Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

finger med snore

Dåligt minne – tecken på gott omdöme

Lite si och så med minnet ibland? Ingen anledning till oro visar ny forskning. Perfekt minne har nämligen visat sig vara en överskattad egenskap, det är snarare den som är glömsk som är den smarte enligt studien.

Perfekt minne har enligt en studie från universitetet i Toronto, Kanada inte något med intelligens att göra, tvärtom. Syftet med minnet är inte att till varje pris komma ihåg allting, istället är minnets roll att hjälpa oss fatta kloka beslut genom att urskilja vad som är bra att komma ihåg och vad som kan tillåtas falla i glömska.

 

Hjälper oss leva i nuet
”Det är viktigt att hjärnan glömmer bort onödig information och istället fokuserar på det som hjälper oss fatta beslut i den verklighet vi befinner oss i” säger en av forskarna bakom studien på Universitetet I Toronto.

LÄS OCKSÅ: Hjärnklok skola med kiropraktor Martin Fransson

Gammalt ger plats åt nytt
En slutsats de dragit genom att titta på stora mängder data om minnet, minnesförlust och hjärnaktivitet hos både människor och djur. En studie som teamet själva utförde på möss visade att hjärnceller bildas i hippocampus, en del av hjärnan som hör samman med inlärning. Det innebär att allteftersom vi lär oss nya saker får gamla minnen helt sonika får ge plats åt nya, vilket gör dem svårare att komma ihåg.

LÄS OCKSÅ: Hjärnklok skola: Stimulera hjärnan med rätt rörelser

Drar lärdom av det förflutna och går vidare
Denna ständiga uppdatering har evolutionära fördelar menar forskarna. Till exempel hjälper det oss att anpassa oss till nya situationer genom att hjärnan släpper gammal och potentiellt felaktig information. Resultatet av processen blir att vi minns de stora dragen men glömmer ovidkommande detaljer, något forskarna menar hjälper oss dra lärdom av tidigare händelser och erfarenheter.

LÄS OCKSÅ: Hjärnklok skola: Del ett – hjärnans äldsta delar

Vi är inte skapta för att vinna frågesporter
Det finns alltså ingen anledning att deppa om du förlorar i Trivial pursuit eller inte kan alla svaren i ”Vem vet mest” faktum är att dessa fynd petar ned tävlingsprogrammens vinnare från sina piedestaler.
”Evolutionen har inte format våra hjärnor till att vinna frågesporter utan för att fatta intelligenta beslut” säger en av forskarna till CNN. ”När man tittar på vad som behövs för att fatta kloka beslut är det vår slutsats att det är bra att glömma bort en del saker”.

 

Sluta döma om du glömmer
Vad säger då dessa nya rön om oss som ofta glömmer bort vad vi nyligen läst, namn på folk vi precis blivit presenterade för och vad vi lagt våra nycklar? Till att börja med kan vi sluta döma oss själva så hårt. Visst måste vi förstås komma ihåg viktiga saker och om vi är lite för glömska kan det finnas skäl till oro men den som då och då glömmer bort smådetaljer kan nog med största sannolikhet ta det som ett gott tecken på att minnet fungerar precis som det ska. Och utvecklingen går framåt, dagens moderna teknik som gör att vi inte längre behöver komma ihåg telefonnummer och dylikt ger våra hjärnor mer utrymme att lagra minnen som är av större betydelse för oss.

LÄS OCKSÅ: Träning gör dig stresstålig

Reboota hjärnan med ett träningspass
Forskarna menar också att det är bra att blåsa rent hjärnan då och då med till exempel ett rejält träningspass. ”Vi vet att träning ökar antalet neuroner i hippocampus, du kan visserligen förlora vissa minnen men det kan vara precis de som hindrar dig från att fatta bra beslut". Så nästa gång du inte minns kusinens namnsdag är det kanske inget att sörja över utan tvärtom något att fira.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.