Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Chefredaktören
Enkelt att göra egen ingefärsshot

Frukostshots – en bra start på nya året! Så här gör du din egen ingefärashot

Nytt år, nya utmaningar! Jag blev lite inspirerad av att göra shot på ingefära. För en vecka sen så köpte jag en sådan shot på 7-Eleven på morgonen. Den var supergod så jag googlade lite på hur man gör sin egen. Det enklare än du tror! Så varje morgon nu så tar jag en shot. Bästa av allt är att den har lång hållbarhet på cirka en månad i kylen.

Jag använde ingefära, citron och honung. Dessutom valde jag att spica till det med chili! Oh la la 🙂

1. Riv ingefäran och hacka chilin. Låt den så på spisen i cirka 20 minuter och dra på lång värme i vattnet. Den får max vara 60 grader för att bevara det nyttiga.
2. Efter den stått på spisen så sila över den och låt stå och svalna. Häll i honungen vid fingerljummet (får inte vara för varmt då honungen tappar effekt, typ max 40 grader).
3. Pressa i citron och sila över en sista gång och därefter fyll på i en flaska eller liknande.

Nu gjorde jag för 2 liter till två flaskor. Men för 1 liter så behöver du:
200 gram ingefära*
1 chili
1/2 dl honung
2 citroner
1 liter vatten

Ingredienser till ingefärsshot, ingefära, citron, honung och chili

Ingredienser till ingefärsshot, ingefära, citron, honung och chili

Och då undrar du vad detta är nyttigt för? Ingefära har varit ett naturligt läkemedel hundratals år med sina terapeutiska kvalitéer. Ni som vet, skriv gärna en kommentar och inspirera andra. Annars så har du några användningsområden:
Kickstarta morgonen! Chili är bra för förbränningen. Ingefära mot förkylning, migrän, magsmältning, antiinflammatoriska egenskaper. Läste nånstans att i en studie i japan så brände man 43 kalorier extra där de fått ingefära som tillskott i frukosten. Och det finns massor av alternativ med ingefära på hälsokosten, bland annat förutom vikt så pastiller för åksjuka. Såg också tuggummi för tandkött och tänder.

Bra start på dagen - och håller koll på magen. Just saying.  😉

Kurera har tidigare publicerat ett recept på en energishot med ingefära om du vill ha mer inspiration. Och här kan du läsa om varför ingefära är så nyttigt.

//Daniel

[*EDIT: Jag skrev fel från början om mängden ingefära. Stod 100gr och det ska vara 200 som jag nu rättat till. På bilden ser ni för två liter och mängden för 400 gr ingefära. Ber om ursäkt för det felaktiga antalet 🙂 ]


15 comments on “Frukostshots – en bra start på nya året! Så här gör du din egen ingefärashot

 1. Rhozita on

  Jag tillsätter färsk gurkmeja oxå…låter det stå ett dygn o kör en omgång till på ‘sumpen’. Helt utan att värma upp för att behålla så mycket som möjligt av allt. Om man sedan blandar dessa två så får man en blandning som blir mellanstark i smaken.🤗

  Svara
  • Elisabeth Nilsson on

   Jag kör i råsaftscenrifugen:
   4 skalade citroner
   En hel oskalad tvättad ingefära
   En hel chilifrukt.
   Häller upp på tätslutande flaska.
   Tar sedan varje morgon:
   30 ml av blandningen
   1 tsk honung i 1dl kokt avsvalnat vatten.

   Svara
  • kurerasysadmin on

   Ja, jag läste nånstans att om man äter blodtrycksmedicin så är det inte så bra. Men det är för att den har troligtvis samma effekt. Gäller ofta när man tar mediciner att vara försiktig med vilken mat man äter och vilka kost/närings-tillskott som man tar.

   Personligen är min tanke att om man kan få samma effekt av maten och naturliga produkter så är det bättre än mediciner. Nog det som kallas så populärt för “medicinal food”. Läkarna förespråkar gärna mediciner så det är svårt när/om man hamnar i den situationen. Gäller redan att förebygga innan så gott det går. Mat som medicin är ju lite lustigt i sig att vi ens tänker i dem banorna, bör vara självklarhet på något sätt.

   Svara
   • Amanda (Leg ssk) on

    Det viktigaste för den som äter blodtrycksmedicin är vara så regelbunden som möjligt i sin konsumtion av ev blodtryckssänkande produkter. (Tar du ingefärshots, så gör det gärna varje morgon)

    För den som är orolig över detta och känner symtom på lågt blodtryck (yrsel eller att de svartnar för ögonen vid uppresning) var försiktigt då du reser dig och ha en öppen dialog med din läkare försatt se om medicinen behöver justeras!

    Det finns flera hälsofrämjande aktivitet som kan hjälpa till att sänka blodtrycket (att röra på sig och lägga om kosten till mer grönsaker, mindre salt och fett) och det är viktigt att regelbundet kolla upp blodtrycket om man fått diagnosen högt blodtryck, man kan tom få hem en mätare för att kontrollera blodtrycket hemma!

    Svara
  • kurerasysadmin on

   Vattnet har du i från början i en kastrull. Där du lägger i den rivna ingefäran och hackade chilin. Lycka till 🙂

   Svara
 2. Marianne Åström on

  Ja vi har prövat ingefärshot, men det kan bli lite tufft för magen, men jag tror det är nyttigt, vi har faktiskt klarat oss utan förkylning

  Svara
  • kurerasysadmin on

   Härligt! Skönt att slippa förkylning, just nu har “alla” varit sjuka. Ja det gäller nog att inte dricka stora glas, den bränner till lite och jag har dessutom chili i min..

   Jag är helt övertygad om att det är nyttigt. Alla saker vi petar i oss påverkar åt ena eller andra hållet och påverkar vår hälsa. Hur ska vi annars få i oss vår näring 😉 Antingen bra råvaror i rätt mängder och/eller via tillskott som man köper som är råvaror i koncentrerad form 🙂

   Svara
  • kurerasysadmin on

   Jag tog ett klassiskt nubbeglas och “shottade”. Shot är väl per definition att man dricker allt i ett svep i snapsglas om jag inte mins fel. Gissningsvis 1-3 cl? Nån annan läsare får gärna komma in och lägga till kommentarer kring dosering..

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


2000 lyssnare – and counting

2000 lyssnare – and counting

Övrigt

Det är galet kul att podda igen! Ni har väl inte missat att Kurera har blivit med podd? Idag har jag spelat in en podd och publicerat en annan. Nu kan du lyssna på Carina Swartz historia om hur det kom sig att hon blev VD för sin mammas skapelse Rosenserien, Carina som i hela […]

Av med skygglapparna – vi blir alla äldre!

Av med skygglapparna – vi blir alla äldre!

Blogginlägg

En sak kan vi vara helt säkra på; vi blir alla äldre. Därför förundrar det mig hur ålderismen kan frodas – och varför vård och omsorg av äldre är så eftersatt? Pandemin gav oss det nya uttrycket ”äldre äldre” för dem som är 80+. Följaktligen blir de mellan pensionsålder (om vi nu fortfarande räknar 65 […]

Dags för jämlik vård! 

Dags för jämlik vård! 

Övrigt

  2022 är valår. Kommer vi äntligen att få se satsningar på kvinnors hälsa då?  Om det var männen som födde barn så skulle förlossningsvården se annorlunda ut. Det är inte bara jag säger det, många barnmorskor som skriver under på det också. Bara dagar efter att skrivit och skickat den här texten (som är min ledare i Kurera nr […]

Koppla av, koppla ner, koppla bort…

Övrigt

Hon är här och nu. Öronen endera vinklade bakåt, mot mig, endera framåt, mot skogen omkring oss. Ett porlande vatten i ett dike, en uttorkad pöl eller ett rådjur på ängen får henne att reagera. Hon kräver min totala uppmärksamhet och närvaro.

Filmklipp från galan, Swedish Health Awards

Filmklipp från galan, Swedish Health Awards

Allmänt

Är ni nyfikna? Jag kanske är den mest stabila att hålla mobilen men ah, bättre än inget 🙂 Här är klipp på vinnarna från galan i torsdags, Swedish Health Awards 2017: Årets inspiratör: Årets influencer: Årets hälsobloggare: Årets hälsohjälte: Årets hälsoföretag: För er som inte hängt med så en kort summering kring galan: Swedish health […]

Yogans historia

Yogans historia

Allmänt

Hej på er! Här kommer ett litet kort blogginlägg från mig, jag tänkte mest tipsa om ett inslag som kanske intresserar er som jag hörde i morse på radion. Sveriges Radio har ett morgonprogram som heter Morgonpasset och i morse hade de en yoga-expert i studion, Josephine Selander. Så på med lurarna och lyssna på deras […]

Betakaroten, kan man ha det till barn som lider av soleksem?

Soleksem på barnen och betakaroten

Barn

Hej, Jag har försökt googla en del på betakaroten och barn, hur de reagerar på det, om det är skadligt. Men jag har faktiskt inte hittat något alls. Vi har varit på semester och de har varit väldigt känsliga för solen, mer än vanligt. Jag har smörjt dem med bra ekologisk solkrämer och använd aloe […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)