Fakta
För bästa resultat krävs lite enkla förberedelser dagen innan tårtorna ska göras. Ställ in en konserv med kokosmjölk i kylen. Mjölken kommer då skikta sig och det är endast den tjocka krämiga mjölken vi är ute efter.Recept och foto: Maya Dilek
Fira in sommaren med ett härligt tårtkalas. Sommaren är här med sol, färska bär och firande av student, bröllop, dop och midsommar. Här kommer en tårta utan gluten och vanligt socker - som passar till sommarens alla festligheter.
Den här tårtan gör sig perfekt till sommarens alla festliga tillfällen. Härligt saftiga tårtbottnar och en fyllig citronkräm i mitten. Tårtan är glutenfri och fri från vitt socker. Dekorera med kokosflingor och blommor så passar den perfekt på det somriga festbordet. Istället för vanligt vitt socker används björksocker i detta recept. Björksocker utvinns från björk och kallas även xylitol. Det har ungefär samma egenskaper som vanligt socker när det används i bakning men lägre GI-värde samt lägre kaloriinnehåll. I receptet används även Fibersirap, som är ett annat alternativ till socker gjort av växtfiber. Sirapen finns att köpa i välsorterade mataffärer och hälsokostbutiker.
► Läs också: Bästa efterrätterna i midsommar – för dig som vill leva nyttigt
Ingredienser
Tårtbottnar
1 dl smält kokosolja
1 dl kvarg
4 dl glutenfria havregryn, mixade till mjöl
4 dl björksocker/xylitol
1 tsk vaniljpulver
6 st ägg, separera äggvitan och äggulan
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosflingor
Rivet skal från två citroner
4 msk citronsaft
2 tsk bakpulver
2 nypor salt
Citronkräm
4 äggulor
2 msk citronsaft
Rivet skal från 1 citron
1 dl fibersirap eller valfri sötning
0,5 dl smält kokosolja
► Läs också: Övervinn sötsuget med kokosolja!
Frosting
200 g philadelphia färskost
1 msk kvarg
5 msk kokosmjölk, den tjocka krämen från en kyld konserv
3 msk fibersirap
Kokosflingor att täcka tårtan med
Tårtbottnar
Sätt ugnen på 175 grader. Klä botten på två springformar (cirka 18 cm i diameter) med bakplåtspapper. Smöra kanterna med kokosolja och bröa med mandelmjöl. Separera äggulorna ifrån vitorna. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda ihop äggulorna med resterande ingredienser till en smet. Vänd ner äggviteskummet försiktigt i smeten tills allt är blandat. Häll hälften av smeten i vardera form. Har du inte två formar kan du grädda i omgångar. Grädda tårtbottnarna i mitten av ugnen i 40 minuter. Ta ut och låt tårtbotten svalna i formen. Tårtbotten ska vara helt sval innan du tar den ur formen.
Citronkräm
Häll alla ingredienser i en kastrull. Ställ kastrullen på medelhög värme och låt sjuda under konstant kraftig omröring tills blandningen tjocknar till en kräm. Ta av från plattan och låt svalna helt i rumstemperatur.
Frosting
Kyl en konserv kokosmjölk över natten. Öppna burken från undersidan och häll av den tunna vätskan. Använd den tjocka krämen som bildats i botten. Vispa kokosgrädden med resterande ingredienser helt slätt.
Montera tårtan
Jämna till ovansidan av tårtbottnarna med en kniv så de är helt raka. Lägg en tårtbotten underst. Spritsa en kant av frostingen längst ytterkanten på tårtbotten, det skyddar så att citronkrämen inte rinner ut. Bred på ett lager av citronkrämen på tårtbotten innanför den spritsade kanten. Lägg den andra tårtbotten ovanpå. Bred ett jämt lager frosting över hela tårtan och täck tårtan med kokosflingor. Dekorera gärna med ätbara blommor eller bär.
► Läs också: Vegansk cheesecake med mango och passionsfrukt
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!