Annons
Annons

Nyttigare citron- och kokostårta

Fira in sommaren med ett härligt tårtkalas. Sommaren är här med sol, färska bär och firande av student, bröllop, dop och midsommar. Här kommer en tårta utan gluten och vanligt socker - som passar till sommarens alla festligheter.

Redaktionen

14 juni, 2017
Nyttigare citron- och kokostårta
Dela inlägget

Fira in sommaren med ett härligt tårtkalas. Sommaren är här med sol, färska bär och firande av student, bröllop, dop och midsommar. Här kommer en tårta utan gluten och vanligt socker – som passar till sommarens alla festligheter.

Den här tårtan gör sig perfekt till sommarens alla festliga tillfällen. Härligt saftiga tårtbottnar och en fyllig citronkräm i mitten. Tårtan är glutenfri och fri från vitt socker. Dekorera med kokosflingor och blommor så passar den perfekt på det somriga festbordet. Istället för vanligt vitt socker används björksocker i detta recept. Björksocker utvinns från björk och kallas även xylitol. Det har ungefär samma egenskaper som vanligt socker när det används i bakning men lägre GI-värde samt lägre kaloriinnehåll. I receptet används även Fibersirap, som är ett annat alternativ till socker gjort av växtfiber. Sirapen finns att köpa i välsorterade mataffärer och hälsokostbutiker.

Läs också: Bästa efterrätterna i midsommar – för dig som vill leva nyttigt

Annons
Fakta

Fakta

För bästa resultat krävs lite enkla förberedelser dagen innan tårtorna ska göras. Ställ in en konserv med kokosmjölk i kylen. Mjölken kommer då skikta sig och det är endast den tjocka krämiga mjölken vi är ute efter.

Recept och foto: Maya Dilek

Tårtbottnar
1 dl smält kokosolja
1 dl kvarg
4 dl glutenfria havregryn, mixade till mjöl
4 dl björksocker/xylitol
1 tsk vaniljpulver
6 st ägg, separera äggvitan och äggulan
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosflingor
Rivet skal från två citroner
4 msk citronsaft
2 tsk bakpulver
2 nypor salt

Citronkräm
4 äggulor
2 msk citronsaft
Rivet skal från 1 citron
1 dl fibersirap eller valfri sötning
0,5 dl smält kokosolja

Läs också: Övervinn sötsuget med kokosolja!

Frosting
200 g philadelphia färskost
1 msk kvarg
5 msk kokosmjölk, den tjocka krämen från en kyld konserv
3 msk fibersirap
Kokosflingor att täcka tårtan med

Annons
Annons