d-vitaminbrist_kan_ge_allvarliga_sjukdomar_

D-vitaminbrist kan orsaka allvarliga sjukdomar

Forskning visar att det finns samband med flera sjukdomar och D-vitaminbrist. Risken för brist är särskilt stor här uppe i norr. Hur viktigt är det egentligen att äta tillskott av D-vitamin?

Det finns samband mellan olika sjukdomstillstånd och D-vitaminbrist. Hos patienter med Alzheimers, barndiabetes, tjocktarmscancer, Parkinson, fetma, autism och schizofreni är det inte ovanligt med brist på just D-vitamin. Mats Humble, universitetslektor, forskare, psykiater och medicine doktor vid Örebro universitet, reder ut begreppen i programmet ”Malou efter tio” på TV4.

Frågan är kontroversiell
Men varför är frågan om D-vitaminbrist så omtvistad? Mats Humble, säger i ”Malou efter tio”, att studierna har svårt att visa på vad som är orsak och vad som är verkan. Det är med andra ord svårt att avgöra om dessa individer har utvecklat sjukdomarna på grund av för låga nivåer av D-vitamin eller om sjukdomarna i sig orsakar brist på D-vitamin.
– Jag tycker att man får tänka lite förnuftigt kring det här och inte stirra sig blind på den här typen av metoder, därför allting talar för att våra förfäder som levde som jägare och samlare i Afrika, de hade ungefär dubbelt så höga nivåer som dagens människor i Västeuropa av D-vitamin, berättar Mats i TV-inslaget.

 

Brister kan ge allvarliga konsekvenser
D-vitamin som också är ett hormon med steroida effekter, likt våra könshormoner, är delaktig i många kroppsliga processer och brister gör att kroppen inte kan fungera normalt. Allt fler läkare förespråkar högre doser av D-vitamin och forskning visar att brist kan ge allvarliga konsekvenser.

Immunförsvaret, benstommen, muskelstyrkan och den kognitiva förmågan, är alla beroende av D-vitamin för att upprätthålla normal funktion. D-vitamin skyddar dessutom mot många olika cancerformer. Vitaminet är också viktigt för energiomsättningen, bildningen av tyroxin och sköldkörtelns förmåga att jobba normalt. Man har sett samband mellan, depression, nedstämdhet och självmord och brist på D-vitamin.

LÄS OCKSÅ: Forskning: Starkt samband mellan D-vitaminbrist och bröstcancer

Finland ordineras D-vitamin upp till 18 år
I Sverige har vi länge haft livsmedel som berikats med D-vitamin som smör och mjölk. I Finland har man som regel inte gjort detta. Istället väljer man att ordinera D-vitamintillskott till barn ändå upp till 18 års ålder. Inte bara under vintern, utan året runt.

Kosten kompenserade för färre soltimmar
Genom evolutionen har människor på nordligare breddgrader utvecklat ljusare hy för att lättare kunna tillgodogöra sig solens strålar och bilda D-vitamin i huden. En traditionell skandinavisk kost har dessutom varit rik på D-vitamin. Våra förfäder åt mycket fet fisk som är en god källa på D-vitamin och som har visat sig vara framgångsrik i ett evolutionärt perspektiv. Mest D-vitamin får man i sig genom att äta ål, lax, makrill och andra feta fiskar. Hos de magrare fiskarna är det framförallt abborre och gös som är rik på D-vitamin.

En halvtimme i solen
En halvtimme när solen står som högst på himlen, räcker för att tillgodogöra sig dagsbehovet av D-vitamin under sommaren. Ju större hudyta som exponeras desto bättre. Att helt skydda sig från solens strålar för att man är rädd för hudcancer är med andra ord ingen god i idé. Dock är det bra att veta att det är samma typ av strålning som bildar D-vitamin i huden som också ökar risken för hudcancer. Därför är det viktigt att inte överdriva solandet. För väldigt ljushyade personer kan det räcka med en kvart i solen och för mörkare hy krävs längre solexponering för att kunna tillgodogöra tillräckligt med D-vitamin.

LÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket bör lyfta fram behovet av högre doser D-vitamin

Lagras i kroppen
D-vitamin byggs upp och lagras i kroppen under sommarens solexponering. Sommarförrådet kan räcka ganska länge, ungefär fram till jul, menar Mats, men nivån sjunker gradvis. Rekommendationen är att äta D-vitamin under vinterhalvåret och fram till april ungefär.

Så mycket D-vitamin behöver du äta
Mats Humble menar på att många av de kosttillskott med D-vitamin som säljs på bland annat apotek innehåller alldeles för låg dos D-vitamin, för att vara värda att äta. Dosen av D-vitamin som ofta finns i multivitaminpreparat kan skydda mot svår D-vitaminbrist men är inte alls tillräcklig för att mäta sig med de nivåer som man får i sig via solen på sommaren. En dos på 50 mikrogram eller 2000 internationella enheter (IE) är en bra dagsdos. Lägre dos än så är inte lönt. Själv äter han 3000 IE om dagen, även på sommaren om soltimmarna varit få. Bäst tillskott hittar man hos hälsokostaffärer, menar Mats.

LÄS OCKSÅ: Självmordsbenägna saknar D-vitamin

Riskgrupper för att utveckla brist
– Under hela vinterhalvåret så står solen i Sverige för lågt för att det ska finnas chans att bilda något D-vitamin, berättar Mats i TV-inslaget.

Vissa specifika grupper har extra stor riska att utveckla allvarlig D-vitaminbrist. Till riskzonen hör personer som av olika anledningar undviker solen, bär täckande klädsel och har mörkare hy . Även veganer kan få svår brist på D-vitamin eftersom vegansk kost i princip inte innehåller något D-vitamin.

Av Miriam Granat

Källa: Malou efter tio och Kurera

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

varm appeldryck

Varm äppeldryck med ingefära

Recept

Den här tiden på året finns det tillgång till nyskördade svenska äpplen. Frossa i äppelpaj, must, kompott eller varför inte baka bröd med äpplen eller äta dem i en god sallad. Det här receptet är på en varm äppeldryck som är perfekt att värma sig med under svala sensommar- och höstkvällar. 

Kortisol i balans gav Eva lugnet tillbaka

Mental hälsa

Det är inte bara yttre stress som kan påverka oss, den inre stressen är minst lika farlig. Eva Sundh hade mycket oro och tankar och kände sig aldrig riktigt lugn. Oron påverkade även hennes mage. Eva började äta KSM-66, som stabiliserar stresshormonet kortisol. Idag är hon lugnare och mår bättre.

surkal

Surtantens eget recept på surkål

Recept

Surkål är en tidlös klassiker som kompletterar och lyfter mången god maträtt. Här kommer ett grundrecept från boken "Fermentera 2.0" av Jenny Neikell som kan varieras på otaliga vis genom att tillsätta kryddor och andra grönsaker.

Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist

Lotta och Victoria instiftar “Surkålens dag”

Kost

Syrat och fermenterat är rena hälsokosten och det bara ökar i popularitet. Allt fler får upp ögonen för hälsofördelarna med gamla trotjänare som surkål och mjölksyrad gurka – det ges kurser och hålls föreläsningar och i höst kommer flera böcker i ämnet.

Mer fokus med ginkgo biloba

Mental hälsa

Om minnet sviker och du får svårt med koncentration och fokus beror det ofta på cirkulationsproblem. Studier på extrakt av bladen från det asiatiska tempelträdet ginkgo biloba har visat att dessa har en stark antiinflammatorisk effekt, kan vidga blodkärlen och därmed öka blodgenomströmningen. Det medför att minne, inlärning och koncentrationen förbättras.

tänder skepp citrusfrukt

Sjömännens sjukdom på återtåg

Forskning

I vår moderna tid är näringsbrist knappast något vi tror ska ska finnas i västvärlden, ändå drabbas många av undernäring. Och på sina håll har den gamla "sjömanssjukdomen" skörbjugg börjat komma tillbaka.

illustration och eva ruzs

Är du tillsammans med en relationspsykopat?

Sex- och relationer

Lever du med en partner som utåt sett är charmerande, trevlig och betraktas som en ”hyvens kille” eller ”schysst tjej”, rent av en svärmorsdröm. Men som blir en mardröm inom hemmets fyra väggar där han eller hon fritt kan kränka, manipulera och bryta ner dig. Och när du försöker få hjälp är det ingen som förstår eller tror dig – för du har ju en så trevlig partner.

bestick måttband citronvatten

Ny studie: Fasta aktiverar våra stamsceller

Forskning

Ett flertal gamla hälsorutiner har fått upprättelse på senare år. Till exempel har forskning inom neurovetenskap kunnat visa att vad som händer med hjärnan när vi mediterar. Nu har forskare dessutom upptäckt att fasta möjliggör regeneration av våra inre organ.

grönsaker och johanna bjurström

Hudterapeutens topplista med näringen som skyddar huden

Hud

Det är inte åren i sig som gör att vi får rynkor, slapp och glåmig hy. Med tiden syns resultatet av vad vi ätit, druckit och på annat sätt exponerat oss för i kroppens yttersta lager. Hudterapeuten Johanna Bjurström delar i del tre av artikelserien om vår åldrande hud med sig av sina bästa tips på hur vi skyddar huden från att åldras i förtid.

skalle i siluett med saknad pusseslbit, hand med pusselbit

Probiotika kan motverka mani vid bipolär sjukdom

Mental hälsa

Bipolär sjukdom kan vara svår att hantera för såväl patienter som familj och vänner. Maniska faser kan ha starkt negativ inverkan på människors livskvalitet och patienterna kan ibland bli inlagda på sjukhus i flera dagar tills symptomen har lagt sig – men ett vanligt kosttillskott kan hjälpa.

havregrynsgröt och fullkornsbrld

Fullkorn skyddar mot typ 2-diabetes

Forskning

Råg, havre eller vete spelar ingen större roll. Så länge det rör sig om fullkorn skyddar samtliga mot typ 2-diabetes. Enligt en stor nordisk studie räcker det med en portion havregrynsgröt och en fullkornsmacka om dagen för att minska risken för diabetes.

Ingefära och gurkmeja fixade värken i fötterna

Värk

När Lena Månsson gick i pension såg hon fram emot att ha tid för långa härliga promenader. Men drömmen grusades när fötterna började värka. Ett tag gjorde de så ont att hon knappt kunde gå och ingen läkare kunde ge svar eller bot. Till sist hittade hon ett preparat med ingefära och gurkmeja – och nu kan hon njuta av långpromenader igen.

maria borelisu

Maria vill revolutionera synen på hälsa

Intervju

Maria Borelius är bosatt i London och har världen som sin arbetsplats, något som stundtals slitit på hälsan. För fem år sedan nådde hon sin personliga botten och kände att nu får det räcka, kroppen sade helt enkelt ifrån och den här gången valde Maria att lyssna.

äldre kvinna i solglasögon

Professor: ”Vår livslängd har ingen fast gräns”

Forskning

De råder delade meningar om huruvuda det finns en absolut gräns för hur gammal en människa kan bli eller inte. En svensk professor i matematisk statistik menar att det inte finns någon fast gräns och forskning visar att vare sig livsstil som genetiska faktorer verkar spela roll efter 110 års ålder.

C och en kvinna som snyter sig

Förkorta förkylningen med C-vitamin

Naturlig hälsa

Hösten närmar sig med stormsteg och med den följer ofta förkylningar som byter av varandra samt en lång rad med sjukdagar. Det finns en mängd, mer eller mindre beprövade, huskurer att ta till för att lindra symptom som följer med sjukdomen. En av dessa som nu får stöd genom ny forskning är att inta höga doser av C-vitamin.

halsovalet2018 fi

Feministiskt initiativ: “Minska köttkonsumtionen”

Politik

Inför valet 2018 har Kurera skickat ut en enkät till samtliga riksdagspartier med frågor som rör hälsa och miljö.  Vi har även slängt in en joker i leken och idag har turen kommit till Feministiskt initiativ där riksdagskandidaten Sandra Isaksson och Gubb Marit Stigsson, miljöpolitisk talesperson har svarat på frågor från Kureras expertpanel.

man som svetsar man som fiskar carl schlyter

Carl Schlyter: “Arbetstid – en klimatfråga”

Kurera debatt

Den före detta Miljöpartisten och avgående riksdagsmannen Carl Schlyter skriver i detta debattinlägg att minskad arbetstid inte bara gynnar vår hälsa genom att det ger oss mer tid för återhämtning, det gynnar även klimatet då det visat sig att vår resursförbrukning minskar när vi går ned i arbetstid. Lägg till basinkomst på det och vi har ett recept på ett friskare och friare samhälle.

linser, bönor med mera abc

Kureras närings-ABC för veganer

Kost

Såväl nyblivna som rutinerade veganer bör vara noga med att se till att få i sig rätt näring. Med en helt växtbaserad kost kan det nämligen vara svårt att få i sig alla nödvändiga näringsämnen.

gron smoothiebowl

Veganvänlig smoothie bowl

Recept

För den som väljer att äta växtbaserat kan det vara en utmaning att få i sig all den näring kroppen behöver. Med denna gröna smoothie bowl med protein och andra näringsrika ingredienser som chiafrön och chlorella till frukost eller mellanmål blir det betydligt lättare.

Örterna som skärper hjärnan

Naturlig hälsa

Ibland behöver vi skärpa oss, vässa tanken och fokusera lite extra. Som inför ett viktigt möte, en tävling eller ett hårt träningspass. Det precis det som framtidens näringstillskott, de nootropiska tillskotten, är tänkta att göra.