Annons
Annons

Därför är tystnad viktig för hjärnan

Det är inte lätt att skapa tystnad omkring sig. Ljuden som omger oss från teven, radion, plinkande ljud från mobilen, trafiken eller samtal mellan människor gör oss trötta och tar energi. Prova att stänga av alla ljud och låt din hjärna vila. Då kan det hända spännande saker i ditt inre.

Redaktionen

26 augusti, 2017
Därför är tystnad viktig för hjärnan
Dela inlägget

Det är inte lätt att skapa tystnad omkring sig. Ljuden som omger oss från TV, radio, plinkandet från mobilen, trafiken eller samtal mellan människor gör oss trötta och tar energi. Prova att stänga av alla ljud och låt din hjärna vila. Då kan det hända spännande saker i ditt inre.

Det ständiga bruset av olika ljud överallt gör oss trötta och hindrar oss från att ”höra” känslor och viktiga tankar. Flera nyligen gjorda studier har visat att tystnad är enormt viktigt för vår hjärna och vår hälsa än vad vi tidigare förstått. Forskare vid Duke University i USA menar att om vi drar oss tillbaka varje dag för en stunds eftertanke i tystnad kommer hälsan att förbättras.

LÄS OCKSÅ: Tystnad viktigare än vad vi tror

I tystnaden kan vi lyssna på våra känslor

Två timmars tystnad varje dag kommer att ge din hjärna chansen att utveckla mer celler i hippocampus. Det är den del av hjärnan som har med inlärning, känslor och minne att göra.
Ilona Degermark som är präst och andlig vägledare på klosteravdelningen på Skänningeanstalten, säger till tidningen Land:
– Efter en tid i tystnad får man tillbaka minnen man inte trodde att man bar på. Man kommer ihåg saker man inte har tänkt på i många, många år och får insikter om hur och varför man reagerar som man gör i olika situationer. Först när vi stannar till i tystnad kommer vi åt vårt innersta och det som gör ont och skaver. I annat fall fastnar vi i de ytliga behoven, i det vi tror att vi vill ha. Mycket pengar, ett nyrenoverat kök och sådant.

LÄS OCKSÅ: Guide till mindfulness – så kommer du igång!

Sovande områden i hjärnan vaknar

När forskare mätte förändringar i blodcirkulationen och blodtrycket i hjärnan på försökspersoner upptäckte de att redan efter två minuters tystnad minskade spänningar. Det var till och med snabbare än vad man gör med musik som man upplever avslappnande.
Ilona Degermark menar att tystnad inte bara gör att vi lär känna oss själva bättre. Det gör oss bättre på att läsa av och tolka vår omgivning och förstå den bättre. Om man äter under tystnad så äter man också långsammare och det gör att maten smakar mer än om man till exempel tittar på TV eller läser en bok.
Forskarna kunde se att i tystnaden så började områden i vår hjärna som annars var inaktiva, arbeta. Tystnad medför alltså att vi har lättare att bearbeta upplevelser, att vi blir mer kreativa och att vi får en djupare kontakt med vårt inre. Att vila i tystnaden gör att vi tillåter vår hjärna att låta tankar och känslor vandra hela vägen.

LÄS OCKSÅ: 12 punkter som kan förändra och berika ditt liv

Belöningen kommer så småningom

Att vi moderna människor börjar bli allt mer medvetna om bruset och den höga ljudnivån som ofta omringar oss bevisas i att vi söker oss till olika former av retreat för att vila, läka sår och hitta tillbaka till oss själva. I tystnaden kan man få kontakt med oläkta sår och börja hela dem. Om man nonchalerar den inre rösten kan man till slut bli sjuk.
För vissa räcker det med en daglig tystnad medan andra känner att de behöver åka bort en helg och få möjligheten att minska på trycket i hjärnan och låta oron pysa ut. Oavsett hur du väljer att avlägsna dig från bruset så menar forskarna att belöningen kommer i form av att man efter en tid med tystnad faktiskt mår bättre.

Av Inger Palm

Annons
Annons