Annons
Annons

Därför är det bra att vårt kycklingätande minskar

Vår konsumtion av kycklingkött minskade i Sverige under första kvartalet 2021, med över en miljon färre kycklingar jämfört med 2020. Dessa siffror är positiva för såväl klimatet som för djurvälfärden. Här förklarar vi hur.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
17 juni, 2021
Därför är det bra att vårt kycklingätande minskar

Vår konsumtion av kycklingkött minskade i Sverige under första kvartalet i år, med över en miljon färre kycklingar jämfört med 2020. Dessa siffror är positiva för såväl klimatet som för djurvälfärden. Här förklarar vi hur.

Skandalen som avslöjades på Kronfågels slakteri i Katrineholm våren 2021, med djur som skållats levande och smutsigt kött i fabriken, gjorde att många fick upp ögonen för kycklingarnas situation. Säkerligen valde många som tidigare ätit kyckling att bojkotta Kronfågel, och kanske även kyckling från andra tillverkare.

Men statistik från Jordbruksverket visar att vi faktiskt minskade vårt kycklingätande redan innan skandalen uppdagades.

LÄS OCKSÅ: ”Coronasituationen kan bli vardag – på grund av köttindustrin och antibiotikaresistens”

99 miljoner kycklingar föds upp

Under första kvartalet 2021 låg vår totala konsumtion av kycklingkött samt kött från nöt, gris och lamm på 18,4 kilo per person, jämfört med 19,8 kg år 2020. Vilket innebär att minst 1,4 miljoner färre kycklingar hamnade på våra matbord i år.

Men bara i Sverige föder vi ändå upp fler än 99 miljoner kycklingar årligen. Enligt Djurens rätt, som jobbar för att informera allmänheten om kycklingarnas situation, är kycklingar de landlevande djur som är flest till antalet – och också lever under sämst förhållanden.

LÄS OCKSÅ: Debatt: “Vego minskar risken för framtida pandemier”

Kycklingar lever på yta stor som en A4

Eftersom avel av kycklingar är så inriktad på tillväxt så ökar kycklingarna så snabbt i vikt att de får värk. Och de ynka fem veckor som de lever är de instängda i fabriker, där de går från 40 till 2000 gram i vikt –på ett utrymme mindre än ett A4-papper per kyckling.

För den som vill få inspiration till att äta kycklingfritt och köttfritt generellt, har Djurens rätt därför instiftat utmaningen “Kycklingfri fredag” på nätet. Via den får man tillgång till inspirerande, kycklingfria recept.

LÄS OCKSÅ: Långvarig stress gav genförändringar

Kött har störst klimatpåverkan

Om inte djurvälfärd är skäl nog till att minska sitt kycklingätande så kanske klimataspekten är det. Av alla livsmedel har kött störst negativ klimatpåverkan. Ihop med mejeriprodukter orsakar köttproduktionen mer än hälften av jordbrukets utsläpp av växthusgaser. Och även om kyckling anses vara ett miljövänligare alternativ än många andra köttsorter, så rör det sig ändå om upp till tio gånger mer utsläpp än växtbaserade alternativ.

Sveriges Lantbruksuniversitet menar dessutom att uppfödningen av kycklingar måste minska med cirka hälften. Detta för att minska importen av sydamerikansk soja, som används som kycklingfoder. Sojaodling är dåligt för klimatet, eftersom det ofta odlas på avskogad mark vilket frigör stora mängder kol.

Källa: Djurens Rätt och länkade studier/statistik från deras sajt

Av Carolina Eriksson

Annons
Fakta

Hur mycket växthusgas bidrar din mat till?

Varje ”blandkostare”/normalkostare i Sverige bidrar varje år med utsläpp på ungefär 1,8 ton koldioxidekvivalenter. Medan en växtbaserad kost kan hamna på så lite som 0,3 ton årligen per person.

Annons
Annons