Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

finger med snore

Dåligt minne – tecken på gott omdöme

Lite si och så med minnet ibland? Ingen anledning till oro visar ny forskning. Perfekt minne har nämligen visat sig vara en överskattad egenskap, det är snarare den som är glömsk som är den smarte enligt studien.

Perfekt minne har enligt en studie från universitetet i Toronto, Kanada inte något med intelligens att göra, tvärtom. Syftet med minnet är inte att till varje pris komma ihåg allting, istället är minnets roll att hjälpa oss fatta kloka beslut genom att urskilja vad som är bra att komma ihåg och vad som kan tillåtas falla i glömska.

 

Hjälper oss leva i nuet
”Det är viktigt att hjärnan glömmer bort onödig information och istället fokuserar på det som hjälper oss fatta beslut i den verklighet vi befinner oss i” säger en av forskarna bakom studien på Universitetet I Toronto.

LÄS OCKSÅ: Hjärnklok skola med kiropraktor Martin Fransson

Gammalt ger plats åt nytt
En slutsats de dragit genom att titta på stora mängder data om minnet, minnesförlust och hjärnaktivitet hos både människor och djur. En studie som teamet själva utförde på möss visade att hjärnceller bildas i hippocampus, en del av hjärnan som hör samman med inlärning. Det innebär att allteftersom vi lär oss nya saker får gamla minnen helt sonika får ge plats åt nya, vilket gör dem svårare att komma ihåg.

LÄS OCKSÅ: Hjärnklok skola: Stimulera hjärnan med rätt rörelser

Drar lärdom av det förflutna och går vidare
Denna ständiga uppdatering har evolutionära fördelar menar forskarna. Till exempel hjälper det oss att anpassa oss till nya situationer genom att hjärnan släpper gammal och potentiellt felaktig information. Resultatet av processen blir att vi minns de stora dragen men glömmer ovidkommande detaljer, något forskarna menar hjälper oss dra lärdom av tidigare händelser och erfarenheter.

LÄS OCKSÅ: Hjärnklok skola: Del ett – hjärnans äldsta delar

Vi är inte skapta för att vinna frågesporter
Det finns alltså ingen anledning att deppa om du förlorar i Trivial pursuit eller inte kan alla svaren i ”Vem vet mest” faktum är att dessa fynd petar ned tävlingsprogrammens vinnare från sina piedestaler.
”Evolutionen har inte format våra hjärnor till att vinna frågesporter utan för att fatta intelligenta beslut” säger en av forskarna till CNN. ”När man tittar på vad som behövs för att fatta kloka beslut är det vår slutsats att det är bra att glömma bort en del saker”.

 

Sluta döma om du glömmer
Vad säger då dessa nya rön om oss som ofta glömmer bort vad vi nyligen läst, namn på folk vi precis blivit presenterade för och vad vi lagt våra nycklar? Till att börja med kan vi sluta döma oss själva så hårt. Visst måste vi förstås komma ihåg viktiga saker och om vi är lite för glömska kan det finnas skäl till oro men den som då och då glömmer bort smådetaljer kan nog med största sannolikhet ta det som ett gott tecken på att minnet fungerar precis som det ska. Och utvecklingen går framåt, dagens moderna teknik som gör att vi inte längre behöver komma ihåg telefonnummer och dylikt ger våra hjärnor mer utrymme att lagra minnen som är av större betydelse för oss.

LÄS OCKSÅ: Träning gör dig stresstålig

Reboota hjärnan med ett träningspass
Forskarna menar också att det är bra att blåsa rent hjärnan då och då med till exempel ett rejält träningspass. ”Vi vet att träning ökar antalet neuroner i hippocampus, du kan visserligen förlora vissa minnen men det kan vara precis de som hindrar dig från att fatta bra beslut". Så nästa gång du inte minns kusinens namnsdag är det kanske inget att sörja över utan tvärtom något att fira.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

 

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.