Rolf utomhus i mössa och blå jacka

Foto: Eva Finder

“D-vitamin tog mig ur depressionen”

Fakta D-vitamin och höst- och vårdepression

Forskning visar att hjärnan behöver D-vitamin för att skydda nervceller och utvecklas normalt. En studie som är gjord i Bristol i England på 2 700 barn under fem års tid visar att de som hade låga nivåer av D-vitamin var mer nedstämda. När dessa barn sedan kom i tonåren var de mer deprimerade än sina kamrater med höga D-vitaminhalter.

Lägst nivåer av D-vitamin på våren
Man tror att personer som är känsliga för brist på D-vitamin kan utveckla vinter- och vårdepressioner. Det här beror på att depåerna med D-vitamin sjunker på hösten och är som lägst på våren.
D-vitamin bildas framför allt i huden när vi solar. Det är endast på sommaren som solens strålar är så starka att D-vitamin kan bildas. D-vitaminet lagras sedan i kroppens fettdepåer för att räcka hela vintern. Alla som vistas i Sverige under vinterhalvåret riskerar att få D-vitaminbrist. De som är speciellt utsatta är mörkhyade, överviktiga och äldre. Solkräm hindrar upptag av D-vitamin, liksom kläder.

Gravida kvinnor med brist
Studier tyder på att låga D-vitaminhalter hos gravida kvinnor ökar risken för att barnen utvecklar autism, eller i vuxen ålder schizofreni. Studier indikerar även ett samband mellan låga D-vitaminhalter och Alzheimer och Parkinson.
Vissa forskare tror att kombinationen av D-vitamin och omega-3 i fet fisk är viktig för koncentrationsförmågan vid ADHD.

Solen ger mest
70-80 % av D-vitaminet får vi från solen, resten från kosten och då främst från fet fisk och feta mjölkprodukter. Veganer bör därför se till att få i sig koststillskott med D3-vitamin. D3-vitamin omvandlas lättare i kroppen än D2-vitamin.

För 15 år sedan körde Rolf budbil och han tog fler och fler uppdrag. Han drabbades av yrsel och trötthet, men körde på som vanligt. Till slut gick han in i ”väggen” och blev sjukskriven. Sakta återhämtade han sig – men föll varje höst och vår ner i djupa depressioner med självmordstankar.

Vi sitter på ett arbetarkafé i Olskroken i Göteborg. Rolf har beställt en bakelse som han kör ner skeden i och sedan njutningsfullt stoppar i munnen. Idag mår han bra och ser ljust på livet, men så har det inte alltid varit. I många år var han sjukskriven för panik-ångest och depression. Allting började med att magen krånglade och han fick Losec.
– Jag åt magmedicinen i flera år och lyssnade inte på kroppens signaler. Jag kunde köra budbil 65 mil om dagen, non stop. Men så plötsligt från den ena dagen till den andra tog all min energi slut!

Panikångest
En dag när han var ute och körde blev han yr och kände sig jättetrött. Han stannade till vid en parkering för att sova, men det gick inte. Han fortsatte därför sitt pass och när han kom hem stupade han i säng, men hur han än försökte kunde han inte somna.
– Några dagar senare knöt det sig i bröstet och jag trodde att jag skulle få en hjärtattack.
Han kom in på sjukhuset där de tog EKG som visade att hjärtat var friskt. Men läkaren sade att han hade drabbats av panikångest.
Panikångesten och sömnproblemen fortsatte och tillslut blev Rolf sjukskriven och började äta antidepressiva läkemedel.
– Jag orkade inte med någonting utan låg hela dagarna. Jag var tömd på energi och pillren jag hade fått tålde jag inte. Jag blev irriterad och aggressiv, så efter ett halvår slutade jag med dem, trots min läkares avrådan.

 

Ingen hjälp från sjukvården
Rolf tyckte inte att han fick någon hjälp från sjukvården utan började söka information om utbrändhet och depression på Internet. Han började förstå att han kanske led av både vitamin och mineralbrist. Under många år hade han ätit Losec som neutraliserar magsyran och gör att kroppen tar upp näringsämnen sämre.
– Jag började äta B12 och magnesium och kände mig bättre, men när hösten kom började mitt humör dala.
Rolf berättar att han kände en inre oro och små problem blev stora. Allting blev jobbigt och tillslut isolerade han sig.
– Jag orkade inte gå upp på morgonen och låg ofta kvar i sängen hela dagarna. Till slut gick jag inte utanför dörren.
För varje höst och vår som gick blev depressionerna allt djupare.
– Till slut fick jag självmordstankar och ville inte leva.

D-vitaminbrist
För tre år sen vände det när Rolf fick upp ögonen för att han kanske hade brist på vitaminet D3.
– Det var på våren och jag kände hur jag var på väg ner i en svacka igen. Jag började äta D3-vitamin och kände att jag inte gick ner mig lika mycket.
Han fortsatte att äta D3-vitamin några månader och sedan lade han av för han kände sig så bra. Då kom hösten och humöret dalade.
– Då började jag äta D3-vitamin igen och klarade mig igenom depressionen ganska bra.

Nya tabletter med högre dos
För två år sedan fick han tipset att äta Acai Planets D3-vitamin som är högdoserad och innehåller hela 2500 IE, vilket motsvarar 62,5 mikrogram per tablett. Innan hade han bara fått i sig 15 mikrogram per tablett.
– Vilken skillnad det blev. Jag gick inte in i någon depression alls. Det var fantastiskt!
Men Rolf menar att han fortfarande inte tål någon stress.
– Jag är förtidspensionär för jag klarar inte tempot på ett vanligt jobb. Jag har försökt arbeta, men det är som om kroppen stressar upp sig automatiskt och efter en vecka blir jag fullkomligt utmattad.
Något som har varit Rolfs räddning under alla år av sjukskrivning är golf.
– Det är min hobby och stora glädje. Jag tror att rörelse är viktigt för att kroppen ska hålla sig frisk!

Av Sara Hedman


Fakta D-vitamin och höst- och vårdepression

Forskning visar att hjärnan behöver D-vitamin för att skydda nervceller och utvecklas normalt. En studie som är gjord i Bristol i England på 2 700 barn under fem års tid visar att de som hade låga nivåer av D-vitamin var mer nedstämda. När dessa barn sedan kom i tonåren var de mer deprimerade än sina kamrater med höga D-vitaminhalter.

Lägst nivåer av D-vitamin på våren
Man tror att personer som är känsliga för brist på D-vitamin kan utveckla vinter- och vårdepressioner. Det här beror på att depåerna med D-vitamin sjunker på hösten och är som lägst på våren.
D-vitamin bildas framför allt i huden när vi solar. Det är endast på sommaren som solens strålar är så starka att D-vitamin kan bildas. D-vitaminet lagras sedan i kroppens fettdepåer för att räcka hela vintern. Alla som vistas i Sverige under vinterhalvåret riskerar att få D-vitaminbrist. De som är speciellt utsatta är mörkhyade, överviktiga och äldre. Solkräm hindrar upptag av D-vitamin, liksom kläder.

Gravida kvinnor med brist
Studier tyder på att låga D-vitaminhalter hos gravida kvinnor ökar risken för att barnen utvecklar autism, eller i vuxen ålder schizofreni. Studier indikerar även ett samband mellan låga D-vitaminhalter och Alzheimer och Parkinson.
Vissa forskare tror att kombinationen av D-vitamin och omega-3 i fet fisk är viktig för koncentrationsförmågan vid ADHD.

Solen ger mest
70-80 % av D-vitaminet får vi från solen, resten från kosten och då främst från fet fisk och feta mjölkprodukter. Veganer bör därför se till att få i sig koststillskott med D3-vitamin. D3-vitamin omvandlas lättare i kroppen än D2-vitamin.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten om man har problem att gå på toaletten.

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

 

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

 

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.