Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kycklingar

Därför är det bra att vårt kycklingätande minskar

Hur mycket växthusgas bidrar din mat till?

Varje ”blandkostare”/normalkostare i Sverige bidrar varje år med utsläpp på ungefär 1,8 ton koldioxidekvivalenter. Medan en växtbaserad kost kan hamna på så lite som 0,3 ton årligen per person.

Vår konsumtion av kycklingkött minskade i Sverige under första kvartalet i år, med över en miljon färre kycklingar jämfört med 2020. Dessa siffror är positiva för såväl klimatet som för djurvälfärden. Här förklarar vi hur.

Skandalen som avslöjades på Kronfågels slakteri i Katrineholm våren 2021, med djur som skållats levande och smutsigt kött i fabriken, gjorde att många fick upp ögonen för kycklingarnas situation. Säkerligen valde många som tidigare ätit kyckling att bojkotta Kronfågel, och kanske även kyckling från andra tillverkare.

 

Men statistik från Jordbruksverket visar att vi faktiskt minskade vårt kycklingätande redan innan skandalen uppdagades.

LÄS OCKSÅ: ”Coronasituationen kan bli vardag – på grund av köttindustrin och antibiotikaresistens”

99 miljoner kycklingar föds upp

Under första kvartalet 2021 låg vår totala konsumtion av kycklingkött samt kött från nöt, gris och lamm på 18,4 kilo per person, jämfört med 19,8 kg år 2020. Vilket innebär att minst 1,4 miljoner färre kycklingar hamnade på våra matbord i år.

Men bara i Sverige föder vi  ändå upp fler än 99 miljoner kycklingar årligen. Enligt Djurens rätt, som jobbar för att informera allmänheten om kycklingarnas situation, är kycklingar de landlevande djur som är flest till antalet – och också lever under sämst förhållanden.

LÄS OCKSÅ: Debatt: “Vego minskar risken för framtida pandemier”

Kycklingar lever på yta stor som en A4

Eftersom avel av kycklingar är så inriktad på tillväxt så ökar kycklingarna så snabbt i vikt att de får värk. Och de ynka fem veckor som de lever är de instängda i fabriker, där de går från 40 till 2000 gram i vikt –på ett utrymme mindre än ett A4-papper per kyckling.

För den som vill få inspiration till att äta kycklingfritt och köttfritt generellt, har Djurens rätt därför  instiftat utmaningen “Kycklingfri fredag” på nätet. Via den får man tillgång till inspirerande, kycklingfria recept.

 

LÄS OCKSÅ: Långvarig stress gav genförändringar

Kött har störst klimatpåverkan

Om inte djurvälfärd är skäl nog till att minska sitt kycklingätande så kanske klimataspekten är det. Av alla livsmedel har kött störst negativ klimatpåverkan. Ihop med mejeriprodukter orsakar köttproduktionen mer än hälften av jordbrukets utsläpp av växthusgaser. Och även om kyckling anses vara ett miljövänligare alternativ än många andra köttsorter, så rör det sig ändå om upp till tio gånger mer utsläpp än växtbaserade alternativ.

Sveriges Lantbruksuniversitet menar dessutom att uppfödningen av kycklingar måste minska med cirka hälften. Detta för att minska importen av sydamerikansk soja, som används som kycklingfoder. Sojaodling är dåligt för klimatet, eftersom det ofta odlas på avskogad mark vilket frigör stora mängder kol.

Källa: Djurens Rätt och länkade studier/statistik från deras sajt

Av Carolina Eriksson


Hur mycket växthusgas bidrar din mat till?

Varje ”blandkostare”/normalkostare i Sverige bidrar varje år med utsläpp på ungefär 1,8 ton koldioxidekvivalenter. Medan en växtbaserad kost kan hamna på så lite som 0,3 ton årligen per person.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.