Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna river sönder foto på brudpar

Därför är skilsmässor ett dolt folkhälsoproblem

En ny stor rapport om separation och skilsmässa i Sverige har just släppts och pekar på att separation kan vara ett osynligt folkhälsoproblem. Inte minst hos de inblandade barnen.

Sedan 1200-talet har samhällsnormen och även själva definitionen av lycka varit att ingå i tvåsamhet, i ett äktenskap. Sedan dess har det som bekant hänt mycket och idag slutar nästan 50 procent av alla äktenskap med skilsmässa.  Välutbildade par som har jämställda värderingar, där båda parter tar sitt ansvar för barn och hushåll, och som arbetar lika mycket, skiljer sig dock i mindre utsträckning än par som inte delar samma värderingar och har lägre utbildningsnivå.

– Skilsmässor och separation har stor påverkan på samhället i Sverige. Ändå är det något som vi oftast förpassar till den privata sfären, vilket leder till att många lider i tystnad. Med Endbright-rapporten hoppas vi kunna skapa perspektiv i frågan, så att vi kan börja behandla skilsmässa och separation som det folkhälsoproblem som det faktiskt är, säger Charlotte Ljung, i ett pressmeddelande. Hon är VD och grundare av skilsmässoplanerings-plattformen Endbright som alltså ligger bakom rapporten.

LÄS OCKSÅ: Så kommer du över ditt ex

Separation – en livskris på flera sätt

Bland yngre ifrågasätts tvåsamheten både internationellt och här i Sverige, där ”kärnfamiljsidealet” har fått konkurrens med till exempel ”Stjärnfamljen”, som inte definieras av blodsband. Och ute i världen fortsätter antalet ingångna äktenskap att sjunka – men i Sverige går vi faktiskt ändå emot trenden. Under 2000-talet har antalet giftermål nämligen varit högre i Sverige än i övriga EU-länder. Trots det så är det så många som 250 000 personer i Sverige som separerar eller skiljer sig varje år. Bland sambos är seperationssiffran ännu högre.

 

Men en skilsmässa innebär en livskris, som beror på de stora livsförändringar som följer med själva separationen, vilket framkallar stress och påverkar den psykiska hälsan. Ett exempel på förändringar i livsstilen är ett förändrat och begränsat socialt nätverk och stöd bland vänner som man tidigare umgåtts med ihop som par. Detta är en förändring som främst påverkar män negativt. Sämre ekonomi är en annan vanlig förändring som framförallt drabbar kvinnor, i och med att kvinnor tjänar i snitt 89 procent av mäns löner.

LÄS OCKSÅ: Så tar du dig igenom skilsmässan

Skilsmässa riskfaktor för barns utveckling

Rapporten visar också att nästan 65 000 barn är inblandade i en separation varje år och drygt en halv miljon barn under 18 år bor inte med bägge sina föräldrar. Skilsmässa anses vara en riskfaktor för den sociala och känslomässiga utvecklingen hos barn, som kan leda till beteendeproblematik och emotionella störningar. Men hur barnen reagerar på uppbrottet beror bland annat på hur gamla de är då föräldrarna separerar. Det är inte skilsmässan i sig som per automatik ugör riskfaktorn för barnet, utan hur föräldrarna hanterar skilsmässan, med konflikter och tvister. Detta enligt BRIS rapport ”Lyssna på mig”.

LÄS OCKSÅ: Det här ökar risken för skilsmässa med 75 procent

Svenska skilsmässor i siffror

  • 11,4 år: så länge varar ett genomsnittligt äktenskap som slutar med skilsmässa idag. Men det är inte ovanligt med så korta äktenskap som 4-5 år.
  • 35-49 år: så gamla är vi oftast när vi skiljer oss.
  • 65 000: så många barn är inblandade i en separation varje år.
  • 48 %: som mycket högre risk att skilja sig löper kvinnor som gör karriär.
  • 1,8 miljoner kronor under 10 år: så mycket kostar en skilsmässa, enligt en undersökning från SEB. Och det kan vara svårare för kvinnor att klara ekonomin efter uppbrottet.
  • 40 %: ungefär så många av de kvinnliga samkönade äktenskapen slutar med skilsmässa efter cirka tio år.
  • 30 %: ungefär så många av de heterosexuella och manliga homosexuella äktenskapen slutar med skilsmässa efter lika lång tid.
  • 40 %: ungefär så mycket högre är sannolikheten för att vuxna svenskar med separerade föräldrar, själva separerar.

Rapporten, sammanställd av Endbright  finns att läsa i sin helhet här!

Av Carolina Eriksson 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!