Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Därför är julen dofternas högtid

Julen är en högtid som vi förknippar med doften av allt ifrån saffransbullar till hyacinter, diverse julkryddor, glögg och gran. Listan kan göras lång. Dofter vi upplever ofta kan skapa starka band i minnet till olika tider och platser, andra känner vi inte alls som hur det doftar hemma hos oss själva.

Kryddnejlika och apelsin är andra klassiska exempel på juldofter och få högtider är väl så starkt förknippade med vissa dofter som julen. Mattias Alenius professor på Institutionen för molekylärbiologi som studerar bananflugors lukt- och smaksinne, berättar i en artikel på universitetets nyhetssida hur vårt doftsinne och minne fungerar. Själv förknippar han julen särskilt stark till doften av gran, saffran, kanel och clementiner.

 

Olika stora luktorgan hos olika arter
Vårt luktorgan har samma storlek som ett frimärke med ett stort antal receptorer som tillsammans gör att vi kan särskilja tiotusentals dofter. Andra djurarters luktsinne kan vara både mer komplexa och mer specialiserade på andra dofter. Hos älgen är luktorganet lika stort som ett A4, och hos hunden tre till fyra gånger större än vårt.

De flesta doftminnen passerar obemärkta, medan luktminnen som vi upplever ofta får en stark känslomässig koppling, som exempelvis pepparkaksbak hos farmor, förklarar Mattias Alenius. Vi kan till och med förflyttas dit i tanken vid blotta förnimmelsen av pepparkaksdoft.

LÄS OCKSÅ: Luktsinnet kan berätta om risken att dö

Positivt och negativt laddade dofter
Vissa dofter har en negativ laddning för de flesta som sur mjölk eller ruttna ägg medan andra som jordgubbar har en positiv laddning. Men positiva dofter kan slå över till negativa om de blir för starka som vanilj – ett av de doftämnen som människa upplever starkast – i liten mängd luktar det gott medan en stark vaniljdoft känns kvalmig.

LÄS OCKSÅ: Singel? Lukta dig till kärleken

Fruset doftar inget – nästan
Saker som inte frisätter några molekyler doftar inte, sådant som är fryst luktar nästan inget alls. Men det mesta doftar faktiskt, även om vi inte utvecklat en medvetenhet för just den doften menar Mattias Alenius och nämner som exempel att man kan få hundar att markera för tryfflar i marken bara genomatt  lära hunden vad den ska fokusera på. Även vi människor skulle kunna träna upp vårt luktsinne på liknande sätt enligt Mattias.

 

LÄS OCKSÅ: Ett liv med doftöverkänslighet är ett halvt liv

Allergier och nedsättning av lunktsinnet
En del blir allergiska mot dofter som till exempel hyacinter. Allergier uppstår när immunförsvaret överreagerar mot ett visst ämne. Det behöver inte vara doften i sig man blir allergisk mot utan vissa molekyler som utsöndras och färdas tillsammans med doften, förklarar Mattias Alenius.

Ett nedsatt doftsinne kan påverka vår smakupplevlse. Vid exempelvis en förkyning smakar maten nästan ingenting. Det som då saknas är doftämnen från munnen som via luftvägarna når näsan och där ger upphov till det vi upplever som en smak. Alltför familjära dofter, som exempelvis vår hemdoft eller vissa dofter på jobbet känner vi inte alls.

Av redaktionen

Källa; Umeå universitet 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!