Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

CLA består av flera kemiskt liknande isomerer, som kommer från fettsyran linolensyra.

CLA – konjugerad linolensyra

Konjugerade fettsyror
När dubbelbindningar skiljs åt av en eller flera enkelbindningar, kallas de konjugerade:
C-C=C-C=C-C konjugerad, till skillnad från, C-C=C=C-C-C icke konjugerad.

Konjugeringen består av 2 kemiska dubbelbindningar. CLA-isomerern cis-9 trans 11 (även kallad rumeniksyra, c9t11) är den vanligaste isomeren som finns i produkter som härrör från idisslande djur och är troligtvis den biologiskt mest aktiva. Isomeren trans-10, cis 12 (t10c12) finns i mycket mindre mängd, men tros spela en viktig roll för hälsan
Konjugerade fettsyror, som i laboratorieförsök har visat sig vara anticancerogena, finns särskilt i mejeriprodukter och kött. CLA finns i mjölkprodukter och i kött hos idisslande djur – boskap som nötkreatur och får. CLA bildas bara när kon äter färskt gräs, inte hö, har minskat i kosten med upp till 80 procent på ett par årtionden. CLA består av flera kemiskt liknande isomerer, som kommer från fettsyran linolensyra. De flesta kommersiella varianterna består av nästan lika mycket av båda isomererna.

Trots att CLA bidrar till fantastiska resultat beträffande viktminskning hos djur är resultaten hos människor inte lika konsekvent. Vissa studier på människor har varit riktigt lovande medan andra var mindre lyckade. CLA verkar vara speciellt värdefullt för viktminskning för dem som har nedsatt sköldkörtelfunktion. Dess tumör- och cancerhämmande effekt verkar bero på dess egenskaper som antioxidant.

 

Dosering
Man får oftast 100–1 000 mg dagligen från intag av kött och mjölkprodukter.
ODI: 1–2 g dagligen.
TDI: 3–5 g dagligen.

Exempel på studier, referenser

Arterioskleros
Studier på djur där man tillfört CLA har medfört olika hälsofördelar. När forskare matade kaniner med en kost som vanligtvis medför arterioskleros blev de mindre benägna att utveckla sjukdomen. Deras totala kolesterol-, LDL- samt triglyceridvärden sjönk.
Lee KN. et al. “Conjugated linoleic acid and atherosclerosis in rabbits”. Atherosclerosis, 1994 Jul ;108 (1):19-25.

CLA, fetma och diabetes
Råttor som hade en tendens till att utveckla fetmarelaterad typ 2 diabetes utvecklade sjukdomen mycket senare tack vare tillskott av CLA. I en studie fick 21 personer med typ 2 diabetes 8 g CLA-lösning per dag eller placebo. Efter 2 månader fann forskarna ett samband mellan CLA-nivåerna och viktminskningen. Forskarna upptäckte att det var t10c12 isomerern och inte c9t11 som främst förknippas med viktminskning. Dessutom förknippas t10c12 med en minskning av hormonet leptin, ett hormon som förknippas med kroppens hungermekanism. Mängden CLA som användes i den här studien är mer än dubbelt så stor som givits till personer i andra studier i vilka ingen signifikant viktminskning påträffats.
Belury MA. et al. “The CLA isomer, t10c12-CLA, is inversely associated with changes in body weight and serum leptin in subjects with type 2 diabets mellitus”. J Nutr, 2003;133:1:257-60.

Motion och CLA har positiva effekter på insulinets blodsockerhantering
En dubbelblind studie utfördes på 62 personer som ej var överviktiga men motionerade regelbundet. Personer som intog 3 900 mg CLA dagligen hade en mer positiv respons på insulin värden vid glukosbelastning än gruppen som intog solrosolja. Varken kroppskompositionen, energiomsättningen eller apptiten påverkades av CLA tillskott.
Lambert EV. et al. ”Conjugated linoleic acid versus high-oleic acid sunflower oil: effects on energy metabolism, glucose tolerance, blood lipids, appetite and body composition in regularly exercising individuals”. Brit J of Nutr, 2007;97:5:1001 –11.

Kroppsfett
I en undersökning som involverade 180 överviktiga personer som intog CLA förlorade 7–9 procent sitt kroppsfett, trots att de inte ändrade sin livsstil eller matvanor. Efter utgången av första året förlorade CLA-patienterna endast 2 kilo (4 pounds). De som använde CLA hade fått lite högre nivå av LDL-kolesterol och lite lägre HDL-kolesterol. Dessutom hade CLA-gruppen fler vita blodkroppar och högre lipoprotein(a)-nivåer. Dessa båda är markörer av inflammation kopplad till hjärtsjukdomar.
Gaullier JM. et al. “Supplementation with conjugated linoleic acid for 24 months is well tolerated by and reduces body fat mass in healthy, overweight humans”. J Nutr, 2005;135:778-84.

 

CLA minskar kroppsfett hos överviktiga personer
En meta-analys på 18 studier på människor visar att intag av CLA tillskott har en måttlig effekt på viktminskning på lång sikt. En effektiv dosering ligger på ca. 3200 mg dagl.
Whigham LD. et al. ”Efficacy of conjugated linoleic acid for reducing fat mass: a meta-analysis in humans”.
Am J Clin Nutr, 2007:85:5:1203-11.

CLA och cancer
Under de senaste 18 åren har flera medicinska tidskrifter och forskare publicerat forskning och visat undersökningar som visar att CLA-isomerer skyddar försöksdjur från bröstcancer, magcancer och hudcancer. Resultaten är oberoende av om det var CLA som givits före eller under tiden som cancerframkallande ämnen injicerats i djuren.
Liew C. et al. “Protection of conjugated linoleic acids against 2-amino-3-3methylimidazo quinoline-induced colon carcinogenesis in the F344 rat: a study of inhibitory mechanisms”. Carcinogenesis, 1995;16:12:3037-43.
Ip C. et al. “Mammary cancer prevention by conjugated dienoic derivative of linoleic acid”. Cancer Res, 1991;51:22::6118-24.
Belury MA. et al. ”Dietery conjugated linoleic acid modulation of phorbol ester skin tumor promotion”. Nutr Cancer, 1996;26:2:149-151.

Vissa forskare hävdar att studier på människor och intag av CLA är svåra att tolka då man mäter olika parametrar, doseringen varierar, längden på studierna varierar och olika typer av individer medverkar i studierna. Många tycker därför att fler studier behövs för att verkligen veta hur tillskott av CLA påverkar människan i det långa loppet samt hur säkert det är.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Övrigt

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg. 

 

Programledaren Stephan Wilson i ett utegym

”Jag lyckades ta kontroll över min hälsa”

Krönikan

För fem år sedan gjorde programledaren Stephan Wilson en livsstilsförändring - efter en stark upplevelse som på många sätt förändrade hans liv. I sin krönika berättar han att han har sin nyfikenhet och sin upptäckarlust att tacka för att han idag är starkare och piggare vid 40 år fyllda än vid 20.