Dags för en detox – så renar du dig på bara några veckor

Så fungerar örterna som renar levern

B6: Har en regenererande inverkan på levern.
C-vitamin: ökar halten glutation i levern som är viktig för avgiftningen. Kroppen behöver glutation för att binda och avlägsna toxiner från alla vävnader.
Cayennepeppar: Snabbar på matsmältningen, stärker binjurarna och renande effekt på levern.
Gurkmeja: Ökar ämnesomsättningen och stödjer levern reningsarbete.
Kronärtskocka: Är vätskedrivande, bränner fett och skyddar levern.
Kolin: Stödjer leverns normala funktion.
L-Metionin: Stimulerar både njurar och lever. Har också en viktig roll för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig selen.
Schisandra: Skyddar levern samt reglerar blodsockret.
Selen: Har en regenererande inverkan på levern.

Våren närmar sig med stormsteg och då kan vara dags för en kroppslig rening och hjälpa en utmattad lever. Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Och nu kan du ta hjälp av ett nytt specialdesignat tillskott som städar och stöder din lever. 

För 20 år sedan visste vi inte att övervikt och fetma kunde ge skador på levern på det sätt som nu upptäckts. Antalet personer som får fettlever, levercirros, har ökat och den troliga orsaken är en förändrad livsstil. Övervikt och fetma är en anledning och alkoholkonsumtion är den andra riskfaktorn. I USA där problemen är betydligt större än här i Sverige har det blivit allt vanligare att få en ny lever genom transplantation för att överleva. Där är den främsta orsaken till levercirros att gruppen sjukligt feta människor har ökat.

LÄS OCKSÅ: Kontroversiellt bekämpningsmedel kopplat till fettlever

Alkohol ökar belastningen
Även leversjukdomar som beror på för högt alkoholintag har ökat de senaste åren och den mest negativa utvecklingen kan ses bland kvinnor mellan 50 och 69 år. Dödligheten har ökat med cirka tio procent i alkoholrelaterade sjukdomar och de väntas fortsätta öka. I Sverige är levern det näst mest eftertraktade organet på donationslistorna. 

 

Ökad konsumtion av alkohol leder ofta till sämre kostvanor och mer stillasittande livsstil där den som dricker ofta väljer bort motion. Snabba kolhydrater och socker ger levern mer att göra och är en orsak till att den fungerar sämre. Stress är en annan bidragande faktor. Även diabetes typ 2, högt blodtryck och vissa läkemedel kan ge en ökad belastning på levern. 

LÄS OCKSÅ: Fettlever är vår nya folksjukdom

Behov av rena månader
Att avgifta kroppen kan du göra på en relativt kort tid, och när du rensat kroppen från skräp så mår du också bättre. Att göra en detox några gånger om året eller efter behov vitaliserar kroppen och stödjer självläkningen. En detox kan vara allt från några dagars grönsaksfasta med fruktjuicer till att lägga om kosten och låta bli alkohol under en längre period. Vad du väljer beror på ditt utgångsläge, det vill säga hur du mår och hur mycket du tidigare har fastat eller renat din kropp. 

Oavsett vilken väg du väljer så kan du gå ett steg till och använda en produkt som Recleanse, ett nytt preparat på den svenska marknaden som stödjer leverns avgiftningsprocess. Preparatet innehåller örtextrakt och andra viktiga näringsämnen som kronärtskocka och schisandra samt gurkmeja som gör att fettomsättningen i levern fungerar som den ska. 

Förr tänkte vi mer i vita månader, men idag kanske vi mer än någonsin behöver ha ”rena” månader från både alkohol, mat och vardagsstress. Belastningen på kroppen bidrar till trycket i hela systemet och det försämrar kroppens naturliga utrensnings- och läkningsförmåga.

LÄS OCKSÅ: Dags för detox - städa kroppen inifrån

Behöver du rena levern?
Levern som är vårt största inre organ har fler uppgifter än att ta hand om det som kommit in i kroppen. Förutom att levern är en reningscentral agerar den som kroppens fabrik. Den renar till exempel blod från tarmen, tar upp och omvandlar energin från födan, producerar äggviteämnen, som bland annat behövs för att levra blodet, samt lagrar fett, socker och vitaminer. Levern reglerar även ämnesomsättningen. 

Har levern fått jobba för mycket under en längre tid märks det genom att du känner dig trött och tycker att det mesta är jobbigt, vilket exempelvis kan öka risken att bli förkyld. 

 

Förutom diffusa trötthetssymtom så kan en överbelastning i levern kännas som smärta i buken, längre upp till höger, där levern sitter. Du kan vara förstoppad och känna dig illamående, din urin kan ha en mörkare färg, du kanske upplever problem med matsmältningen, har dålig andedräkt, vit eller gul beläggning på tungan, smärta i överarmarna och problem med hudutslag.

LÄS OCKSÅ: Näringsexperterns bästa detox.tups

Dra ner på kaffe och kött
Matsmältningsbesvär hänger ofta ihop med en överbelastad lever, och när magen fungerar bra är även det ett tecken på att levern mår bra. Börja därför med att minska och eller utesluta socker och alkohol ur din kost, drick mycket vatten, ät så ren mat du kan – det vill säga mat som inte har en innehållsförteckning. Rör på dig genom att promenera. 

En bra riktlinje är att gå minst 6 000 steg varje dag. Minska på kaffet och tyngre mat som kött. Komplettera dina nya vanor mot ett renare liv med ett tillskottet med örter som stödjer avgiftningen och hjälper din lever till normal funktion. När energin återvänder så har du rensat ut toxiner och eventuella gallstenar, vilket betyder att du hjälpt både njurar som lever att hålla balans och hinna med sitt jobb.

Av Inger Palm


Så fungerar örterna som renar levern

B6: Har en regenererande inverkan på levern.
C-vitamin: ökar halten glutation i levern som är viktig för avgiftningen. Kroppen behöver glutation för att binda och avlägsna toxiner från alla vävnader.
Cayennepeppar: Snabbar på matsmältningen, stärker binjurarna och renande effekt på levern.
Gurkmeja: Ökar ämnesomsättningen och stödjer levern reningsarbete.
Kronärtskocka: Är vätskedrivande, bränner fett och skyddar levern.
Kolin: Stödjer leverns normala funktion.
L-Metionin: Stimulerar både njurar och lever. Har också en viktig roll för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig selen.
Schisandra: Skyddar levern samt reglerar blodsockret.
Selen: Har en regenererande inverkan på levern.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

“Jag har inte varit förkyld på flera år”

Hälsa

Nina ÅkesDotters immunförsvar svajade och hon kunde få dras med snuva och hosta under hela vintern. Men så hörde hon talas om förkylningsörten echinacea. Efter att hon stöttat immunförsvaret under nästan ett år med det växtbaserade läkemedlet går det numera flera år mellan förkylningarna.

Gör ditt egna karantän-spa

Hud

Med mer tid hemma finns också lite extra tid att ta hand om dig själv. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du fixar ett avkopplande karantän-spa.

Gröna sköna påskrecept

Fest

Vad sägs om en sallad med brie och jordgubbar, en rödbetstzatziki och en påskbakelse med kardemumma och cannelinibönor. Kokboksförfattaren Birgitta Höglund bjuder på enkla tillbehör till påskbuffén.

D-vitamin kan minska risken för virusinfektion

Hälsa

En vanlig vitaminbrist hos svenskar är vitamin D. Maten vi äter ger väldigt lite D-vitamin jämfört med vad solen gör under sommarhalvåret. Forskning visar att brist på D-vitamin spelar en roll i flera olika sjukdomar. Idag vet vi att D-vitamin kan stärka immunförsvaret och minska risken för luftvägsinfektion. I USA ställer sig man frågan om kraftig D-vitaminbrist spelar en roll i svårighetsgraden av covid-19.

 

Läkaren Peter Martin: ”Ett starkt immunförsvar byggs under lång tid”

Hälsa

Coronapandemin förändrar vår värld en bit dag för dag. Vad vi kan göra för att skydda oss från att bli smittade är ett hett samtalsämne. Den senaste tiden har de som arbetar med alternativmedicin blivit attackerade på olika sätt. Peter Martin är legitimerad läkare med inriktning på funktionsmedicin. Han säger: – Det finns en hel del evidens för att olika näringsämnen kan minska risken att insjukna i virussjukdomar. Vi vet inte så mycket om SARS CoV-2, därför ska vi inte använda näringstillskott urskillningslöst, och ett starkt immunförsvar byggs under lång tid. Vi vet att vitaminer och mineraler bidrar till ett väl fungerande immunförsvar och att echinacea och vitlök kan skydda mot vissa virus.

Torkild Sköld: Så praktiserar du självledarskap i kristid

Krönikan

Vi befinner oss i kris. Utöver hälsohotet har många av oss fått förändrade arbetssituationer och förändring av vår normala vardag. Vi behöver samarbeta för att klara oss ur detta – men var och en av oss, särskilt vi som har hälsan kvar behöver också ta ansvar för oss själva. Det är viktigare nu är någonsin skriver föreläsaren Torkild Sköld i denna krönika.

Micke Syd hjälper blåljuspersonal samla in pengar och skyddsutrustning

Allmänt

Stiftelsen ”Blåljus I Samverkan” samlar in medel till hjälp för personal inom bland annat polis och räddningstjänst i olika former. Artisten och trummisen i bandet Gyllene Tider – Micke Syd Andersson är ambassadör för stiftelsen och går nu ut och vädjar till allmänheten att bidra till skyddsutrustning åt de som i sitt jobb dagligen utsätts för smittan.

Fysioterapeuten: “Se på kroppen som en god vän”

Mental hälsa

Stress är ett växande problem något inte minst fysioterapeuter märker av i sitt arbete. Eva Moberg har varit yrkesverksam i 30 år och har sett hur problemen med stress eskalerat. I sin bok "Återta balansen" skriver hon om vikten av en helhetssyn på kropp och hälsa och manar oss att se våra kroppar som våra bästa vänner. 

 

Pulvret som skapar en mur mot pollen

Hälsa

Mike Jones insåg att ingen på fabriken där han jobbade fick hösnuva på våren – och kopplade ihop det med det vita pulvret av cellulosa som yrde i lokalerna. Idag har cellulosapulvret hela 36 vetenskapliga studier bakom sig. Miljontals människor världen över får hjälp med sin pollenallergi genom att puffa upp pulvret i näsborrarna där det lägger sig som en barriär mot irriterande pollen.

Katter skänker tröst i oroliga tider

Mental hälsa

Många av oss tvingas stanna hemma, då umgås vi också mer med våra husdjur än vanligt. Katt är ett omtyckt sällskapsdjur och en färsk undersökning visar att de flesta värdesätter sina katter högt och många tycker att katten är den som ger mest tröst när de är ledsna.

Fredrik Paulún: ”Stroken fick mig att gå mot ett nytt håll”

Hälsa

För 15 år sedan drabbades Fredrik Paulun av en stroke. Det blev en dramatisk vändpunkt för hälsogurun, efter det har han optimerat näringsintaget och han tar det betydligt lugnare med träningen. I den senaste boken, Biohack, ät rätt för din kropp, beskriver Fredrik hur han äter för att hålla sig frisk och förebygga sjukdomar.

 

Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Eko/miljö

Vi står inför en ekologisk kollaps om vi inte drastiskt minskar vår förbrukning av jordens resurser. Pella Thiel är ekolog, 2019 utsågs hon tillsammans med Greta Thunberg och sångaren Magnus Carlson till Årets miljöhjälte och fick motta pris ur kungens hand. I detta debattinlägg uppmanar hon oss att ta tillvara på Coronakrisens möjlighet att ställa om till ett hållbart samhälle.

Så undviker du vårdepression

Mental hälsa

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

 

Går det att träna vid förkylning?

TRÄNING

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

30 dagars gratis online träning

TRÄNING

Är du sugen på att träna - men vill stanna hemma? För dig som inte redan är medlem på Yogobe har vi på Kurera tagit fram ett specialerbjudande: Du får tillgång till alla Yogobes träningsfilmer online under 30 dagar. 

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Kurera debatt

När risken för influensa är som störst och många svenskar vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer många effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas i Sverige. Detta är helt i motsatt riktning mot övriga nordiska länders hälsostrategier. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han även uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.

 

Viktigt med goda matvanor vid oro och stress

Kost

Tröstäter du? I tider av oro och hög stress ligger det nära till hands att ta till mat för att lugna oss, särskilt om vi går hemma och har nära till skafferiet. Det är därför lätt att ta en macka till, mumsa på chips eller smågodis i större utsträckning än vanligt. Då är det bra att ha struktur på sitt ätande, här får du några tips.

Sverige ska bli bäst på hjärtforskning

Hälsa

I Sverige samlar vi information i medicinska register. Det ger unika förutsättningar att göra stora befolkningsstudier som sträcker sig över lång tid. Forskare vid Uppsala universitet vill inom fem år ha hittat nya och ovanliga riskfaktorer att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Detta för att bland annat kunna förutsäga en hjärtinfarkt några månader innan den uppstår.

Örten som lindrar Clas-Görans allergi

Hälsa

Clas-Göran Svensson trodde att de rinnande ögonen, nysningarna och den tunga andningen var en vanlig förkylning. Efter ett besök hos distriktsläkaren konstaterade han att det var pollenallergi. Sedan följde några år med mediciner som gav tråkiga biverkningar som satte sina spår. Men när en kollega gav Clas-Göran en örtbaserad kapsel, som kunde motverka allergi, försvann problemen.