Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Glas med orange innehåll och en morot i står på bord

Dags för detox – 9 supertips

Starta det nya året med en detox. Att detoxa innebär att man hjälper kroppen att driva ut gifter och slaggämnen som inte hör hemma i kroppen. Hälsoeffekterna är ökad energi, fräschare hy, bättre fungerande mage och tarm, minskad svullnad samt en friskare och starkare kropp.
Och kanske blir du även ett kilo eller två lättare...

Sugen på att köra igång? Här har du nio användbara tips.

Ät rätt
Ge kroppen en chans att vila, rena och läka sig själv genom att minska belastningen på dess organ under din detox. Ät lättsmält och renande mat. Frossa i frukt, bär och grönsaker. Ät även rikligt med nötter och frön. För att undvika att mer slagg ansamlas bör du minska på eller helt utesluta vitt socker, alkohol, kött (framförallt rött kött), spannmåls- och mejeriprodukter.

Ät lite och ofta
Ät små portioner ofta istället för ett fåtal stora. Det gynnar såväl din matsmältning som blodsockerbalans. Ett par måltider kan med fördel ersättas med en hälsosam näringsdryck eller smoothie, särskilt under detoxens inledande dagar.

 

Smoothies och gröna drinkar
Låt gärna smoothies och gröna drinkar utgör dina mellanmål under hela detoxperioden. De är rika på antioxidanter, ger bra energi och hjälper till att hålla blodsockret stabilt under dagen. Dina gröna drinkar får gärna innehålla spirulina eller chlorella, två alger som båda stödjer kroppens rening, framförallt av tungmetaller.

Citronvatten
Starta dagen med ljummet citronvatten. Det är naturligt vätskedrivande och hjälper kroppen att spola ut ansamlad vätska och gifter. Se också till att dricka tillräckligt med vatten under dagen, det är viktigt då gifter och slagg delvis lämnar kroppen via urinen. Drick minst två liter vatten per dag.

Örtte istället för kaffe
Drick urindrivande och renande örtteer istället för kaffe. Välj helst örtteer utan teblad, men om du vill ha ett te med någon sorts teblad i, välj grönt ekologiskt te. Undvik svart te samt te med mjölk i.

Örter för detox
Införskaffa ett örtbaserat detoxpreparat som stödjer och hjälper kroppens reningsorgan. Det finns många örter som stärker och hjälper reningsorganen vid en detox. Några av dem är maskros, gurkmeja, ingefära, lakritsrot, brännässla, mariatistel, fänkål, kardborre, kronärtskocka och rödbeta. Skal från psylliumfrön kan även de vara bra vid en detox för att stödja och rengöra tarmarna.

Välj ekologiskt
Välj så mycket ekologiskt som möjligt under din detox, så väl det du stoppar i dig som det du smörjer på huden bör vara ekologiskt och naturligt. Ekologiska varor innehåller mindre gifter och kemikalier än konventionella varor. Genom att välja ekologiskt tillför du kroppen mindre gifter.

 

Motionera
Att röra på sig under detoxperioden hjälper till att hålla alla kroppens system igång, särskilt mag- och tarmsystemet. Gå, jogga, cykla, simma eller gå på ett yogapass. Undvik däremot högintensiv träning under din detox då det kan bli en för stor påfrestning för kroppen.

Rätt tid
Vanligen gör man en detox vid varje årstid, alltså fyra gånger per år. För att få ut så mycket som möjligt av detoxen bör du göra den när du är motiverad och inställd på att leva sunt en tid framöver.

Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna som håller i tyg ovanför huvudet

Sojapreparatet som gör klimakteriet lättare

Hälsa

Ungefär 880 000 svenska kvinnor är i klimakteriet just nu, och många upplever kroppsliga förändringar som torra slemhinnor, humörsvängningar och vallningar. Besvär som kan minskas avsevärt med naturlig behandling. Kurera pratade med gynekologen och överläkaren Hans Frykman som lyfter fram ett speciellt sojapreparat som har liknande effekt som traditionell hormonbehandling.

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

 

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

 

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.