Nyttigare citron- och kokostårta | Kurera.se
Citron- och kokostårta

Nyttigare citron- och kokostårta

Fakta

För bästa resultat krävs lite enkla förberedelser dagen innan tårtorna ska göras. Ställ in en konserv med kokosmjölk i kylen. Mjölken kommer då skikta sig och det är endast den tjocka krämiga mjölken vi är ute efter.

Recept och foto: Maya Dilek

Fira in sommaren med ett härligt tårtkalas. Sommaren är här med sol, färska bär och firande av student, bröllop, dop och midsommar. Här kommer en tårta utan gluten och vanligt socker - som passar till sommarens alla festligheter.

Den här tårtan gör sig perfekt till sommarens alla festliga tillfällen. Härligt saftiga tårtbottnar och en fyllig citronkräm i mitten. Tårtan är glutenfri och fri från vitt socker. Dekorera med kokosflingor och blommor så passar den perfekt på det somriga festbordet. Istället för vanligt vitt socker används björksocker i detta recept. Björksocker utvinns från björk och kallas även xylitol. Det har ungefär samma egenskaper som vanligt socker när det används i bakning men lägre GI-värde samt lägre kaloriinnehåll. I receptet används även Fibersirap, som är ett annat alternativ till socker gjort av växtfiber. Sirapen finns att köpa i välsorterade mataffärer och hälsokostbutiker.

 

Läs också: Bästa efterrätterna i midsommar – för dig som vill leva nyttigt


Ingredienser

Tårtbottnar
1 dl smält kokosolja
1 dl kvarg
4 dl glutenfria havregryn, mixade till mjöl
4 dl björksocker/xylitol
1 tsk vaniljpulver
6 st ägg, separera äggvitan och äggulan
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosflingor
Rivet skal från två citroner
4 msk citronsaft
2 tsk bakpulver
2 nypor salt

Citronkräm
4 äggulor
2 msk citronsaft
Rivet skal från 1 citron
1 dl fibersirap eller valfri sötning
0,5 dl smält kokosolja

Läs också: Övervinn sötsuget med kokosolja!

Frosting
200 g philadelphia färskost
1 msk kvarg
5 msk kokosmjölk, den tjocka krämen från en kyld konserv
3 msk fibersirap
Kokosflingor att täcka tårtan med

Gör så här

Tårtbottnar
Sätt ugnen på 175 grader. Klä botten på två springformar (cirka 18 cm i diameter) med bakplåtspapper. Smöra kanterna med kokosolja och bröa med mandelmjöl. Separera äggulorna ifrån vitorna. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda ihop äggulorna med resterande ingredienser till en smet. Vänd ner äggviteskummet försiktigt i smeten tills allt är blandat. Häll hälften av smeten i vardera form. Har du inte två formar kan du grädda i omgångar. Grädda tårtbottnarna i mitten av ugnen i 40 minuter. Ta ut och låt tårtbotten svalna i formen. Tårtbotten ska vara helt sval innan du tar den ur formen.

Citron- och kokostårta

Citronkräm
Häll alla ingredienser i en kastrull. Ställ kastrullen på medelhög värme och låt sjuda under konstant kraftig omröring tills blandningen tjocknar till en kräm. Ta av från plattan och låt svalna helt i rumstemperatur.

Frosting
Kyl en konserv kokosmjölk över natten. Öppna burken från undersidan och häll av den tunna vätskan. Använd den tjocka krämen som bildats i botten. Vispa kokosgrädden med resterande ingredienser helt slätt.

Montera tårtan
Jämna till ovansidan av tårtbottnarna med en kniv så de är helt raka. Lägg en tårtbotten underst. Spritsa en kant av frostingen längst ytterkanten på tårtbotten, det skyddar så att citronkrämen inte rinner ut. Bred på ett lager av citronkrämen på tårtbotten innanför den spritsade kanten. Lägg den andra tårtbotten ovanpå. Bred ett jämt lager frosting över hela tårtan och täck tårtan med kokosflingor. Dekorera gärna med ätbara blommor eller bär.

Läs också: Vegansk cheesecake med mango och passionsfrukt

Citron- och kokostårta

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

För bästa resultat krävs lite enkla förberedelser dagen innan tårtorna ska göras. Ställ in en konserv med kokosmjölk i kylen. Mjölken kommer då skikta sig och det är endast den tjocka krämiga mjölken vi är ute efter.

Recept och foto: Maya Dilek

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.