Dagligt intag av betaglukaner ger immunförsvarsstarka barn

Fakta betaglukaner

Betaglukaner, eller β-glukaner, finns i olika varianter.
Dels finns betaglukaner från jäst- och medicinalsvamp (så kallat Wellmune-extrakt) – som artikeln intill handlar om, vilka utmärks på grund av sin förmåga att påverka och stärka immunförsvaret. I Sverige finns dessa betaglukaner bland annat i hälsokostprodukten Immunosan.

Dels finns den form som kommer från havre och är effektiv mot högt kolesterol (och även bidrar till att minska blodsockerstigningen efter måltid). Den formen finns till exempel i hälsokostprodukten Betavivo – och naturligt i bland annat havre. Dessa betaglukaner är en sorts fiber som är löslig i vatten och återfinns i bland annat havre där de sitter precis under skalet på sädeskornet men också i viss del i hela stärkelserika endospermet.

Betaglukaners förmåga att sänka kolesterolhalten sker genom att betaglukaner, på grund av sin förmåga att bilda gel i vattenlösning, för med sig gallsyra från tunntarmen vidare till tjocktarmen och ut ur kroppen utan att tillåta dem att bli återupptagna i tunntarmen. Ny gallsyra produceras då i levern, av kolesterol som hämtats från blodbanan. På detta sätt sänks framförallt det ”onda” LDL-kolesterolet.
Betaglukaners förmåga att stabilisera blodsockernivån sker, även den, på grund av betaglukanernas förmåga att bilda gel i vattenlösning, vilket gör näringsupptaget från tunntarmen långsammare och förhindrar därmed en snabb stegring av blodsockret.

Betaglukaner, utvunna ur jäst och medicinalsvamp, ger ett starkare immunförsvar och friskare barn enligt forskning. Till exempel kan de minska förekomsten av infektioner i de övre luftvägarna med 66 procent, visar en ny amerikansk studie.

Genom ett dagligt intag av betaglukaner, utvunna från jäst, kan barn kraftigt minska sin sjukdomsfrekvens, både när det gäller luftvägsinfektioner och andra vanliga infektionssjukdomar hos barn. Det visar en studie presenterad vid vid American Society for Parenteral och Enteral nutrition (ASPEN) Clinical Nutrition Week 2016 i slutet av januari i år.

 Läs också: Så slipper du och familjen undan sjukdomsmånaden ”vabruari”!

 

Stärker immunförsvaret
Resultaten av den nya forskningen ger nu ytterligare bevis för betaglukanernas stärkande effekt på immunförsvaret, och då särskilt hos barn. Detta gäller betaglukaner som utvinns  ur jäst, vilket inte är samma typ av betaglukaner som utvinns ur havre och har en positiv effekt på högt kolesterol.
I Sverige finns denna typ av naturligt betaglukanextrakt i produkten Immunosan. Immunosan innehåller samma extrakt (Wellmune) som det som använts i studierna. Extraktet skyddas av över 40 patent och har länge ansetts vara ett medicinsk genombrott som man har stora förväntningar på. Än har den dock inte fått något stort genomslag i Sverige.

► Läs också: Därför ska du äta och dricka havre

Kombination av DHA, prebiotika och betaglukan från jäst
Betaglukanerna är naturliga kolhydrater med ursprung från cellväggen hos Saccharomyces cerevisiae (en särskild stam av jästsvamp), som extraherats i en patenterad tillverkningsprocess och vars molekylstruktur är viktig vid receptorbindning och immuncellsrespons, förklarar Nutraingredients.com.
De senaste, ännu opublicerade resultaten, kommer från en randomiserad klinisk studie på tre- och fyraåringar som getts en kombination av DHA (omega 3), prebiotika och betaglukan från jäst. Studiens resultat visar att nämnd kombination faktiskt stödjer barns immunsystem.

”Förmåga att hålla barn friska och förkorta sjukdomstiden”
Doktor Don Cox, forskningschef för Wellmune-extraktet, har sagt i en kommentar gällande studien:
– Tillsammans med tidigare forskning visar den de kliniska bevisen bakom denna naturliga ingrediens förmåga att hålla barn friska och förkorta sjukdomstiden.

► Läs också: Probiotika ger barn färre och kortare sjukdomsperioder

Studiens syfte
Syftet med studien, som genomfördes av den amerikanska forskningsorganisationen H & J CRO International, var att testa betaglukanernas förmåga att minska antalet sjukdomstillfällen när det gällde vanliga former av infektionssjukdomar hos barn.

174 barn delades in i två grupper
174 försökspersoner, barn i åldern 12-48 månader, som hade upplevt åtminstone två infektioner i de övre luftvägarna under de senaste tre månaderna placerades i en av två behandlingsgrupper där de sedan fick antingen 35 milligram eller 75 milligram betaglukaner per dag – eller placebo.
De mest slående resultaten av studien var antalet patienter (i betaglukangrupperna) som besparades vanliga, annars smittsamma barninfektionssjukdomar, under studieperioden.

► Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan

Minst sjukdom i betaglukangrupperna
Totalt 156 patienter – 73 pojkar och 83 flickor – fullföljde studien. Barnen i betaglukangrupperna befanns friskare under studieperioden än barnen i placebogruppen. Under de 12 veckor som studien pågick fick 85 procent av barnen i placebogruppen en eller flera infektionssjukdomar. I de två grupper där barnen fått betaglukaner var siffran däremot betydligt lägre – 47 respektive 32 procent.
Resultaten för placebogruppen visade också en tydligt högre sjukdomsincidens när det gällde luftvägsinfektioner – både gällande antalet insjuknade barn och antalet sjukdomsdagar, jämfört med betaglukangrupperna.

 Läs också: Näringsexperten: ”Även barn behöver vitaminer”

Betaglukaners fokus
Betaglukaner från jäst finns att hitta i hälsobutiker under namnet Immunosan. Betaglukaners verkningsmekanism fokuserar på att stärka immunceller. När man svalt dem tar immunceller i mag-tarmkanalen upp dem och transporterar dem till kroppens organ.
– Genom att stödja immunsystemet kan de olika immuneffektorcellerna mer effektivt utföra sitt jobb: att snabbt svara på en immunförsvarsutmaning, berättar forskningschefen Don Cox.
– Slutresultatet visar att de flesta immunutmaningarna elimineras innan de kan resultera i infektionssjukdomar, säger han.

Av Isabelle G Hedander

Källor:
•  NutraIngredients.com – http://www.nutraingredients.com/Research/Yeast-beta-glucan-shows-health-boosting-benefits-for-children
• Ripsin et al (1992). ”Oat products and lipid lowering”. JAMA ”267” (24): sid. 3317.
• Battilana et al (2001). ”Mechanism of action”. Eur J of Clin Nutr ”55” (327).
• Ooi VE, Liu F (2000). ”Immunomodulation and anti-cancer activity of polysaccharide-protein complexes”. Curr. Med. Chem. ”7” (7): ss. 715–29. PMID 10702635.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta betaglukaner

Betaglukaner, eller β-glukaner, finns i olika varianter.
Dels finns betaglukaner från jäst- och medicinalsvamp (så kallat Wellmune-extrakt) – som artikeln intill handlar om, vilka utmärks på grund av sin förmåga att påverka och stärka immunförsvaret. I Sverige finns dessa betaglukaner bland annat i hälsokostprodukten Immunosan.

Dels finns den form som kommer från havre och är effektiv mot högt kolesterol (och även bidrar till att minska blodsockerstigningen efter måltid). Den formen finns till exempel i hälsokostprodukten Betavivo – och naturligt i bland annat havre. Dessa betaglukaner är en sorts fiber som är löslig i vatten och återfinns i bland annat havre där de sitter precis under skalet på sädeskornet men också i viss del i hela stärkelserika endospermet.

Betaglukaners förmåga att sänka kolesterolhalten sker genom att betaglukaner, på grund av sin förmåga att bilda gel i vattenlösning, för med sig gallsyra från tunntarmen vidare till tjocktarmen och ut ur kroppen utan att tillåta dem att bli återupptagna i tunntarmen. Ny gallsyra produceras då i levern, av kolesterol som hämtats från blodbanan. På detta sätt sänks framförallt det ”onda” LDL-kolesterolet.
Betaglukaners förmåga att stabilisera blodsockernivån sker, även den, på grund av betaglukanernas förmåga att bilda gel i vattenlösning, vilket gör näringsupptaget från tunntarmen långsammare och förhindrar därmed en snabb stegring av blodsockret.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.