Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Därför är julen dofternas högtid

Julen är en högtid som vi förknippar med doften av allt ifrån saffransbullar till hyacinter, diverse julkryddor, glögg och gran. Listan kan göras lång. Dofter vi upplever ofta kan skapa starka band i minnet till olika tider och platser, andra känner vi inte alls som hur det doftar hemma hos oss själva.

Kryddnejlika och apelsin är andra klassiska exempel på juldofter och få högtider är väl så starkt förknippade med vissa dofter som julen. Mattias Alenius professor på Institutionen för molekylärbiologi som studerar bananflugors lukt- och smaksinne, berättar i en artikel på universitetets nyhetssida hur vårt doftsinne och minne fungerar. Själv förknippar han julen särskilt stark till doften av gran, saffran, kanel och clementiner.

 

Olika stora luktorgan hos olika arter
Vårt luktorgan har samma storlek som ett frimärke med ett stort antal receptorer som tillsammans gör att vi kan särskilja tiotusentals dofter. Andra djurarters luktsinne kan vara både mer komplexa och mer specialiserade på andra dofter. Hos älgen är luktorganet lika stort som ett A4, och hos hunden tre till fyra gånger större än vårt.

De flesta doftminnen passerar obemärkta, medan luktminnen som vi upplever ofta får en stark känslomässig koppling, som exempelvis pepparkaksbak hos farmor, förklarar Mattias Alenius. Vi kan till och med förflyttas dit i tanken vid blotta förnimmelsen av pepparkaksdoft.

LÄS OCKSÅ: Luktsinnet kan berätta om risken att dö

Positivt och negativt laddade dofter
Vissa dofter har en negativ laddning för de flesta som sur mjölk eller ruttna ägg medan andra som jordgubbar har en positiv laddning. Men positiva dofter kan slå över till negativa om de blir för starka som vanilj – ett av de doftämnen som människa upplever starkast – i liten mängd luktar det gott medan en stark vaniljdoft känns kvalmig.

LÄS OCKSÅ: Singel? Lukta dig till kärleken

Fruset doftar inget – nästan
Saker som inte frisätter några molekyler doftar inte, sådant som är fryst luktar nästan inget alls. Men det mesta doftar faktiskt, även om vi inte utvecklat en medvetenhet för just den doften menar Mattias Alenius och nämner som exempel att man kan få hundar att markera för tryfflar i marken bara genomatt  lära hunden vad den ska fokusera på. Även vi människor skulle kunna träna upp vårt luktsinne på liknande sätt enligt Mattias.

 

LÄS OCKSÅ: Ett liv med doftöverkänslighet är ett halvt liv

Allergier och nedsättning av lunktsinnet
En del blir allergiska mot dofter som till exempel hyacinter. Allergier uppstår när immunförsvaret överreagerar mot ett visst ämne. Det behöver inte vara doften i sig man blir allergisk mot utan vissa molekyler som utsöndras och färdas tillsammans med doften, förklarar Mattias Alenius.

Ett nedsatt doftsinne kan påverka vår smakupplevlse. Vid exempelvis en förkyning smakar maten nästan ingenting. Det som då saknas är doftämnen från munnen som via luftvägarna når näsan och där ger upphov till det vi upplever som en smak. Alltför familjära dofter, som exempelvis vår hemdoft eller vissa dofter på jobbet känner vi inte alls.

Av redaktionen

Källa; Umeå universitet 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

 

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.