Det pratas just nu väldigt mycket om D-vitamin och hur vanligt det är med D-vitaminbrist i Sverige. Man tog upp det i tv4s morgonsoffa för någon vecka sedan, man kan läsa om det i var och varannan tidning och vilka man än pratar med så har alla någonting att säga. De flesta jag har pratat med tycker nog att man behöver tillföra extra D-vitamin under höst och vinter men jag har även hört några som har tyckt sig äta tillräckligt varierat för att inte behöva ta något tillskott. Däribland min svärfar 🙂
Själv äter jag 50 mcg D-vitamin dagligen och en varierat kost.
Till er som tycker att ni inte behöver D-vitamintillskott:
Under sommaren när solen är som starkast behöver vi dagligen blotta vår hud i 20 minuter för att ladda våra D-vitamindepåer fullt. Detta motsvarar 250 mcg.
Att dagligen äta 250 mcg D-vitamin från D-vitaminrika livsmedel skulle innebära
2 kg lax= 250 mcg D-vitamin
55 liter mellanmjölk = 250 mcg D-vitamin
50 multivitamintabletter á 5 mcg D-vitamin = 250 mcg D-vitamin
830 g ål= 250 mcg D-vitamin
284 ägg = 250 mcg D-vitamin
Det är rätt mycket lax, mjölk och ägg man behöver äta. Men kul att få perspektiv på saker och ting..
/Johanna