Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Chefredaktören

Killingarna avlivas för att vi ska få getost!

 

getter I en intervju i Morgonpasset i P3  berättar Maria Diedrichs om att killingar avlivas direkt efter födseln för att vi vill äta getost!

Idag finns cirka 5000 mjölkgetter i Sverige - som man föder upp för att kunna producera getost. Så långt låter det ju helt okej. Även för en vegetarian.

Men sen blir det värre...
För att getterna ska kunna mjölkas måste de naturligtvis föda killingar och varje get föder ungefär två, tre killingar per år. Killingarna har man tyvärr ingen "nytta av" eftersom vi inte äter särskilt mycket (eller inget) getkött.
Så fort de är födda kommer getternas mjölkproduktion igång och då konkurrerar killingarna med människan om mjölken. Det finns ingen marknad för killingarna, så därför har getbönderna inget annat val än att avliva killingarna. Det finns ingen plats för dem i getmjölksproduktionen. Killingarna avlivas och man bränner upp djurkropparna för att de inte kommer till användning.

Köttet från unga getter är dock ljust magert och riktigt gott. Det borde kunna användas.

Djurvänliga vegetarianer måste ifrågasätta och köttätare måste ta ansvar
Vi människor behöver ta ansvar för hela kedjan, inte bara ha djur för mjölkproduktion utan även ta vara på köttet. Och som vegetarian måste man verkligen ifrågasätta om man vill äta getost - eftersom det faktiskt innebär att djuren dödas.

Lyssna på intervjun här (den delen där Maria berättar om getter)

/Malin

Feeding a Baby Goat


12 comments on “Killingarna avlivas för att vi ska få getost!

 1. Ida on

  Bra inlägg! Viktigt att folk får veta. Man blir ju helt förstummad över att sådant här får hända. Getbönder: sluta genast! Vi vill inte längre ha er dumma ost!

  Svara
 2. Anna-Karin on

  usch, vill inte ha sådan getost.
  Att sådant är lagligt i Sverige.
  Hur tänker man då man gör något sådant?
  Dödar djuren på löpande band och bränner upp dem.
  Sluta!

  Svara
  • Webbredaktör on

   Hej Magnus!
   Inlägget är tänkt som en upplysning dels för de som är vegetarianer för att de inte vill att djur dödas och dels för att vi andra, köttätare, kanske ska våga prova att äta getkött. Att vara konsument är inte enkelt idag. Vi som äter djur kanske inte reagerar på att de avlivas – men att de avlivas för att bara slängas, det är inte okej tycker vi på Kurera.

   Svara
 3. Caroline Olsson on

  Det är ett bra inlägg men det stämmer inte överens med alla gårdar som bedriver getmjölkproduktion.
  Är oftast bara bockkillingar om avlivas då man behöver getkillingar som sedan dom ska lämna mjölk, rekrytering kallas det.
  Och man kan ge killingar mjölkersättning precis som för kalvar.
  Getters mjölk är faktiskt väldigt bra också, då personer som är mjölkprotein allergiker kan kanske dricka den istället för den vanliga komjölken som dom inte tål. Och det görs inte enbart ost på getmjölk, det finns både yoghurt, glass och pastöriserad mjölk. Allting gjort på naturliga ämnen utan en massa tillsatser som det finns i den glass och yoghurt som dom producerar från komjölken.
  Sedan att det inte är någon som tar hand om köttet beror på att många människor tror att köttet smakar get för att dom hört det. Men om du tar hand om köttet innan dom blir könsmogna (bockar) eller om du kastrerar dom (bockar) så är det ett alldeles underbart kött.
  Detta skriver jag inte på måfå utan jag har erfarenheter av det och har jobbat med detta och lagt ner mycket tid på det då det är ett av mina stora intressen.

  Svara
  • Webbredaktör on

   Tack för infon Carolin! Hoppas du känner dig nöjd med dagens intervju med Maja. Vi vill inte alls sprida falsk info, men om vi kan bidra till att få upp ögonen för getkött så att det inte bara slängs så är vi nöjda. Som jag skrev tidigare – det är inte enkelt att vara konsument. /Malin

   Svara
 4. Oskar on

  Är ni så dumma i huvudet att nu tror på detta? Killingarna avlivas inte, utan de skiljs från mamma antingen på natten eller på heltid, och matas med mjölkersättning! Inga avlivas förrän de är äldre, och då oftast bockkillingarna då ingen vill ha dem! Så dumma i huvudet är ni era nötter om ni lyssnar på galningen på radion som sa detta!

  Svara
  • Webbredaktör on

   Ja, det är väl inte så konstigt att man tror på det som sägs i radio. Dum eller inte. Men grejen är väl ändå, avlivas getterna för att ingen vill använda köttet? Stora eller små, att de avlivas och slängs är väl det som vi blev “chockade” över. Men… vi har pratat med en getbonde och intervjun med henne kommer idag. Så vi är inte helt förlorade ännu 🙂 /Malin

   Svara
 5. Berit Augustsson on

  Hörde på morgonnyheterna idag den 10/6

  Låt killingarna leva för sin egen del för det gör människan.
  Det är fel att människor ska bestämma om djur ska få leva eller dödas direkt,varför finns det ingen empati för de stackars djuren i dagens Sverige.
  Bojkotta getosten det är ingen som behöver äta den.

  Svara
 6. Melina on

  Det här käns åt helvete. Varför ska aaaaaalltid djuren få stå ut med vårat skit. Varför låter man getterna para sig då om man ska avliva nästan alla killingar? Jag får inte ihop det. Då får man väl separera honor och hanar eller kastrera? måste ju kosta mer med avlivning på tusentals killingar än att kastrera de getter man har? Det här gör mig illamående allt för att spara pengar?! Nej du tack och hej fårost.

  Svara
 7. Malin on

  Men ni har ju alla en konstig inställning till verkligheten. Jag föll på den här sidan eftersom en av mina getter har killat för tio dagar sen och jag letade efter lite info om getost tillverkning och olika tekniker. Bara för information. En stor del av animaliska produkter är producerade med onödigt lidande för djuren. Och många djur dör och slängs. Om man inte vill medverka i massakern köper man inget utan har egna djur. Eller svälter själv. Fick två bockkillingar förra året som vi inte kastrerade och som vi lät växa mer än tre månader. Köttet bra marinerat och tillagat var en delikatess.

  Svara
 8. Stefan Zylberstein on

  1. Tja, det är ju likadant med småtjurar och småtuppar. Flertalet går till slakt, omedelbart eller innan de är vuxna. Honorna har bättre överlevnadschans eftersom det är de som behövs i fortsatt produktion.
  Den enda skillnaden är att kropparna inte tas tillvara.

  2. Lösningen på problemet att få människor vill äta killingkött är enkelt.
  a) Gör reklam att det är köttet från vuxna bockar som kanske luktar. Men att killingkött är gott.
  b) Samarbeta med djurmatsproducenter. Tex kattmatsfabriker… De tar gladeligen emot kött och köttprodukter av god kvalitet. Köparna av kvalitetskattmat är villiga att betala.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


2000 lyssnare – and counting

2000 lyssnare – and counting

Övrigt

Det är galet kul att podda igen! Ni har väl inte missat att Kurera har blivit med podd? Idag har jag spelat in en podd och publicerat en annan. Nu kan du lyssna på Carina Swartz historia om hur det kom sig att hon blev VD för sin mammas skapelse Rosenserien, Carina som i hela […]

Av med skygglapparna – vi blir alla äldre!

Av med skygglapparna – vi blir alla äldre!

Blogginlägg

En sak kan vi vara helt säkra på; vi blir alla äldre. Därför förundrar det mig hur ålderismen kan frodas – och varför vård och omsorg av äldre är så eftersatt? Pandemin gav oss det nya uttrycket ”äldre äldre” för dem som är 80+. Följaktligen blir de mellan pensionsålder (om vi nu fortfarande räknar 65 […]

Dags för jämlik vård! 

Dags för jämlik vård! 

Övrigt

  2022 är valår. Kommer vi äntligen att få se satsningar på kvinnors hälsa då?  Om det var männen som födde barn så skulle förlossningsvården se annorlunda ut. Det är inte bara jag säger det, många barnmorskor som skriver under på det också. Bara dagar efter att skrivit och skickat den här texten (som är min ledare i Kurera nr […]

Koppla av, koppla ner, koppla bort…

Övrigt

Hon är här och nu. Öronen endera vinklade bakåt, mot mig, endera framåt, mot skogen omkring oss. Ett porlande vatten i ett dike, en uttorkad pöl eller ett rådjur på ängen får henne att reagera. Hon kräver min totala uppmärksamhet och närvaro.

Filmklipp från galan, Swedish Health Awards

Filmklipp från galan, Swedish Health Awards

Allmänt

Är ni nyfikna? Jag kanske är den mest stabila att hålla mobilen men ah, bättre än inget 🙂 Här är klipp på vinnarna från galan i torsdags, Swedish Health Awards 2017: Årets inspiratör: Årets influencer: Årets hälsobloggare: Årets hälsohjälte: Årets hälsoföretag: För er som inte hängt med så en kort summering kring galan: Swedish health […]

Yogans historia

Yogans historia

Allmänt

Hej på er! Här kommer ett litet kort blogginlägg från mig, jag tänkte mest tipsa om ett inslag som kanske intresserar er som jag hörde i morse på radion. Sveriges Radio har ett morgonprogram som heter Morgonpasset och i morse hade de en yoga-expert i studion, Josephine Selander. Så på med lurarna och lyssna på deras […]

Betakaroten, kan man ha det till barn som lider av soleksem?

Soleksem på barnen och betakaroten

Barn

Hej, Jag har försökt googla en del på betakaroten och barn, hur de reagerar på det, om det är skadligt. Men jag har faktiskt inte hittat något alls. Vi har varit på semester och de har varit väldigt känsliga för solen, mer än vanligt. Jag har smörjt dem med bra ekologisk solkrämer och använd aloe […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)