Dansk duo bakom ny bok om växtbaserad kost

Fakta

Namn: Maria Felding
Yrke: Klinisk dietist och har en magisterexamen i klinisk nutrition från Köpenhamns universitet. Hon är certifierad i växtbaserad näringslära vid T. Colin Campbells Center for Nutrition Studies och är även certifierad i Low Fodmap-dieten för behandling av irriterad tjocktarm (IBS).
Bor: i Köpenhamn där hon även driver klinik.

Namn: Tobias Schmidt Hansen
Ålder: 33 år
Yrke: Läkare, Tobias har har bland annat gått kurser för USA:s ledande naturläkare Andrew Weil.
Bor: Köpenhamn där han arbetar som läkare på en vårdcentral.

Aktuella med:
Boken "Den växtbaserade kosten" på Soulfood publishing förlag (2019). Maria kom även nyligen även ut med sin senaste bok på danska 2019 om vegansk kost till barn.

Det ökade intresset för miljö, etik och hälsa har lett till ett växande intresse för veganism och en mer växtbaserad kost. Många frågar sig om det verkligen är hälsosamt att bara äta mat från växtriket, men mycket tyder på att de som äter växtbaserat löper lägre risk för många vanliga folksjukdomar. Det menar läkaren Tobias Schmidt Hansen och dietisten Maria Felding som skrivit boken "Den växtbaserade kosten".

Dietisten Maria Felding har mottagning i Köpenhamn i Danmark, hon är också verksam som föreläsare och som skribent vid flera tidningar. Tobias Schmidt Hansen är läkare och arbetar på en vårdcentral i Köpenhamn, kosten är ett av de redskap han använder för att hjälpa sina patienter att återfå hälsan. Tillsammans har de skrivit boken ”Den växtbaserade kosten: Klara besked om hur maten påverkar din hälsa och vad du kan uppnå med en optimal kost” som nyligen kom ut på svenska på Soulfoods publishing förlag.

I boken tar de upp frågor som om veganer i sig tillräckligt med protein, måste man inte dricka komjölk för att få starka ben och om risken för bröstcancer ökar om man äter soja. Kurera frågade dem om de vanligaste myterna och missförstånden och hur man lättast går tillväga för att äta mer växtbaserat.

 

Vilka är de främsta hälsovinsterna med att äta växtbaserad kost?
– En växtbaserad kost besående av främst grönsaker, frukt och fullkorn, baljväxter och fett från nötter och fröer kan bidra till att sänka flera sjukdomsmarkörer som vikt, blodtryck, kolesterol och insulinresistens, det bidrar även till att upprätthålla en sund mikrobiota och skyddar på det hela taget mot sjukdom. De som äter mycket från växtriket har visat sig löpa lägre risk för högt blodtryck, diabetes, hjärtkärlsjukdom och vissa former av cancer, svarar Maria.

LÄS OCKSÅ: Lars Frölander – OS-medaljör med helgrönt i tanken

Finns det inga risker, som att man inte får i sig tillräckligt med protein eller vissa näringsämnen?
– De som äter i första hand oprocessade grönsaker och får i sig tillräckligt med kalorier behöver inte oroa sig för att inte få i sig tillräckligt med protein, järn, kalcium eller andra näringsämnen. Det är främst två vitaminer som man inte kan få via den vegetabiliska kosten och det är B12 och D-vitamin, de flesta nordbor bör ta extra D-vitamin på vintern då det är svart att få i sig tillräckligt via kosten. Tillskott av B12 är nödvändigt då B12 bildas av bakterier i jorden och vi på grund av dagens höga livmedelshygien inte får i oss det den vägen. Djur får det som tillskott i fodret, därför får vi i oss det när vi äter kött men äter man helt växtbaserat måste man ta tillskott av B12 året om och D-vitamin under vinterhalvåret, säger Maria.

LÄS OCKSÅ: Cecilia lagar magar med hemsnickrad makrobiotik

Vilka är de största myterna om växtbaserad kost?
– Myterna handlar främst om att man inte skulle få i sig tillräcklig med näring. Det är främst protein, kalcium och järn samt omega 3 som många är rädda att få i sig för lite av. Men som vi nämnde tidigare är det inga problem, till exempel är baljväxter en god källa till samtliga. Det är väldigt olyckligt om dessa myter avhåller människor från att äta mer växtbasera,t då det kan skydda dem från många vanliga livsstilssjukdomar, säger Maria.

Hur kom ni själva in på den växtbaserade kosten?
Maria:
Jag har varit vegan och ätit växtbaserat i lite över 13 år. Jag började intressera mig för kost och hälsa när jag var i 17-årsåldern och gick gradvis över till en växtbaserad kost. Det var både ett hälsobeslut och etiskt beslut berättar Maria, och förklarar att hon helt enkelt inte kunde försvara hur djuren blir behandlade i livsmedelsindustrin.

Tobias: Jag har varit vegan i 14 år, det var inte ett enskilt tillfälle som gjorde att jag beslutade att bli vegan. Det var snarare så att jag började fasa ut kött efter ett längre sjukdomsförlopp efter vilket jag kände att det inte längre kändes bra att äta kött. Det föll sig också naturligt när jag flyttade hemifrån att jag inte köpte kött när jag handlade mat. Det var först senare som jag förstod vad veganism var och efter det har jag gått igenom olika faser när miljön, hälsan eller djurens välfärd varit viktiga för mig. Idag väger alla tre lika tungt.

LÄS OCKSÅ: Renée peppar till förändring

Vilka blir samhälls- och miljövinsterna om fler går övre till växtbaserad kost?
– Som det ser ut är de tämligen stora. En amerikansk studie från 2018 visar att om man skulle byta ut alla livsmedel till växtbaserade skulle 350 miljoner fler människor kunna äta sig mätta. I Norge har man uppskattat att samhällsvinsten skulle bli 154 miljoner kronor om befilkningen skulle äta mer grönt. Och en framtidsanalys gjord på Oxfords universitet visar att man skulle kunna förebygga 8,1 miljoner dödsfall årligen världen över samt få ned växthusgaserna med 70 procent.

 

Vilka råd skulle ni ge den som vill lägga om kosten men inte vet var den ska börja?
Maria: Prova att inkludera fler grönsaker i kosten och fokusera på vad man skulle kunna äta mer av istället för på vad man ska begränsa.

1. Mitt första råd är att äta mer frukt, gärna 3-4 stycken dagligen.
2. Utöver det kan man börja med att äta havregrynsgröt med sojamjölk eller någon annan växtbaserad mjölk till frukost, ihop med frukt.
3. Prova att ha hummus eller bönpastej på rågmackan på morgonen.
4. Prova att börja laga fler växtbaserade rätter till middag. Det finns gott kokböcker med växtbaserade recept att hämta inspiration från. Eller så kan man prova att abonnera på en vegansk matkasse.

– Jag vill understryka att det är bättre att tänka mer grönt istället för mindre kött, det gör det till en mer positiv upplevelse när man ser att man har mer grönsaker på tallriken. När det blir mer grönsaker och baljväxter på tallriken blir det automatiskt mindre kött så det behöver man inte fokusera på säger Maria.
Och hon får medhåll av Tobias:
– Jag rekommenderar alltid att man börjar med att byta ut frukosten, säger Tobias. Ofta äter vi samma varje dag, det är därför lätt för de flesta att ändra, exempelvis genom att byta ut mejeriprodukterna mot växtbaserade alternativ. Efter det brukar jag hjälpa dem att hitta alternativ till processat kött som är det skadligaste av alla animaliska produkter, säger Tobias som rekommenderar en långsam och stegvis förändring så att kropppen vänjer sig vid den ökande mängden fibrer. Slutligen vill jag påpeka att smaklökarna ändrar sig och man efter några veckor kommer ha vant sig vid den nya kosten.

Av Nina Törmark

Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Maria Felding
Yrke: Klinisk dietist och har en magisterexamen i klinisk nutrition från Köpenhamns universitet. Hon är certifierad i växtbaserad näringslära vid T. Colin Campbells Center for Nutrition Studies och är även certifierad i Low Fodmap-dieten för behandling av irriterad tjocktarm (IBS).
Bor: i Köpenhamn där hon även driver klinik.

Namn: Tobias Schmidt Hansen
Ålder: 33 år
Yrke: Läkare, Tobias har har bland annat gått kurser för USA:s ledande naturläkare Andrew Weil.
Bor: Köpenhamn där han arbetar som läkare på en vårdcentral.

Aktuella med:
Boken "Den växtbaserade kosten" på Soulfood publishing förlag (2019). Maria kom även nyligen även ut med sin senaste bok på danska 2019 om vegansk kost till barn.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Lennart är smärtfri med hjälp av nypon

Hälsa

Golf är en stor del av livet för Lennart Andersson, 78 år. För snart ett år sedan satte en smärta i axeln stopp för golfandet, och Lennart trodde han att skulle behöva hitta andra intressen. Men tack vare ett extrakt av nypon är han numera smärtfri och tillbaka på golfbanan.

Rapport: “Renare luft ger snabbt goda hälsoresultat”

Eko/miljö

Minskade utsläpp och förbättringar av vår luftkvalitet ger snabbt positiva effekter på folkhälsan, visar en rapport. Exempel från bland annat städer som stått värd för OS, visar att problemen med astma, hjärt-kärlsjukdom men också för tidig födsel minskade som ett resultat av åtgärder för att förbätta luften i samband med evenemanget.

Ny studie: Fåglar flyttar tio dagar efter fullmåne

Övrigt

Svårt att sova vid fullmåne? Ja, hävdar en del och är tvärsäkra, men analyser och vetenskapliga studier säger oftast, men inte alltid, det motsatta. Och huruvida månen påverkar oss människor eller inte är en debatt som lär fortsätta. Flyttfåglarna, de rör i alla fall på sig i måncykler. Vid Lunds universitet har man sett att nattskärror påverkas av månens sken och de synkroniserar sin flytt söderut tio dagar efter fullmånen.

Därför påverkas du av mörker och sömnbrist

Forskning

Sömnen är enormt viktigt för hälsan och den som sovit dåligt några nätter kan vittna om att både kropp och själ inte mår bra. Och när mörkret sänker sig över vårt vinterlandskap – ja, då blir vi ännu tröttare. Maria Nordin som är forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet berättar varför och ur den mörka årstiden påverkar oss och varför en dålig sömn är så farligt för oss.

 

Glutamin kan hjälpa överviktiga att gå ner i vikt

Forskning

En studie gjord vid Karolinska Institutet och universitet i Oxford visade att aminosyran glutamin kan reducera fettvävnad men också minska inflammation i fettväven. Överviktiga personer hade i genomsnitt lägre nivåer av glutamin i fettväven än normalviktiga personer. Mer forskning krävs innan glutamin kan rekommenderas som ett kosttillskott vid fetma.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

Forskning

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare i Skåne jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

Maria Helander: “Hälsa börjar med en vilja att ta hand om sig själv”

Mental hälsa

Att vara snäll mot sig själv, vad är det egentligen? Är det att unna sig bakelser och shopping? Nej, det är betydligt mindre glamouröst men mer angeläget och innebär bland annat att bli bättre på att säga nej till andras önskemål och att känna efter vad du själv vill. Samtalsterapeuten och beteendevetaren Maria Helander som skrivit boken ”Självsnäll” om varför det är viktigt och tipsar om hur vi kan bli bättre på det.

Detta händer i hjärnan när vi slutar vara kära

Mental hälsa

När vi blir kära sätter det igång en rad reaktioner i kroppen men också i hjärnan. Ett flertal hormoner och signalsubstanser är inblandade och bildar tillsammans en veritabel cocktail i hjärnan som gör att förälskelsen slår de flesta känslor. Men vet du vad det är som händer när vi slutar vara kära?

 

kvinna i mössa

Därför gör hampa under för din hud

Hälsa

Trendingrediensen hampa är på allas läppar och används i alltifrån kläder till livsmedel. Men även hud, hår och naglar får en rejäl boost av hampa. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du använder oljan på bästa sätt.

Finalisterna i “Årets matbluff” utsedda

Eko/miljö

För fjärde året i rad har den ideella konsumentföreningen Äkta vara tagit fram fem finalister till antipriset ”Årets matbluff”. Sojagrädde med två procent soja och glutenfritt teff- och bovetemjöl med tre procent teff är två av finalisterna av de totalt 162 nomineringarna som kommit in från allmänheten.

Ny rapport ska öka kunskap om minnessjukdomar

Forskning

Idag har ungefär 160 000 svenskar en demenssjukdom. Antalet demenssjuka väntas öka till 250 000 inom 30 år. Detta på grund av att det stora antalet personer som föddes på 1940-talet då uppnår en hög ålder. Alzheimerfonden har därför tagit fram Sveriges första vetenskapliga alzheimerrapport som ska kunna läsas av gemene man för att öka kunskapen om minnessjukdomarna.

Hittade du också en halsduk eller ett par vantar?

Allmänt

Medlemmar i svenska kyrkan har stickat vantar, halsdukar och strumpor och lagt ut för att visa på kraften i goda handlingar. I gryningen till den 14 januari lades deras stickade alster ut i hela landet. På lapparna stod det till exempel: Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad, den handgjord. Ta den, varsågod.

 

Studie: Apor föredrar socker framför alkohol

Forskning

Har du någonsin undrat varför djur äter jäst frukt som innehåller alkohol? Vi drar ofta slutsatsen att det beror på att de i likhet med oss människor skulle tycka om att berusa sig. Nu har forskare undersökt om apors beteende kan avlöja något om människans benägenhet till alkoholism.

Hella gör rent hus utan gifter och kemikalier


Eko/miljö

För tre år sedan kom Hella Nathorst-Böös ut med boken "Häxans hus" full av tips på hur man lever mer giftfritt både när det kommer till hemmet men också hygien och hudvård. Sedan dess har intresset bara ökat och nu ges boken ut på nytt. Kurera växlade några ord med Hella om varför det är så viktigt att detoxa sitt hem och fick några användbara tips.

Nu kan Maja svälja sina tabletter

Övrigt

Maja, 11 år, har alltid haft stora besvär att svälja tabletter, som till exempel Ipren och Alvedon. Sedan provade Majas mamma Eva att trä över tabletterna med ett litet hölje med god smak. Då kunde Maja svälja utan problem. – De smakar jättegott. Mina har kolasmak, säger Maja.

Ann-Kristin Sundin: “Mjölk är fortfarande hälsosamt”

Kurera debatt

Alla har en åsikt om mat, oavsett vilka vi är och vad vi arbetar med. Anledningen är så klart enkel – alla äter, och alla påverkas av maten vi väljer att lägga på tallriken. Då är det desto viktigare att de budskap som konsumenter nås av är vetenskapligt behäftade och tål att utmanas och kritiseras. Inte minst diskuteras mjölk och mjölkprodukter i många sammanhang när gäller allt från hjärtkärlhälsa till skeletthälsa, och felaktigheterna som vi möts av är flera.

Studie ska undersöka vad fysisk aktivitet kan göra för deprimerade

Forskning

Att fysisk aktivitet gör oss piggare och gladare, det vet alla som motionerar. Men kan även deprimerade och isolerade personer få effekt av fysisk aktivitet och undvika att falla tillbaka i sjukdomen? Det ville forskare vid Lunds universitet ta reda på. Därför startade de en studie där 100 deprimerade patienter med en eller flera depressioner bakom sig får lära och träna.

 

Stockholm har fått landets första meditationsstudio

Mental hälsa

I New York och San Fransisco rullar sedan några år meditationsbussar på gatorna. I Sverige har kanske meditation främst varit något som utövas i samband med yoga eller på vissa center men nu blir det ändring på det. Mindstory i Stockholm är en studio helt vikt åt olika former av meditation, dit den stressade storstadsbon kan gå för att landa.

kvinna som äter sallad

Ät dig symptomfri från sköldkörtelsjukdom

Forskning

Närmare en halv miljon lider av någon form av sköldkörtelsjukdom i idag – de flesta är kvinnor. Den senaste forskningen visar att du kan minska dina symptom och öka din livskvalitet genom att ställa om din kost. – Redan efter några veckor kan du märka skillnad, säger Karl Hultén, biomedicinare och expert på kost och livsstil vid autoimmun sjukdom.

Hund under småbarnsåren kan skydda mot schizofreni

Husdjur

Att växa upp i ett hem med hund kan fungera som ett skydd mot att senare i livet utveckla den svåra psykiska sjukdomen schizofreni, det visar en ny studie. Man undersökte även kopplingen till bipolär sjukdom, dock utan resultat. Även kopplingen mellan tidig exponering för katter och senare risk för psykisk störning undersöktes.

 

Så gör du din egen hostmedicin

Förkylning

Har du haft influensa eller kanske bara en vanlig förkylning under senhösten och nu under vintern? Då kanske du fortfarande dras med rethosta och halsont. Vanlig hostmedicin säljs för flera hundra miljoner varje år men det finns ingen vetenskaplig grund för att dessa fungerar. Honungsvatten med citron eller timjan är en gammal beprövad huskur som kan lindra hosta och halsont.

Helen Alfredsson: ”Jag tycker om att vara tråkig”

Hälsa

Golfproffset Helen Alfredsson har levt sitt liv i resväska. Men nu har hon landat – efter än 30 år år utomlands och en lång rad segrar i golftävlingar världen över har hon hittat lugnet i vardagen i Onsala utanför Göteborg, tillsammans med Kent. Och i hemmet i Florida, för hon är hemma även där.