Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

finger med snore

Dåligt minne – tecken på gott omdöme

Lite si och så med minnet ibland? Ingen anledning till oro visar ny forskning. Perfekt minne har nämligen visat sig vara en överskattad egenskap, det är snarare den som är glömsk som är den smarte enligt studien.

Perfekt minne har enligt en studie från universitetet i Toronto, Kanada inte något med intelligens att göra, tvärtom. Syftet med minnet är inte att till varje pris komma ihåg allting, istället är minnets roll att hjälpa oss fatta kloka beslut genom att urskilja vad som är bra att komma ihåg och vad som kan tillåtas falla i glömska.

 

Hjälper oss leva i nuet
”Det är viktigt att hjärnan glömmer bort onödig information och istället fokuserar på det som hjälper oss fatta beslut i den verklighet vi befinner oss i” säger en av forskarna bakom studien på Universitetet I Toronto.

LÄS OCKSÅ: Hjärnklok skola med kiropraktor Martin Fransson

Gammalt ger plats åt nytt
En slutsats de dragit genom att titta på stora mängder data om minnet, minnesförlust och hjärnaktivitet hos både människor och djur. En studie som teamet själva utförde på möss visade att hjärnceller bildas i hippocampus, en del av hjärnan som hör samman med inlärning. Det innebär att allteftersom vi lär oss nya saker får gamla minnen helt sonika får ge plats åt nya, vilket gör dem svårare att komma ihåg.

LÄS OCKSÅ: Hjärnklok skola: Stimulera hjärnan med rätt rörelser

Drar lärdom av det förflutna och går vidare
Denna ständiga uppdatering har evolutionära fördelar menar forskarna. Till exempel hjälper det oss att anpassa oss till nya situationer genom att hjärnan släpper gammal och potentiellt felaktig information. Resultatet av processen blir att vi minns de stora dragen men glömmer ovidkommande detaljer, något forskarna menar hjälper oss dra lärdom av tidigare händelser och erfarenheter.

LÄS OCKSÅ: Hjärnklok skola: Del ett – hjärnans äldsta delar

Vi är inte skapta för att vinna frågesporter
Det finns alltså ingen anledning att deppa om du förlorar i Trivial pursuit eller inte kan alla svaren i ”Vem vet mest” faktum är att dessa fynd petar ned tävlingsprogrammens vinnare från sina piedestaler.
”Evolutionen har inte format våra hjärnor till att vinna frågesporter utan för att fatta intelligenta beslut” säger en av forskarna till CNN. ”När man tittar på vad som behövs för att fatta kloka beslut är det vår slutsats att det är bra att glömma bort en del saker”.

 

Sluta döma om du glömmer
Vad säger då dessa nya rön om oss som ofta glömmer bort vad vi nyligen läst, namn på folk vi precis blivit presenterade för och vad vi lagt våra nycklar? Till att börja med kan vi sluta döma oss själva så hårt. Visst måste vi förstås komma ihåg viktiga saker och om vi är lite för glömska kan det finnas skäl till oro men den som då och då glömmer bort smådetaljer kan nog med största sannolikhet ta det som ett gott tecken på att minnet fungerar precis som det ska. Och utvecklingen går framåt, dagens moderna teknik som gör att vi inte längre behöver komma ihåg telefonnummer och dylikt ger våra hjärnor mer utrymme att lagra minnen som är av större betydelse för oss.

LÄS OCKSÅ: Träning gör dig stresstålig

Reboota hjärnan med ett träningspass
Forskarna menar också att det är bra att blåsa rent hjärnan då och då med till exempel ett rejält träningspass. ”Vi vet att träning ökar antalet neuroner i hippocampus, du kan visserligen förlora vissa minnen men det kan vara precis de som hindrar dig från att fatta bra beslut". Så nästa gång du inte minns kusinens namnsdag är det kanske inget att sörja över utan tvärtom något att fira.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

 

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

 

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.

 

Man och kvinna på äng med en drake

Potens – en fråga om friskt blodflöde

Hjärt- kärlhälsa

I den manliga självbilden ingår förmågan att få erektion. Men för att kunna ha sex behöver sinnena stimuleras och det har inte med ålder att göra. Stefan Arver är docent och överläkare på ANOVA vid Karolinska universitetssjukhuset. Han menar att ofta är erektionsproblem lätta att lösa. Det handlar i grunden om att få fart på blodflödet.

bara ben

Naturliga sätt att ta bort hudflikar

Hud

Hudflikar är små utväxter som plötsligt dyker upp på halsen, under armen, på ögonlocket och där det finns veck på kroppen. Dessa kan uppstå vid hormonförändringar och med en ökad ålder. Här är några naturliga sätt att få bort dem.

 

Man i kostym

Så slapp Magnus biverkningar från statiner

Hälsa

Magnus Nibelius var bara 33 år när han vid en hälsokontroll fick veta att hans kolesterolvärde var alldeles för högt. Han ordinerades kolesterolsänkande statiner, men medicinerna gav smärtsamma biverkningar. När han började ta Q10 upphörde bieffekterna av läkemedlet.

Närbild på händer som knäpper bh på ryggen

Därför ska du skippa bh

Hälsa

Att slänga bh:n, som på ”det glada sjuttiotalet”, eller i alla fall byta din bygel-bh mot en annan variant, kan vara en god idé för din hälsa. Det handlar om att inte stoppa upp kroppens lymfsystem. Här berättar vi mer!