Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En grupp kvinnor dansar ihop

Dans utan prestationskrav stärker din mentala hälsa

Fakta: dans som behandling mot psykisk ohälsa

Anna Dubergs avhandling 2016 har sedan dess lett till att dans som behandlingsalternativ för tonåringar med psykisk ohälsa blivit verklighet. Det sprider sig nu till fler orter i Sverige, även för blandade grupper (med både killar och tjejer).
(Källa: Friskis & Svettis)

Den 29 april är det ”Dansens dag” – och det finns många skäl att dansa! Visste du att regelbunden dansträning motverkar psykisk ohälsa? Men att dansa utan krav på prestation är nyckeln!

Gillar du att dansa och känna glädjen och energin det ger, men är inte sugen på att uppträda för andra eller vara del av ett tävlingsmoment, à la Let’s dance? Då har du goda chanser att må bra både psykiskt och fysiskt!

 

Regelbunden, kravlös dansträning kan få dig att må bättre, minska känslor av oro, nedstämdhet och fysiska symtom som värk i mage och huvud som är vanliga vid psykisk ohälsa. När du dansar slutar du nämligen fokusera på dina tankar och ger dig hän till upplevelsen istället. Det visar svensk forskning, ledd av Anna Duberg, vid Universitetssjukvårdens Forskningscentrum i Örebro.

LÄS OCKSÅ: Fråga doktorn Suzanne sa ja till Let´s dance utan någon som helst tvekan

Symtomen minskade i dansgruppen

Anna Duberg, som är såväl Medicine Doktor i Hälsovetenskap som legitimerad fysioterapeut, har skrivit en hel avhandling som undersökt hur dans hjälper tonårsflickor (13-18 år) som mår dåligt psykiskt, vilket dessvärre är väldigt vanligt bland unga. Negativa och upprepade tankar kring prestation, lycka, utseende, skolan och sociala medier är några orsaker till problemet, enligt Anna Duberg.

LÄS OCKSÅ: Tony Irving – om resan från botoxfrälst till en sucker för naturlig hälsa

Avhandlingen visade att dansträning upplevs som en fristad från vardagens stress för flickorna som var med i undersökningen. Dessutom ökade deltagarnas självskattade hälsa och självtillit och deras fysiska och psykiska symtom minskade, som problem med huvudvärk och magont. Allt jämfördes mot en kontrollgrupp som inte fick samma resultat. Användandet av smärtlindrande medicin minskade dessutom i dansgruppen. Och just den kravlösa atmosfären och den stöttande gemenskapen i gruppen spelade en stor roll för deltagarna.

Rörelseglädje utan krav

”Dansprojektet”, som studien (från 2016) kallades, innehöll dans inom flera olika stilar:  som afro, street dance och showjazz och pågick i åtta månader då 112 unga tjejern danstränade två gånger per vecka. Fokus låg på rörelseglädje, inte prestation och innehöll därför inte heller något uppvisningsmoment. Att skapa en skön stämning och härlig gemenskap är helt avgörande, menar Anna Duberg, för om dansen känns kul så blir den av.

LÄS OCKSÅ: Ann Wilson: ”Jag gillar att kämpa för saker”

Regelbunden dans viktigt

Men Anna Duberg understryker att det är viktigt med regelbundenhet för att dansen ska ge tydliga hälsoeffekter. Och kroppskännedomsträning är något som också ger ökat välbefinnande.

 

Forskare har en ny studie på gång för att se om regelbunden dansträning ger samma positiva effekt hos vuxna som för tonåringar  – och existerande förstudier visar lovande resultat.

Källa: Dans för hälsa

Av Carolina Eriksson

 Fakta: dans som behandling mot psykisk ohälsa

Anna Dubergs avhandling 2016 har sedan dess lett till att dans som behandlingsalternativ för tonåringar med psykisk ohälsa blivit verklighet. Det sprider sig nu till fler orter i Sverige, även för blandade grupper (med både killar och tjejer).
(Källa: Friskis & Svettis)

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

ostbricka

Därför kan du inte sluta äta ost

Kost

Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

 

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

 

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

kvinna håller i ett knä

Läkeväxter som lindrar artros

Naturlig hälsa

I Sverige har en halv miljon svenskar artros i lederna. Stelhet och värk i lederna blir bättre med hjälp av träning och olika naturliga substanser som grönläppad mussla, nypon, ingefära och gurkmeja lindar smärta och hjälper dig att blir rörligare. Här kommer en genomgång av läkeväxter som ger lindring.

 

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Kost

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Vikt

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.