Clara i stallet

Foto: Peter Ringström

Clara fick hjälp med laktosintoleransen

Fakta

Laktos är det naturligt förekommande mjölksocker som finns i alla mejeri-produkter. Laktos bryts i tunntarmen ner av ett enzym som heter laktas. Hos en laktosintolerant person bryts inte laktosen ner på grund av för lite laktas i tunntarmen. Laktosen förs då vidare till tjocktarmen där det börjar jäsa. Vanligt är då att man får magknip, blir bubblig och gasig i magen eller drabbas av diarré eller förstoppning.

Clara är idag som vilken åttaårig tjej som helst. Hon går i andra klass, gillar hästar och spenderar därför en hel del tid i stallet. Hennes liv har dock inte alltid sett ut som vilken åttaårings som helst. För cirka tre år sedan började Clara klaga över ständiga magbesvär. 

Idag vet Clara att hon är laktosintolerant och anpassar sitt liv efter det. Innan diagnosen såg hennes liv lite annorlunda ut. Då kantades Claras vardag av ständiga magbesvär. Hon var ofta förstoppad, hade mycket gaser i magen och drabbades ofta av magknip. Dessa besvär uppstod ofta så fort som hon åt. De flesta maträtter gav sina besvär, och även efterrätter och lördagsgodiset. En liten chokladbit kunde ge fruktansvärda magbesvär. Att äta blev därför inget nöje för Clara.
Dåliga erfarenheter av att äta resulterade i att Clara började äta dåligt. Bland annat ville hon inte äta grönsaker. Detta då hon kände sig ännu mer svullen och för att hon inte kunde gå på toaletten ordentligt. Utöver att hon åt dåligt fick hon nu även ofta stanna hemma från skolan. Det var en jobbig tid i familjen Nilssons liv.

Läkaren trodde att hon led av toalettskräck
Claras föräldrar var oroliga och tog med sig Clara till barnavårdscentralen. Läkaren där kunde däremot inte hitta något fysiskt fel Clara och gav därför diagnosen att det var på grund av att Clara skulle börja skolan som hon hade ont i magen och svårt att gå på toaletten. Tydligen är det ett vanligt fenomen att man inte vågar gå på toaletten i skolan och därför väljer man att istället hålla sig hela dagen. Med den diagnosen kom även rekommendationen att ge Clara Microlax eller Klyx vilka båda är lavemang. Detta skulle då enligt läkaren hjälpa Clara med sin enligt honom toalettskräck i skolan.
Claras föräldrar visste dock att hennes besvär inte berodde på toalettskräck. Det hade aldrig förut varit ett problem att gå på offentliga toaletter. De provade dock med både Microlax och Klyx i alla fall. Båda hjälpte Clara med förstoppningen men det var ingen lösning på ursprungsproblemet. Hon hade fortfarande gaser och kunde få magknip. De kände också att dessa lavemang inte var något de ville ge sin dotter på regelbunden basis. Därför kontaktade de en ny läkare.

 

Fick specialisthjälp
Den nya läkaren var specialist inom sitt område och kunde ganska omgående konstatera att Claras magbesvär berodde på laktosintolerans. De fick därför gå hem och pröva en kost utan laktos för att se om hennes besvär blev bättre. De bytte ut alla vanliga mjölkprodukter mot laktosfria och var jättenoga med vad Clara åt hela tiden. Även i skolan var de jätteduktiga med att hjälpa åttaåriga lilla Clara att äta laktosfritt. Och visst blev hon bättre.
Trots laktosfri kost kan det ibland slinka förbli lite laktos här och där som påverkar Claras mage precis som tidigare. Därför har familjen Nilsson alltid Klyx hemma för de stunder som det är panik. Vad som också finns hemma är Silicea Mag-tarm gel som hjälper i de allra flesta situationer.

Hittade lösningen
Claras mamma läste om Silicea Mag-tarm gel i en lokaltidning där en äldre kvinna med precis samma besvär som Clara blivit hjälpt av Silicea Mag-tarm gel. Det var nyttig information och Claras mamma tyckte att det var skönt att läsa om någon annan som var i samma situation. Hon hade aldrig tidigare varit i kontakt med produkten men tyckte att den verkade väldigt bra. Speciellt eftersom det inte var något som var farligt att använda regelbundet om man så behövde. Hon begav sig därför till sin hälsokostaffär och köpte en för att pröva på Clara och den fungerade utmärkt. Clara har nu använt Silicea Mag-tarm gel i cirka sex månader och tar den fortfarande vid behov.
Idag fungerar claras liv som alla andra åttaåringars. Det enda som ibland känns jobbigt är att hon inte kan äta glass och tårta när hon går på kalas. Annars fungerar allt jättebra. De laktos-fria alternativen är idag många och både Clara och hennes familj kan äta helt vanlig mat fast utan laktos. Och det är inte bara Claras mage som mår bättre. Claras mamma skrattar och säger även att hon själv blivit bättre i magen.

Äter bättre igen
Claras mamma beskriver det som att Clara har tagit sitt nya laktosfria liv bra. Hon har blivit mer vuxen i sitt sätt att hantera det och förstår nu mer själv hur hennes situation ser ut. Hon vet idag vad hon kan och inte kan äta. I skolan är de också väldigt duktiga på att servera laktosfritt. Är de osäkra ringer de alltid och frågar först vilket Claras mamma tycker känns jättetryggt. Clara behöver inte längre vara hemma från skolan och hon äter nu bättre igen.
Claras mamma kan varmt rekommendera Silicea Mag-tarm gel då den har haft otroligt positiv inverkan på hennes lilla tös.

Av Johanna Gustafsson

Fakta

Laktos är det naturligt förekommande mjölksocker som finns i alla mejeri-produkter. Laktos bryts i tunntarmen ner av ett enzym som heter laktas. Hos en laktosintolerant person bryts inte laktosen ner på grund av för lite laktas i tunntarmen. Laktosen förs då vidare till tjocktarmen där det börjar jäsa. Vanligt är då att man får magknip, blir bubblig och gasig i magen eller drabbas av diarré eller förstoppning.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.