Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Därför är lök så nyttigt

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

Lök är allra nyttigast att äta rå, det kan kanske var svårt, men dränk den i någon matolja och låt oljan dra in en stund så blir den lättare att äta. Om du steker, kokar eller ugnsbakar lök blir smaken mildare. Lök förhöjer smaken i allt från soppor och grytor till såser och sallader. Inget kök utan lök brukar man säga, för lök är svår att tröttna på och förutom att den är så god och lätt att använda gör den underverk för hälsan.

LÄS OCKSÅ: 15 livsmedel du inte bör förvara i kylskåpet!

Lök har funnits i 5000 år

Gul och röd lök innehåller antioxidanten quercetin som är bra för immunförsvaret vilket gör att den motverkar förkylningar. Den innehåller en hel del av proteiner, fibrer, krom ochC-vitamin. Lök är prebiotika, det vill säga, den ger näring åt våra nyttiga tarmbakterier och gör gott för tarmfloran. Lök främjar hjärt-kärlhälsan, den sänker blodsocker och kolesterol, har en inflammationsdämpande förmåga samt en viss blodförtunnande effekt.

 

Matlök är en familj av lökväxter och dit hör också gräslök, purjolök, vitlök. Du kanske inte visste att lök innehåller socker? Det är sockret som gör löken brunaktig i färgen när du steker den.

Att tårarna rinner och det svider till i ögonen när du skär en gul rå lök har med svavelhaltiga ämnen att göra som sprider sig i luften. Om du har tid så kan du låta löken ligga i kallt vatten i en kvart då avger den inte de ämnen som får ögonen att tåras. Den röda löken är mildare och ger sällan sveda eller tårar.

Historiskt sett har vi odlat lök i mer än 5 000 år och löken kommer från Asien ursprungligen. Det var romarna som introducerade lök i Europa på 1100-talet. Christoffer Colombus lär ha tagit med lök när han landsteg i Nordamerika.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Naturliga sätt att lindra smärta

Hälsa

Smärta kan uppstå av flera anledningar och ofta känns det skönt att få lindring. En del drar sig för att behandla smärta med läkemedel på grund av rädsla för biverkningar. Men det finns flera naturliga sätt att få smärtlindring.

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.