I en intervju i Morgonpasset i P3 berättar Maria Diedrichs om att killingar avlivas direkt efter födseln för att vi vill äta getost!
Idag finns cirka 5000 mjölkgetter i Sverige - som man föder upp för att kunna producera getost. Så långt låter det ju helt okej. Även för en vegetarian.
Men sen blir det värre...
För att getterna ska kunna mjölkas måste de naturligtvis föda killingar och varje get föder ungefär två, tre killingar per år. Killingarna har man tyvärr ingen "nytta av" eftersom vi inte äter särskilt mycket (eller inget) getkött.
Så fort de är födda kommer getternas mjölkproduktion igång och då konkurrerar killingarna med människan om mjölken. Det finns ingen marknad för killingarna, så därför har getbönderna inget annat val än att avliva killingarna. Det finns ingen plats för dem i getmjölksproduktionen. Killingarna avlivas och man bränner upp djurkropparna för att de inte kommer till användning.
Köttet från unga getter är dock ljust magert och riktigt gott. Det borde kunna användas.
Djurvänliga vegetarianer måste ifrågasätta och köttätare måste ta ansvar
Vi människor behöver ta ansvar för hela kedjan, inte bara ha djur för mjölkproduktion utan även ta vara på köttet. Och som vegetarian måste man verkligen ifrågasätta om man vill äta getost - eftersom det faktiskt innebär att djuren dödas.
Lyssna på intervjun här (den delen där Maria berättar om getter)
/Malin
Bra inlägg! Viktigt att folk får veta. Man blir ju helt förstummad över att sådant här får hända. Getbönder: sluta genast! Vi vill inte längre ha er dumma ost!
usch, vill inte ha sådan getost.
Att sådant är lagligt i Sverige.
Hur tänker man då man gör något sådant?
Dödar djuren på löpande band och bränner upp dem.
Sluta!
Så nu skall mänskligheten sluta äta getost?
Hej Magnus!
Inlägget är tänkt som en upplysning dels för de som är vegetarianer för att de inte vill att djur dödas och dels för att vi andra, köttätare, kanske ska våga prova att äta getkött. Att vara konsument är inte enkelt idag. Vi som äter djur kanske inte reagerar på att de avlivas – men att de avlivas för att bara slängas, det är inte okej tycker vi på Kurera.
Det är ett bra inlägg men det stämmer inte överens med alla gårdar som bedriver getmjölkproduktion.
Är oftast bara bockkillingar om avlivas då man behöver getkillingar som sedan dom ska lämna mjölk, rekrytering kallas det.
Och man kan ge killingar mjölkersättning precis som för kalvar.
Getters mjölk är faktiskt väldigt bra också, då personer som är mjölkprotein allergiker kan kanske dricka den istället för den vanliga komjölken som dom inte tål. Och det görs inte enbart ost på getmjölk, det finns både yoghurt, glass och pastöriserad mjölk. Allting gjort på naturliga ämnen utan en massa tillsatser som det finns i den glass och yoghurt som dom producerar från komjölken.
Sedan att det inte är någon som tar hand om köttet beror på att många människor tror att köttet smakar get för att dom hört det. Men om du tar hand om köttet innan dom blir könsmogna (bockar) eller om du kastrerar dom (bockar) så är det ett alldeles underbart kött.
Detta skriver jag inte på måfå utan jag har erfarenheter av det och har jobbat med detta och lagt ner mycket tid på det då det är ett av mina stora intressen.
Tack för infon Carolin! Hoppas du känner dig nöjd med dagens intervju med Maja. Vi vill inte alls sprida falsk info, men om vi kan bidra till att få upp ögonen för getkött så att det inte bara slängs så är vi nöjda. Som jag skrev tidigare – det är inte enkelt att vara konsument. /Malin
Är ni så dumma i huvudet att nu tror på detta? Killingarna avlivas inte, utan de skiljs från mamma antingen på natten eller på heltid, och matas med mjölkersättning! Inga avlivas förrän de är äldre, och då oftast bockkillingarna då ingen vill ha dem! Så dumma i huvudet är ni era nötter om ni lyssnar på galningen på radion som sa detta!
Ja, det är väl inte så konstigt att man tror på det som sägs i radio. Dum eller inte. Men grejen är väl ändå, avlivas getterna för att ingen vill använda köttet? Stora eller små, att de avlivas och slängs är väl det som vi blev “chockade” över. Men… vi har pratat med en getbonde och intervjun med henne kommer idag. Så vi är inte helt förlorade ännu 🙂 /Malin
Hörde på morgonnyheterna idag den 10/6
Låt killingarna leva för sin egen del för det gör människan.
Det är fel att människor ska bestämma om djur ska få leva eller dödas direkt,varför finns det ingen empati för de stackars djuren i dagens Sverige.
Bojkotta getosten det är ingen som behöver äta den.
Det här käns åt helvete. Varför ska aaaaaalltid djuren få stå ut med vårat skit. Varför låter man getterna para sig då om man ska avliva nästan alla killingar? Jag får inte ihop det. Då får man väl separera honor och hanar eller kastrera? måste ju kosta mer med avlivning på tusentals killingar än att kastrera de getter man har? Det här gör mig illamående allt för att spara pengar?! Nej du tack och hej fårost.
Men ni har ju alla en konstig inställning till verkligheten. Jag föll på den här sidan eftersom en av mina getter har killat för tio dagar sen och jag letade efter lite info om getost tillverkning och olika tekniker. Bara för information. En stor del av animaliska produkter är producerade med onödigt lidande för djuren. Och många djur dör och slängs. Om man inte vill medverka i massakern köper man inget utan har egna djur. Eller svälter själv. Fick två bockkillingar förra året som vi inte kastrerade och som vi lät växa mer än tre månader. Köttet bra marinerat och tillagat var en delikatess.
1. Tja, det är ju likadant med småtjurar och småtuppar. Flertalet går till slakt, omedelbart eller innan de är vuxna. Honorna har bättre överlevnadschans eftersom det är de som behövs i fortsatt produktion.
Den enda skillnaden är att kropparna inte tas tillvara.
2. Lösningen på problemet att få människor vill äta killingkött är enkelt.
a) Gör reklam att det är köttet från vuxna bockar som kanske luktar. Men att killingkött är gott.
b) Samarbeta med djurmatsproducenter. Tex kattmatsfabriker… De tar gladeligen emot kött och köttprodukter av god kvalitet. Köparna av kvalitetskattmat är villiga att betala.