d-vitaminbrist_kan_ge_allvarliga_sjukdomar_

D-vitaminbrist kan orsaka allvarliga sjukdomar

Forskning visar att det finns samband med flera sjukdomar och D-vitaminbrist. Risken för brist är särskilt stor här uppe i norr. Hur viktigt är det egentligen att äta tillskott av D-vitamin?

Det finns samband mellan olika sjukdomstillstånd och D-vitaminbrist. Hos patienter med Alzheimers, barndiabetes, tjocktarmscancer, Parkinson, fetma, autism och schizofreni är det inte ovanligt med brist på just D-vitamin. Mats Humble, universitetslektor, forskare, psykiater och medicine doktor vid Örebro universitet, reder ut begreppen i programmet ”Malou efter tio” på TV4.

Frågan är kontroversiell
Men varför är frågan om D-vitaminbrist så omtvistad? Mats Humble, säger i ”Malou efter tio”, att studierna har svårt att visa på vad som är orsak och vad som är verkan. Det är med andra ord svårt att avgöra om dessa individer har utvecklat sjukdomarna på grund av för låga nivåer av D-vitamin eller om sjukdomarna i sig orsakar brist på D-vitamin.
– Jag tycker att man får tänka lite förnuftigt kring det här och inte stirra sig blind på den här typen av metoder, därför allting talar för att våra förfäder som levde som jägare och samlare i Afrika, de hade ungefär dubbelt så höga nivåer som dagens människor i Västeuropa av D-vitamin, berättar Mats i TV-inslaget.

 

Brister kan ge allvarliga konsekvenser
D-vitamin som också är ett hormon med steroida effekter, likt våra könshormoner, är delaktig i många kroppsliga processer och brister gör att kroppen inte kan fungera normalt. Allt fler läkare förespråkar högre doser av D-vitamin och forskning visar att brist kan ge allvarliga konsekvenser.

Immunförsvaret, benstommen, muskelstyrkan och den kognitiva förmågan, är alla beroende av D-vitamin för att upprätthålla normal funktion. D-vitamin skyddar dessutom mot många olika cancerformer. Vitaminet är också viktigt för energiomsättningen, bildningen av tyroxin och sköldkörtelns förmåga att jobba normalt. Man har sett samband mellan, depression, nedstämdhet och självmord och brist på D-vitamin.

LÄS OCKSÅ: Forskning: Starkt samband mellan D-vitaminbrist och bröstcancer

Finland ordineras D-vitamin upp till 18 år
I Sverige har vi länge haft livsmedel som berikats med D-vitamin som smör och mjölk. I Finland har man som regel inte gjort detta. Istället väljer man att ordinera D-vitamintillskott till barn ändå upp till 18 års ålder. Inte bara under vintern, utan året runt.

Kosten kompenserade för färre soltimmar
Genom evolutionen har människor på nordligare breddgrader utvecklat ljusare hy för att lättare kunna tillgodogöra sig solens strålar och bilda D-vitamin i huden. En traditionell skandinavisk kost har dessutom varit rik på D-vitamin. Våra förfäder åt mycket fet fisk som är en god källa på D-vitamin och som har visat sig vara framgångsrik i ett evolutionärt perspektiv. Mest D-vitamin får man i sig genom att äta ål, lax, makrill och andra feta fiskar. Hos de magrare fiskarna är det framförallt abborre och gös som är rik på D-vitamin.

En halvtimme i solen
En halvtimme när solen står som högst på himlen, räcker för att tillgodogöra sig dagsbehovet av D-vitamin under sommaren. Ju större hudyta som exponeras desto bättre. Att helt skydda sig från solens strålar för att man är rädd för hudcancer är med andra ord ingen god i idé. Dock är det bra att veta att det är samma typ av strålning som bildar D-vitamin i huden som också ökar risken för hudcancer. Därför är det viktigt att inte överdriva solandet. För väldigt ljushyade personer kan det räcka med en kvart i solen och för mörkare hy krävs längre solexponering för att kunna tillgodogöra tillräckligt med D-vitamin.

LÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket bör lyfta fram behovet av högre doser D-vitamin

Lagras i kroppen
D-vitamin byggs upp och lagras i kroppen under sommarens solexponering. Sommarförrådet kan räcka ganska länge, ungefär fram till jul, menar Mats, men nivån sjunker gradvis. Rekommendationen är att äta D-vitamin under vinterhalvåret och fram till april ungefär.

Så mycket D-vitamin behöver du äta
Mats Humble menar på att många av de kosttillskott med D-vitamin som säljs på bland annat apotek innehåller alldeles för låg dos D-vitamin, för att vara värda att äta. Dosen av D-vitamin som ofta finns i multivitaminpreparat kan skydda mot svår D-vitaminbrist men är inte alls tillräcklig för att mäta sig med de nivåer som man får i sig via solen på sommaren. En dos på 50 mikrogram eller 2000 internationella enheter (IE) är en bra dagsdos. Lägre dos än så är inte lönt. Själv äter han 3000 IE om dagen, även på sommaren om soltimmarna varit få. Bäst tillskott hittar man hos hälsokostaffärer, menar Mats.

LÄS OCKSÅ: Självmordsbenägna saknar D-vitamin

Riskgrupper för att utveckla brist
– Under hela vinterhalvåret så står solen i Sverige för lågt för att det ska finnas chans att bilda något D-vitamin, berättar Mats i TV-inslaget.

Vissa specifika grupper har extra stor riska att utveckla allvarlig D-vitaminbrist. Till riskzonen hör personer som av olika anledningar undviker solen, bär täckande klädsel och har mörkare hy . Även veganer kan få svår brist på D-vitamin eftersom vegansk kost i princip inte innehåller något D-vitamin.

Av Miriam Granat

Källa: Malou efter tio och Kurera

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Naturlig hälsa

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Därför ska du unna dig en tupplur

Hälsa

Svårt att hålla ögonen öppna efter lunch? Unna dig en tupplur! Det finns en hel rad goda hälsoskäl att knoppa in på soffan en stund. Och så får du några råd för att få ut det mesta av din lilla extra slummer. 

Mjukstarta året med smygträning à la Leila

Träning

Det är lätt att tro att vi tränar mer än vad vi gör men klyftan mellan de som tränar mycket och de som inte rör sig alls ökar år för år. Och studier visar att vi rör oss för lite. Men Leila Söderholm vet råd, enligt henne skulle de flesta tjäna på att ta efter henne och börja träna i smyg.

Skiljas: Att hämnas eller inte hämnas?

Mental hälsa

Det är naturligt att vilja ge igen när vi har blivit sårade, svikna och respektlöst behandlade. Och så känns det ofta i en skilsmässa. Stresscoachen Karin Isberg förklarar vilka mekanismer som ligger bakom hämndbegäret och varför den bästa strategin är att låta bli.

Därför ska du ställa om till grönt i badrummet

Hud

Hudens är kroppens största organ. Allt du utsätter den för måste kroppen ta hand om. Och det som spolas bort i avloppet hamnar i naturen. Det finns alltså en rad goda skäl att ställa om till ekologiskt även inom hud- och skönhetsvård, för dig och för miljön.

charlotte kalla muggkaka

Recept på Charlotte Kallas “Muggkaka”

Recept

Snabb och energirik mat är viktigt för en idrottare, Charlotte Kalla är inget undantag. När hon är hemma knaprar hon gärna på riskakor med olika toppings eller scones, till det tar hon gärna en grön smoothie. Här bjuder hon på receptet på sin snabba och mumsiga "Mugcake" som passar utmärkt till frukost och tipsar om sina bästa mellanmål.

charlotte kalla

Glöden för skidåkning får Charlotte Kalla att fortsätta

Intervju

Under Tour de Ski 2008 fick Charlotte Kalla sitt stora internationella genombrott. Tio år senare är hon fortfarande en superstjärna, men ännu starkare både fysisk som mentalt och fast besluten att vinna allt som går. Hon har sitt första pris kvar i en låda hemma hos pappa i Tärendö. Idag är hon inte bara en av världens bästa skidåkare utan också folkhemmets hjältinna.

Carina Sunding: “2019 ska bli mitt bjussigaste år”

Krönikan

Vad är det som gör oss lyckliga? Idag pratas det mycket om de blåa zonerna – områden i världen där människor lever längre och är lyckligare. Vad är hemligheten? Mycket rörelse och bra mat är några ingredienser. Men det handlar också om att vara tillsammans och tillhöra. Att vara en del av något där du känner dig trygg, känner mening och blir sedd skriver Carina Sunding som lovar att 2019 ska bli året då hon tittar upp från mobilen och säger hej till en främling.

Gott nytt år önskar Kurera!

Allmänt

2018 har varit ett fantastiskt år för oss på Kurera, antalet läsare bara ökar och vi känner oss uppmuntrade och peppade av framgången. Vi tackar för förtroendet och hoppas 2019 blir ett lika framgångsrikt år – och att ni vill fortsätta följa oss.