Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna tittar i iPad och lagar hälosam mat

Planera vårens detox redan nu

Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Prova att ha några veckor med ett renare leverne – det gör dig med all säkerhet piggare.

För 20 år sedan visste vi inte att övervikt och fetma kunde ge skador på levern på det sätt som nu resonerar runt. Antalet personer som får fettlever, levercirros, har ökat och orsaken beror sannolikt på en förändrad livsstil. Övervikt och fetma är en anledning och alkoholkonsumtion en annan riskfaktor. I USA där problemen är betydligt större än här i Sverige har det blivit allt vanligare att få en ny lever genom transplantation för att överleva. Där är den främsta orsaken till levercirros att gruppen sjukligt feta människor har ökat.

LÄS OCKSÅ: Kontroversiellt bekämpningsmedel kopplat till fettlever

Alkohol ökar belastningen

Även leversjukdomar som beror på för högt alkoholintag har ökat de senaste åren och den mest negativa utvecklingen kan ses bland kvinnor mellan 50 och 69 år. Dödligheten har ökat med cirka tio procent i alkoholrelaterade sjukdomar och de väntas fortsätta öka. I Sverige är levern det näst mest eftertraktade organet på donationslistorna. 

 

Ökad konsumtion av alkohol leder ofta till sämre kostvanor och mer stillasittande livsstil där den som dricker ofta väljer bort motion. Snabba kolhydrater och socker ger levern mer att göra och är en orsak till att den fungerar sämre. Stress är en annan bidragande faktor. Även diabetes typ 2, högt blodtryck och vissa läkemedel kan ge en ökad belastning på levern. 

LÄS OCKSÅ: Fettlever är vår nya folksjukdom

Behov av rena månader

Att rena kroppen kan du göra på en relativt kort tid, och när du rensat kroppen från skräp så mår du också bättre. Att göra en detox några gånger om året eller efter behov vitaliserar kroppen och stödjer självläkningen. En detox kan vara allt från några dagars grönsaksfasta med fruktjuicer till att lägga om kosten och låta bli alkohol under en längre period. Vad du väljer beror på ditt utgångsläge, det vill säga hur du mår och hur mycket du tidigare har fastat eller renat din kropp. 

Det finns örter som bidrar till att rena levern som kronärtskocka och schisandra, men också gurkmeja som gör att fettomsättningen i levern fungerar som den ska. 

Förr tänkte vi mer i vita månader, men idag kanske vi mer än någonsin behöver ha ”rena” månader från både alkohol, mat och vardagsstress. Belastningen på kroppen bidrar till trycket i hela systemet och det försämrar kroppens naturliga utrensnings- och läkningsförmåga.

LÄS OCKSÅ: Dags för detox - städa kroppen inifrån

Levern och ämnesomsättningen

Levern som är vårt största inre organ har fler uppgifter än att ta hand om det som kommit in i kroppen. Förutom att levern är en reningscentral agerar den som kroppens fabrik. Den renar till exempel blod från tarmen, tar upp och omvandlar energin från födan, producerar äggviteämnen, som bland annat behövs för att levra blodet, samt lagrar fett, socker och vitaminer. Levern reglerar även ämnesomsättningen. 

Har levern fått jobba för mycket under en längre tid märks det genom att du känner dig trött och tycker att det mesta är jobbigt, vilket exempelvis kan öka risken att bli förkyld. 

 

Förutom diffusa trötthetssymtom så kan en överbelastning i levern kännas som smärta i buken, längre upp till höger, där levern sitter. Du kan vara förstoppad och känna dig illamående, din urin kan ha en mörkare färg, du kanske upplever problem med matsmältningen, har dålig andedräkt, vit eller gul beläggning på tungan, smärta i överarmarna och problem med hudutslag.

LÄS OCKSÅ: Näringsexperterns bästa detox.tups

Dra ner på kaffe och kött

Matsmältningsbesvär hänger ofta ihop med en överbelastad lever, och när magen fungerar bra är även det ett tecken på att levern mår bra. Börja därför med att minska och eller utesluta socker och alkohol ur din kost, drick mycket vatten, ät så ren mat du kan – det vill säga mat som inte har en innehållsförteckning. Rör på dig genom att promenera. 

En bra riktlinje är att gå minst 6 000 steg varje dag. Minska på kaffet och tyngre mat som kött. Komplettera dina nya vanor mot ett renare liv med ett tillskottet med örter som stödjer avgiftningen och hjälper din lever till normal funktion. När energin återvänder så har du rensat ut toxiner och eventuella gallstenar, vilket betyder att du hjälpt både njurar som lever att hålla balans och hinna med sitt jobb.

Av Inger PalmBra örter vid detox

B6: Har en regenererande inverkan på levern.
C-vitamin: ökar halten glutation i levern som är viktig för avgiftningen. Kroppen behöver glutation för att binda och avlägsna toxiner från alla vävnader.
Cayennepeppar: Snabbar på matsmältningen, stärker binjurarna och renande effekt på levern.
Gurkmeja: Ökar ämnesomsättningen och stödjer levern reningsarbete.
Kronärtskocka: Är vätskedrivande, bränner fett och skyddar levern.
Kolin: Stödjer leverns normala funktion.
L-Metionin: Stimulerar både njurar och lever. Har också en viktig roll för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig selen.
Schisandra: Skyddar levern samt reglerar blodsockret.
Selen: Har en regenererande inverkan på levern.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Lemonadglas på rad

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Drycker och smoothies

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab" där hon hjälper cancerdrabbade tillbaka till livet, med hjälp av god och hälsosam mat. Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker, fulla av näringsämnen, vitaminer och skyddande ämnen för ditt immunförsvar.

Därför är lök så nyttigt

Kost

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

ögon

Näring för skarpare syn

Hälsa

Gula fläcken är det område i ögat som har flest synceller och där vi ser skarpast. Den lilla fläcken är bara ett par millimeter stor – men förändringar i makula kan påverka hela livet. Risken för makuladegeneration ökar med åldern, och kvinnor drabbas oftare än män. Studier har visat att vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som lutein och zeaxanhtin kan bromsa förloppet med synförsämringar.

 

Leende kvinna äter choklad

Maten som lindrar ångest

Kost

Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!

Sommmarblommor på en äng

7 sorters blommor att plocka – med måtta!

Eko/miljö

Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!

händer sträcker sig upp mot solen

Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

Naturlig hälsa

amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.

 

Kvinna håller i plastpåsar med grönsaker

Så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

Ginkgo biloba – när minnet sviker

Hälsa

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

grönsaker

Debatt: “Motstridig forskning om antioxidanter presenteras utan underlag”

Kurera debatt

Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.

Katt ligger i tunnel i klösträd

Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Husdjur

Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.

 

Burrito bowl med avokado, bönor och taco chips

Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Recept

Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

kvinna vilar

Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

Hälsa

Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

Vitaminer som underlättar klimakteriet

Naturlig hälsa

Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.

 

flaskor och glas med fläder

Så gör du flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

Naturlig hälsa

När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet. – Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.

Ung leende kvinna med vit angorakatt

Sådan matte sådan katt?

Husdjur

Katter är kända för att vara självständiga och bete sig så som de själva behagar, oavsett vad deras matte eller husse gör eller vill. Men nu visar det sig att de kanske är mer lika oss än vad vi tror – och till och med kopierar mattes eller husses personlighet!

Citrusfrukter

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige och i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

 

Familj grälar i bil

5 överlevnadstips för familjesemestern

Mental hälsa

Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!

kvinna i naturen

Irina fick tillbaka rörligheten i knäet

Naturlig hälsa

Irina Esteman skadade sitt knä vid en cykelolycka under en semesterresa. Undersökningen avslöjade artros – men ett kollagentillskott berikat med MSM, C-vitamin och kondroitinsulfat tog bort smärtan och nu kan Irina promenera och cykla igen. Som en bonus blev hennes hår fylligare och tjockare av tillskottet.