Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Pia Lerigon

Foto: Jini Sofia Lee

Coronasjuka Pia “Jag trodde aldrig att jag skulle bli frisk igen”

Pia Lerigon

Ålder: 48
Yrke: Författare, verksamhetsutvecklare och lean-coach, aktuell med boken ”Vägen framåt till ett friskare liv efter covid-19”
Bor: I ett egenritat hus i Nacka
Familj: Make, 11-årig dotter, tre katter, en hund, akvariefiskar samt en kanin som ständigt är på rymmen.
Så mår jag bra: Jag tar vitamintillskott och dagliga promenader. Annars är jag lyhörd och känner in kroppen.

Helt plötsligt luktade håret rök. Nästa dag hade hon lock för öronen, sedan uppstod konstiga utslag på huden.
Här skriver Pia Lerigon om de udda symptomen som aldrig tycktes vilja ta slut - och vad som så småningom fick henne på fötter efter en långdragen coronaresa.

Jag insjuknade med halsont fredagkvällen den 6 mars. Morgonen därpå vaknade jag med feber, hosta, huvudvärk och var allmänt hängig. Sedan kom magsmärtorna och illamåendet. Två veckor gick och jag var inte i närheten av att tillfriskna, vilket förvånade mig. En vanlig influensa borde ha blivit bättre och var det covid-19 borde jag antingen ha hamnat på intensiven eller vara på bättringsvägen - det var ju vad Folkhälsomyndigheten påstod. I mars hade ingen hört talas om långtidssjuka i covid-19.

LÄS OCKSÅ: Kureras expert Jan G Bruhn: Egenvård är en resurs i virustider

Tre veckor gick och jag blev bättre. Skönt, tänkte jag och ringde jobbet med den goda nyheten om att jag snart var tillbaka. Kände mig symptomfri och passade på att kalka av badrumsdörrarna. Det borde jag inte ha gjort. Det var nämligen allt jag hann i min städiver innan jag låg nedbäddad i sängen igen.

 

Veckorna gick utan att jag blev bra. Symptomen kom och gick om vartannat. Hostan försvann för att komma tillbaka igen, huvudvärken och halsontet likaså. Febern däremot hade bestämt sig för att stanna på 38 grader. Det var inte mycket, men det oroade mig att febern inte gick över. Att jag dessutom fick feberfrossa trots att febertermometern visade konstant temperatur fick mig att tro att det var något fel på termometern, men den funkade bra på resten av familjen.

Allra konstigast var att det tillkom nya udda symptom varje vecka - symptom som omöjligt gick att koppla till en vanlig influensa. Förutom delvis försvunnet luktsinne och en massa konstiga utslag på fötter och i ansikte, så fick jag lock för öronen som varade i flera dagar. När det försvann började det istället att ringa konstant i öronen för att några dagar senare försvinna igen. Då kom röklukten. Jag var helt säker på att grannen eldade, men när jag öppnade dörren fanns det inte tillstymmelse till brandrök. Däremot stank det rök om mitt hår. Jag duschade och tvättade håret, men det hjälpte inte. Jag frågade maken om han tyckte att det luktade rök, det tyckte han inte. I två dagar luktade jag rök, sedan försvann det lika plötsligt som det uppstått.

LÄS OCKSÅ: Ny prognos: Kvinnor drabbas hårdast av coronakrisen

Den sjunde veckan kom andnöden och då blev jag rädd på riktigt. Jag skulle gå ut med soporna men orkade inte gå mer än ett par meter innan jag fick släppa soppåsen och luta händerna mot knäna. Det här går inte längre, tänkte jag. Jag kan inte fortsätta vara såhär sjuk. Men vad kunde jag göra när det saknas botemedel och ingen har några svar?

Eftersom jag är utbildad inom något som kallas lean, vilket är en slags ledningsfilosofi som handlar om att jobba med ständiga förändringar, så slog det mig att jag kunde pröva katan - en strukturerad ledarskapsmodell för ständigt lärande. Den amerikanske forskaren Mike Rother, som myntat begreppet katan, hävdar att den är universell. Kanske skulle den fungera för mig att ständigt bli bättre från min sjukdom?

Jag bestämde mig för att pröva. Jag satte upp den långsiktiga visionen att bli frisk och fullständigt återhämtad med en energinivå som är på topp och bestämde att mitt första mål skulle vara att klara av att gå uppför den branta backen utan att flämta efter luft. Sedan använde jag katan för att hitta ett sätt framåt.

 

LÄS OCKSÅ: Echinacea kan förebygga coronavirus

Efter tre veckors strukturerat experimenterande, där jag bland annat träffade läkare för att utreda hur pass allvarligt sjuk jag var, så hittade jag lösningen för mig: kosttillskott med C-vitamin, D-vitamin och Betaglukan gjord på jäst. Redan inom några dagar var jag helt symptomfri och den här gången fick jag inga bakslag. Tvärtom hade jag så mycket energi att det fullständigt sprudlade om mig. Jag kände då att jag måste dela med mig av det här. Kan katan hjälpa mig borde den kunna hjälpa andra. Jag skrev boken ”Vägen framåt till ett friskare liv efter covid-19”, där jag berättar om hur jag arbetade med katan för att hitta min väg framåt.

Katan handlar inte om att kopiera andras metoder utan vad som fungerar för dig. I mitt fall var det kosttillskotten som gjorde skillnad, men för någon annan kan det vara något helt annat.
Sedan jag blev symptomfri den 16 maj har jag inte haft några bakslag mer än att blodtrycket skenade när jag gjorde ett konditionstest hos fysioterapeuten. Istället för att börja träna blev det därför dagliga promenader, men ibland är det lilla fullt tillräckligt. De dagliga promenaderna gör mig oerhört gott och jag mår fantastiskt bra. Jag arbetar vidare med katan och sätter upp nya delmål på min resa till ett friskare liv.

Av Pia Lerigon, författare och verksamhetsutvecklare

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.


Pia Lerigon

Ålder: 48
Yrke: Författare, verksamhetsutvecklare och lean-coach, aktuell med boken ”Vägen framåt till ett friskare liv efter covid-19”
Bor: I ett egenritat hus i Nacka
Familj: Make, 11-årig dotter, tre katter, en hund, akvariefiskar samt en kanin som ständigt är på rymmen.
Så mår jag bra: Jag tar vitamintillskott och dagliga promenader. Annars är jag lyhörd och känner in kroppen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sträcker händerna över huvudet

Så ska ungas psykiska ohälsa minskas

Hälsa

Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar i utvecklingsländerna. En forskargrupp vid Lunds universitet har under flera år undersökt unga människors psykiska hälsa. Nu ska gymnasieelever få träna upp förmågan att handskas med motgångar och stress.

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.