jod

Därför är det så viktigt med jod

Spårämnet jod är inblandat i produktionen av kroppens alla hormoner. Det mesta av kroppens jod finns i sköldkörteln. Jod är även viktigt för tillväxten av hår, naglar och tänder.

Störst riskgrupp för jodbrist är gravida och ammande kvinnor. Då jodnivåerna inte sällan är otillräckliga redan innan graviditeten och det är svårt att korrigera en brist under graviditetens nio månader rekommenderas kvinnor som önskar bli gravida att säkra goda jodnivåer inför en planerad graviditet. Jodbrist kan leda till hämmad tillväxt och mental utveckling men även jodöverskott kan ha negativ inverkan på fostrets utveckling.

LÄS OCKSÅ: Stora problem med jodbrist hos gravida

 

Brist kan leda till sköldkörtelproblem
Jodbrist kan leda till sköldkörtelproblem som struma och hypotyreos och anses vara den vanligaste orsaken till dessa sjukdomar.

Symtom på jodbrist
Trött
Frusen
Nedstämd
Viktuppgång
Torr hud
Håravfall
Infektionskänslighet
Dålig cirkulation
Kalla händer och fötter
PMS
Förstoppning
Muskelkramper och muskelsvaghet

LÄS OCKSÅ: Zinkbrist bakom autoimmuna sjukdomar?

Jodets viktiga roll för avgiftning
Jod behövs för att kroppen ska kunna göra sig av med giftiga metaller som aluminium, kadmium, bly och kvicksilver. Det används även förebyggande för att skydda mot radioaktivt avfall.

LÄS OCKSÅ: 11 anledningar till att kroppen behöver kisel

Jodrika livsmedel
Alger
Fisk
Skaldjur
Jodberikat salt
Kombu
Arame
Nori
Dulse
Kelp

70 procent av allt jod förstörs vid tillagning och det säkraste sättet att få i sig tillräckligt med jod är alger. De är näringsrika livsmedel som förutom jod även innehåller många andra spåämnen.

Av redaktionen

Källa: Kurera och Näringsguiden

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

koppar_kan_vara_orsaken_till_dina_halsoproblem

Koppar kan vara orsaken till dina hälsoproblem

Hälsa

Koppar är ett livsnödvändigt spårämne som kroppen behöver. Problemet idag är att vi snarare har för mycket koppar i kroppen än för lite. Har du problem med exempelvis utmattning, sköldkörtelproblem, sömnproblem, PMS, hormonobalanser, IBS, allergier, hudproblem, depression, oro, minnes- och koncentrationsproblem, kan det vara värt att se över dina kopparnivåer.

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.