Chefredaktör med krav på ekologiskt | Kurera.se

Chefredaktör med krav på ekologiskt

Fakta

Namn: Ulla Robertsson
Yrke: Journalist driver tidningen Näringsmedicinsk tidskrift
Bor: Göteborg
Intressen utöver hälsa: Musik, segling, design

Chefredaktör och Krav-ambassadör med koll på hälsa – journalisten Ulla Robertsson var tidigt ute och skrev om farorna med amalgam och i 20 år har hon drivit tidningen Näringsmedicinsk tidskrift. Utöver det brinner hon för ekologisk och giftfri mat.

Hennes hälsointresse sträcker sig långt tillbaka och Ulla har aldrig dragit sig för att röra om i grytan. Hennes artiklar om amalgam i lokala morgontidningen väckte stort rabalder när det begav sig. Sedan dess har hon bland annat medverkat till att ta hårmineralanalysen till Sverige. För Ulla hänger hälsa och miljö ihop och hon är även verksam som ambassadör för Krav och utbildar Coops butikspersonal i ekologiskt tänkande.

Vad är hälsa för dig?
– Att känna att jag har energi och glädje i  livet. Att jag mår bra både kroppsligt och mentalt.

 

Vad ledde till att du utvecklade ett så starkt engagemang för just hälsa?
– Det började väldigt tidigt i livet, under tidiga tonåren. Hälsa och miljö hängde ihop för mig. Och när Björn Gillberg tvättade kläder i pulvergrädde förstod jag att maten kanske inte var mat längre.

LÄS OCKSÅ: Lars Frölander – OS-medaljör med helgrönt i tanken

Hur äter du för att ta hand om din hälsa?
– Jag äter mycket färskt och grönt, alltid ekologiskt. Grönsaker i alla dess former, gärna med en bit ekologisk lax eller ekologisk kyckling,

Följer du någon särskild diet?
– Nej men jag är glutenintolerant så jag äter inte produkter med mjöl i. Och jag försöker välja bort socker. Lite åt paleolitisk kost faktiskt när jag tänker efter.

LÄS OCKSÅ: ”Jag älskar att det gröna är på frammarsch”

Väljer du bort något?
– Jag väljarna såklart bort allt som inte är ekologiskt när jag handlar. Om jag äter ute väljer jag i första hand ekologiska restauranger. Jag skulle till exempel aldrig äta konventionell kyckling eller gris- eller nötkött på restaurang.

 

Har du någon favoriträtt, i så fall vilken?
– Ekologisk kyckling i ugn med sötpotatis och en röra till är underbart gott.

LÄS OCKSÅ: Renée peppar till förändring

Vad tycker du att alla borde äta mer av?
– Svaret blir förstås grönsaker här. Och helst råa så näring och enzymer finns kvar i dem.

Och mindre?
– Sockerstinna produkter och godis så klart. Även kyckling på restaurang. Ofta kommer den från Thailand och det har visat sig att de kycklingarna ges väldigt mycket antibiotika.

 

Har du några hemliga laster?
– Mörk choklad. Eller snarare choklad i alla dess former. Men jag försöker hålla mig på mattan så det inte blir för mycket.

Vad är ditt förhållande till motion och träning?
– Jag motionerar och tränar regelbundet. Det är mycket viktigt och nödvändigt i det stillasittande samhälle vi har idag.

Tar du några tillskott i så fall vilka?
– Maten innehåller betydligt mindre näring idag vilket betyder att vi inte får i oss  den näring kroppen behöver. Även om vi äter ekologiskt. Jag tror att vi alla borde ta tillskott. Framför allt probiotika, omega 3 och D-vitamin. Ofta har jag något superfood i smoothies jag gör på morgonen. Till exempel spirulina, chlorella eller vetegräs.

Vilket är ditt bästa hälsotips om du inte nämnt det ovan?
– Välj ekologiskt så mycket som möjligt!

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 


Fakta

Namn: Ulla Robertsson
Yrke: Journalist driver tidningen Näringsmedicinsk tidskrift
Bor: Göteborg
Intressen utöver hälsa: Musik, segling, design

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Lagrad vitlök skyddar hjärta och kärl

Hälsa

Modern forskning har visat att bakterier i munnen inte bara orsakar plack och blödande tandkött – bakterierna kan även ta sig vidare ut i blodbanan och ge upphov till hjärtfel och blodproppar. En ny studie gjord i Australien visade att lagrad vitlök inte bara sänker högt blodtryck och minskar dåliga kolesterolvärden – vitlöken bidrar också till en bättre bakterieflora i munnen och kan även den vägen skydda mot hjärt-kärlsjukdomar.

 

Kristina har (h)järnkoll på bästa maten för knoppen

Kost

Vi blir allt mer medvetna om vikten att måna om vår hjärnhälsa lika mycket som resten av kroppen. Och förståelsen för att kosten påverkar hur vi kommer må inte bara när vi blir äldre utan även i unga år tycks bara öka. Kurera ställde några frågor till näringsfysiologen Kristina Andersson  som nyligen kom ut med boken "Ät hjärnsmart" om vad man bör tänka på.

Häxan: “Midsommartid är en tid för kärleksmagi”

Krönikan

Vem har inte lagt blommor under kudden en midsommar i hopp om att drömma om sin tillkommande? Det är en romantisk tradition på mer än ett sätt som även talar om vår kontakt med naturen - kanske är det därför det ansetts vara trolldom.  I denna krönika berättar häxan och författaren Hella Nathorst-Böös om hur vi genom tiderna använt olika knep när det kommer till att locka till oss kärlek och tipsar om hur du kan göra en amulett.

Ny konsumentmärkning för närodlat

Kost

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort. 

 

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

 

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

 

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom.