Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Chefredaktören

Av med skygglapparna – vi blir alla äldre!

En sak kan vi vara helt säkra på; vi blir alla äldre.
Därför förundrar det mig hur ålderismen kan frodas – och varför vård och omsorg av äldre är så eftersatt?

Pandemin gav oss det nya uttrycket ”äldre äldre” för dem som är 80+. Följaktligen blir de mellan pensionsålder (om vi nu fortfarande räknar 65 som det) och 79 ”yngre äldre”

Konstiga begrepp som egentligen inte säger någonting alls om hur vi mår och hur gamla våra kroppar är. För den kronologiska åldern behöver, som vi vet, inte alls vara densamma som den biologiska.

Åldras gör vi, hela tiden, men olika. Det skiljer från person till person, mellan olika delar av kroppen och mellan kvinnor och män. Att åren går och födelsedag läggs till födelsedag kan vi inte göra mycket åt – men det biologiska åldrandet kan vi faktiskt fördröja. Det är därför vi har valt att kalla temat i det här numret av Kurera för Frisk hela livet – för graden av ur friska vi känner oss har inte så mycket våd ålder att göra.

Suresh Rattan, född 1955 i Indien, är professor vid institutionen för molekylärbiologi vid Århus universitet i Danmark och har funderat mer än de flesta av oss på just åldrande.

Hans beskriver sin egen upplevelse av åldrande med ord som skapar igenkänning hos många – helt eller delvis:

”Jag går lite långsammare. Mina glasögon har behövt bytas ut mot starkare två gånger hittills. Jag kan inte bära mina överfulla kassar från affären alltför långt. Jag behöver anväda toaletten oftare. Min kisstråle är kortare och svagare. Min mage putar ut. Mitt handslag har blivit mjukare. Min mun känns torrare. Jag puffar efter att sprungit efter bussen, och missar den ofta.”

En låg grad av självvald stress motverkar åldrande och stärker vår hälsa, menar Suresh Rattan, stress som i motion, kryddor som kurkumin från gurkmeja, eller fasta, som stör cellerna och därmed aktiverar immunförsvaret. Hans grundstenar för hälsa är mat, fysisk aktivitet, och psykiskt och socialt engagemang. Och att ha mål i livet, känna tacksamhet och respektera planeten.

Jag skulle vilja lägga till respekt för andra människor. Alla har vi en mamma, och en pappa. Alla har vi åtminstone haft mor- och farföräldrar. Vi ser eller har sett dem åldras – och vi vet att vi också blir äldre för varje dag som går. Så det är dags att ta av skygglapparna och se till att de – och vi – respekteras även när vi har passerat våra bäst-före-datum och inte längre kan räkna oss till de ”unga och lovande”.

I grunden handlar det om respekt. För dagens pensionärer, yngre eller äldre äldre var gårdagens full friska, fullt arbetande samhälllsbyggare. Och morgondagens, eller övermorgondagens, äldre är vi själva! Så som vi vill bli behandlade då, så bör vi se till att de som är äldre idag behandlas. Svårare än så är det ju faktiskt inte.

 

Jag och mamma på lunchutflykt i Blekinge för ett par somrar sedan. Jag är lyckligt lottad att ha en mamma som är glasklar vid fylla 95.


2 comments on “Av med skygglapparna – vi blir alla äldre!

 1. ingrid Andersson on

  ja – jag håller med Suresh Rattan!!!!!!!!!!!!!!! Precis så är det att bli äldre..
  Jag upptäcker det med förvåning för jag har inte KÄNT något egentligen . Det har smugit sig på.
  Först blev jag arg – det störde min rytm . Nu är jag 83 och inser att det kommer att bli värre med syn och hörsel – så nu förbereder jag mig på det genom att kolla vilka alternativ som finns.
  Jag har börjat gråta av tacksamhet för så mycket .För att jag trots allt inte har ONT – att mina pojkar har det bra m.m.m.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


2000 lyssnare – and counting

2000 lyssnare – and counting

Övrigt

Det är galet kul att podda igen! Ni har väl inte missat att Kurera har blivit med podd? Idag har jag spelat in en podd och publicerat en annan. Nu kan du lyssna på Carina Swartz historia om hur det kom sig att hon blev VD för sin mammas skapelse Rosenserien, Carina som i hela […]

Av med skygglapparna – vi blir alla äldre!

Av med skygglapparna – vi blir alla äldre!

Blogginlägg

En sak kan vi vara helt säkra på; vi blir alla äldre. Därför förundrar det mig hur ålderismen kan frodas – och varför vård och omsorg av äldre är så eftersatt? Pandemin gav oss det nya uttrycket ”äldre äldre” för dem som är 80+. Följaktligen blir de mellan pensionsålder (om vi nu fortfarande räknar 65 […]

Dags för jämlik vård! 

Dags för jämlik vård! 

Övrigt

  2022 är valår. Kommer vi äntligen att få se satsningar på kvinnors hälsa då?  Om det var männen som födde barn så skulle förlossningsvården se annorlunda ut. Det är inte bara jag säger det, många barnmorskor som skriver under på det också. Bara dagar efter att skrivit och skickat den här texten (som är min ledare i Kurera nr […]

Koppla av, koppla ner, koppla bort…

Övrigt

Hon är här och nu. Öronen endera vinklade bakåt, mot mig, endera framåt, mot skogen omkring oss. Ett porlande vatten i ett dike, en uttorkad pöl eller ett rådjur på ängen får henne att reagera. Hon kräver min totala uppmärksamhet och närvaro.

Filmklipp från galan, Swedish Health Awards

Filmklipp från galan, Swedish Health Awards

Allmänt

Är ni nyfikna? Jag kanske är den mest stabila att hålla mobilen men ah, bättre än inget 🙂 Här är klipp på vinnarna från galan i torsdags, Swedish Health Awards 2017: Årets inspiratör: Årets influencer: Årets hälsobloggare: Årets hälsohjälte: Årets hälsoföretag: För er som inte hängt med så en kort summering kring galan: Swedish health […]

Yogans historia

Yogans historia

Allmänt

Hej på er! Här kommer ett litet kort blogginlägg från mig, jag tänkte mest tipsa om ett inslag som kanske intresserar er som jag hörde i morse på radion. Sveriges Radio har ett morgonprogram som heter Morgonpasset och i morse hade de en yoga-expert i studion, Josephine Selander. Så på med lurarna och lyssna på deras […]

Betakaroten, kan man ha det till barn som lider av soleksem?

Soleksem på barnen och betakaroten

Barn

Hej, Jag har försökt googla en del på betakaroten och barn, hur de reagerar på det, om det är skadligt. Men jag har faktiskt inte hittat något alls. Vi har varit på semester och de har varit väldigt känsliga för solen, mer än vanligt. Jag har smörjt dem med bra ekologisk solkrämer och använd aloe […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)