Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Dags för en detox – så renar du dig på bara några veckor

Så fungerar örterna som renar levern

B6: Har en regenererande inverkan på levern.
C-vitamin: ökar halten glutation i levern som är viktig för avgiftningen. Kroppen behöver glutation för att binda och avlägsna toxiner från alla vävnader.
Cayennepeppar: Snabbar på matsmältningen, stärker binjurarna och renande effekt på levern.
Gurkmeja: Ökar ämnesomsättningen och stödjer levern reningsarbete.
Kronärtskocka: Är vätskedrivande, bränner fett och skyddar levern.
Kolin: Stödjer leverns normala funktion.
L-Metionin: Stimulerar både njurar och lever. Har också en viktig roll för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig selen.
Schisandra: Skyddar levern samt reglerar blodsockret.
Selen: Har en regenererande inverkan på levern.

Våren närmar sig med stormsteg och då kan vara dags för en kroppslig rening och hjälpa en utmattad lever. Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Och nu kan du ta hjälp av ett nytt specialdesignat tillskott som städar och stöder din lever. 

För 20 år sedan visste vi inte att övervikt och fetma kunde ge skador på levern på det sätt som nu upptäckts. Antalet personer som får fettlever, levercirros, har ökat och den troliga orsaken är en förändrad livsstil. Övervikt och fetma är en anledning och alkoholkonsumtion är den andra riskfaktorn. I USA där problemen är betydligt större än här i Sverige har det blivit allt vanligare att få en ny lever genom transplantation för att överleva. Där är den främsta orsaken till levercirros att gruppen sjukligt feta människor har ökat.

LÄS OCKSÅ: Kontroversiellt bekämpningsmedel kopplat till fettlever

Alkohol ökar belastningen
Även leversjukdomar som beror på för högt alkoholintag har ökat de senaste åren och den mest negativa utvecklingen kan ses bland kvinnor mellan 50 och 69 år. Dödligheten har ökat med cirka tio procent i alkoholrelaterade sjukdomar och de väntas fortsätta öka. I Sverige är levern det näst mest eftertraktade organet på donationslistorna. 

 

Ökad konsumtion av alkohol leder ofta till sämre kostvanor och mer stillasittande livsstil där den som dricker ofta väljer bort motion. Snabba kolhydrater och socker ger levern mer att göra och är en orsak till att den fungerar sämre. Stress är en annan bidragande faktor. Även diabetes typ 2, högt blodtryck och vissa läkemedel kan ge en ökad belastning på levern. 

LÄS OCKSÅ: Fettlever är vår nya folksjukdom

Behov av rena månader
Att avgifta kroppen kan du göra på en relativt kort tid, och när du rensat kroppen från skräp så mår du också bättre. Att göra en detox några gånger om året eller efter behov vitaliserar kroppen och stödjer självläkningen. En detox kan vara allt från några dagars grönsaksfasta med fruktjuicer till att lägga om kosten och låta bli alkohol under en längre period. Vad du väljer beror på ditt utgångsläge, det vill säga hur du mår och hur mycket du tidigare har fastat eller renat din kropp. 

Oavsett vilken väg du väljer så kan du gå ett steg till och använda en produkt som Recleanse, ett nytt preparat på den svenska marknaden som stödjer leverns avgiftningsprocess. Preparatet innehåller örtextrakt och andra viktiga näringsämnen som kronärtskocka och schisandra samt gurkmeja som gör att fettomsättningen i levern fungerar som den ska. 

Förr tänkte vi mer i vita månader, men idag kanske vi mer än någonsin behöver ha ”rena” månader från både alkohol, mat och vardagsstress. Belastningen på kroppen bidrar till trycket i hela systemet och det försämrar kroppens naturliga utrensnings- och läkningsförmåga.

LÄS OCKSÅ: Dags för detox - städa kroppen inifrån

Behöver du rena levern?
Levern som är vårt största inre organ har fler uppgifter än att ta hand om det som kommit in i kroppen. Förutom att levern är en reningscentral agerar den som kroppens fabrik. Den renar till exempel blod från tarmen, tar upp och omvandlar energin från födan, producerar äggviteämnen, som bland annat behövs för att levra blodet, samt lagrar fett, socker och vitaminer. Levern reglerar även ämnesomsättningen. 

Har levern fått jobba för mycket under en längre tid märks det genom att du känner dig trött och tycker att det mesta är jobbigt, vilket exempelvis kan öka risken att bli förkyld. 

 

Förutom diffusa trötthetssymtom så kan en överbelastning i levern kännas som smärta i buken, längre upp till höger, där levern sitter. Du kan vara förstoppad och känna dig illamående, din urin kan ha en mörkare färg, du kanske upplever problem med matsmältningen, har dålig andedräkt, vit eller gul beläggning på tungan, smärta i överarmarna och problem med hudutslag.

LÄS OCKSÅ: Näringsexperterns bästa detox.tups

Dra ner på kaffe och kött
Matsmältningsbesvär hänger ofta ihop med en överbelastad lever, och när magen fungerar bra är även det ett tecken på att levern mår bra. Börja därför med att minska och eller utesluta socker och alkohol ur din kost, drick mycket vatten, ät så ren mat du kan – det vill säga mat som inte har en innehållsförteckning. Rör på dig genom att promenera. 

En bra riktlinje är att gå minst 6 000 steg varje dag. Minska på kaffet och tyngre mat som kött. Komplettera dina nya vanor mot ett renare liv med ett tillskottet med örter som stödjer avgiftningen och hjälper din lever till normal funktion. När energin återvänder så har du rensat ut toxiner och eventuella gallstenar, vilket betyder att du hjälpt både njurar som lever att hålla balans och hinna med sitt jobb.

Av Inger Palm


Så fungerar örterna som renar levern

B6: Har en regenererande inverkan på levern.
C-vitamin: ökar halten glutation i levern som är viktig för avgiftningen. Kroppen behöver glutation för att binda och avlägsna toxiner från alla vävnader.
Cayennepeppar: Snabbar på matsmältningen, stärker binjurarna och renande effekt på levern.
Gurkmeja: Ökar ämnesomsättningen och stödjer levern reningsarbete.
Kronärtskocka: Är vätskedrivande, bränner fett och skyddar levern.
Kolin: Stödjer leverns normala funktion.
L-Metionin: Stimulerar både njurar och lever. Har också en viktig roll för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig selen.
Schisandra: Skyddar levern samt reglerar blodsockret.
Selen: Har en regenererande inverkan på levern.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ung mörkhårig tjej ser sig i spegeln

Experternas tips för att undvika stressad hud

Hud

För mycket negativ stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det? 

 

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

 

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

 

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

 

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

 

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta. 

Två kvinnor med jackor som fryser

Frusen och kall? Det här kan det bero på

Hälsa

Nu när vi är på väg mot vinter, snö och kyla så är det nog mer regel än undantag att frysa. Men det är inte alltid dåliga kläder som gör att vi fryser. Låg tolerans mot kyla kan bero på många olika saker, som näringsbrister eller underliggande sjukdomar.

läkare och artificiell patient

Forskare har hittat sätt att lindra smärta utan biverkningar

Forskning

Att leva med smärta är svårt, och traditionella läkemedel mot smärta ger inte bara oönskade biverkningar, det kan ge ett beroende. Men nu har svenska forskare arbetat fram en stimuleringsmetod somna blockera svår smärta. En metod som också kan individanpassas, och hjälpa smärtpatienter, men också de med Parkinsons sjukdom.