Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Därför behöver kvinnor mer sömn än män

Kvinnor behöver mer sömn och återhämtning för hjärnan än män.
En kvinna får också fler negativa hälsoeffekter av sömnbrist, till exempel humörsvängningar och depression.
Det visar ny brittisk forskning.

Nya forskningsresultat från universitetet i Loughborough visar att kvinnor behöver mer sömn än män och att kvinnor påverkas betydligt mer än män om om de inte får tillräckligt med sömn.

► Läs också: För lite sömn gör oss fula – och mindre lyckade i arbetslivet

 

Män drabbas inte alls lika hårt
Det är professorn och sömnforskaren Jim Horne vid Loughborough University Sleep Research Centre i England som står bakom resultaten.
Han menar att bristen på sömn får stora konsekvenser för många kvinnor medan män inte alls drabbas lika hårt.

Stor psykisk påfrestning, depression och ilska
Han förklarar att många av de känslostormar en kvinna kan uppleva kan ha att göra med sömnbrist
– För kvinnor är dålig sömn tydligt associerat med högre nivåer av psykisk påfrestning och starkare känslor av fientlighet, depression och ilska, säger han till Metro UK.
– Däremot var dessa känslor inte kopplade till samma grad av sömnbrist hos män.

► Läs också: Kvalitetssömn är avgörande för fysisk och psykisk hälsa

Anledningen till kvinnors större sömnbehov
... är enligt professor Horne att kvinnors hjärnor är mer komplexa än mäns, tenderar att ha fler bollar i luften samtidigt och vara mer flexibla i sin hjärnaktivitet. Något som dock kräver längre återhämtning, berättar han. återhämtning som inte alltid är så lätt att få.
– Kvinnors hjärnor fungerar annorlunda och är mer komplexa än mäns så deras sömnbehov är större.

Ju större del av hjärna som används desto mer återhämtning behövs
Han fortsätter:
– Kvinnor tenderar att multi-taska – de gör massor på en gång och är mer flexibla – så de använder en större del av sin hjärna än vad män gör, förklarar han.
– Ju mer av din hjärna du använder under dagen, desto mer av hjärnan behöver återhämta sig och ju mer sömn behöver du följaktligen.

 

► Läs också: Sömnforskare: ”Vi borde börja jobba tidigast klockan 10.00”

Finns undantag
Men det finns ett litet undantag, berättar professor Horne.
– En man som har en komplext arbete som innebär en hel del beslutsfattandet och lateralt tänkande kan också behöva mer sömn än den genomsnittliga mannen.
–  Fast förmodligen fortfarande inte så mycket som en kvinna, lägger Jim Horne till.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.