Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Blå slips, steteskop och blått band

D-vitaminbrist – och andra riskfaktorer för prostatacancer

Här är de vanligaste riskfaktorerna bakom den vanliga cancerformen– från kostvanor till brist på D-vitamin och motion. Och vad du som man själv kan påverka för att slippa drabbas. 

Visste du att prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige? Några av orsakerna till att cancerceller kan växa till sig okontrollerat och dela sig tills en tumör uppstår är ärftlighet, miljögifter i form av kemikalier, samt strålning. Och symtomen på prostatacancer kan vara ett eller flera av dessa,:

 • Att du behöver kissa ofta.
 • Det dröjer innan urinen kommer när du vill kissa.
 • Urinstrålen är svag.
 • Det finns blod i urinen.

LÄS OCKSÅ: Viagra minskar risken att dö i tjock- och ändtarmscancer

Ärftlighet och kost riskmarkörer
Så vilka är riskfaktorerna för att utveckla prostatacancer? Detta kan påverka risken:

 • Din familjehistorik
  I vissa fall ärvs de mutationer som leder till cancern. Om du har prostatacancer i släkten är risken högre att du utvecklar sjukdomen själv, då du kan ha ärvt ”skadad DNA”. Enligt ”The American Cancer Society” är 5-10 procent av fallen orsakade av ärvda mutationer i flertalet olika gener, som: BRCA1 and BRCA2, MSH2, MLH1.
 • Ålder
  Hög ålder (över 60 år) är en av de största riskfaktorerna. Unga män drabbas däremot sällan av prostatacancer.
 • Din kosthållning
  De män som äter mycket rött kött och feta mejeriprodutker kan också löpa större risk att drabbas, visar vissa studier, även om det behövs mer forskning på området. Män som äter mycket kött och mejeriprodukter har också en tendens att äta mindre av frukt och grönsaker och mer forskning behövs för att fastslå vad som påverkar cancerutvecklingen mest.
 • Vart du bor i världen
  Ja, vart du är bosatt på jordklotet verkar faktiskt också påverka din risk. I Asien löper männen lägst risk att utveckla prostatacancer, och även asiatiska män boende i USA visar sig få sjukdomen i lägre utsträckning än män av annan etnicitet boende i landet. Enligt the American Cancer Society är sjukdomen vanligast i Nordamerika, nordvästra Europa, Australien och Karibien. Kulturella och miljömässiga faktorer spelar antagligen in i detta.

LÄS OCKSÅ: 3 av 10 cancerfall kopplas till livsstil

Norrbor har högre risk
Enligt ”The Prostate Cancer Foundation” i USA, så har män som bor norr om 40 graders latitud en högre risk att dö av prostatacancer än de som bor längre söder ut, vilket kan förklaras av den minskade mängden solljus norröver, och därmed D-vitaminbrist, vilket antas spela öka risken att få prostatacancer.

 

Som tur var är inte alla cancerfall av den aggressiva formen, som kan leda till metastaser och sprida sig i andra delar av kroppen. Den skiljer sig åt lite från den mer långsamtväxande formen av prostatacancer och de främsta riskfaktorerna för den aggressiva formen är:

 • Rökning
 • Fetma
 • Stillasittande livsstil
 • Högt intag av kalcium, som i mjölkprodukter, då det enligt föreningen Läkare för framtiden ”nedreglerar bildningen av aktivt D-vitamin i kroppen vilket ökar cellproliferationen i prostata”. Mjölkkonsumtion leder enligt dem också till höga nivåer av tillväxtfaktorn IGF-1, vilket ökar risk för prostatacancer.

Som tur var är de flesta fallen av prostatacancer inte av den aggressiva formen och de flesta män som diagnosticeras med cancerformen i tidigt skede har en god prognos. Även de som upptäcker cancern i ett senare skede kan få goda resultat av behandling.

LÄS OCKSÅ: Övervikt väntas gå om rökning som cancerrisk

Källor: 1177
Läkare för framtiden
Healthline

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

 

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.

Händer formar ett hjärta

Lär dig tyda de fem kärleksspråken

Sex- och relationer

På Alla hjärtans dag imorgon kanske du vill visa din partner extra uppskattning. Men hur? Enligt en teori finns det fem olika kärleksspråk. Så medan du själv kanske känner dig älskad genom en fin gåva, kan din partner drömma om en omtänksam gest. Vilket språk talar ni?

oxe och röda kinesiska lyktor

Nu startar firandet av det kinesiska nyåret

Fakta

Idag den 12 februari startar firandet av det kinesiska nyåret, festligheter som varar i cirka två veckor. Kineserna följer två kalender, dels den västerländska och dels den egna tideräkningen med månkalender. Och nu lämnar kineserna råttans år för oxen, som säga betyda ett mer harmoniskt år.

 

Leende kvinna på café

Mjölksyrabakterierna hjälpte Erikas mage

Hälsa

Erika Estlander har varit laktosintolerant sedan tonåren och som vuxen också känslig för gluten. Viss mat förvärrar magproblemen, men så länge hon är noga med vad hon äter så slipper hon svullnad. I våras hittade hon en typ av probiotika med 15 olika bakteriestammar. Nu kan hon till och med äta en kanelbulle – utan att magen sväller eller smärtar.

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i februari kan det kännas tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en ny europeisk studie där Umeå universitet deltagit.