Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Citron- och kokostårta

Nyttigare citron- och kokostårta

Fakta

För bästa resultat krävs lite enkla förberedelser dagen innan tårtorna ska göras. Ställ in en konserv med kokosmjölk i kylen. Mjölken kommer då skikta sig och det är endast den tjocka krämiga mjölken vi är ute efter.

Recept och foto: Maya Dilek

Fira in sommaren med ett härligt tårtkalas. Sommaren är här med sol, färska bär och firande av student, bröllop, dop och midsommar. Här kommer en tårta utan gluten och vanligt socker - som passar till sommarens alla festligheter.

Den här tårtan gör sig perfekt till sommarens alla festliga tillfällen. Härligt saftiga tårtbottnar och en fyllig citronkräm i mitten. Tårtan är glutenfri och fri från vitt socker. Dekorera med kokosflingor och blommor så passar den perfekt på det somriga festbordet. Istället för vanligt vitt socker används björksocker i detta recept. Björksocker utvinns från björk och kallas även xylitol. Det har ungefär samma egenskaper som vanligt socker när det används i bakning men lägre GI-värde samt lägre kaloriinnehåll. I receptet används även Fibersirap, som är ett annat alternativ till socker gjort av växtfiber. Sirapen finns att köpa i välsorterade mataffärer och hälsokostbutiker.

 

Läs också: Bästa efterrätterna i midsommar – för dig som vill leva nyttigt


Ingredienser

Tårtbottnar
1 dl smält kokosolja
1 dl kvarg
4 dl glutenfria havregryn, mixade till mjöl
4 dl björksocker/xylitol
1 tsk vaniljpulver
6 st ägg, separera äggvitan och äggulan
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosflingor
Rivet skal från två citroner
4 msk citronsaft
2 tsk bakpulver
2 nypor salt

Citronkräm
4 äggulor
2 msk citronsaft
Rivet skal från 1 citron
1 dl fibersirap eller valfri sötning
0,5 dl smält kokosolja

Läs också: Övervinn sötsuget med kokosolja!

Frosting
200 g philadelphia färskost
1 msk kvarg
5 msk kokosmjölk, den tjocka krämen från en kyld konserv
3 msk fibersirap
Kokosflingor att täcka tårtan med

Gör så här

Tårtbottnar
Sätt ugnen på 175 grader. Klä botten på två springformar (cirka 18 cm i diameter) med bakplåtspapper. Smöra kanterna med kokosolja och bröa med mandelmjöl. Separera äggulorna ifrån vitorna. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda ihop äggulorna med resterande ingredienser till en smet. Vänd ner äggviteskummet försiktigt i smeten tills allt är blandat. Häll hälften av smeten i vardera form. Har du inte två formar kan du grädda i omgångar. Grädda tårtbottnarna i mitten av ugnen i 40 minuter. Ta ut och låt tårtbotten svalna i formen. Tårtbotten ska vara helt sval innan du tar den ur formen.

Citron- och kokostårta

Citronkräm
Häll alla ingredienser i en kastrull. Ställ kastrullen på medelhög värme och låt sjuda under konstant kraftig omröring tills blandningen tjocknar till en kräm. Ta av från plattan och låt svalna helt i rumstemperatur.

Frosting
Kyl en konserv kokosmjölk över natten. Öppna burken från undersidan och häll av den tunna vätskan. Använd den tjocka krämen som bildats i botten. Vispa kokosgrädden med resterande ingredienser helt slätt.

Montera tårtan
Jämna till ovansidan av tårtbottnarna med en kniv så de är helt raka. Lägg en tårtbotten underst. Spritsa en kant av frostingen längst ytterkanten på tårtbotten, det skyddar så att citronkrämen inte rinner ut. Bred på ett lager av citronkrämen på tårtbotten innanför den spritsade kanten. Lägg den andra tårtbotten ovanpå. Bred ett jämt lager frosting över hela tårtan och täck tårtan med kokosflingor. Dekorera gärna med ätbara blommor eller bär.

Läs också: Vegansk cheesecake med mango och passionsfrukt

Citron- och kokostårta

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

För bästa resultat krävs lite enkla förberedelser dagen innan tårtorna ska göras. Ställ in en konserv med kokosmjölk i kylen. Mjölken kommer då skikta sig och det är endast den tjocka krämiga mjölken vi är ute efter.

Recept och foto: Maya Dilek

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

 

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

 

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

 

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.