Glas med orange innehåll och en morot i står på bord

Dags för detox – 9 supertips

Starta det nya året med en detox. Att detoxa innebär att man hjälper kroppen att driva ut gifter och slaggämnen som inte hör hemma i kroppen. Hälsoeffekterna är ökad energi, fräschare hy, bättre fungerande mage och tarm, minskad svullnad samt en friskare och starkare kropp.
Och kanske blir du även ett kilo eller två lättare…

Sugen på att köra igång? Här har du nio användbara tips.

Ät rätt
Ge kroppen en chans att vila, rena och läka sig själv genom att minska belastningen på dess organ under din detox. Ät lättsmält och renande mat. Frossa i frukt, bär och grönsaker. Ät även rikligt med nötter och frön. För att undvika att mer slagg ansamlas bör du minska på eller helt utesluta vitt socker, alkohol, kött (framförallt rött kött), spannmåls- och mejeriprodukter.

 

Ät lite och ofta
Ät små portioner ofta istället för ett fåtal stora. Det gynnar såväl din matsmältning som blodsockerbalans. Ett par måltider kan med fördel ersättas med en hälsosam näringsdryck eller smoothie, särskilt under detoxens inledande dagar.

Smoothies och gröna drinkar
Låt gärna smoothies och gröna drinkar utgör dina mellanmål under hela detoxperioden. De är rika på antioxidanter, ger bra energi och hjälper till att hålla blodsockret stabilt under dagen. Dina gröna drinkar får gärna innehålla spirulina eller chlorella, två alger som båda stödjer kroppens rening, framförallt av tungmetaller.

Citronvatten
Starta dagen med ljummet citronvatten. Det är naturligt vätskedrivande och hjälper kroppen att spola ut ansamlad vätska och gifter. Se också till att dricka tillräckligt med vatten under dagen, det är viktigt då gifter och slagg delvis lämnar kroppen via urinen. Drick minst två liter vatten per dag.

Örtte istället för kaffe
Drick urindrivande och renande örtteer istället för kaffe. Välj helst örtteer utan teblad, men om du vill ha ett te med någon sorts teblad i, välj grönt ekologiskt te. Undvik svart te samt te med mjölk i.

Örter för detox
Införskaffa ett örtbaserat detoxpreparat som stödjer och hjälper kroppens reningsorgan. Det finns många örter som stärker och hjälper reningsorganen vid en detox. Några av dem är maskros, gurkmeja, ingefära, lakritsrot, brännässla, mariatistel, fänkål, kardborre, kronärtskocka och rödbeta. Skal från psylliumfrön kan även de vara bra vid en detox för att stödja och rengöra tarmarna.

Välj ekologiskt
Välj så mycket ekologiskt som möjligt under din detox, så väl det du stoppar i dig som det du smörjer på huden bör vara ekologiskt och naturligt. Ekologiska varor innehåller mindre gifter och kemikalier än konventionella varor. Genom att välja ekologiskt tillför du kroppen mindre gifter.

Motionera
Att röra på sig under detoxperioden hjälper till att hålla alla kroppens system igång, särskilt mag- och tarmsystemet. Gå, jogga, cykla, simma eller gå på ett yogapass. Undvik däremot högintensiv träning under din detox då det kan bli en för stor påfrestning för kroppen.

Rätt tid
Vanligen gör man en detox vid varje årstid, alltså fyra gånger per år. För att få ut så mycket som möjligt av detoxen bör du göra den när du är motiverad och inställd på att leva sunt en tid framöver.

Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Få hjälp i pollentider!

Naturlig hälsa

Histamin är ett hormon och en signalsubstans som är aktivt i immunförsvaret. Det hjälper immunsystemet att försvara sig mot främmande ämnen – och är det som drar igång allergiska reaktioner. Man får också i sig histamin via maten, vissa livsmedel innehåller mer än andra. En ökad känslighet för histamin gör att man reagerar kraftigare på histaminrika livsmedel och vid allergiska reaktioner där histamin frisätts. Den ökade känsligheten beror vanligen på nedsatt enzymfunktion där histaminet inte kan brytas ner optimalt.

Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Hälsa

Kurera hälsar Cathrine Schück välkommen som ny medlem av tidningens expertpanel, där hon svarar på läsarnas frågor om kost. Cathrine är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion och författare till 37 kokböcker. Hon har även undervisat på Näringsmedicinska skolan och tagit fram en ny kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley. Här förklarar hon varför vi gör bäst i att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshund

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny. 

Avokadohalvor med vegansk skagen

Mat

Fräscha avokadohalvor fyllda med veganskagen gjord på frisk havre fraiche, tångrom och dill. Passar perfekt till kokt potatis eller tillsammans med rågbröd - och som förrätt vid festligheter.