Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna river sönder foto på brudpar

Därför är skilsmässor ett dolt folkhälsoproblem

En ny stor rapport om separation och skilsmässa i Sverige har just släppts och pekar på att separation kan vara ett osynligt folkhälsoproblem. Inte minst hos de inblandade barnen.

Sedan 1200-talet har samhällsnormen och även själva definitionen av lycka varit att ingå i tvåsamhet, i ett äktenskap. Sedan dess har det som bekant hänt mycket och idag slutar nästan 50 procent av alla äktenskap med skilsmässa.  Välutbildade par som har jämställda värderingar, där båda parter tar sitt ansvar för barn och hushåll, och som arbetar lika mycket, skiljer sig dock i mindre utsträckning än par som inte delar samma värderingar och har lägre utbildningsnivå.

– Skilsmässor och separation har stor påverkan på samhället i Sverige. Ändå är det något som vi oftast förpassar till den privata sfären, vilket leder till att många lider i tystnad. Med Endbright-rapporten hoppas vi kunna skapa perspektiv i frågan, så att vi kan börja behandla skilsmässa och separation som det folkhälsoproblem som det faktiskt är, säger Charlotte Ljung, i ett pressmeddelande. Hon är VD och grundare av skilsmässoplanerings-plattformen Endbright som alltså ligger bakom rapporten.

LÄS OCKSÅ: Så kommer du över ditt ex

Separation – en livskris på flera sätt

Bland yngre ifrågasätts tvåsamheten både internationellt och här i Sverige, där ”kärnfamiljsidealet” har fått konkurrens med till exempel ”Stjärnfamljen”, som inte definieras av blodsband. Och ute i världen fortsätter antalet ingångna äktenskap att sjunka – men i Sverige går vi faktiskt ändå emot trenden. Under 2000-talet har antalet giftermål nämligen varit högre i Sverige än i övriga EU-länder. Trots det så är det så många som 250 000 personer i Sverige som separerar eller skiljer sig varje år. Bland sambos är seperationssiffran ännu högre.

 

Men en skilsmässa innebär en livskris, som beror på de stora livsförändringar som följer med själva separationen, vilket framkallar stress och påverkar den psykiska hälsan. Ett exempel på förändringar i livsstilen är ett förändrat och begränsat socialt nätverk och stöd bland vänner som man tidigare umgåtts med ihop som par. Detta är en förändring som främst påverkar män negativt. Sämre ekonomi är en annan vanlig förändring som framförallt drabbar kvinnor, i och med att kvinnor tjänar i snitt 89 procent av mäns löner.

LÄS OCKSÅ: Så tar du dig igenom skilsmässan

Skilsmässa riskfaktor för barns utveckling

Rapporten visar också att nästan 65 000 barn är inblandade i en separation varje år och drygt en halv miljon barn under 18 år bor inte med bägge sina föräldrar. Skilsmässa anses vara en riskfaktor för den sociala och känslomässiga utvecklingen hos barn, som kan leda till beteendeproblematik och emotionella störningar. Men hur barnen reagerar på uppbrottet beror bland annat på hur gamla de är då föräldrarna separerar. Det är inte skilsmässan i sig som per automatik ugör riskfaktorn för barnet, utan hur föräldrarna hanterar skilsmässan, med konflikter och tvister. Detta enligt BRIS rapport ”Lyssna på mig”.

LÄS OCKSÅ: Det här ökar risken för skilsmässa med 75 procent

Svenska skilsmässor i siffror

  • 11,4 år: så länge varar ett genomsnittligt äktenskap som slutar med skilsmässa idag. Men det är inte ovanligt med så korta äktenskap som 4-5 år.
  • 35-49 år: så gamla är vi oftast när vi skiljer oss.
  • 65 000: så många barn är inblandade i en separation varje år.
  • 48 %: som mycket högre risk att skilja sig löper kvinnor som gör karriär.
  • 1,8 miljoner kronor under 10 år: så mycket kostar en skilsmässa, enligt en undersökning från SEB. Och det kan vara svårare för kvinnor att klara ekonomin efter uppbrottet.
  • 40 %: ungefär så många av de kvinnliga samkönade äktenskapen slutar med skilsmässa efter cirka tio år.
  • 30 %: ungefär så många av de heterosexuella och manliga homosexuella äktenskapen slutar med skilsmässa efter lika lång tid.
  • 40 %: ungefär så mycket högre är sannolikheten för att vuxna svenskar med separerade föräldrar, själva separerar.

Rapporten, sammanställd av Endbright  finns att läsa i sin helhet här!

Av Carolina Eriksson 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Poké bowl

Sväng ihop en exotisk poké bowl!

Recept

Snart är Veganuary slut för i år – den globala kampanjen som inspirerar oss till att äta mer växtbaserat i januari. Passa på att svänga ihop en smarrig och hälsosam poké bowl med bland annat mango, avokado, rotfrukter och belugalinser! 

 

kvinna med tekopp

Ny kost gav Anna-Lena hälsan tillbaka

Naturlig hälsa

Anna-Lena Nordin hade tränat hårt, stressat och fastat och trodde att viktminskningen var ett resultat av det. Men när minnet svek och ena ögat förändrades förstod hon att något var fel. En läkarundersökning gav svaret: Graves sjukdom, överfunktion i sköldkörteln. Anna-Lena la om kosten igen, nu med fokus på autoimmunt protokoll –  och mår nu riktigt bra.

kvinna blåser på snö

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

många människor

Forskare har funnit gener som skyddar mot svår covid-19 

Forskning

Bakomliggande sjukdomar och hög ålder är det största faktorerna som påverkar risken att bli svårt sjuk i covid-19. Nu har forskare vid bland annat Karolinska sjukhuset lyckats hitta en variant av gener som skyddar mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Hälften av alla i västvärlden bär på denna variant.

Frukt, grönsaker, bär och nötter

Tio antiinflammatoriska livsmedel

Kost

En starkt bidragande orsak till många av våra vanliga folksjukdomar är vår kost. Men du kan också hålla dig frisk med hjälp av kosten. Här listar vi 10 antiinflammatoriska råvaror att äta mer av.

Collage: Kvinna applicerar ansiktsolja och 6 olika ansiktsoljor

Skönhetspanelen testar: Ansiktsoljor

Hud

En ansiktsolja stärker och skyddar huden mot väder och vind, inte minst under kallare årstider. Vi letar efter en olja som återfuktar, gör huden mjuk och minskar synliga tecken på torr och trött hud – utan att irritera. Vilken glider in som vinnare i vårt test?

Två pastabilder: gnocchi och spaghetti med pesto

Två busenkla gröna pastarecept

Recept

Det är Veganuary och vi vill äta extra mycket grönt och köttfritt! Men när tid och ork tryter i vardagen behövs recept som är lika enkla som goda. Dessa två klassiker, gnocchigratäng och pasta al pesto, är precis det!

 

kvinna tittar i iPad och lagar hälosam mat

Planera vårens detox redan nu

Hälsa

Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Prova att ha några veckor med ett renare leverne – det gör dig med all säkerhet piggare.

Kvinna som kallbadar i isvak

10 tips för ett säkert vinterbad

Mental hälsa

Kallbad är en aktivitet som har exploderat i popularitet de senaste åren. Och många vittnar om att de mår bra av det. Nybörjare? Så här förbereder du dig på rätt sätt för en så härlig och säker vinterbadstund som möjligt.

läkare håller i spruta

DEBATT: “Det bortglömda folket: Vi med naturlig immunitet – vaccinera eller ej?”

Kurera debatt

Covid-19 har fullt förståeligt tvingat myndigheterna till olika åtgärder för att minska den negativa påverkan av covid-19. Det som inte är förståeligt, eftersom det finns betryggande och övertygande evidens och fakta, är varför man konsekvent undviker att adressera och ta hänsyn till den numera stora gruppen (1,25 miljoner) av personer som har naturlig immunitet via en genomgången covid-19. En naturlig immunitet som man nu vet är bredare, djupare och att den räcker betydligt längre än en immunitet inducerad via vaccin. Det skriver osteopaten Leif Widebert i ett debattinlägg i Kurera.

 

kvinna klipper

Dags att sluta röka? Så lyckas du

Hälsa

Allt färre svenskar röker idag. Totalt sett är det bara sju procent i riket som röker, men pandemin har gjort att det ökat något. En Sifo-undersökning berättar att en av fyra vill sluta. Här kommer några goda råd för att nå lyckat resultat.

Leende kvinna i vit handduk och handduksturban smörjer in sig med gul kräm

Mera glow med gurkmeja!

Hud

Gurkmeja, den gul-orange kryddan som är en släkting med ingefära, kopplas till många hälsofördelar och läkande egenskaper. Men den antiinflammatoriska superkryddan kan även göra under för din hy och få den att stråla!

Falafelsallad

Fira Veganuary med en matig sallad!

Eko/miljö

Veganuary är här  – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

kvinna äter katrinplommon

Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

kvinna lyfter hantlar

Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Träning

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

Visste du det här om nyttiga propolis?

Naturlig hälsa

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

kvinna äter nyttig mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Bibimbap

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Recept

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.