Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna river sönder foto på brudpar

Därför är skilsmässor ett dolt folkhälsoproblem

En ny stor rapport om separation och skilsmässa i Sverige har just släppts och pekar på att separation kan vara ett osynligt folkhälsoproblem. Inte minst hos de inblandade barnen.

Sedan 1200-talet har samhällsnormen och även själva definitionen av lycka varit att ingå i tvåsamhet, i ett äktenskap. Sedan dess har det som bekant hänt mycket och idag slutar nästan 50 procent av alla äktenskap med skilsmässa.  Välutbildade par som har jämställda värderingar, där båda parter tar sitt ansvar för barn och hushåll, och som arbetar lika mycket, skiljer sig dock i mindre utsträckning än par som inte delar samma värderingar och har lägre utbildningsnivå.

– Skilsmässor och separation har stor påverkan på samhället i Sverige. Ändå är det något som vi oftast förpassar till den privata sfären, vilket leder till att många lider i tystnad. Med Endbright-rapporten hoppas vi kunna skapa perspektiv i frågan, så att vi kan börja behandla skilsmässa och separation som det folkhälsoproblem som det faktiskt är, säger Charlotte Ljung, i ett pressmeddelande. Hon är VD och grundare av skilsmässoplanerings-plattformen Endbright som alltså ligger bakom rapporten.

LÄS OCKSÅ: Så kommer du över ditt ex

Separation – en livskris på flera sätt

Bland yngre ifrågasätts tvåsamheten både internationellt och här i Sverige, där ”kärnfamiljsidealet” har fått konkurrens med till exempel ”Stjärnfamljen”, som inte definieras av blodsband. Och ute i världen fortsätter antalet ingångna äktenskap att sjunka – men i Sverige går vi faktiskt ändå emot trenden. Under 2000-talet har antalet giftermål nämligen varit högre i Sverige än i övriga EU-länder. Trots det så är det så många som 250 000 personer i Sverige som separerar eller skiljer sig varje år. Bland sambos är seperationssiffran ännu högre.

 

Men en skilsmässa innebär en livskris, som beror på de stora livsförändringar som följer med själva separationen, vilket framkallar stress och påverkar den psykiska hälsan. Ett exempel på förändringar i livsstilen är ett förändrat och begränsat socialt nätverk och stöd bland vänner som man tidigare umgåtts med ihop som par. Detta är en förändring som främst påverkar män negativt. Sämre ekonomi är en annan vanlig förändring som framförallt drabbar kvinnor, i och med att kvinnor tjänar i snitt 89 procent av mäns löner.

LÄS OCKSÅ: Så tar du dig igenom skilsmässan

Skilsmässa riskfaktor för barns utveckling

Rapporten visar också att nästan 65 000 barn är inblandade i en separation varje år och drygt en halv miljon barn under 18 år bor inte med bägge sina föräldrar. Skilsmässa anses vara en riskfaktor för den sociala och känslomässiga utvecklingen hos barn, som kan leda till beteendeproblematik och emotionella störningar. Men hur barnen reagerar på uppbrottet beror bland annat på hur gamla de är då föräldrarna separerar. Det är inte skilsmässan i sig som per automatik ugör riskfaktorn för barnet, utan hur föräldrarna hanterar skilsmässan, med konflikter och tvister. Detta enligt BRIS rapport ”Lyssna på mig”.

LÄS OCKSÅ: Det här ökar risken för skilsmässa med 75 procent

Svenska skilsmässor i siffror

  • 11,4 år: så länge varar ett genomsnittligt äktenskap som slutar med skilsmässa idag. Men det är inte ovanligt med så korta äktenskap som 4-5 år.
  • 35-49 år: så gamla är vi oftast när vi skiljer oss.
  • 65 000: så många barn är inblandade i en separation varje år.
  • 48 %: som mycket högre risk att skilja sig löper kvinnor som gör karriär.
  • 1,8 miljoner kronor under 10 år: så mycket kostar en skilsmässa, enligt en undersökning från SEB. Och det kan vara svårare för kvinnor att klara ekonomin efter uppbrottet.
  • 40 %: ungefär så många av de kvinnliga samkönade äktenskapen slutar med skilsmässa efter cirka tio år.
  • 30 %: ungefär så många av de heterosexuella och manliga homosexuella äktenskapen slutar med skilsmässa efter lika lång tid.
  • 40 %: ungefär så mycket högre är sannolikheten för att vuxna svenskar med separerade föräldrar, själva separerar.

Rapporten, sammanställd av Endbright  finns att läsa i sin helhet här!

Av Carolina Eriksson Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Mage

Har det blivit för mycket av det goda under sommaren? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb. Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

Slipp klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

 

kvinna knyter sko

Så blir din konditionsträning effektivare

TRÄNING

Att ha en livsstil som innefattar olika former av fysisk aktivitet är enormt viktigt för hälsan. Vissa ser fram emot sina träningspass medans andra gör det med sviktande motivation, och för att man måste. För att få mycket ut av sin konditionsträning kan man effektivisera den.

Fyra hundar på rad i skogen

Hur smart är din hund?

Husdjur

Har du funderat över hur intelligent din hund egentligen är, eller hur den står sig jämfört med andra hundraser? Då behöver du inte fundera länge till, för nu finns en rankinglista!

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – behandlingen som ger piggare hud

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

ostbricka

Därför kan du inte sluta äta ost

Kost

Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

 

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

 

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.