Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna på moped

Därför behöver äldre tillskott

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

I en perfekt värld så är en näringstät, färgrik och varierad kost alltid att föredra före allt annat. Men när vi blir äldre ökar risken att drabbas av näringsbrister av olika grad. Kanske minns ni att Socialstyrelsen för fyra år sedan redovisade att det då fanns 40 000 undernärda patienter inom äldrevården och så mycket som 100 000 av de äldre riskerade att hamna där. Många reagerade självklart starkt över de äldres situation. En av dem var seniorprofessorn och geriatrikern Yngve Gustafson som inte skrädde sina ord och beskrev undernäringen som vanvård, svält och nästintill dödshjälp. 

LÄS OCKSÅ: Hjärtspecial: Därför behövs extra Q10

Få åt varm lagad mat

Fredrik Ölander, som är näringsmedicinsk terapeut, vid Integrativa kliniken i Stockholm möter dagligen patienter som har näringsbrister, och det oavsett ålder. 

– Under förra året gjorde jag en litteratur-översikt baserat på tre kvalitativa vetenskapliga artiklar som studerat undernäring bland äldre. Vårt resultat visade att undernäring startar i munnen. Många äldre saknar tänder eller en bra protes vilket skapar tugg- och sväljproblem. I alla tre studier visade det sig att matens grundkvalitet var avgörande. Mat som inte anpassas efter patientens förutsättningar ger undernäring. Studierna visade också att en av fyra inte åt en varm lagad måltid per dag. Missnöjet med matens kvalitet, tillagning och uppläggning är en av de anledningar att äldre tappar aptiteten. Även sömn, solljus och om man röker ökade risken för undernäring, säger Fredrik Ölander.

 

porträtt man

Fredrik Ölander.

Det finns en hel del rapporter som visar att personer som blir sjuka, hamnar på sjukhus och som blir deprimerade får näringsbrister. Problemen drabbar inte bara äldre, en kost med otillräcklig näring ger sig så småningom till känna i kroppen. 

– På sjukhusen ser man att patienter med undernäring ofta har ligg- och trycksår som är svårläkta. Med en näringstätare kost kan sjukhusvistelsen förkortas markant. Trots det satsar inte sjukhusen eller vårdboenden på bättre kost, berättar Fredrik Ölander.

– I studier av receptbelagda näringsdrycker som serverades till äldre har man sett att de innehåller ämnen som maltodextrin, sackaros, raps- och solrosolja samt emulgeringsmedel. Flera av dessa tillsatser är dåliga för tarmen och dess mikrobiom. Man kan alltså göra det värre för en äldre person genom att ge dem dessa drycker istället för en näringstät och näringsrik smoothie. De smakar dessutom inte så bra, vilket gör det ännu mer komplicerat för de som redan har tappat aptiten.

LÄS OCKSÅ: Viktigt med näring för de äldre speciellt under coronapandemin

Hur ska man göra för att råda bot på undernäringen hos äldre?
– Försök att äta en så varierad kost som möjligt. Kan man inte uppbringa det så är en näringsrik smoothie riktigt bra och fungerar inte heller det, så finns det näringstillskott att ta till. Tyvärr är ju även här kvaliteten skiftande så fråga gärna någon utbildad näringsterapeut om råd. Välj en multivitamin av hög kvalietet som innehåller vitaminer, mineraler och spårämnen. 

Balansen är något som blir sämre när vi åldras. Ett sätt att motverka detta är att träna  regelbundet. Om din balans är dålig och du misstänker att du är benskör är det viktigt att  tänka på at tillsätta D3-vitamin med K2 för att stärka skelettet, så att du minskar risken för en fraktur vid ett eventuellt fall.

 

– D-vitamin är ett nödvändigt tillskott för din benstomme och dina tänder men också för att bibehålla en normal muskelfunktion. D-vitamin som egentligen är ett hormon är även viktigt för den kognitiva förmågan. Många äldre som inte kommer ut i friska luften och får sol på kroppen behöver fylla på med ett tillskott, framförallt under den mörkaste tiden av året. I ny forskning har man konstaterat att D-vitamin har en positiv betydelse kopplat till covid-19, säger Fredrik Ölander.

För att bibehålla god tandhälsa kan man tillsätta Q10. Kombineras Q10 med selen så har studier visat att dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar minskat med 54 procent.

Europeiska studier har visat att även brist på magnesium, zink och koppar är vanligt bland äldre. 

Magnesium fyller många funktioner i kroppen. Till exempel för omsättningen av kalcium, för våra muskler och det motverkar darrningar samt om du har kramper när du ska sova. 

Det finns också ett samband mellan magnesium och migrän samt psykiska besvär.

Artros är vanligt när man blir äldre. Det finns en rad olika tillskott för ledsmärta. Nypon, ingefära, gurkmeja, kollagen och tabletter med glukosamin brukar minska smärta och öka rörligheten och viljan att motionera.

 

LÄS OCKSÅ: Många äldre lider av social fobi

Ta bort gluten

Det finns några faktorer som har stor påverkan på vårt åldrande. Inflammation, metabol stress och oxidativ stress. Rätt näringsintag motverkar dessa processer i kroppen. Det finns en hel del studier som visar att bra kostvanor skyddar mot cancer, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

– En antiinflammatorisk kost, AIP, kan vara värd att prova om man har inflammation. Men om AIP upplevs som krånglig och svår att följa då kan man istället prova en strikt paleokost under en period. Paleo är ren mat utan innehållsförteckning. Det finns bra recept på nätet och i kokböcker, säger Fredrik som tycker att man ska prova att ta bort all gluten under sex till åtta veckor, även om man inte har celiaki.

– Då kan viss värk försvinna redan efter några veckor och du kan få tillbaka energi och kraft under kommande veckor. Utmaningen är att utesluta gluten ifrån allt. Våra livsmedelsleverantörer har lyckats peta in vetemjöl i det mesta vilket du blir varse när du börjar läsa innehållsförteckningar. Absolut enklast är att bara äta mat som inte har en innehållsförteckning, som kött, fisk, kyckling, grönsaker och bär, det vi kallar paleokost.

– Till sist skulle jag vilja poängtera att om man kan äta sig sjuk så borde man kunna äta sig till en bättre hälsa, det är jag helt övertygad om – även om det är en stor utmaning.

Av Inger Palm


Fredrik: Dessa vitaminer är viktigast att ta

De tillskott som Fredrik Ölander har sett mycket bra effekter av är:
Omega-3: Här är det viktigt att välja rätt, många produkter innehåller bara fiskolja. Leta efter en produkt med bra EPA och DHA fettsyra i. Omega-3 fettsyror är viktigt för äldre, speciellt om de äter lite fisk. Fettsyrorna är antiinflammatoriska och kan motverka åldersrelaterade sjukdomar. Omega-3 är bra för både hjärta, ögon och hjärna.
Zink och Selen: Det är två mineraler som vi i Sverige har brist på i våra livsmedel och som kan ge goda effekter på immunförsvarets normala funktioner, normal benstomme, synförmåga och som skyddar mot oxidativ stress.
Q10: Är ett coenzym som vi många gånger glömmer bort. Q10 behöver vi efter 50 års ålder för att bilda energi i mitokondrierna (cellernas kraftverk). Förutom att Q10 ger energi har det betydelse för blodkärlen och tandköttets normala funktioner. Sök efter ett Q10 som har ett bra fungerande upptag, här skiftar det stort.
Magnesium: Kan fungera som kramplösande i ben och vader. Även en trög mage kan få hjälp av rätt sorts magnesium. Tänk på att det finns olika sorters magnesium så du väljer rätt sort för rätt krämpa.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tar sig i sitt knä

Ingefära och gurkmeja lindrar värkande leder

Leder

Inom folkmedicinen har gurkmeja och ingefära använts var för sig för sina hälsobringande egenskaper vid bland annat ledvärk. Tillsammans blir de inte bara dubbelt så bra – de förstärker varandra. Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap berättar varför relativt små doser räcker för att dämpa smärta i inflammerade leder.

 

man tittar ut över molnen

Första långtidsverkande behandlingen mot hiv finns nu i Sverige

Forskning

Ungefär 40 miljoner personer i världen har hiv. De flesta finns i Afrika. I Sverige finns cirka 8 000 kända fall av hiv. Men dagens medicin gör att de med hiv kan leva ett bra liv, som inte blir förkortat. Och nu har ett nytt läkemedel kommit ut på marknaden som innebär behandling mellan sex och tolv dagar per år istället för 365 dagar.

Tecknad bild på kökselektronik mot grön bakgrund

5 farliga ämnen funna i vanlig kökselektronik

Eko/miljö

Tekokare, brödrostar, kaffemaskiner och stavmixers...De flesta av oss har mängder av elektroniska köksprylar, men att se över vad de innehåller kan vara klokt. När Kemikalieinspektionen granskade vanlig kökselektronik hittades nämligen för höga halter av farliga ämnen i flera produkter. 

par i sängen

Superbäret som får igång sexlivet

Naturlig hälsa

Torra slemhinnor i underlivet hör ihop med kraftigt minskad östrogenproduktion. Efter klimakteriet skapar kroppen inte längre kvinnligt östradiol. Problem med samlivet är därför vanligt. Ett enkelt och helt naturligt sätt att återfukta slemhinnorna är att tillsätta det näringsrika superbäret havtorn.

man i skogshuggarkläder

Bertil slipper smärtan i sitt löparknä

Leder

Bertil Grön har besvärats av smärta i knäna och problem med ländryggen i många år. Han har gått hos sjukgymnast och till läkare, fått akupunktur och försökt lägga om träningen – men bara fått temporär hjälp. Förra hösten började han ta ett tillskott med grönläppad mussla och nu har han varken ont i ryggen eller besvär med knäna längre.

 

ung kvinna är ledsen

Därför blir du extra trött och deppig när våren kommer

Hälsa

Våren är här! En ljusare tid som gör oss pigga och glada. Eller? Nej, inte alla. Omkring 15 procent av oss känner tvärtom av att våren kommer genom att bli extra trötta – och till med vårdeppiga. "Längden på dagen förändras snabbast just nu. Den biologiska klockan hänger inte med", förklarar professor Torbjörn Åkerstedt fenomenet.

Gruppbild på 5 serum och en äldre kvinna

Skönhetspanelen testar: ansiktsserum

Hud

Ett serum under ansiktskrämen kan både lugna och strama upp hyn, reducera fina linjer och inte minst ge fukt, lyster och näring. Kureras skönhetspanel har testat fem naturliga serum – och utsett en favorit!

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

En ljus hund med ett påskägg i munnen

5 hälsofaror i påsk för hund och katt

Husdjur

Såväl fjädrar, prydnadsägg och annat pynt, som maten på påskbuffén och de vackra påskliljorna kan innebära en fara för nyfikna och hungriga hundar och katter. Så här skyddar du ditt älskade husdjur från påskens hälsofaror!

 

porträtt kvinna

Bark från tall motade Evas allergi

Hälsa

Eva Lidström är allergisk mot damm, pollen, pälsdjur och viss mat. När hon får en allergiattack kan hon nysa minst 150 gånger på en dag. Den receptbelagda allergimedicin hon tagit under 30 år, ger viss lindring. Men i höstas började hon med ett tillskott gjort på barken av en fransk tall. Och nu är nästan alla symtom borta.

ägg med märkning

Har du koll på äggmärkningen?

Eko/miljö

Till påsk ökar svenskarnas konsumtion av ägg till det dubbla. Vi äter över 2000 ton under en vecka. Bara på påskafton går det åt sex miljoner ägg per timma. Hönorna som kläcker våra påskägg lever under olika förhållande. Det finns fyra olika system, från ekologiska och frigående till burhöns som lever trångt. Har du koll på märkningen?

Kvinna och barn med rockringar

Vassledrycken ger bättre magkänsla

Mage

Tarmen är både smart och känslig. Om något är fel agerar den direkt genom att skicka signaler till hjärnan. För att hålla magen glad behöver du skapa bra förutsättningar. Koncentrerad ekologisk ostvassle kan förbättra näringsintaget och även minska sötsuget.

Kvinna håller i liten flaska och pipett för ansiktsvård

Så maxar du effekten av hyaluronsyra

Hud

De senaste åren har hyaluronsyra varit en hajpad  ingrediens i hudvård. Men hur använder man den på rätt sätt för att maxa den föryngrande och återfuktande effekten – invärtes eller utvärtes? Och finns det "renare", mer naturlig hyaluronsyra?

 

Leila Söderholm gör armhävning mot vägg

Leila Söderholms 4 hemmaträningsövningar

Träning

 I tider av ökat hemmajobbande och coronakarantän behöver vi enkel träning som bryter stillasittandet. Med dessa fyra övningar ger du både kropp och knopp en naturlig rörelsepaus och variation under arbetsdagen – och behöver inte ens byta om! 

vårklädd kvinna

Astman blev bättre med förkylningsörterna

Naturlig hälsa

Marina Aspholme har fibromyalgi. Det har medfört att hennes lungor ofta är ansträngda, och ibland får hon åka in akut till vårdcentralen för att få hjälp med andningen. I vintras provade Marina ett tillskott med fläder, timjan och bockhornsklöver när trycket på lungorna blev värre. Bara på några dagar blev hon bättre, och hon slapp sjukbesöken.

glas med vatten

Dricker du för lite vatten?

Hälsa

Ett vanligt dygn behöver vi mellan 1–1,5 liter vatten, men ibland kan du behöva upp till fyra liter. En undersökning visar att svensken i snitt bara dricker mellan ett par deciliter kranvatten och upp till en halv liter när de är hemma.

familj tre personer

Färre fall av covid-19 där halten av selen i jordarna är högre

Hälsa

När Kina var som värst drabbat av coronaviruset fanns det en stad i västra Hubeiprovinsen som bara registrerade sex coronafall per 100 000 invånare. Andra städer och provinser hade upp till 20 gånger så höga siffror. Resultaten förbryllade forskarna som till slut kunde dra en slutsats: I den delen av Kina är jordarna rika på selen och invånarna har tillräcklig selenstatus.

 

kvinna på moped

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

par tittar på tv

Stillasittande kan ge psykisk ohälsa

Mental hälsa

Den svenska folkhälsan har försämrats de senaste 30 åren det visar flera studier inom olika hälsoområden. Två av dessa undersökte den psykiska ohälsan, och resultatet visade att det finns en tydlig koppling mellan inaktivitet och psykisk ohälsa.

Närbild på en tunga

Covid-tunga nytt symtom på covid-19

Forskning

En mängd märkliga, ovanliga och luriga symtom på covid-19 har rapporterats sedan sjukdomen började spridas. Det senaste symtomet, upptäckt i en stor kartläggningsstudie i USA, Sverige och Storbrittanien, är förändringar på tungan och i munnen.