Annons
Annons

Dagen då naturresurserna tar slut infaller allt tidigare

Nu är det färdigshoppat för i år. I dag onsdagen den andra augusti infaller det som kallas ”Earth Overshoot Day” – dagen då jordens resurser tar slut. I år inträffar den dagen tidigare än någonsin, men utvecklingen kan vara på väg att vända.

Redaktionen

2 augusti, 2017
Dagen då naturresurserna tar slut infaller allt tidigare
Dela inlägget

Nu är det färdigshoppat för i år. I dag onsdagen den andra augusti infaller det som kallas ”Earth Overshoot Day” – dagen då jordens resurser tar slut.
I år inträffar den dagen tidigare än någonsin, men utvecklingen kan vara på väg att vända.

I dag tar alltså de resurser jorden kan förse oss med på ett år slut, resten av årets månader kommer vi leva över våra tillgångar eller ”låna” av framtida generationer. Enligt uträkningar av organisationen Global footprint network som undersökt hur mycket vi konsumerar jämfört med hur mycket naturen kan återskapa, lever vi som om vi hade 1,7 jordklot till vårt förfogande.

LÄS OCKSÅ: Vegetariskt är det mest klimatsmarta valet

Höll oss inom ramarna fram till 1970-talet

Fram till på 1970-talet höll vi oss till att förbruka vad planeten kunde förse oss med på ett år. Men årsdagen för när naturresurserna förbrukats har flyttats från december till augusti, hela fem månader på fyra decennier. Men det går att vända trenden menar Världsnaturfonden – om alla går samman går det att bromsa utvecklingen och gå tillbaka till en mer hållbar konsumtion.

LÄS OCKSÅ: Barn – den största miljöboven av alla

Utvecklingen går att vända
Kanske är det redan på väg att vända, siffror i samma undersökning visar att utsläppen av koldioxid inte har ökat för första gången på flera år.
– För tredje året i rad nu så har vi haft stabiliserade globala utsläpp, de ökar inte just nu. Tidigare har de ökat med två procent varje år, men nu har vi stabiliserat det. Nu måste vi vända det och få ner utsläppen. Jag är hoppfull, säger Stefan Henningsson talesperson för klimatinnovationer hos Världsnaturfonden till Svt nyheter.

Av redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Testa dig själv och lär dig mer om vad du kan göra för att minska din klimatpåverkan genom att använda Världsnatursfondens Klimatkalkylator som du hittar här: Klimatkalkylatorn

Annons
Annons