ett så starkt engagemang för just hälsa?
– Det började väldigt tidigt i livet, under tidiga tonåren. Hälsa och miljö hängde ihop för mig. Och när Björn Gillberg tvättade kläder i pulvergrädde förstod jag att maten kanske inte var mat längre.

LÄS OCKSÅ: Lars Frölander – OS-medaljör med helgrönt i tanken

Hur äter du för att ta hand om din hälsa?
– Jag äter mycket färskt och grönt, alltid ekologiskt. Grönsaker i alla dess former, gärna med en bit ekologisk lax eller ekologisk kyckling,

Följer du någon särskild diet?
– Nej men jag är glutenintolerant så jag äter inte produkter med mjöl i. Och jag försöker välja bort socker. Lite åt paleolitisk kost faktiskt när jag tänker efter.

LÄS OCKSÅ: ”Jag älskar att det gröna är på frammarsch”

Väljer du bort något?
– Jag väljarna såklart bort allt som inte är ekologiskt när jag handlar. Om jag äter ute väljer jag i första hand ekologiska restauranger. Jag skulle till exempel aldrig äta konventionell kyckling eller gris- eller nötkött på restaurang.

Har du någon favoriträtt, i så fall vilken?
– Ekologisk kyckling i ugn med sötpotatis och en röra till är underbart gott.

LÄS OCKSÅ: Renée peppar till förändring

Vad tycker du att alla borde äta mer av?
– Svaret blir förstås grönsaker här. Och helst råa så näring och enzymer finns kvar i dem.

Och mindre?
– Sockerstinna produkter och godis så klart. Även kyckling på restaurang. Ofta kommer den från Thailand och det har visat sig att de kycklingarna ges väldigt mycket antibiotika.

Har du några hemliga laster?
– Mörk choklad. Eller snarare choklad i alla dess former. Men jag försöker hålla mig på mattan så det inte blir för mycket.

Vad är ditt förhållande till motion och träning?
– Jag motionerar och tränar regelbundet. Det är mycket viktigt och nödvändigt i det stillasittande samhälle vi har idag.

Tar du några tillskott i så fall vilka?
– Maten innehåller betydligt mindre näring idag vilket betyder att vi inte får i oss  den näring kroppen behöver. Även om vi äter ekologiskt. Jag tror att vi alla borde ta tillskott. Framför allt probiotika, omega 3 och D-vitamin. Ofta har jag något superfood i smoothies jag gör på morgonen. Till exempel spirulina, chlorella eller vetegräs.

Vilket är ditt bästa hälsotips om du inte nämnt det ovan?
– Välj ekologiskt så mycket som möjligt!

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 


Fakta

Namn: Ulla Robertsson
Yrke: Journalist driver tidningen Näringsmedicinsk tidskrift
Bor: Göteborg
Intressen utöver hälsa: Musik, segling, design

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshund

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny. 

Avokadohalvor med vegansk skagen

Mat

Fräscha avokadohalvor fyllda med veganskagen gjord på frisk havre fraiche, tångrom och dill. Passar perfekt till kokt potatis eller tillsammans med rågbröd - och som förrätt vid festligheter.

Snart kan EU förbjuda “vegoburgare”

Kost

I en tid då vi äter en allt grönare kost och allt färre animalier är fenomenet med vegokött en rejält växande marknad.  Produkterna ser ut som kött och heter saker som burgare, stek, biff och korv – men det bör de inte längre få göra. Det har Europaparlamentets jordbruksutskott nu beslutat och lagt fram ett förslag på lagändring. En liknande lagstiftning finns redan i Frankrike.

5 smarta knep för vackra händer

Hud

Dina händer har under många kalla månader nu varit särskilt utsatta. Det är inte konstigt att de nu känns extra torra och fnasiga. Det är det dags att ändra på nu, och ta hand om dem lite extra inför sommaren. Här är tipsen som kommer att göra dina händer snygga, lena och mjuka igen.

Eldsjälen som gjorde vego till sitt jobb

Intervju

Han brinner för grön kost, är definitivt urtypen för det man brukar kalla eldsjäl och har en genuin vilja att inspirera så många människor som möjligt – i förhoppningen om att på så sätt bidra till att förändra världen.  "Mina vapen för att lyckas är ruskigt god och enkel vegomat och ett stort leende", säger Mattias Kristiansson, chefredaktör och grundare av tidningen VEGO.