Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Dags för en detox – så renar du dig på bara några veckor

Så fungerar örterna som renar levern

B6: Har en regenererande inverkan på levern.
C-vitamin: ökar halten glutation i levern som är viktig för avgiftningen. Kroppen behöver glutation för att binda och avlägsna toxiner från alla vävnader.
Cayennepeppar: Snabbar på matsmältningen, stärker binjurarna och renande effekt på levern.
Gurkmeja: Ökar ämnesomsättningen och stödjer levern reningsarbete.
Kronärtskocka: Är vätskedrivande, bränner fett och skyddar levern.
Kolin: Stödjer leverns normala funktion.
L-Metionin: Stimulerar både njurar och lever. Har också en viktig roll för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig selen.
Schisandra: Skyddar levern samt reglerar blodsockret.
Selen: Har en regenererande inverkan på levern.

Våren närmar sig med stormsteg och då kan vara dags för en kroppslig rening och hjälpa en utmattad lever. Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Och nu kan du ta hjälp av ett nytt specialdesignat tillskott som städar och stöder din lever. 

För 20 år sedan visste vi inte att övervikt och fetma kunde ge skador på levern på det sätt som nu upptäckts. Antalet personer som får fettlever, levercirros, har ökat och den troliga orsaken är en förändrad livsstil. Övervikt och fetma är en anledning och alkoholkonsumtion är den andra riskfaktorn. I USA där problemen är betydligt större än här i Sverige har det blivit allt vanligare att få en ny lever genom transplantation för att överleva. Där är den främsta orsaken till levercirros att gruppen sjukligt feta människor har ökat.

LÄS OCKSÅ: Kontroversiellt bekämpningsmedel kopplat till fettlever

Alkohol ökar belastningen
Även leversjukdomar som beror på för högt alkoholintag har ökat de senaste åren och den mest negativa utvecklingen kan ses bland kvinnor mellan 50 och 69 år. Dödligheten har ökat med cirka tio procent i alkoholrelaterade sjukdomar och de väntas fortsätta öka. I Sverige är levern det näst mest eftertraktade organet på donationslistorna. 

 

Ökad konsumtion av alkohol leder ofta till sämre kostvanor och mer stillasittande livsstil där den som dricker ofta väljer bort motion. Snabba kolhydrater och socker ger levern mer att göra och är en orsak till att den fungerar sämre. Stress är en annan bidragande faktor. Även diabetes typ 2, högt blodtryck och vissa läkemedel kan ge en ökad belastning på levern. 

LÄS OCKSÅ: Fettlever är vår nya folksjukdom

Behov av rena månader
Att avgifta kroppen kan du göra på en relativt kort tid, och när du rensat kroppen från skräp så mår du också bättre. Att göra en detox några gånger om året eller efter behov vitaliserar kroppen och stödjer självläkningen. En detox kan vara allt från några dagars grönsaksfasta med fruktjuicer till att lägga om kosten och låta bli alkohol under en längre period. Vad du väljer beror på ditt utgångsläge, det vill säga hur du mår och hur mycket du tidigare har fastat eller renat din kropp. 

Oavsett vilken väg du väljer så kan du gå ett steg till och använda en produkt som Recleanse, ett nytt preparat på den svenska marknaden som stödjer leverns avgiftningsprocess. Preparatet innehåller örtextrakt och andra viktiga näringsämnen som kronärtskocka och schisandra samt gurkmeja som gör att fettomsättningen i levern fungerar som den ska. 

Förr tänkte vi mer i vita månader, men idag kanske vi mer än någonsin behöver ha ”rena” månader från både alkohol, mat och vardagsstress. Belastningen på kroppen bidrar till trycket i hela systemet och det försämrar kroppens naturliga utrensnings- och läkningsförmåga.

LÄS OCKSÅ: Dags för detox - städa kroppen inifrån

Behöver du rena levern?
Levern som är vårt största inre organ har fler uppgifter än att ta hand om det som kommit in i kroppen. Förutom att levern är en reningscentral agerar den som kroppens fabrik. Den renar till exempel blod från tarmen, tar upp och omvandlar energin från födan, producerar äggviteämnen, som bland annat behövs för att levra blodet, samt lagrar fett, socker och vitaminer. Levern reglerar även ämnesomsättningen. 

Har levern fått jobba för mycket under en längre tid märks det genom att du känner dig trött och tycker att det mesta är jobbigt, vilket exempelvis kan öka risken att bli förkyld. 

 

Förutom diffusa trötthetssymtom så kan en överbelastning i levern kännas som smärta i buken, längre upp till höger, där levern sitter. Du kan vara förstoppad och känna dig illamående, din urin kan ha en mörkare färg, du kanske upplever problem med matsmältningen, har dålig andedräkt, vit eller gul beläggning på tungan, smärta i överarmarna och problem med hudutslag.

LÄS OCKSÅ: Näringsexperterns bästa detox.tups

Dra ner på kaffe och kött
Matsmältningsbesvär hänger ofta ihop med en överbelastad lever, och när magen fungerar bra är även det ett tecken på att levern mår bra. Börja därför med att minska och eller utesluta socker och alkohol ur din kost, drick mycket vatten, ät så ren mat du kan – det vill säga mat som inte har en innehållsförteckning. Rör på dig genom att promenera. 

En bra riktlinje är att gå minst 6 000 steg varje dag. Minska på kaffet och tyngre mat som kött. Komplettera dina nya vanor mot ett renare liv med ett tillskottet med örter som stödjer avgiftningen och hjälper din lever till normal funktion. När energin återvänder så har du rensat ut toxiner och eventuella gallstenar, vilket betyder att du hjälpt både njurar som lever att hålla balans och hinna med sitt jobb.

Av Inger Palm


Så fungerar örterna som renar levern

B6: Har en regenererande inverkan på levern.
C-vitamin: ökar halten glutation i levern som är viktig för avgiftningen. Kroppen behöver glutation för att binda och avlägsna toxiner från alla vävnader.
Cayennepeppar: Snabbar på matsmältningen, stärker binjurarna och renande effekt på levern.
Gurkmeja: Ökar ämnesomsättningen och stödjer levern reningsarbete.
Kronärtskocka: Är vätskedrivande, bränner fett och skyddar levern.
Kolin: Stödjer leverns normala funktion.
L-Metionin: Stimulerar både njurar och lever. Har också en viktig roll för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig selen.
Schisandra: Skyddar levern samt reglerar blodsockret.
Selen: Har en regenererande inverkan på levern.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Lucka 5: Tävla och vinn ett julpaket från Organics by Sara som är ekologisk hudvård. Christmas Gift Set är ett kit med ekologisk ansiktsvård som innehåller rengöring, ansiktsvatten och ansiktsolja. Huden får en näringsboost med nyttiga vitaminer och oljor. 

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

 

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.