Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Flygplan fotat mot blå himmel och palmer

Covid-19 banar väg för framtidens syntetiska flygbränsle

Pandemin har inneburit karantän och radikalt minskat resande – men inget ont som inte för något gott med sig… Resepausen innebär en oväntad möjlighet för flyget att ställa om, från fossila bränslen till syntetiska. Det visar positiv forskning från Linnéuniversitetet.

Covid 19-pandemin har medfört att vi har minskat våra flygresor kraftigt, och därmed har flygets koldioxidutsläpp också minskat. Många av oss har nog saknat möjligheten att resa och upptäcka nya platser under den pågående pandemin, men samtidigt har vi gjort klimatet och planeten en tjänst i att stanna hemma. Och den insikten har kanske gjort vår karantän mer meningsfull.

LÄS OCKSÅ: Näringsbrist hotar trädens förmåga att binda koldioxid

Flygresorna minskade 75 procent

I april 2020 beräknades flygtrafiken ha minskat med makalösa 75 procent, jämfört med året innan. Vilket innebar att flygsektorn stod för den största minskningen av koldioxidutsläpp av alla sektorer. Dock återhämtade sig flygtrafiken något redan i juni 2020, även om flygbranschen inte beräknas återhämta sig helt förrän år 2022-2024.

Och den minskade efterfrågan på flygresor innebär en unik chans för flygtrafiken att ställa om, det menar forskare från Linnéuniversitet.

– Att ställa om flygtrafiken skulle bli en stor vinst för klimatet. En omställning är nödvändig för att minska utsläppen och sakta in klimatförändringarna. Det är också vad som krävs för att nå de mål som flera av världens länder satt till framtiden – att vara koldioxidneutrala. Det som behövs är en massiv politisk insats för att göra det möjligt, säger Stefan Gössling, professor i turismvetenskap vid Linnéuniversitetet, i en artikel på universitetets hemsida.

 

LÄS OCKSÅ: Vanligt att överskatta sitt miljöengagemang

Syntetiskt bränsle är modellen

Forskarna har modellerat fram en omställning av flygtrafiken som innebär att successivt byta ut det nu rådande fossila bränslet mot syntetiska bränslen, som inte utvinns ur råolja. De har tittat på vad det skulle innebära för flygtrafiken i framtiden, både vad den förväntade efterfrågan är de kommande trettio åren – och hur stora utsläppen blir beroende på hur snabbt det går att byta till koldioxidfritt flygbränsle.

LÄS OCKSÅ: Förändringar i klimatet påverkar barns hälsa

Solcellsenergi krävs

Resultatet visar att en omställning och utfasning av de fossila bränslena till år 2050 är möjlig, glädjande nog. Trots att efterfrågan beräknas fortsätta öka, om än i långsammare takt, eftersom priset på flygbiljetter kommer öka med cirka 35 procent under samma tidsperiod.

Det som krävs är stora markområden för att kunna producera det syntetiska flygbränslet av solcellsenergi.

Av Carolina Eriksson

Källor: Linnéuniversitet och den vetenskapliga artikeln: COVID-19 and pathways to low-carbon air transport until 2050


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.

örter

Ny bok: Apoteket i ett litterärt bibliotek

Naturlig hälsa

Apotekaren Jan G Bruhn är doktor och professor i farmakognosi. Han har under 50 år föreläst, forskat och spridit kunskap om naturmedel, läkemedel och medicinska livsmedel. I hans nya bok, som är tjock som en tegelsten, har han samlat över tusen texter och citat från världslitteraturen, om gamla droger och nya läkemedel.

huvud med blomma som växer ut huvud

Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Hälsa

Är du avundsjuk, lättirriterad eller faller du lätt för sötsaker? Kanske tänker du som så många andra –att det bara sådan du är? Det behöver inte vara så. Med Mindful Tapping får du en varaktig förändring som förändrar på djupet bortom de logiken. Linda Malmkvist led av en svår depression och som så många andra har hon levt med höga prestationskrav och dålig självkänsla men som med hjälp av Mindful Tapping mår bättre än på länge.

 

Man med en hund i sin famn

Bevisat att hundar kan vara svartsjuka

Husdjur

Tidigare forskning har visat att hundar kan känna samma grundläggande känslor som en mänsklig två-treåring. Men de kan faktiskt känna även mer komplexa känslor, som svartsjuka. Det visar en ny spännande studie från Nya Zeeland.

Glasburk med skrubbkräm av nässlor

Så gör du en egen kroppsskrubb med nässlor

Hud

Nässlor förtjänar titeln superfood snarare än ”ogräs”,  då de är fulla av vitaminer, mineraler och antiinflammatoriska egenskaper. Men varför inte använda dem även i din hudvårdsrutin? Här är ett recept på en härlig kroppsskrubb som får fart på cirkulationen!