Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Chefredaktören

Dags för jämlik vård! 

 

2022 är valår. Kommer vi äntligen att få se satsningar på kvinnors hälsa då? 

Om det var männen som födde barn så skulle förlossningsvården se annorlunda ut. Det är inte bara jag säger det, många barnmorskor som skriver under på det också.

Bara dagar efter att skrivit och skickat den här texten (som är min ledare i Kurera nr 1/2022) till tryck kom ännu en tragisk nyhet om från förlossningskrisens Sverige och vittnade än en gång om bristerna inom vården – och det upprörande faktum att verkliga symtom viftas bort som känslor, i det här fallet en kvinnas allvarliga inre blödningar som tolkades som sorg över ett förlorat barn. Kvinnan fick inte vård i tid – men det fruktansvärda resultatet att även hon dog.

Förlossningar kan vara enkla och okomplicerade. Jag har talt med kvinnor som fött barn hemma  och talar lyriskt om upplevelsen. Men förlossningar kan också vara  fruktansvärt dramatiska och faktiskt livsfarliga.

Tänk smärtan och skaderiskerna, både för det ofödda lilla livet och för den födande – och tänk sedan på de nedlagda förlossningsavdelningarna och på att kvinnor ibland tvingas åka i timtals för att hinna in till vård. Om de hinner. 

 

Minns med vördnad

Jag hade aldrig hunnit, tänker jag när jag läser om den senast nedlagda förlossningskliniken i norr. Vi har nyss firat hennes nittonde födelsedag och varje år minns jag som om det vore igår. Födelsedagar får en annan dimension när man har fött barn, eller hur? Den är hennes att fira med presenter och frukost på sängen – och min att minnas med vördnad inför vad min kropp var kapabel till. 

Undret av att de flesta barn faktiskt föds friska och starka och lyckan och tacksamheten över det blir extra påtaglig när jag läser om hjärtebarnet Kerstin – en fantastisk historia om medicinsk framgång och hjältemod, som vi skriver om i senaste numret av tidningen Kurera (nr 1/2022)

Vid just den här förlossningen, min tredje, gick det väldigt snabbt. Knappt en timme efter att skrivits in på BB låg hon på min mage. Epiduralet som jag bett om hanns aldrig med. Tänk om jag tvingats resa 30 mil för att komma till BB? Tanken svindlar.  

 

En vecka på BB

Sedan 1970-talet har över hälften av alla förlossningskliniker i Sverige lagts ner. 30 mils resa enkel väg är därmed verkligheten för kvinnor i vissa delar av Sverige. Under samma period har befolkningen ökat med 30 procent.  

På 1970-talet låg kvinnor kvar på BB med sina nyfödda i snitt en vecka. Idag skrivs de ut efter knappt två dagar. Men eftervården har inte förändrats. Kvinnor lämnas ensamma med sina nyfödda babysar och såriga underliv. 

Jag var hemma igen knappt ett dygn efter förlossningen, men i England där jag bodde då var eftervården en helt annan än den mina svenska väninnor fick – och är det fortfarande.
En distriktsbarnmorska kommer under de första tio dagarna hem till den nyförlösta, för att kolla både mamman och babyn, minst tre gånger, fler vid behov. Vid hembesöken vägs även babyn, så att mamman slipper gå till en vårdcentral. Efter de tio dagarna skrivs mamma och baby ut till vård av en health visitor, utbildad hälsovårdare. 

Förlossningsvården är bara ett av många områden där kvinnors hälsofrågor hamnar på undantag. Gång efter annan utreds vården – och konstateras vara ojämlik. Kvinnor förbises och får inte samma vård, varken akut eller på sikt. Kvinnor vill ha mer helhetstänk och väljer hellre komplementär vård, men även den önskan viftas bort.
Bland annat därför gör Kurera precis tvärtom. I vårt senaste nummer fokuserar vi på just kvinnohälsa, från PMS och menscykel, via mammaliv till klimakteriet. 

 

//Maria, chefredaktör på Kurera

 

 

 

 

 


One comment on “Dags för jämlik vård! 

  1. Camilla on

    Det finns ju andra områden inom vården där kvinnors krämpor tas mer på allvar. Män förväntas knipa ihop och vara starka och tåla. Kvinnor är “duktigare” och har lärt sig att prata om känslor, det är något fördelaktigt när man söker vård. Men det skriver ni på Kurera aldrig om, nej det är alltid och BARA synd om kvinnor.
    En annan aspekt är att män oftare anmäler sitt intresse för diverse studier och forskning inom vården. Sedan klagar kvinnor på att forskning bara görs på män. JAMEN, visa lite intresse då för att vara med i en grupp där de forskar på olika saker… men nä, det är visst lite jobbigt? Men klaga går ju bra.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


2000 lyssnare – and counting

2000 lyssnare – and counting

Övrigt

Det är galet kul att podda igen! Ni har väl inte missat att Kurera har blivit med podd? Idag har jag spelat in en podd och publicerat en annan. Nu kan du lyssna på Carina Swartz historia om hur det kom sig att hon blev VD för sin mammas skapelse Rosenserien, Carina som i hela […]

Av med skygglapparna – vi blir alla äldre!

Av med skygglapparna – vi blir alla äldre!

Blogginlägg

En sak kan vi vara helt säkra på; vi blir alla äldre. Därför förundrar det mig hur ålderismen kan frodas – och varför vård och omsorg av äldre är så eftersatt? Pandemin gav oss det nya uttrycket ”äldre äldre” för dem som är 80+. Följaktligen blir de mellan pensionsålder (om vi nu fortfarande räknar 65 […]

Dags för jämlik vård! 

Dags för jämlik vård! 

Övrigt

  2022 är valår. Kommer vi äntligen att få se satsningar på kvinnors hälsa då?  Om det var männen som födde barn så skulle förlossningsvården se annorlunda ut. Det är inte bara jag säger det, många barnmorskor som skriver under på det också. Bara dagar efter att skrivit och skickat den här texten (som är min ledare i Kurera nr […]

Koppla av, koppla ner, koppla bort…

Övrigt

Hon är här och nu. Öronen endera vinklade bakåt, mot mig, endera framåt, mot skogen omkring oss. Ett porlande vatten i ett dike, en uttorkad pöl eller ett rådjur på ängen får henne att reagera. Hon kräver min totala uppmärksamhet och närvaro.

Filmklipp från galan, Swedish Health Awards

Filmklipp från galan, Swedish Health Awards

Allmänt

Är ni nyfikna? Jag kanske är den mest stabila att hålla mobilen men ah, bättre än inget 🙂 Här är klipp på vinnarna från galan i torsdags, Swedish Health Awards 2017: Årets inspiratör: Årets influencer: Årets hälsobloggare: Årets hälsohjälte: Årets hälsoföretag: För er som inte hängt med så en kort summering kring galan: Swedish health […]

Yogans historia

Yogans historia

Allmänt

Hej på er! Här kommer ett litet kort blogginlägg från mig, jag tänkte mest tipsa om ett inslag som kanske intresserar er som jag hörde i morse på radion. Sveriges Radio har ett morgonprogram som heter Morgonpasset och i morse hade de en yoga-expert i studion, Josephine Selander. Så på med lurarna och lyssna på deras […]

Betakaroten, kan man ha det till barn som lider av soleksem?

Soleksem på barnen och betakaroten

Barn

Hej, Jag har försökt googla en del på betakaroten och barn, hur de reagerar på det, om det är skadligt. Men jag har faktiskt inte hittat något alls. Vi har varit på semester och de har varit väldigt känsliga för solen, mer än vanligt. Jag har smörjt dem med bra ekologisk solkrämer och använd aloe […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)