Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Dags för stor klädbytardag – för miljöns, nöjets och samvetets skull!

På lördag, den 16 april, arrangerar Naturskyddsföreningen för sjunde året i rad en klädbytardag. Ett event som är roligt och socialt och samtidigt gör stor skillnad för miljön.

Många har börjat förstå att vår höga konsumtion och slit-och-släng-samhälle skadar miljön och påverkar människor i andra länder. En klädbytardag är ett roligt arrangemang som dessutom är helt gratis. Dina gamla plagg kan få nytt liv i någon annans garderob. På lördag är det dags – på platser över hela landet.
– Förra året arrangeras 109 klädbyten runt om i landet och det blir fler för varje år. Nästan alla ligger på samma dag, berättar Jessica Andréason som är projektledare för Naturskyddsföreningens evenemang.

Läs också: Vad är vad? Guide till 7 hållbara material i klädbutiken

 

En resursbesparing på 29 ton kemikalier
44 500 plagg bytte ägare förra året. Det ger en resursbesparing på cirka 29 ton kemikalier, 165 ton koldioxid och 110 000 kubikmeter vatten.
– Att fem plagg byter ägare blir en stor miljövinst och när klädbytena i landet är genomförda kan man räkna ut hur mycket vi har minskat på miljöpåverkan. Och du själv blir en schysstare konsument.

Kläder som blir över lämnas till insamlingsorganisationer
Reglerna för klädbytesdagen är enkla. Man tar med sig max tio hela, rena och fräscha plagg. Under inlämningen, som oftast sker före klädbytet börjar, får man lika många biljetter som man har godkända plagg med sig. Sedan kan man handla för biljetterna.
– Det som är svårast att komma med är trikå. Det blir inte godkänt om det inte är väldigt fräscht. Kläder som sedan blir över lämnas till insamlingsorganisationer, säger Jessica Andréason.

► Läs också: Så giftiga är våra kläder

Sömmerskor på plats
På vissa orter finns det även sömmerskor på plats under klädbytesdagen. De sitter och syr om kläderna för att förlänga livet på dem. Har man hittat ett par perfekta jeans men tycker att de är för långa så kan man få hjälp att lägga upp dem.

En initiativtagare, många arrangörer
Naturskyddsföreningen är initiativtagare till Sveriges största klädbytardag, men ute i städerna är det olika arrangörer för varje klädbyte och det går bra att själv starta en klädbytesdag i samarbete med Naturskyddsföreningen om din ort inte har en.
– Det kan vara folkhögskolor, sportföreningar, kommunen, kompisgäng eller liknande som arrangerar. Man får hjälp av Naturskyddsföreningen med sådant som annonsmaterial och liknande. Vi vill gärna att det arrangeras på ännu fler orter, berättar Jessica Andréason.

► Läs också: Både miljö- och modenörd? Så klär du dig grönare!

 

Klädbytardag för miljön!
Vill minska konsumtionen

Naturskyddsföreningen har i flera år arbetat för att människor ska välja ett bättre alternativ när de handlar. Att vi ska tänka på att välja miljömärkt, ekologiskt och Kravmärkt.
– Många gör ett bra val när de står i mataffären och försöker även göra det i klädaffären. Men när det gäller kläder vill vi att man också börjar konsumera mindre för miljöns skull, säger Jessica Andréason.

Klädbytesevenemang i hela Norden
I år anordnas det klädbytesevent i hela Norden. I Danmark arrangeras initiativet Byttemarked och i Norge är det Norska Naturvernforbundet som har klädbytardagen. Nytt för i år är också att klädbytet på flera orter sker i samarbete med Avfall Sverige som sprider budskapet under sin paroll Bli Miljönär! Klädbytardagarna har fått Avfall Sveriges utmärkelse Miljönärvänlig.

► Läs också: 10 sätt att bli en grönare förälder

Av Malin Holm  

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

 

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

 

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.