Annons
Annons

Därför behöver du vitamin B2

Vitamin B2, även kallat Riboflavin, är det gula vitaminet som får andra vitaminer att fungera och behövs för förbränningen av fett, kolhydrater och protein.

Redaktionen

9 juli, 2013
Därför behöver du vitamin B2
Dela inlägget

Vitamin B2, även kallat Riboflavin, är det gula vitaminet som får andra vitaminer att fungera och behövs för förbränningen av fett, kolhydrater och protein.

B2 krävs för en fungerande förbränning av fett, kolhydrater och protein och är viktigt för cellernas energiproduktion. Vitaminet medverkar i tillväxt och reparation av kroppsvävnader och slemhinnor och behövs för frisk hud, hår och naglar. B2 är en stark och viktig antioxidant som medverkar vid produktionen av antikroppar. Det aktiverar och stödjer flera andra näringsämnen bland annat B3, B6, B9 och vitamin K. Vitamin B2 främjar nedbrytandet av gifter i levern. Vitaminet deltar också i produktionen av fleromättade fettsyror och flera viktiga hormoner. Omvandlingen av B2 hämmas vid försämrad sköldkörtelfunktion samt vid störd funktion av binjurarna. B2 används som färgämne och kallas då E 101.

Bristsymptom:
Slemhinne- och hudförändringar, svullen och lilafärgad tunga, sprickor i mungipor, irriterade ögon, ljuskänslighet, depression och nervositet.

 

Ökad risk för brist:

  • Gravida och ammande
  • Veganer
  • Äldre personer
  • Rökare
  • Hård träning
  • Stress
  • P-piller

 

Bra källor till vitamin B2:

  • Torrjäst
  • Lever
  • Messmör, mesost
  • Vetegroddar
  • Mejeriprodukter som mjölk och ost
  • Nötter och frön
  • Kött
  • Fisk
  • Ägg

 

Vitamin B2 är vattenlöslig, är värmestabil men förstörs av ljus. Vid matlagning förloras cirka 20 procent av B2-innehållet i kött, 15 procent i grönsaker och 20 procent förstörs vid bakning.

Av Carolin Helt

Annons
Annons